Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, areczek1987 napisał(a):

To jest chore...

Ja to bym chciał, żeby w dobrej cenie oficjalnie w PL do dystrybucji wskoczył 5600x3d. W granicach 7-8 stówek to w trymiga reanimacja sporej części złomków by nastąpiła.

A AMD to by jeszcze na tym dobrą kasę zarobiło.

@Lameismyname biorąc pod uwagę, że to spadek wydajności rzędu kilku-kilkunastu procent to też jakieś wyjście :E 

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne z przewagą myśli czy ruminacji natrętnych...

Tak jak to było w jednym dowcipie:

Wpływ faz księżyca na kopulację pingwinów xD 

1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

Ja to bym chciał, żeby w dobrej cenie oficjalnie w PL do dystrybucji wskoczył 5600x3d. W granicach 7-8 stówek to w trymiga reanimacja sporej części złomków by nastąpiła.

A AMD to by jeszcze na tym dobrą kasę zarobiło.

5600X3D u nas nigdy nie było, pojedyncze sztuki się pojawiały.
To nie był exclusive dla amerykańskiego microcenter?
Bo z tego co mi moja pamięć podpowiada AMD nie miało za dużo odpadów z wyższych X3D do zrobienia tych procków, stąd ich niewielka ilość i wąski kanał dystrybucyjny zamykający się w jednej sieci...

Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To nie był exclusive dla amerykańskiego microcenter?

niby był, ale potem Niemcy też sprzedawali mindfactory.de 

tylko u nas wtedy zaraz 5700x3d spadło niebotycznie, byłą chwila że z Chin wychodził chyba z 700-800zł to nikt na 56x3d za 1200 nie patrzył

x-srom też chyba go miał w cenniku za 1500..

Opublikowano
1 minutę temu, miro napisał(a):

niby był, ale potem Niemcy też sprzedawali mindfactory.de 

tylko u nas wtedy zaraz 5700x3d spadło niebotycznie, byłą chwila że z Chin wychodził chyba z 700-800zł to nikt na 56x3d za 1200 nie patrzył

x-srom też chyba go miał w cenniku za 1500..

Masz rację, później był bo gdzieś mi mignął na proshopie.
Znowu cena jak mówisz była nieatrakcyjna stąd też mało ludzi kupiło i jest mało w obiegu.
Na rynku wtórnym dosłownie raz widziałem ten procesor (olx).

A tak na marginesie - zastanawiał się ktoś nad adapterem SO-DIMM do DIMM (DDR5)?
Japonczycy-rozwiazali-problem-niskiej-do

Opublikowano
16 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Alternatywę do czego? Ty masz ddr5...

Nie rozumiesz. Ja mam pamięć i jestem z niej zadowolony. 
Miałem też dodatkowy komplet Goodrama, który sprzedałem przed zwyżką cen, bo nie lubię jak mi coś gnije na półce niepotrzebne.

Rozmawiam o tej przelotce, bo może odegra ciekawą rolę za jakiś czas.
Jak już wspomniałem - sytuacja jest rozwojowa.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja bym się ratował kupnem 1x16GB i po tej cenowej sraczce dokupiłbym kolejne 1x16GB do kompletu w normalnej cenie.

Ogólnie za bardzo się nakręcacie. Ram oczywiście podrożał, ale to nie jest koszt 5k za jedną kostkę 16GB :E 

Od ręki za ~1300zeta 32GB na jutro, a jak ktoś coś więcej ogarnia po netach to kupi poniżej 1k. Na kompach z DDR4 dalej też da się grać i będzie dało jeszcze przez grube kilka lat.

Gaming od tego nie upadnie. Nie upadł od crypto gdzie taki 3080 z premierowego ~3k pln poleciał na 10k+ :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Nikt nie wie co będzie dalej.

PC (desktop) gaming już upada przez chore ceny (kart), jako jeden z wielu czynników pogarszających stosunek wydanej kasy do korzyści. Gry są do dupy, komfort użytkowania do dupy (OS, DRMy, patche, sto launcherów, bugi, stuttery, gówniany poziom gier AAA ogólnie, wysokie ceny gier) także jeśli np. za rok 32GB będzie najmniejszą używalną wartością do nowszych gier, a będzie nie za 400zł a za 2000, to owszem, wpłynie to na zainteresowanie. Bo to nie tak, że to tylko kilka stówek. Ci których stać nie chcą 32GB. Chcą 48 czy 64. A entuzjaści komputerów i gier to mogą być też ludzie którym i 128 się przyda. 

