Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na szczęście w ciągu 10 lat ten cyrk związany z AI się wywali na pysk. Nie ma opcji, że największe firmy od sztucznej inteligencji będą tak długo jechały na stracie, a inwestorzy dokładali kapuchy nie mając na horyzoncie nawet przybliżonego terminu, kiedy im się to zwróci. 

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Dwa tygodnie tu ten zestaw był 100 zł tańszy, więc strach pomyśleć, co się stanie w sezonie jesienno-zimowym. 

Ceny pamięci i dysków w sklepach to absurd, a okazje na pepperze to dramat, DDR5 32 GB 1599 zł gorąca okazja, dysk 2TB 1025 zł gorąca okazja. :E

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ludzie płacą po 4-8 czy 15k+ za karty graficzne, a świat się zawali bo 1.5 czy 2k na pamięci trzeba dać.

No nie zawali się :E Ci oszczędniejsi po prostu kupią mniej pamięci i też będą żyć :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ludzie płacą po 4-8 czy 15k+ za karty graficzne, a świat się zawali bo 1.5 czy 2k na pamięci trzeba dać.

No nie zawali się :E Ci oszczędniejsi po prostu kupią mniej pamięci i też będą żyć :E 

Nie widzę absolutnie żadnej różnicy w kupowanych komputerach. Na moją małą skalę nie zmieniło się nic, a jeśli tak to nawet na lepsze. 10% zarobku z 400pln a z 1600pln robi już różnicę :P

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Na moją małą skalę nie zmieniło się nic, a jeśli tak to nawet na lepsze. 10% zarobku z 400pln a z 1600pln robi już różnicę :P

Zwłaszcza dla skarbówki, od 400zł się nie zainteresuje, a od tych 1600 to już różnie... :E

Spotkałem się już z przypadkami, gdzie kupujący wprost mi pisał, że > 1k zł, więc PCC-3 wypełnił i zapłacił.
To i ja sobie zapisywałem co i jak, i wpisywałem w PIT, teraz w kwietniu dopłacałem łącznie niecałą stówkę podatku. Nawet tak dla świętego spokoju - bo raczej nie sprawdzą, a co jeśli jednak tak... ;)

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Krócej ;)

Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ludzie więcej płacą za wakacje w Gołębiewskim, gdzie w pokojach mieli +30C. :E

Na forum chyba nie mamy ludzi, którzy nie mieliby DDR5, czy dysków M.2. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, lukadd napisał(a):

Jeszcze krócej :E 10 lat temu tak wyglądał top. Karty może były i tańsze, ale do topu trzeba było 4 sztuki :hihot:

Przez lata poznało się kilku ludzi co mieli hopla jak i fundusze na takie coś... nie mniej to nisza i to dość tak mała że naprawdę nikt kto grał w więcej niż jedną grę to się trzymał 1 gpu. Dodać jeszcze można nvidia surround. Ciekawe co tam u kumpla draco słychać :E

Btw ten rack obliczeniowy to nie pc ,)

14 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Ludzie więcej płacą za wakacje w Gołębiewskim, gdzie w pokojach mieli +30C. :E

Na forum chyba nie mamy ludzi, którzy nie mieliby DDR5, czy dysków M.2. 

Do niedawna ich nie miałem...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Ponoć 32GB to takie minimum, 64GB dobra inwestycja na lata, a 128GB wystarczy do śmierci. :E

Podobnie było mówione w czasach Win Vista czy po latach Win 7 tylko że odwrotnie trochę 16/32 GB to dobra inwestycja na lata , 64 GB starczy do śmierci a o 128 GB wtedy mało kto słyszał chyba że w serwerach . A dziś sam czysty Win 11 potrafi sobie zabezpieczyć na dzień dobry 5 do 6 GB w ramie na swoje własne potrzeby xD 

Opublikowano
6 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Tylko wszyscy dziś na ddr5 i 7800x3d lub 9800x3d. I nici z tego 64gb ddr3 jak nie chcesz siedzieć na haseellu.

https://www.telepolis.pl/wiadomosci/kryzys-pamieci-ram-nand

Na moje potrzeby wystarcza a pakować grube tysiące żeby tylko był przerost formy nad treścią nie ma dla mnie sensu bo Intel czy AMD co mniej więcej pół roku wypuszcza jakieś nowe procki , nie potrzebuje 4k w grach i XXX FPS , nawet nie wiesz jak długo siedziałem na laptopach albo na E8400 z OC do 3.8Ghz ,mógł bym przejść na i3-8100 8-Gen ale nie widzę takiej potrzeby platformę mam gotową i złożoną w całość leży i czeka na swoją kolejkę . 

