Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, huudyy napisał(a):

Wytwarzane w większości w Chinach, większość chińskiego kapitału, albo marki dotowane przez ich rząd. To akurat najmniejszy problem. 

Raczej będzie analiza ryzyka robiona na poziomie KE w odniesieniu do marek - będą badali gdzie są dane przesyłane, przechowywane i kto ma dostęp. 

Opublikowano (edytowane)

To jest w ogóle śmieszne, bo chińskie auta z dala od jednostek, ale np. taki żołnierz bez problemu może trzymać w kieszeni Poco i nawijać z drugim kolegą z Xiaomi o aktualnych problemach na jednostce :) oczywiście mam na myśli strefy, gdzie możesz mieć telefon. 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, huudyy napisał(a):

Wytwarzane w większości w Chinach, większość chińskiego kapitału, albo marki dotowane przez ich rząd. To akurat najmniejszy problem. 

ehmm. to jednak moze byc problem ;)

mercedes  + geely, smart#1  produkowany w chinach

stellantis +  leapmotor,  c10 i sporo innych

vw +saic , cupra tavascan, itd itd...

a piszemy o calych autach i tylko EV, a nie samych podzespolach ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, marko napisał(a):

To jest w ogóle śmieszne, bo chińskie auta z dala od jednostek, ale np. taki żołnierz bez problemu może trzymać w kieszeni Poco i nawijać z drugim kolegą z Xiaomi o aktualnych problemach na jednostce :) oczywiście mam na myśli strefy, gdzie możesz mieć telefon. 

A Xiaomi miało już wpadkę gdzie soft zbierał screeny z aplikacji, w tym bankowych.... 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.01.2026 o 10:51, bergercs napisał(a):

Zima najpierw dotarła do Czech, teraz także do Polski (MG):

Paweł Pomorski

sdnrooeSpt4t26g692ni3iimh4i5m309l2a 3m126f2mt152u75mm7g384a1  ·

Pytanko MG ZS hybryda ogrzewanie tylnej szyby działa w ten sposób czy to normalne ?

obraz.thumb.png.327fd08bfab0441356d8a31030af1195.png

Przemek Mad

Z informacji z innego forum dowiedziałem się że nie jest to żadna usterka tylko tak to już jest w tym modelu. Druga część szyby to niby antena radia. Ale mimo tego zamierzam pojechać do dilera i niech on mi to wyjaśni.

Paweł Pomorski

Przemek Mad dzięki musiałem potwierdzić bo tak mi w serwisie powiedzieli

Przemek Mad

Paweł Pomorski jest to dosyć problematyczne w momencie gdy za oknem mamy zimę taką jak w tym roku. Co prawda ja garażuje samochód i nie przeszkadza mi to strasznie ale nie zmienia to faktu że Chińczycy zapomnieli że w Europie jest zima.

/E tam, to nie po to, żeby widzieć i nie musieć skrobać, tylko po to, żeby ręce nie marzły przy pchaniu/

Chociaż trzeba przyznać, że w przypadku MG potrafią ponarzekać na samochody, bo na Omodzie to sekciarstwo na wysokim poziomie. Nowy komentarz do "nie działania" radia w trybie sport (tak, po przełączeniu w tryb sport wyłącza się radio):

Hirek Manikowski

Ludzie zlitujcie się tymi wpisami mam prawie dziewięć miesięcy auto wszystko hula a zrobiłem już 15 tysięcy i oby tak dalej i nie wypisujcie już takich drobnostek bo hejterzy tylko czekają cieszyć się autkiem pozdrawiam omodziarzy

Dominic Cylkowski

todoenSrspf138t81matigzil8601c2i01t56lidg76h.m 271ogll592f81  ·

Hej które salony Omody polecacie najbardziej?

Gdańsk, Toruń, Łódź, Bydgoszcz, Elbląg, Warszawa?

Jeśli macie dobre spostrzeżenia, aby negocjować ciekawe dodatki będę wdzięczny za wskazówki i podzielenie się doświadczeniem

Mc Wilk

Gdańsk DRAMAT DRAMAT DRAMAT. Jak już wpłacisz to zero kontaktu. Handlowiec który mi sprzedał auto jest nie osiągalny. Dla mnie ta sytuacja jest nie do pojęcia. Auto w końcu odebrałem, zapłacone za auto z hakiem, a haka nie ma . Nie polecam tego salonu Plichta Gdańsk

Dominic Cylkowski

Autor

Mc Wilk i to jest konkret. Jaki model?

Mc Wilk

Dominic Cylkowski Omoda 9

Michu Mar

Mc Wilk jesteś w kolejce do haka. Jeszcze ich nie dostali. Wolałeś aby auto czekało na hak kilka miesięcy?

/Wczoraj jedno z ASO Omody wrzucało post, że załatwili 20 haków, wycena na priv - licytacja?/

O jest:

Rafał Jagielski

Moderator

Gwiazda grupy

· rneoStspdozai2265213i6i1c7f7g1.mgi76d91i5ulm046063 4aho5461h  ·

Witajcie Omodziarze,

Witajcie Omodziarze,

A szczególnie właściciele Omody 9

W Krakowie na Jasnogórską 60 dojechała bardzo długo wyczekiwana dostawa haków!

Można się umawiać już na montaż ! Hak jest wypinany.

Wszyscy zainteresowani mogą śmiało pisać i więcej się dowiedzieć na adres email [email protected]

E tam, wszystko ok, norma ;)

IMG_20260119_123049188_HDR~2.jpg

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Raczej będzie analiza ryzyka robiona na poziomie KE w odniesieniu do marek - będą badali gdzie są dane przesyłane, przechowywane i kto ma dostęp. 

ojoj. juz widze polska implementacje "marek dozwolonych przez KE". cos jak "nasze" GPDR ;) ale niech dzialaja :thumbup:

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

GDPR jest wszędzie takie samo :) 

regulacje sa jedne, ale to w jaki sposob, sa one wdrazane na poziomie kazdego kraju , to juz inna kwestia. nasza "nadinterpretacja i nadgorliwosc" na samym poczatku, byla dosc meczaca i nadal nie jest idealnie, faktem jednak jest, ze sami sobie skomplikowalismy, nastepnie szukalimy rozwiazan, ktore nam pomoga nad tym zapanowac, aby obecnie byc liderem w EU,  jezeli chodzi o cyfrowe rozwiazania w tym zakresie.