Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Ceny rosną jak te kart graficznych w szale krypto.

Co ciekawe, jestem pewien, że gdyby poszła informacja o niedoborach sensorów do myszek, bo plastik bezbarwny przy sensorze jest jakiś rzadki, to też zadziałałby ten sam schemat. Myszki cena 4x a może i więcej, niedobory w sklepach itd. itd.

Dokładnie. Specjalne zaniżanie podażu.

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

8 godzin temu, lukadd napisał(a):

Więcj niż 32GB ram może być łyknięte w takich gierkach jak Cities skylines 1, szczególnie z modami,  niektóre mapy w DCS: World są mocno ramożerne i lubią 64GB, Anno 1800 z wszystkimi DLC w endgame przy wielkich populacjach. Tarkov też będzie bardziej lubił 64GB.

Ogólnie jak ktoś trzyma w tle jakieś pierdoły, przeglądarki, alt taby robi to warto 64GB, aby po nvme nie musiało skrobać non stop i wrzucać do page file.

Dużo więcej jeszcze znajdziesz ?

Jakieś nowości a nie niszowy pc exclisive...

Opublikowano

Mi tam to co mam w kompie i w lapku starcza do wszystkiego dobrze że kupiłem 32GB od razu, jeszcze 16GB GB DDR4 3000 CL16 i 8GB DDR4 2133 CL15 leży w szafie, nie licząc starszych kości DDR3, DDR2, DDR i SDR oraz jeszcze starszych EDO i Simm, mam też trochę SODIMM różnej maści od SDR do DDR4. :) 

595737495_1265992208895697_6499141485821

Opublikowano
9 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Jak tak patrzę na obecne ceny na Amazonie to coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Bezos nigdy nie wyśle mi tych Lexarów za 539 zł :hihot:

Wszystkich czekających na RAMy z Amazona z tego miejsca serdzecznie przepraszam. Fakt, że ja zamówiłem komplet 2x16GB DDR5 zmniejsza szasne o 99%. 

Sorry. :E

9 godzin temu, Adikon napisał(a):

Miejmy nadzieję, że kiedyś będzie "normalnie".

Jak się opinia publiczna doprosi reakcji odpowiednich instytucji i zaczną się dobierać do dupy za monopol, to może za rok do dwóch. Ale jak nikt nie kiwnie palcem w obliczu ewidentnie anty-konsumenckich i nielegalnych praktyk, to może to potrwać faktycznie te 4-5 lat. Przy czym 2-3 od momentu gdy inni uznają "o k... chyba oni faktycznie nie zamierzają zwiększać produkcji, szybko George, budujemy swoją fabrykę jak najszybciej!"

O ile produkcja pamięci nie jest tak trudna jak produkcja chipów ogólnie, bo jak nikt nawet nie ma szans postawić fabryki to jesteśmy ugotowani na pół dekady lub dłużej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Które pamięci popularne do ryzena na ddr5 32GB do zmiany platformy nie teraz.Bo ceny bandyckie,bez podkręcania tylko profil i koniec.

Mam ze starego PC ram DDR4 16GB Gskill Flare X w tym szale za ile mógłbym je sprzedać by zarobić.

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano
2 minuty temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Które pamięci popularne do ryzena na ddr5 32GB do zmiany platformy nie teraz.Bo ceny bandyckie,bez podkręcania tylko profil i koniec.

6000CL30 optimum, ale sąsiednie częstotliwości i opóźnienia w rezultacie wypadną podobnie wydajnościowo.
Generalnie 6000 wytrzyma większość kontrolerów, 6200 przeważnie też, 6400 już zaczynają się schody.
Ja osobiście jestem fanem Goodramów IRDM - w końcu rodzimy producent i dajemy swoim zarobić.
Jak komuś znajomemu polecam to zawsze je i na chwilę obecną wszyscy zadowoleni.

Opublikowano
11 godzin temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Ożesz Goodram który podałeś kosztuje 1700 zł paranoja dom wariatów.

