Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@lukadd Poczekam i kupię na dołku, może do tego czasu uda się zapełnić dyski, które mam, ale za bardzo nie ma czym. :E

Tak samo z DDR5, 32GB mam i nie czuję potrzeby wymieniać na 64GB, a 128GB to byłaby przesada. :E

Edytowane przez Doamdor
  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pamiętajcie - wszystkim zależy abyście kupowali rzeczy których nie potrzebujecie za pieniądze których nie macie ;) 
Ja przed każdym zakupem zastanawiam się chwilę czy coś mi jest realnie potrzebne.
Potrzebę trzeba samemu odczuć, a nie wpędzić się w spiralę gdzie osoby/podmioty trzecie wmawiają nam, że czegoś potrzebujemy :) 

Ja dodatkowy komplet ramu sprzedałem chwilę przed patologią cenową bo nie był mi potrzebny i by się kurzył, to tym bardziej teraz nie czatowałbym aby kupić następny co będzie leżał i się kurzył.
A jak ktoś poluje na handel to tylko napędza tą chorą patologię.

Opublikowano (edytowane)

Ja gdybym interesował się tematem to bym kupił DDR5'ki jeszcze przed tym szaleństwem a nawet AM5 nie mam i to nie na handel. Po prostu leżałyby sobie spokojnie w szufladzie czekając na swój moment a ja by miał spokojną głowę i nie musiałbym się więcej interesować tematem. Teraz niestety za późno i zrobiła się z tego niekończąca się spirala i każdy chcę wydoić jak najwięcej kasy.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

niektórzy mogli swojego czasu bezkosztowo zrobić upgrade 5800X3D + B450/B550 + 32GB DDR4 na 7800X3D + B650 + 32GB DDR5

Jak narazie nie przestaje mnie to dziwić. Dziwny jest to rynek.

Opublikowano
Teraz, j4z napisał(a):

Jak narazie nie przestaje mnie to dziwić. Dziwny jest to rynek.

Zawsze części do PC były w pewnym stopniu elektrośmieciem, który tracił na wartości jak równia pochyła aby w końcu stać się czymś bezwartościowym.
Od lat obserwujemy anomalię gdzie za używane części można w różnym momencie czasu dostać parokrotność ceny nowych. Świat jest dziwny ;) 

Opublikowano
30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pomyśleć, że niektórzy mogli swojego czasu bezkosztowo zrobić upgrade 5800X3D + B450/B550 + 32GB DDR4 na 7800X3D + B650 + 32GB DDR5 xD 
Nieee bo po co. No i teraz masz babko jabłko.

Pewnie się do nich zaliczałem tylko, że ja wtedy kiedy to wszystko się zaczynało beztrosko zajmowałem się innymi rzeczami i jak się zorientowałem było po wszystkim. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pomyśleć, że niektórzy mogli swojego czasu bezkosztowo zrobić upgrade 5800X3D + B450/B550 + 32GB DDR4 na 7800X3D + B650 + 32GB DDR5 xD 
Nieee bo po co. No i teraz masz babko jabłko.

Tutaj sporo jest dziadków, a jak wiadomo, z wiekiem człowiekowi niewiele się chce, tym bardziej zmian. :E

12 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@DoamdorDołek to już był teraz może poczekasz aż bedą ddr6 taniec czyli 4-5 latek

Zanim DDR6 wyjdą i dojrzeją, to sporo wody w Wiśle upłynie. Do tego czasu dyski 4TB stanieją, lecz gdybym potrzebował, to już teraz bym kupił. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

@Lameismyname Była okazja na zrobienie taniego upgrade, a powoli zbliża się okazja, żeby sprzedać kartę graficzną i pamięci. :E 

Zobaczymy w tym roku jak wysoki próg bólowy mają ludzie i ile będą wstanie zapłacić. :E

Ostatnio mało gram. Równie dobrze mógłbym grafę sprzedać i posiedzieć na integrze. Mogę też jakiś downgrade zrobić i też będzie.
Gorzej z pamięciami, bo bez nich pecet uziemiony. Chociaż mam lapka na Ryzenie z RX 660M i też by był do przeglądania neta.
Realnie mi niewiele do szczęścia trzeba xD