Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przygotowałem krótki film z moich nagrywek, gdzie wiedziałem, że jechałem po różnych rodzajach asfaltu. Dodałem poziom dźwięku, jaki kamera zarejestrowała. Oczywiście to nie jest bezpośrednio poziom hałasu, ale daje pewien obraz, a dodatkowo w sumie lepiej to oddaje poczucie we wnętrzu samochodu niż liczba na decybelomierzu. Zwracam tylko uwagę, że w tym filmie użyte są trzy różne kamery, do tego były one w różnych miejscach montowane, więc nie można porównywać "pomiarów" z jednej auta do innego, ale w ramach jednego auta można.

W Hiszpanii dosyć często można spotkać taki bardzo cichy asfalt, który jest na nagraniu z RAV4, czasem też z Yarisa Cross. W Polsce też go gdzieś spotkałem, ale nie kojarzę teraz gdzie. W Niemczech też go można czasem spotkać. Starałem się, by w ramach jednego porównania prędkość była możliwie podobna, zwykle widać licznik.

Wiadomo, tym filmem ameryki nie odkrywam, wszyscy wiecie, że hałas we wnętrzu auta zależy od asfaltu, ale zwracam tutaj uwagę jak duże mogą to być różnice, a to przekłada się na to, co pisałem wcześniej: jeśli pomiar nie odbywa się w tym samym miejscu, najlepiej bez obecności innych aut i np. przy bezwietrznej pogodzie, to takie pomiary niewiele niestety wnoszą. Można oczywiście w ten sposób zwykle określić, że np. takie Audi Q7 z podwójnymi szybami jest cichsze od Toyoty Corolli, ale czy Corolla jest cichsza/głośniejsza od Camry, to już bym taki pewien nie był jeśli pomiary były zrobione niechlujnie.

• Thanks 1
Opublikowano

Sądzę, że przydałby się jakiś dźwięk odniesienia, przez cały czas obecny w tle (np. to cykanie kierunkowskazu - możesz jechać przez cały czas na awaryjnych? :P ) Chodzi o to by właśnie wyeliminować jakąś adaptację mikrofonu (zmianę czułości) itd. itp. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Sądzę, że przydałby się jakiś dźwięk odniesienia, przez cały czas obecny w tle (np. to cykanie kierunkowskazu - możesz jechać przez cały czas na awaryjnych? :P ) Chodzi o to by właśnie wyeliminować jakąś adaptację mikrofonu (zmianę czułości) itd. itp. 

Nie w tym rzecz; Ty starasz się cały czas wyciągnąć z tego poziom dźwięku, a ja jedynie chcę Ci pokazać jak duża jest różnica TYLKO z tytułu asfaltu. Żadna kamera nie nagra Ci tego, w taki sposób w jaki słyszysz, słuchając też tego nawet na dobrych słuchawkach też nie będziesz miał odbioru takiego jak w aucie. Do tego, w kamerach masz aktywne różne systemy odszumiania itp. W efekcie dźwięk kierunkowskazu mógłby być np. uwypuklony lub wręcz odwrotnie. Patrząc na to, jaka fizyka i generalnie nauka stoi za mierzeniem hałasu generowanego np. przez wentylatory komputerowe, co jest mierzone w ultrasterylnych warunkach, to aż dziw bierze, że ludzie przyjmują pomiary w kabinie auta zrobione JAKIMŚ decybelomierzem w skrajnie różnych warunkach, trzymając go w innym miejscu kabiny itd.