Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ten artykuł został napisany przez kogoś, komu dzwoni, ale nie wie w którym kościele. 

Cyt: "Marka znana od dziesiątków lat gwałtownie znika z rynku. Mówimy firmie, która „trzyma” mniej więcej jedną czwartą rynku pamięci w segmencie konsumenckim" 

Micron rzeczywiście ma 22-25% udziałów, ale mówimy o wszystkich rynkach, a ile ma konkretnie wśród konsumentów to diabli wiedzą. 

Tak samo pisane, jakoby Micron całkowicie rezygnował z produkcji DDR5 do domowych komputerów, kiedy jedynie zrezygnowali z własnego brandu, który był ceniony w zasadzie tylko przez użytkowników laptopów (z uwagi na dużą kompatybilność). Ich kości dalej będą spotykane w pamięciach innych producentów. 

Dysk MX500 ubity, DDR4 Ballistix dawno ubite, a słabo podkręcających się RAMów DDR5 gracze nie chcą (słynna seria Pro Overclocking 6000 CL38 :hihot:). Nie dziwię się, że skorzystali z okazji i się wycofali. 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Cóż, nie mamy Pańskiej pamięci i co Nam Pan zrobi? :hihot:

A na to się odpowie: Skończ waść! Wstydu oszczędź! :hihot:

Ram byle jaki jako rarytasy...

Procesory co się same katrupią i jeszcze może wtyczki od gpu z funkcją fajerwerków.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ty sam jesteś tragedia jak te 32gb hynix z xmp(bo bez expo) to okazja za 2200...

Średniowiecze. 

18 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ty sam jesteś tragedia jak te 32gb hynix z xmp(bo bez expo) to okazja za 2200...

Tylko bez prywatnych wycieczek. 

7 minut temu, areczek1987 napisał(a):

A na to się odpowie: Skończ waść! Wstydu oszczędź! :hihot:

Ram byle jaki jako rarytasy...

Procesory co się same katrupią i jeszcze może wtyczki od gpu z funkcją fajerwerków.

Co Ty banie masz ?

Ja  dostałem bana na jeden dzień.

Edytowane przez leven
Opublikowano

Z czym średniowiecze? Ja tego nie przeżywam a ty jak tutaj siedzisz to  wypadałoby się trochę z sensem o tej szopce wypowiadać... Ile za swoje 2x16 dałeś i kiedy? Wszystko ma drożeć jak niekoniecznie jest zdecydowanie lepsze/wydajniejsze. Droga wolna.

Jak już to dodawaj jakieś emotikony jak sobie szydzisz.

Opublikowano

Panowie, to rozumiem że na stan obecny ze względu na te zamieszanie z cenami to nie ma sensu myśleć nad zmianą obecnego 2x 16 GB Patriot 3600CL17 w ramach upgrade, tylko cieszyć się tym co się ma? :E Tzn. nie mam zamiaru wydawać nie wiadomo ile $$$ bo wolę na lepszy monitor to póki co przeznaczyć. :E 

Opublikowano

Wszystkim niezadowolonym z tego polecam podejście wallca. Jak nie miałeś nic zamiaru kupić to nic nie zdrożało. Zen6 koniec roku i to pewnie nie ten gamingowy. Przerabiacze z wątkami już jakiś czas na rynku i po części z wsparciem ddr4 jak soft z samej przepustowości nie zrobi użytku. Super gamingowy zestaw to dziś $ jak masz do zdarcia. Jest do czego...

Intel cholera wie kiedy. Ddr4 jak jeszcze poszukasz to znajdziesz w śmiesznych pieniądzach by sobie do 32gb dozbierać.

Wymieniać grafiki bo to będzie najbardziej boleć...

Bpm power też nie chce oddać kostek z prsebitką 50%... 

Opublikowano (edytowane)

Takie wysokie ceny komponentów komputerowych w Polsce są możliwe tylko dzięki dostępności pay-po, rat 36 x 0% pierwsze dwie zapłacimy za ciebie a ty dopiero za pół roku i temu podobnych.

Zabrać finansowanie i po dwóch miesiącach sklepy zwijają interes 

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Raty, paypo itd. Ale nadal trzeba oddać 1700 zł i więcej. Ram nagle nie zaczął robić herbaty czy sprzątać by tyle za niego dać. Zero wartości dodanej. Jednak zgadzam się, że gdyby nie to jeszcze mocniej sprzedaż by spadła.

Praktycznie nie da się teraz złożyć taniego komputera pod DDR5. Można kombinować z ramem laptopowym ale nie każdy chcę i potrafi. Bo co z tego, że wezmę tanią płytę i procka za 500 zł jak ram kosztuje 1700 zł. 

Edytowane przez lokiju
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

IRDM'y sprzedały się dzisiaj w ilości 19 szt. na morelach za 1899 zł. Dlatego możecie zapomnieć o Aresach i innych pamieciach za 700 zł.

Zresztą co się dziwić, że anulowali jak najbliższa dostawa w tej cenie będzie za 2 lata. Nikt nie chce by mu mrozić fundusze przez tak długi czas.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

Dobrze jest, już ponad +1000zł do ceny jaką dałem kupując na Amazonie (nie wiem, ale chyba z linka jaki ktoś tu wklejał pod koniec listopada albo początek grudnia), a chyba nie podziękowałem. Dziękuję! :) )

Bo kupowane za 6xx (Cruciale 6000 cl30 1.4V)

(nadal ich jeszcze nie sprawdziłem - żona kolegi mu suszy głowę jak mnie widzi, bo wie, że coś z kompem, a właśnie się dzieciak wygadał ile tatuś wydał na kompa i latały talerze i wałki :D )

Edytowane przez VRman
  • Haha 1