Ja nawet upatrywałem ratunku dla braku postępu w 128GB. Przy 350zł za 32GB, przeliczając tyle samo za 1GB, może ktoś zacząłby w małych studiach (lub jednoosobowych nawet) dłubać nad wykorzystaniem. Ja tu widzę ogromny potencjał dla VRu i treści nagrań w technologii pomiędzy filmem a obrazem 3D. Dalszy plan, ogromne światy z widokiem po horyzont. Eliminacja traversal stutteru, gierki side-scroller w których tłem jest obraz pre-renderowany w 16K i wyświetlany w 4K 480fps. Mnóstwo tego. 1400zł za 128GB to była szansa. A teraz klops. 

PS. Nie, nie sądzą, aby 2x16 tak mocno podrożały, ale ceny 2x32 i większych mogą dopiero "się rozkręcać" i dopiero je wywali w kosmos za pół roku czy rok. Oby nie, ale jest to niestety realne widząc coraz więcej sygnałów o tym, że to się przed 2028 nie skończy. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, VRman napisał(a):

PC (desktop) gaming już upada przez chore ceny (kart),

Na forach upada już od przynajmniej 10 lat w postach niektórych graczy.

A realnie przychody z gierek na PC tylko rosną z roku na rok :E 

• Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie za bardzo się nakręcacie. Ram oczywiście podrożał, ale to nie jest koszt 5k za jedną kostkę 16GB :E 

Od ręki za ~1300zeta 32GB na jutro, a jak ktoś coś więcej ogarnia po netach to kupi poniżej 1k. Na kompach z DDR4 dalej też da się grać i będzie dało jeszcze przez grube kilka lat.

Gaming od tego nie upadnie. Nie upadł od crypto gdzie taki 3080 z premierowego ~3k pln poleciał na 10k+ :E

Przecież był art tomcuga i czy gdzieś te ddr4 odstają? Bardziej szkodzi że nie przeskoczysz sobie na nowsze proce a pytanie czy one nie będą tego w tym układzie obsługiwać. Przydałby się bo jednak na x7xx i x6xx są to budżetowe płyty. 

https://ithardware.pl/testyirecenzje/juhor_ddr4_2x16_gb_3600_mhz_cl_16_test_recenzja_opinia-43519.html

Opublikowano

Konsolki obecne to 16gb(łącznie) i z racji odchudzonych systemów , praktycznie sprzętowego wykonania bardziej zoptymalizowanego kodu jeszcze starają się jakoś wyglądać na tych 60" telewizorach w upscalowanych 4k... tu trzeba grubych modów których nie znam by ci kiedyś zabrakło... za 2 lata nowości z mocną kompresją mam wrażenie szykowane. Jest ok jak coś to 64gb ddr5 za 1400 czeka.

Opublikowano
29 minut temu, VRman napisał(a):

Nikt nie wie co będzie dalej.

PC (desktop) gaming już upada przez chore ceny (kart), jako jeden z wielu czynników pogarszających stosunek wydanej kasy do korzyści. Gry są do dupy, komfort użytkowania do dupy (OS, DRMy, patche, sto launcherów, bugi, stuttery, gówniany poziom gier AAA ogólnie, wysokie ceny gier) także jeśli np. za rok 32GB będzie najmniejszą używalną wartością do nowszych gier, a będzie nie za 400zł a za 2000, to owszem, wpłynie to na zainteresowanie. Bo to nie tak, że to tylko kilka stówek. Ci których stać nie chcą 32GB. Chcą 48 czy 64. A entuzjaści komputerów i gier to mogą być też ludzie którym i 128 się przyda. 

Ja nawet upatrywałem ratunku dla braku postępu w 128GB. Przy 350zł za 32GB, przeliczając tyle samo za 1GB, może ktoś zacząłby w małych studiach (lub jednoosobowych nawet) dłubać nad wykorzystaniem. Ja tu widzę ogromny potencjał dla VRu i treści nagrań w technologii pomiędzy filmem a obrazem 3D. Dalszy plan, ogromne światy z widokiem po horyzont. Eliminacja traversal stutteru, gierki side-scroller w których tłem jest obraz pre-renderowany w 16K i wyświetlany w 4K 480fps. Mnóstwo tego. 1400zł za 128GB to była szansa. A teraz klops. 

