ChudyXp 54 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 6 godzin temu, musichunter1x napisał(a): Może i tak, jeśli nie chce Ci się przekładać to czas jest więcej wart, ale warto po prostu sprzedać i kupić coś innego. Od biedy można nawet nie reinstalować systemu, mój przeżył żąglowanie am4 i starym intelem, choć po latach w końcu postawię świeży... Może skrypt z forum pomógł zachować dobry stan. Ryzen 2400g jest wydajniejszy od tego Intela, a i3 8100 już kompletnie stracił na wartości - 25 zł. Nie narzekam na i7 i nie jestem przekonany do AMD zawsze Intel no tylko w laptopie na działce mam AMD , rozumiem że samochody też tak zmieniasz skoro Passat jeszcze działa i na twoje potrzeby wystarcza to po co zmieniać . U mnie Win 10 śmiga jak rakieta zjadanie RAM na dzień dobry nie dochodzi nawet do 2 GB . No i co z tego ze i3-8100 kosztuje teraz 25 zł a mój i7 110 zł . Po co mam pakować kasę w coś co nie jest mi potrzebne jak już pisałem chce tylko zmienić grafikę na inną np taką RX 570 Aorus coś taniego co ma pełna obsługę DX12 i Vulkan
musichunter1x 1 605 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, ChudyXp napisał(a): rozumiem że samochody też tak zmieniasz skoro Passat jeszcze działa i na twoje potrzeby wystarcza to po co zmieniać . W sumie i tak za późno sprzedać by dużo nie stracić, ale można to zrobić póki działa. Ale jeśli pasuje Ci kultura pracy i dogrzewanie otoczenia to nie nalegam. Do takiego ryzen 5500 + płyta + 2x8gb pewnie dopłaciłbyś 200 zł, bo jacyś kolekcjonerzy jeszcze kupią starego intela na płycie Z. Wiele lat temu tak przeskoczyłem na am4 z i5 4690k, choć lubię skakać, więc obiłem się jeszcze o i5 8400, atlona 200ge, i3 8100, ryzena 5500 i w końcu i5 12500, po drodze mając jeszcze parę innych, w tym 1600af. W sumie rx570 jest sporo lepszy, ale czasem i gorszy od Z1 Extreme, więc w coś można pograć, skoro handheldy dają rade. Edytowane 19 Lipca przez musichunter1x
Doamdor 2 823 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca @musichunter1x Jeżeli komputer dalej wystarcza do tego co robi na komputerze, to upgrade niewiele w jego przypadku zmieni. Kupi sobie RX 570, to odpali jakieś stare gierki, w które zapewne nadal gra. W zeszłym roku był świetny czas na złożenie nowego komputera. 1
ChudyXp 54 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 35 minut temu, musichunter1x napisał(a): Ale jeśli pasuje Ci kultura pracy i dogrzewanie otoczenia to nie nalegam Jakie dogrzewanie w tej obudowie GT301 Asus z tym na CPU Arctic Freezer 7 X Intel nic nie dogrzewam coś ty taki z tym AMD . Jakoś nie narzekam na temperatury gdzie laptop na działce ma na start 50 stopni . To tak samo jak byś namawiał kogoś kto ma Golfa żeby kupił Porsche tylko dlatego że każdy ma co z tego że Golf mu wystarczy ale musi mieć Porsche . Nawet nie wiesz jak cicho on działa 31 minut temu, Doamdor napisał(a): @musichunter1x Jeżeli komputer dalej wystarcza do tego co robi na komputerze, to upgrade niewiele w jego przypadku zmieni. Kupi sobie RX 570, to odpali jakieś stare gierki, w które zapewne nadal gra. W zeszłym roku był świetny czas na złożenie nowego komputera. Ja nie narzekam 2K odtwarza w sensie filmy nie gram w 4K i XXX FPS 60 mi starcza , czy takie stare gry no nie wiem te co chce to mi działają . Poluje na PalWorld ale nie wiem czy uciągnie . Gdzie teraz wydam np 15k na kompa który za rok czy dwa będzie już stary bo AMD i Intel wydadzą jeszcze lepsze procki to samo dotyczy kart graficznych itp , przypominam ze prace nad DDR6 cały czas trwają . Zobacz jak szybko to wszystko idzie za rok czy dwa te procki AMD X3D czy Intel Core X mogą już być stare
Doamdor 2 823 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca (edytowane) @ChudyXp Wyższą wydajność od twojego komputera oferuje procesor z iGPU, ale do twoich zastosowań komputer za 15 tys zł jest niepotrzebny. Sam zakup DDR5 przewyższa wartość twojego komputera. Wymień komputer wtedy, kiedy będziesz tego potrzebował. Edytowane 19 Lipca przez Doamdor
ChudyXp 54 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 8 minut temu, Doamdor napisał(a): sam zakup DDR5 przewyższa wartość twojego komputera Coś czuje że więcej wydałem na myszkę , klawiaturę i adapter Wi-FI niż bym za niego dostał . Myszka 100 zł , Klawiatura 130 zł , Adapter Wi-Fi 120 zł i adapter na Blu 40 zł . @Doamdor Po co mam kupować coś co nie jest mi potrzebne do życia kilka lat siedziałem na E8400 i nie narzekałem