Opublikowano

Ja piszę o większości entuzjastów na forum. Ja sam dałem się wkręcić i 32gb nie po cenie na fv już zapłaciłem...

Generalnie trzymać się trzeba czegoś co ci wystatcza i nie wychylać się. Chyba że jakiś dev szarpnie się by zrobić gierkę na mały skrawek rynku. Profeska siedzi na tym co się opłaca i tak.

Opublikowano
50 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ja piszę o większości entuzjastów na forum. Ja sam dałem się wkręcić i 32gb nie po cenie na fv już zapłaciłem...

Generalnie trzymać się trzeba czegoś co ci wystatcza i nie wychylać się. Chyba że jakiś dev szarpnie się by zrobić gierkę na mały skrawek rynku. Profeska siedzi na tym co się opłaca i tak.

Dlatego się trzymam tego co mam jakieś 4K i inne HDR nie są mi potrzebne do szczęścia , mam zamiar dokupić 16 GB RAM bo to nadal DDR3 na Allegro cena od 300 zł z wysyłka i zmienić grafikę na RX 570 Aorus też 4 GB (widziałem już po 180 zł ) tylko dlatego że ma pełna obsługę DX12 i Vulkan . Po co mam się wychylać z kompem za 15k+ skoro nie wykorzystam w pełni jego mocy obliczeniowej do tego ceny są jakie są . Nie wiem jak się teraz opłaca procek 4-Gen ale w OC można się bawić . Nie raz nie dwa już składałem komputery za kwoty 10k+ dla kogoś z rodziny a co się okazywało dziecko grało na nim w Minecraft i jakieś starsze gierki , przerost formy nad treścią . 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Dlatego się trzymam tego co mam jakieś 4K i inne HDR nie są mi potrzebne do szczęścia , mam zamiar dokupić 16 GB RAM bo to nadal DDR3 na Allegro cena od 300 zł z wysyłka i zmienić grafikę na RX 570 Aorus też 4 GB (widziałem już po 180 zł )

Trochę nie wiem po co, jak wolne ddr4 2x16GB czasem można kupić za 500 zł, a jeśli chcesz 4 najtańsze moduły to obecnie 360 zł. Za 600 zł po negocjacjach masz goodramy 3600mhz.
I3 12100 / ryzen 5500 są tak bardzo efektywne energetycznie, że praktycznie nic innego nie jest dużo lepsze. Ryzen 5500 nawet daje radę emulować PS3.
PRzy 26-30W będą pewnie wydajniejsze od tej i7 po oc.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
6 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Trochę nie wiem po co, jak wolne ddr4 2x16GB czasem można kupić za 500 zł, a jeśli chcesz 4 najtańsze moduły to obecnie 360 zł. Za 600 zł po negocjacjach masz goodramy 3600mhz.
I3 12100 / ryzen 5500 są tak bardzo efektywne energetycznie, że praktycznie nic innego nie jest dużo lepsze. Ryzen 5500 nawet daje radę emulować PS3.
PRzy 26-30W będą pewnie wydajniejsze od tej i7 po oc.

Pytanie tylko po co mam zmieniać cała platformę skoro ta mi wystarcza  ?? .Do tego mam już drugi który leży już zakurzony z i3-8100 8-Gen nawet go nie używam a składałem go w 2019 albo 2020 jakoś wolę swoją i7 nie wiem obudowa mi w tamtym nie pasuje czy coś jakoś dziwnie wygląda nie wiem trzymam się od niego z daleka  . Pisałem że mi to wystarcza sam zobacz na czym siedzę na RODOS . Nic na siłę 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Nic na siłę 

Może i tak, jeśli nie chce Ci się przekładać to czas jest więcej wart, ale warto po prostu sprzedać i kupić coś innego.

Od biedy można nawet nie reinstalować systemu, mój przeżył żąglowanie am4 i starym intelem, choć po latach w końcu postawię świeży... Może skrypt z forum pomógł zachować dobry stan.

Ryzen 2400g jest wydajniejszy od tego Intela, a i3 8100 już kompletnie stracił na wartości - 25 zł.

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1