PS. Nie, nie sądzą, aby 2x16 tak mocno podrożały, ale ceny 2x32 i większych mogą dopiero "się rozkręcać" i dopiero je wywali w kosmos za pół roku czy rok. Oby nie, ale jest to niestety realne widząc coraz więcej sygnałów o tym, że to się przed 2028 nie skończy. 

Ceny kart graficzny za czasów kryptowalut nie był dla ludzi problemem, a jakieś pamięci RAM mają być? :hihot:

Obecnie pamięci ładnie się sprzedają po zawyżonych cenach, bo ludzie biedni nie są. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Do tego jeszcze lata nim pogrzebią wychodzenie jakiegoś gniotu na ps5 i tych nintendo...

Bardziej można się bać o vram jak ci zacznie ten upscaling brać jakieś lepsze tekstury..

5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Ceny kart graficzny za czasów kryptowalut nie był dla ludzi problemem, a jakieś pamięci RAM mają być? :hihot:

Obecnie pamięci ładnie się sprzedają po zawyżonych cenach, bo ludzie biedni nie są. 

Ludzie kombinują. Nikt nie kupi ramu 32gb za 2.5k dla siebie.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, lukadd napisał(a):

@VRman

Zobacz jak liczba graczy steam się "zmniejsza" z roku na rok przez drogie GPU i piecety 8:E

XTkvbPv.png

Jeszcze z 3 lata i gruby pójdzie z torbami :E 

Mi chodzi o PC gaming w tym znaczeniu, jakie było normą 25 lat temu. Ten PC gaming umiera.

edit: trochę jednak offtop to zwinę

Spoiler

Jak 3 miliardy ludzi będą grać na komórkach odpalających steam czy innych ultracienkich laptopach z TDP 20W, przy zerowej jakości i 0,1% zalet jakie tradycyjnie niósł PC gaming to mnie to nie interesuje. 

Co do wyników to żeby to jeszcze były gry SP, ale niestety, pewnie ponad połowa albo 2/3 to jakieś "live services" i sprzedawanie idiotom pierdół do wyglądu postaci itp.

Obecnie już porzucają największą zaletę PC jaka była - wsteczną kompatybilność. W 2000r. mogłeś pograć bez żadnego emulatora w gry z lat 80tych. A teraz AMD już dekadę temu olało DX9, o emulatorach to nie ma co gadać, bo jedyny mainstreamowy i sensowny zwie się Proton ;) (czy jak mu tam, chodzi o Linuxa emulującego wszystko). Emulacja DOSa jest kulawa i nie oferuje tej jakości co prawdziwy komp. 

Gry na DX9 niby odpalają ale chodzą kulawo na kartach AMD bo AMD olało.

No ale idzie duuużo, duuuużo gorzej.

Idą ARMy (emulacja wypada fatalnie, a youtuberzy się zachwycają patrząc na AVG i olewając fakt, że spadki do 20fps są regularne) i pchanie superdrogich gówien, które zamiast oferować 5x wydajność i możliwości konsoli, to zaoferują ledwo co, łaskawie dając dostęp do ustawień w menu i tyle. W 2003r. na PC miałeś nowe technologie. Force Feedback w kierownicach, 3D Vision, stereoskopia w grach. Dźwięk 5.1 za grosze bez żadnego przepłacania za gówna typu dekodery Dolby Digital. Miałeś rozdzielczości o 4-8x wyższe niż na konsolach. Miałeś 120fps gdy na konsolach było max 60 i było to wspierane poważnie, a nie olewane jak 240Hz dzisiaj (o 500Hz nie mówiąc nawet). Miałeś dedykowane gry pokazujące jak gry na konsolach będą wyglądać w przyszłości, były gry robione pod możliwości PC, a zobacz choćby jak wyglądała Mafia 1 na PS2 i Xbox w porównaniu do wersji PC. I to właśnie utraciliśmy już, bo teraz właśnie tak wygladają te gry na PC. Do tego kiedyś PC gaming był dla entuzjastów i to rozumiano, a dziś masz niedopracowany OS, niedopracowane sterowniki, niedopracowane gry itp. i nawet się developerom nie chce zrobić builda pod 32GB RAMu jak był po 350zł w sklepach. Po co. Traversal stutter smaczny i zdrowy. Do tego kupując dobrego pieca kiedyś miałeś jakosć i co podziwiać, a dziś ani nie ma co podziwiać, ani nie masz nawet poprawy płynności bo w grach wszędzie shader compilation stutter. Do tego gry. Porównaj Mafię 1, Call of Duty z Borderlandsem 4 ;) Ogólnie gracz pasjonat i cały tradycyjny PC gaming już prawie zdechł. Zostały strzępki tego co było. Ludzie kupują gry na gównosprzęty, grają w gry online i Games As Live Services, tam wydają miliony na pierdoły kosmetyczne, albo grają w popierdółki indie na laptopie z biedronki za 999zł. Albo na innym złomie sprzed dekady. 

