Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

W Media Expert niemal połowę taniej niż u producenta

Domyślam się, że to jest akcja do wyczerpania zapasów, ponieważ drugi najtańszy zestaw 64GB o takich parametrach kosztuje już 500 zł więcej. 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-adata-xpg-lancer-blade-64gb-2x32gb-6000mhz-czarny

Opublikowano (edytowane)

Teraz to Japonii trzęsienie ziemi i ceny jeszcze bardziej w górę,jakby teraz było tanio. Czekam tyłko na asteroidę i mogą sobie podnosić ile chcą. Za chwilę tylko Musk kupi nowe DDR 5 i nikt inny.

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano
10 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

https://www.amazon.nl/dp/B0DNTQ6HZL?tag=corefinder06-21

350€ 48gb 8k cl38

https://www.amazon.pl/dp/B0DNTQ6HZL?tag=shayoyem06e-21

Bez czekania do lutego 

4500 :hihot:

We Włoszech już buchneli fajne 6k...

Screenshot_20251211_122204_Discord.jpg

Jak złapałeś to podziękuj.

https://www.amazon.pl/dp/B0CLTB5MR7?tag=shayoyem06e-21

Mehh

No i super tak trzymać👏

1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Ciekawe czy jeszcze wrócą

Wrócą ale za wyższą cenę😊

Opublikowano (edytowane)

"czerwiec", ale nawet lepsze niż 6000 CL30 2x16GB  są za niecałe 8 stówek, wiadomo gdzie szukać, ale nie napiszę bo scrape'ującym botom kij z pieprzem w oko :fuck:

edit:

o, szybko poszło

image.png.4e2b0942f8226be2f6e47d5e7451c277.png

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Jak ja się cieszę, że dałem się wyjątkowo ponieść FOMO (oraz miałem kupę szczęścia i trafiłem na super ofertę - tak tak, to tylko moja zasługa, wicie, rozumicie, taki ze mnie lebski gość, za dobrą flaszkę... :E) i przestałem obserwować ze spokojem panikę, tylko sam do niej dołączyłem. Inaczej oglądałbym nowy PC jak świnia gwiazdy. No, chyba że przesiadka na Intela z obecnym DDR4. :D

Nie panikujcie, Mireczki, konsument zaraz się opamięta, i rynek też, kogo na to stać, mieszkania zaraz stanieją! :E

Edytowane przez Zas
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie ma co nawet wstawiać linków, bo i bez linkow szybko wymiata

No może poza takimi "okazjami" jak 2x32 naprawdę badziewnego badziewia za 1300,  albo 2x16 cienizny za 950. To w końcu nadal 300% drożej niż pół roku temu, a 2x16 nie będą tak rozchwytywane jak większe. Tym bardziej że jeszcze mi zamównienia na 2x16 nie anulowali więc ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie ma co nawet wstawiać linków, bo i bez linkow szybko wymiata

No może poza takimi "okazjami" jak 2x32 naprawdę badziewnego badziewia za 1300,  albo 2x16 cienizny za 950. To w końcu nadal 300% drożej niż pół roku temu, a 2x16 nie będą tak rozchwytywane jak większe. Tym bardziej że jeszcze mi zamównienia na 2x16 nie anulowali więc ;)

zdania są podzielone... ja rozumiem że jak wykładasz pińcet na x3d to chańba w sydze mieć taki paździeż.

Trzeba 3k zaraz za przywilej dopłacić...

Nie wiem gdzie szukać prób podkręcania przez pstryczek w biosie :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Dobra, zanim mi ktoś wytknie głupotę, bo jest szansa, że ją napisałem - patrzyłem tylko na parametr - 4800 CL46, ale nie mam pojęcia jak to się zachowa jak dać więcej prundu i dodać radiatory. Może palnąłem głupotę nazywając to badziewiastym  badziewiem. 

Co do wydajności to temat jest bym powiedział dwupoziomowy. Jeden poziom to gry AAA i mainstream grający mainstreamowo. A ja jestem w zupełnie innej kategorii i poniżej 6000 CL30 nie zejdę nawet na 9800X3D (więcej cache = mniejszy wpływ wolniejszego RAMu) i mam nadzieję, że zanim będę kupował nowego kompa, to RAMy już wrócą do normalności (2027)

Coraz bardziej mi się zabawa AI podoba i chciałem mieć 64, a teraz to nawet chciałbym 128GB, żeby zobaczyć jak wygląda zabawa modelem lokalnym. Lipa będzie jak wyląduję na 2x16, ale lepsze to niż nic bo w 2027 2x16 kosztuje 4000zł :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

4800 CL46, ale nie mam pojęcia jak to się zachowa jak dać więcej prundu i dodać radiatory. Może palnąłem głupotę nazywając to badziewiastym  badziewiem

Generalnie jeżeli w środku są Hynixy to dzięki niskiemu bazowemu napięciu da się ukręcić z tego 6000 przy zachowaniu przyzwoitych timingów. 

Ale ilu ludziom chce się w to bawić? 

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Generalnie jeżeli w środku są Hynixy to dzięki niskiemu bazowemu napięciu da się ukręcić z tego 6000 przy zachowaniu przyzwoitych timingów. 

Ale ilu ludziom chce się w to bawić? 

Tak jeśli micron tam wsadzi hinixy to jesteśmy w domu :hihot:

https://www.overclockers.com/forums/threads/woomacks-memory-test-list.732290/

Opublikowano
4 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Tak jeśli micron tam wsadzi hinixy to jesteśmy w domu

🤡🤡🤡

11 minut temu, VRman napisał(a):

Coraz bardziej mi się zabawa AI podoba i chciałem mieć 64, a teraz to nawet chciałbym 128GB, żeby zobaczyć jak wygląda zabawa modelem lokalnym. Lipa będzie jak wyląduję na 2x16, ale lepsze to niż nic bo w 2027 2x16 kosztuje 4000zł

Do zabawy z lokalnymi modelami w pierwszej kolejności polecam kartę graficzną z dużą ilością pamięci. Prędkość zwalnia bardzo mocno, gdy model zostaje częściowo przerzucony do RAM.