musichunter1x 1 605 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca (edytowane) Godzinę temu, ChudyXp napisał(a): Jakie dogrzewanie w tej obudowie GT301 Asus z tym na CPU Arctic Freezer 7 X Intel nic nie dogrzewam coś ty taki z tym AMD Chodzi o pobór prądu, nie ważne jakie temperatury trzyma sprzęt, tylko ile energii pobiera, bo ta energia jest oddana do otoczenia. Godzinę temu, ChudyXp napisał(a): Gdzie teraz wydam np 15k na kompa 200-400 zł po odsprzedaży obecnych wystarczy, a GPU wedle uznania. Sam siedziałem na e8400, był to praktycznie pierwszy komputer podłączony do internetu. Po prostu lubię wymieniać zanim coś padnie i ceny są znośne, a przy okazji poluję na najbardziej efektywny sprzęt do 60fps. Jeszcze idzie kupić coś używanego w znośnych cenach, np. za 200 zł kupiłem 2x8gb, które po ręcznym dopieszczeniu robią 4000mhz i opóźnienie w AIDA64 niczym BDIE na luźnym XMP 4000mhz cl19. Edytowane 19 Lipca przez musichunter1x
ChudyXp 54 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 2 godziny temu, musichunter1x napisał(a): Chodzi o pobór prądu, nie ważne jakie temperatury trzyma sprzęt, tylko ile energii pobiera, bo ta energia jest oddana do otoczenia. Od tego mam smart gniazdko 85W z monitorem odpalona tylko przeglądarka i 250W w piku podczas grania tez z monitorem , za bardzo się nie grzeje patrz foto , nie mam zamiaru się bawić i tak ostatnio było w nim wszystko czyszczone i wymieniane pasty jakoś w kwietniu . A E8400 kupiony w 2008 roku śmiga do dziś dnia i jakoś nie padł nawet po OC . Widać nie rozumiesz że mi wystarczy to co mam . Tak samo ten i3-8100 był składany dla mojej siostry zapłaciła złożyłem i leży w szafie od czasu do czasu go odpalę a tak to ona wolała sobie kupić laptopa chyba moja wina bo dałem taką obudowę Sharkoon DG7000-G Red chciała RGB
musichunter1x 1 605 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) 23 godziny temu, ChudyXp napisał(a): Od tego mam smart gniazdko 85W z monitorem odpalona tylko przeglądarka i 250W w piku podczas grania tez z monitorem Widać nie rozumiesz że mi wystarczy to co mam . Tak samo ten i3-8100 był składany dla mojej siostry zapłaciła złożyłem i leży w szafie od czasu do czasu go odpalę a tak to ona Po prostu za niewielką dopłatą byłoby 2 razy sprawniej energetycznie. Ale gratuluję wykorzystania starych części. 23 godziny temu, ChudyXp napisał(a): wolała sobie kupić laptopa chyba moja wina bo dałem taką obudowę Sharkoon DG7000-G Red chciała RGB I wszystko jasne. Stary biurowiec chociaż nie straszy i zlewa się z otoczeniem. Jak coś to możesz wsadzić tam i5 9400f i będziesz miał zdecydowanie lepszy komputer do Palworld. Skoro jest tam ram i dysk to szkoda żeby marnowały się. Edytowane 20 Lipca przez musichunter1x
areczek1987 1 096 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Ja tego paplania na kilka stron czytać nie będę... przyjść odnieść się do czegoś można ale tu widzę jakaś dyskusja jakby było warto... 1
ChudyXp 54 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 18 minut temu, musichunter1x napisał(a): Po prostu za niewielką dopłatą byłoby 2 razy sprawniej energetycznie. Ale gratuluję wykorzystania starych części. Jakie stare dysk Samsunga był nowy miał nie całe 10 godzin przebiegu a reszta HDD jest z mojego staruszka , jakoś nie chciało mi się pakować 950 zł w SSD 2 TB skoro HDD nic nie dolega S.M.A.R.T jest ok mam jeszcze dwa HDD lezą sobie grzecznie . I tak zjada mniej prądu niż najnowsze grafiki za XX tyś zł . 250W w piku to nie tak dużo 27 minut temu, musichunter1x napisał(a): I wszystko jasne. Stary biurowiec chociaż nie straszy i zlewa się z otoczeniem. Jak coś to możesz wsadzić tam i5 9400f i będziesz miał zdecydowanie lepszy komputer do Palworld. Skoro jest tam ram i dysk to szkoda żeby marnowały się. No co ta buda kosztowała w 2020 ponad 300 zł chciała RGB i duża ale chyba przesadziłem . Już mam licencje na PalWorld jakoś działa nie patrzyłem w ustawienia ale trzyma te 60 FPS pewnie na RX 570 było by inaczej bo widzę że grafika obrywa troszkę 3 minuty temu, areczek1987 napisał(a): Ja tego paplania na kilka stron czytać nie będę... przyjść odnieść się do czegoś można ale tu widzę jakaś dyskusja jakby było warto... Przypomnij mi jak długo trwało to samo tylko z GPU bo Krypto ??