Desktop DIY ledwo zipie. Low endowa, ale spoko karta kosztuje dziś 1900zł zamiast 400zł 20 lat temu. Dobra karta kosztuje 13 000 zamiast 1300, a po dwóch latach highend można było kupić za 200zł i nie trzeba wcale było być bogaczem aby grać jak "PC Master Race" (używam PCMR jako memu, jakby ktoś nie zrozumiał)

Najlepsze i najbardziej typowo PC gamingowe było VR i zostało zaorane. To był ratunek dla PC gamingu w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Coś wspaniałego, co dobrze wypada tylko na PC tak jak kiedyś Mafia 1 dobrze wypadała tylko na PC. Tak jak Half Life 2 dobrze wypadał tylko na PC i sterowaniu myszką, choć był port na klocka 1. 

Tamten PC gaming przyciągał entuzjastów jak lampa ćmę. Skutkowało to wspaniałymi postępami i świetnymi grami. Kształtowało przyszłych developerów, którzy robili potem świetne gry.

Te temat ma tyle poziomów, że można dyskutować godzinami. 

To jest już zombie. Kolana PC Gamingu już prawie nie istnieją od strzelania w nie prze Microsoft, Nvidię, AMD, Intela i wydawców gier. 

Same wyniki finansowe nie są czymś na podstawie czego można wyciągać choćby 20% obrazu całości.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, VRman napisał(a):

Mi chodzi o PC gaming w tym znaczeniu, jakie było normą 25 lat temu. Ten PC gaming umiera.

Umiera tylko w twojej głowie. Na steam pojawia się non stop masa ciekawych i rozbudowanych gier od niezależnych studiów, które potrafią się sprzedawać w milionach egzemplarzy bijąc nieraz AAA od wielkich studiów popularnością, gameplayem itd. i do tego nie mają skórek i pierdół.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Steam Early Access to wybawienie i mnóstwo świetnych pomysłów. To tylko rynek AAA sam się zapadł w swojej generyczności.

Statystyki steam pokazują że ludzie za bardzo nie potrzebują topowych podzespołów i takie chwilowe pompowania ramu czy gpu to zawsze świetny ubaw na forum :D

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Ludzie kombinują. Nikt nie kupi ramu 32gb za 2.5k dla siebie.

Pomyliło ci się z 64GB.

32GB kosztuje 1299zł

https://techlord.pl/patriot-viper-venom-32gb-2x16gb-ddr5-6000mhz-cl30-p-20709.html

Godzinę temu, VRman napisał(a):

edit: trochę jednak offtop to zwinę

Pokaż ukrytą zawartość

Jak 3 miliardy ludzi będą grać na komórkach odpalających steam czy innych ultracienkich laptopach z TDP 20W, przy zerowej jakości i 0,1% zalet jakie tradycyjnie niósł PC gaming to mnie to nie interesuje. 

Co do wyników to żeby to jeszcze były gry SP, ale niestety, pewnie ponad połowa albo 2/3 to jakieś "live services" i sprzedawanie idiotom pierdół do wyglądu postaci itp.

Obecnie już porzucają największą zaletę PC jaka była - wsteczną kompatybilność. W 2000r. mogłeś pograć bez żadnego emulatora w gry z lat 80tych. A teraz AMD już dekadę temu olało DX9, o emulatorach to nie ma co gadać, bo jedyny mainstreamowy i sensowny zwie się Proton ;) (czy jak mu tam, chodzi o Linuxa emulującego wszystko). Emulacja DOSa jest kulawa i nie oferuje tej jakości co prawdziwy komp. 

