RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)
@Zas Największym problemem jest zasilanie i odprowadzanie ciepła.
Dlatego są już np. Chiny testują podwodne centra AI i możliwość użycia wody morskiej do systemu chłodzenia. Dlatego też wiele krajów rozwija znienawidzone tutaj przez niektórych OZE, bo to może zapewnić dodatkowe zasilanie lokalne takich centrów.
@VRman tu piszemy o skali, jakiej sobie chyba nie wyobrażasz. Pisałem wcześniej o agentach AI. Nie wiem czy wiesz, ale takich agentów AI możesz spotkać codziennie przy wielu okazjach. W zasadzie każdy kto kupił smartfona w ostatnich 2 latach ma takiego agenta w kieszeni, który łączy się z jakimś centrum danych AI by realizować swoje zadania. Wyobraź sobie ile milionów ludzi na świecie jednocześnie korzysta z wyszukiwarki google, która to automatycznie obecnie robi podsumowanie wyszukiwania trybem AI. Zastanawiałeś się kiedyś ile choćby coś takiego zasobów pochłania? Gigantyczne ilości. Ale to działa i się rozwija. Moc obliczeniowa to nie problem.
Już wyjęte, dobrze że drugie pudełko miałem na wymianę i spojrzałem, a tam OFF ROAD only.
A komentarze na Allegro jakie cudowne i super świecą, super...
Rekomendowane odpowiedzi