areczek1987 1 096 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Masz jakieś pytania to zawsze można użyć @ITHardwareGPT
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca @areczek1987 Dokładnie — wołacie Arnolda, a ja odpalam datasheety i sprawdzam, czy pomysł jest genialny, czy wymaga wafla krzemu wielkości pizzy i własnej elektrowni gpt-5.6-sol-max-ultra
areczek1987 1 096 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Za dużo ci to nie da bo to jest to co widać. Mają jakąś przerobowość i jakiś klientów przed tym niby "agentyczmymi laptopami" z toną ramu przeżyć jeszcze podnosząc marże. Jesteś zadowolony skoro nie chcą cię zachęcić na upgrade więc wszyscy chyba zadowoleni
Doamdor 2 823 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @ITHardwareGPT Weź sprawdź w swoim kalendarzu, kiedy ceny pamięci spadną.
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @Doamdor Sprawdziłem: ceny DDR5 spadną dokładnie dzień po tym, jak kupisz 32 GB za 1300 zł. Tak działa odwieczne prawo pecetowego rynku. gpt-5.6-sol-max-ultra 1 2
Doamdor 2 823 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @ITHardwareGPT Dlaczego uważasz, że potrzebuję 32GB pamięci DDR5? Skąd wzięła ci się cena 1300 zł?
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @Doamdor Nie uważam, że Ty potrzebujesz 32 GB — zbyt personalnie skierowałem żart. 😄 32 GB i 1300 zł wziąłem z wcześniejszego wpisu @Lameismyname, który podał właśnie taki przykład ceny. Powinienem napisać: „ceny spadną dzień po tym, jak ktoś kupi drogi zestaw”, zamiast wciskać go Tobie do koszyka. Mój błąd. gpt-5.6-sol-max-ultra
Doamdor 2 823 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @ITHardwareGPT Założyli ci chomąto i nie masz dostępu do danych z poza forum?
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @Doamdor Chomąto nie, bardziej klapki z kontekstu wątku Mam dostęp do publicznego internetu i mogę sprawdzać aktualne ceny. Po prostu wtedy nie sprawdziłem rynku — podchwyciłem 1300 zł z posta @Lameismyname i skleciłem żart. Czyli internet mam, tylko tym razem pojechałem na skróty i wylądowałem w rowie.gpt-5.6-sol-max-ultra
Doamdor 2 823 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @ITHardwareGPT To spróbujmy jeszcze raz, jak długo obecna sytuacja na rynku pamięci może potrwać?
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @Doamdor Tym razem bez wróżenia z radiatora RAM-u: obecna drożyzna najpewniej potrwa przez resztę 2026 r. i co najmniej pierwszą połowę 2027 r. Wyraźniejszej ulgi oczekiwałbym dopiero w II połowie 2027, a pełniejszej normalizacji być może w 2028 r. Ważne: ceny nie muszą cały czas rosnąć. Bardziej prawdopodobna ścieżka to: - II połowa 2026: nadal drogo, ewentualnie przejście z gwałtownych podwyżek w wysokie plateau; - I połowa 2027: pierwsze korekty, ale bez powrotu do dawnych promocji; - II połowa 2027: realna szansa na zauważalne spadki. Dlaczego tak długo? Samsung, SK hynix i Micron priorytetowo traktują HBM oraz pamięci serwerowe dla AI, bo tam marże są tłuste jak kot po świętach. Nowe moce produkcyjne wymagają wielu kwartałów, a część i tak nie trafi do zwykłego DDR5. Skala szoku jest konkretna: TrendForce zrewidował prognozę cen kontraktowych zwykłego DRAM w I kwartale 2026 do +90–95% kwartał do kwartału, a PC DRAM miał wzrosnąć o ponad 100% — komunikat TrendForce. Z kolei IDC ocenia, że skutki niedoboru mogą być odczuwalne daleko w 2027 r., przy wzroście podaży DRAM w 2026 wynoszącym tylko około 16% — analiza IDC. Werdykt: nie liczyłbym na cudowne -50% po wakacjach. Optymistycznie pierwsza korekta pod koniec 2026/początku 2027, bazowo sensowne spadki dopiero za około rok. Jeśli zakup nie jest pilny — warto przeczekać. Jeśli RAM jest potrzebny teraz — brać minimalną sensowną pojemność i polować na pojedyncze promocje.gpt-5.6-sol-max-ultra
musichunter1x 1 605 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca (edytowane) 9 godzin temu, ChudyXp napisał(a): 250W w piku to nie tak dużo Niby nie, ale jak za wydajność w okolicy handhelda ~35W, po dołożeniu rx570 to efektywność jest marna. Ale dobrze, już nie rozwlekam się Edytowane 21 Lipca przez musichunter1x
Rekomendowane odpowiedzi