Niestety, na rynku się wręcz pojebało jeżeli mam nazwać po imieniu zjawisko ;) Taki sam set pamięci sprzedałem 23 października 2025 za 350zł i jeszcze po drodze miałem ze 3 wiadomości "Panie, dam 300zł bo za 350zł nikt Panu nie kupi" xD 

Patrząc na realia najlepiej założyć pod ryzena taką strategię: "Brać co najtańsze i najbliżej 6000CL30".

Opublikowano

Już trochę to czasu trwa powiem szczerze :D

Zaczęło się w 2018 roku i końca nie widać :E

Wątpię ze się to komukolwiek, kiedykolwiek znudzi.

Ludzie pokazali ze nieważne co się dzieje, dalej kupują.

Dopóki to wszytko nie walnie z hukiem to nic się nie zmieni i będzie tylko gorzej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ok przekleje 

20251207_144048.jpg

Godzinę temu, SmogSmok napisał(a):

Tutaj jest wyjaśnione dlaczego ceny na rynku konsumenckim poleciały tak drastycznie do góry: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbiorowa_histeria

Ale spokojnie, panikarzom się to w końcu znudzi (jak wojna na Ukrainie) i ceny zaczną spadać. 

Do wakacji i ja stawiam ;) nakupują skalperzy jak nie wniebowzięci że jakoś tanio kupili i teraz mogą ram za cenę gpu sprzedać a potem pójdzie się do sklepu i kupi nowsze i oby lepsze. Opylić można ddr4 z szafy tanio z nadzieją że ktoś zauważy :E

Tak BTW to chwalili się nowymi kostami na ces w styczniu pod nowe procki amd a już o tym z czym u intela na novalake wyskoczą to też jestem spokojny. Kupi się coś co da wtedy skok i jakiś spokój. Jak zawsze najlepsze kostki na koniec generacji.

Edytowane przez areczek1987
  • Upvote 1
Opublikowano

Przypomina to sytuację z COVID i kartami graficznymi. Już firmy przeliczają że to AI aż tak dobrze im się nie skaluje, a sam postęp mocno spowolnił od czasu wydania GPT 4. W IT co 5-10 lat zawsze musi się pojawić hype na coś, a potem praktyka to weryfikuje 

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Już trochę to czasu trwa powiem szczerze :D

Zaczęło się w 2018 roku i końca nie widać :E

Skoro zadziałało, nawet jeżeli efekt był niezamierzony, to wiele branż powiązanych z hardware wyciągnęło wnioski.
Tak jak już się śmiałem niedawno - gdy okaże się, że do sensorów używają jakiegoś rzadkiego plastiku będzie nagle kryzys myszkowy, myszy 4x cena w górę i gówniana dostępność.
Niektórzy będą ten kryzys przeczekiwać np. 2 lata na touchpadach, trackballach lub z braku laku - przekalibrowanych kierownicach xD Tylko weź tu cholera pograj w strzelanki na kierownicy... :Crash:

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Arcane napisał(a):

Przypomina to sytuację z COVID i kartami graficznymi. Już firmy przeliczają że to AI aż tak dobrze im się nie skaluje, a sam postęp mocno spowolnił od czasu wydania GPT 4. W IT co 5-10 lat zawsze musi się pojawić hype na coś, a potem praktyka to weryfikuje 

Jak zaczną część zawodów spychać tym ai to raczej tręd może być stały. To już część robutek może zabierać a płacić kilkunastu ludziom po 7k pln to się szybko może zwrócić nawet ten ram a nie oszukujmy się oni mają taniej niż się panika robi...

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Im nawet na rękę ze PMCr zdechnie. Będziesz grał z chmury i płacił nie tylko za wypożyczenie gier, ale i sprzętu.

No to nie trzeba upgradów i zostajesz z tym co masz... tu jeszcze do 36 roku na krzemie będzie się wszystko skalować...

Pewnie i dalej z tym cfet...

Lets hunt 

Screenshot_20251207_221024_Discord.jpg