Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do zakupu kamerki do samochodu, którym głównie jeździ tata. Szukam poleceń, raczej z niższej półki, bo to jednak Dacia emerytowóz. Z wymagań poza ceną to raczej łatwość obsługi dla starszej osoby, więc te wszystkie aplikacje na telefon to raczej jako bonus a nie podstawowa obsługa. Zakładam, że tata przynajmniej będzie sam zaznaczał fragmenty do zachowania, przy zgrywaniu w razie czegoś to mogę pomóc ja, szwagier czy ktoś inny.

Wstępnie zawiesiłem oko na 70mai A200:

- starszy model, ale można dostać w niezłej cenie ciągle

- marka ma dobre opinie, według których nawet tańsze modele mają znośną jakość

- ekran i fizyczne przyciski do obsługi plus polskie menu

- niby ciągle micro USB, ale to się raz podłącza i nie rusza, więc można przeżyć.

Może ktoś coś jeszcze poleci?

Opublikowano

@20945870mai może być. Kupiłem pięć lat temu taką ojcu (70mai Smart Dash Cam Pro już niedostępna, ale w podobnej cenie, co A200) i wyuczyłem mówić "rikord widjo" jak coś się dzieje.

Jak się tego nauczy, to praktycznie będzie to urządzenie bezobsługowe. W opisie A200 jakoś nie widać nic o komendach głosowych. :hmm:

Możesz też rzucić okiem na Mio MiVue. Miałem kiedyś 795 i nie była zła. Ostrzegała przed fotoradarami. :D

Opublikowano

70mai M310, kamera bez ekranu, przy pierwszym włączeniu ustawiasz ją z apki, później jest kompletnie bezobsługowa. W służbowych autach instalowałem takich ponad 20, działają od kilku lat nieprzerwanie i bazawaryjnie. Cena śmieszna.

Opublikowano

Dzięki za sugestie, pooglądam sobie. Nie wiem czy uda się przekonać tatę do gadania do samochodu, zwłaszcza w języku lengłydż :D Wybadam jak się będę widział.

@Katystopej ta M310 ma jakiś akcelerometr, żeby wykryć stłuczkę, hamowanie awaryjne itp? Czy to się robi tym przyciskiem z boku? Jak to mieliście w firmie rozwiązane?

Opublikowano
1 godzinę temu, 209458 napisał(a):

@Katystopej ta M310 ma jakiś akcelerometr, żeby wykryć stłuczkę, hamowanie awaryjne itp? Czy to się robi tym przyciskiem z boku? Jak to mieliście w firmie rozwiązane?

Wykrywa zdarzenia sama, na średniej czułości nawet wpadnięcie w dziurę zarejestruje. Bocznym kneflem aktywuje się hot spota przy pierwszym połączeniu z apką, później jedynie do ewentualnego zrzucenia materiału przez wifi.