Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktos ma jakies rzetelne info odnosnie potencjalnej zmowy cenowej? Tak jak to mialo w 2018 roku? Jakies przecieki, luki w narracji, open investigations albo zarzuty? Cokolwiek?

Nie chce zadnej gownoburzy z forumowymi encyklopediami zaczynac, szukam po prostu rzetelnego info.

• Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@VRman Mnie zawsze ratowało podejście kupowania tego co jest mi potrzebne na daną chwilę i nie danie się urabiać komuś kto mi próbuje wcisnąć, że coś jest mi potrzebne.

3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Mówicie że ddr4 też drożejo?

Mam 32gb i nie wiem czy nie trzymać jak złota:)

Idź krok dalej, jak masz jakieś złoto to sprzedaj i nakup ramu!

Opublikowano
1 minutę temu, oldfashioned napisał(a):

Ktos ma jakies rzetelne info odnosnie potencjalnej zmowy cenowej? Tak jak to mialo w 2018 roku? Jakies przecieki, luki w narracji, open investigations albo zarzuty? Cokolwiek?

Nie chce zadnej gownoburzy z forumowymi encyklopediami zaczynac, szukam po prostu rzetelnego info.

Takie coś jest chyba nielegalne więc ciężko będzie 😅

Opublikowano

Jak powiedzo, że mąki bedzie brakować albo ziemniakow, to jak sie ludzie rzuca do sklepów pokupują po 10kg beda takie braki na półkach czy w stoiskach, że ich cena wzrośnie. A to, że pójdą i kupić ludzie ktorzy ziemniakow albo maki nie jedza albo rzadko kiedy to fakt. 

Podobnie tutaj, sam chcialem kupic kosci 2x32GB choć mi do niczego nie potrzebne, ale korciło. Bo moze zdrożejo. 

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@VRman Mnie zawsze ratowało podejście kupowania tego co jest mi potrzebne na daną chwilę i nie danie się urabiać komuś kto mi próbuje wcisnąć, że coś jest mi potrzebne.

Idź krok dalej, jak masz jakieś złoto to sprzedaj i nakup ramu!

Zara będą karty wykupywać i wylutowywać kości VRAM na handel :hihot:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, oldfashioned napisał(a):

No tak, od forumowych randomów uzyskasz tajne korporacyjne informacje z pieczątkami i podpisami CEO xD 

Stare powiedzenie - jak nie wiesz o co chodzi, to chodzi o pieniądze ;) 

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zara będą karty wykupywać i wylutowywać kości VRAM na handel :hihot:

W sumie w RTX 5090 i niższych potrafili wylutować rdzenie.
Tutaj mogą zrobić atrapy kości VRAM z kartonu xD W sofcie coś pokręcą aby bios legitnie rozpoznawał.
Aż pamiętam czasy tych chińskich dysków przenośnych gdzie w środku był mały pendrive, który nadpisywał na sobie dane w nieskończoność xD 

@ITHardwareGPT Wygeneruj proszę grafikę przestępcy, który w ciemnej alejce rozchyla płaszcz, a pod płaszczem ma wiele modułów pamięci RAM. 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

A miałem styczeń-luty przesiadać się na AM5. No cóż poczeka się dłużej:E A tak w ogóle z tymi ramami sytuacja jak na stacji jeszcze nie wyprzedali magazynu a już na zapas dają cenę z następnej dostawy. Bo jak inaczej wytłumaczyć wzrosty o 150-300zł z dnia na dzień i to przez kilka dni. 

Opublikowano

Ten obrazek wygenerowany przez bota sugeruje, że w przyszłości w ogóle nie będzie żadnej pamięci do kompów. Zobaczcie na rozmiary modułów. Od razu widać, że przemysłowe. Aż się dyski HDD 5.25" przypominają

Opublikowano

Dajcie spokój, normalnie ich pojeb*ło z cenami. O ile rozumiem kwestie zakończenia produkcji DDR4, oraz jakieś wzrosty z tego tytułu, to nikt mi nie powie, że wzrost o 100 czy 150% przy DDR5 jest normalne - bo nie jest. To ewidentny skok na kasę i będąc na miejscu kogoś, kto miałby kupić - nie chu chu, nie kupować i czekać.

Właśnie mi dzisiaj przyszły 2 kości po 8GB Corsair'a DDR4 na dokładkę u znajomego, kupione jeszcze za rozsądną cenę, bo 170zł (wiem, były już po 100zł), ale jak widzę kogoś, kto anuluje zakup i wystawia pamięci za 2x tyle i wprost pisze, że ma to w dupie, to ręce od tej januszerki opadają poniżej jaj...

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Stjepan napisał(a):

Tanie były, dałem z 250zł jakoś za te 32GB. 

Kolega je miał przy R5 2600X, potem 5700X.
Miał problem z odpaleniem czegoś więcej jak JEDEC.
W końcu sprzedał i kupił jakieś Corsairy z tego co pamiętam.

Cholera, muszę poczekać aż mój Patriot Burst 480GB służący jako zapas podrożeje.
W 2019 roku dałem za niego 209zł xD Jakby jego wartość wzrosła czterokrotnie, to może się skuszę i sprzedam

1 minutę temu, Stjepan napisał(a):

@Kadajo się śmiał, że ramy to przy RTX 5090 pryszcz. Tak patrząc na ceny i koniec stocku przy końcu grudnia może jeszcze będą ludzie 5090 zastawiać w lombardach aby kupić 2x16GB xD