Gry na DX9 niby odpalają ale chodzą kulawo na kartach AMD bo AMD olało.

No ale idzie duuużo, duuuużo gorzej.

Idą ARMy (emulacja wypada fatalnie, a youtuberzy się zachwycają patrząc na AVG i olewając fakt, że spadki do 20fps są regularne) i pchanie superdrogich gówien, które zamiast oferować 5x wydajność i możliwości konsoli, to zaoferują ledwo co, łaskawie dając dostęp do ustawień w menu i tyle. W 2003r. na PC miałeś nowe technologie. Force Feedback w kierownicach, 3D Vision, stereoskopia w grach. Dźwięk 5.1 za grosze bez żadnego przepłacania za gówna typu dekodery Dolby Digital. Miałeś rozdzielczości o 4-8x wyższe niż na konsolach. Miałeś 120fps gdy na konsolach było max 60 i było to wspierane poważnie, a nie olewane jak 240Hz dzisiaj (o 500Hz nie mówiąc nawet). Miałeś dedykowane gry pokazujące jak gry na konsolach będą wyglądać w przyszłości, były gry robione pod możliwości PC, a zobacz choćby jak wyglądała Mafia 1 na PS2 i Xbox w porównaniu do wersji PC. I to właśnie utraciliśmy już, bo teraz właśnie tak wygladają te gry na PC. Do tego kiedyś PC gaming był dla entuzjastów i to rozumiano, a dziś masz niedopracowany OS, niedopracowane sterowniki, niedopracowane gry itp. i nawet się developerom nie chce zrobić builda pod 32GB RAMu jak był po 350zł w sklepach. Po co. Traversal stutter smaczny i zdrowy. Do tego kupując dobrego pieca kiedyś miałeś jakosć i co podziwiać, a dziś ani nie ma co podziwiać, ani nie masz nawet poprawy płynności bo w grach wszędzie shader compilation stutter. Do tego gry. Porównaj Mafię 1, Call of Duty z Borderlandsem 4 ;) Ogólnie gracz pasjonat i cały tradycyjny PC gaming już prawie zdechł. Zostały strzępki tego co było. Ludzie kupują gry na gównosprzęty, grają w gry online i Games As Live Services, tam wydają miliony na pierdoły kosmetyczne, albo grają w popierdółki indie na laptopie z biedronki za 999zł. Albo na innym złomie sprzed dekady. 

Desktop DIY ledwo zipie. Low endowa, ale spoko karta kosztuje dziś 1900zł zamiast 400zł 20 lat temu. Dobra karta kosztuje 13 000 zamiast 1300, a po dwóch latach highend można było kupić za 200zł i nie trzeba wcale było być bogaczem aby grać jak "PC Master Race" (używam PCMR jako memu, jakby ktoś nie zrozumiał)

Najlepsze i najbardziej typowo PC gamingowe było VR i zostało zaorane. To był ratunek dla PC gamingu w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Coś wspaniałego, co dobrze wypada tylko na PC tak jak kiedyś Mafia 1 dobrze wypadała tylko na PC. Tak jak Half Life 2 dobrze wypadał tylko na PC i sterowaniu myszką, choć był port na klocka 1. 

Tamten PC gaming przyciągał entuzjastów jak lampa ćmę. Skutkowało to wspaniałymi postępami i świetnymi grami. Kształtowało przyszłych developerów, którzy robili potem świetne gry.

Te temat ma tyle poziomów, że można dyskutować godzinami. 

To jest już zombie. Kolana PC Gamingu już prawie nie istnieją od strzelania w nie prze Microsoft, Nvidię, AMD, Intela i wydawców gier. 

Same wyniki finansowe nie są czymś na podstawie czego można wyciągać choćby 20% obrazu całości.

25 lat temu mało kogo było stać na komputer i internet, teraz praktycznie każdy może sobie na niego pozwolić. 

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Dziarson napisał(a):

@Doamdor Mało kto miał kompa 25 lat temu ja miałem i neta 44000kb/s tylko net to był zeby na jakichś chatach z kims pogadać i to tylko po 22 może jakiś email. Youtuba jeszcze wtedy nie było :D

Ty miałeś neta to i tak zazdro ;p Jak u kumpla pierwszy raz wlaczylem przegladarke to bylem w siodmym niebie xD