Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Dla forumowiczòw których przerasta obsługa wyszukiwarki: 

https://autoblog.spidersweb.pl/omoda-5-tylne-zawieszenie-belka-wielowahacz

Mam dobre serce to pomogę :cool:

Cytat

Wyszło bowiem na jaw, że ze względu na niewłaściwą kalibrację urządzenia spawalniczego

A o czym ja wcześniej wspominałem? Ale ten jak zwykle najlepszy...:rotfl2:, szczególnie tu odleciał

Cytat

potem wygłaszasz ekspertyzy o braku wózka,  w tylnym zawieszeniu

:boink:

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

A o czym ja wcześniej wspominałem? Ale ten jak zwykle najlepszy...:rotfl2:, szczególnie tu odleciał

:boink:

No wspomniałeś że konstrukcja ta sama, a jak widać,nie ta sama, tak samo pisałeś że nie ma wózka w tylnym zawieszeniu a był , więc pokazujesz emotką co masz zrobić z swoimi ekspertyzami %-)

9 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Ale nie konstrukcyjnie.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kyle napisał(a):

Atakujecie tą chińszczyznę, jakbyście mieli w tym niezły interes.

Popieracie te chińszczyznę jakbyście mieli w tym interes.

Można tak się przepychać na słowa, ale powiedz uczciwie, czy pchanie pieniędzy do komunistycznych chin, niszczenie tym sposobem europejskiej motoryzacji przemysłu oraz  miejsc pracy lezy w naszym interesie? Plusem jest to, że dzięki nim ceny spadły, ale trzeba tu też zachować zdrowy rozsądek.

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

No wspomniałeś że konstrukcja ta sama, a jak widać,nie ta sama, tak samo pisałeś że nie ma wózka w tylnym zawieszeniu a był , więc pokazujesz emotką co masz zrobić z swoimi ekspertyzami %-)

Gdzie ja pisałem o jakims wózku?

I jakie znaczenie ma rynek? Czyli w azjii mogą koła odpadać a w europie nie...:boink:

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Popieracie te chińszczyznę jakbyście mieli w tym interes.

Można tak się przepychać na słowa, ale powiedz uczciwie, czy pchanie pieniędzy do komunistycznych chin, niszczenie tym sposobem europejskiej motoryzacji przemysłu oraz  miejsc pracy lezy w naszym interesie? Plusem jest to, że dzięki nim ceny spadły, ale trzeba tu też zachować zdrowy rozsądek.

Kupując swoje ubrania, elektronikę, zabawki dla dzieci, wyposażenie kuchni itp.itd wpakowaleś już dość pieniędzy w chińską gospodarkę, a teraz pokazujesz swoją hipokryzję 

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

No i pokazałeś po raz kolejny poziom swojej (nie)wiedzy

Na razie ty się zbłażniłeś, bo potwierdziłeś tylko to o czym rano pisałem i wyśmiałeś, a potwierdzenie tego zajeło ci... cały dzień:rotfl2:

Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Kupując swoje ubrania, elektronikę, zabawki dla dzieci, wyposażenie kuchni itp.itd wpakowaleś już dość pieniędzy w chińską gospodarkę, a teraz pokazujesz swoją hipokryzję 

Co do ma do tematu? Brak argumentów więc idziemy w durnoty..co jeszcze? Zielone ludziki? Z mojej strony to tyle, szkoda czasu...

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Na razie ty się zbłażniłeś, bo potwierdziłeś tylko to o czym rano pisałem i wyśmiałeś, a potwierdzenie tego zajeło ci... cały dzień:rotfl2:

Co do ma do tematu? Brak argumentów więc idziemy w durnoty..co jeszcze? Zielone ludziki? Z mojej strony to tyle, szkoda czasu...

Tyle wystarczy za komentarz 

Screenshot_20261008-190906.png

Z linkowanego materiału:

Tymczasem w Malezji Omoda 5 jeszcze do nie dawna zamiast niezależnego zawieszenia z tyłu miała prostą belkę skrętną. I właśnie w to rozwiązanie był wyposażony feralny egzemplarz z nagrania krążącego od paru dni w sieci.

9 godzin temu, Cappucino napisał(a):

I generalnie, jakie to ma znaczenie? Czy w mercedesach, bmw, toyocie na rynek malezyjski odpadają koła czy wręcz cały zawias? To chyba świadczy o producencie.

W Malezji może i nie, ale w USA czy Tajwanie, już tak

https://www.drive.com.au/news/toyota-bz4x-and-subaru-solterra-twins-back-in-production-after-wheels-fell-off/

2700 toyotek i 1600 bliźniaczych subaru, wycofanych :hahaha:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
46 minut temu, Cappucino napisał(a):

Kupowałeś kiedyś nowe auto?

(za własne pieniądze)

Opublikowano
57 minut temu, Cappucino napisał(a):

Można tak się przepychać na słowa, ale powiedz uczciwie, czy pchanie pieniędzy do komunistycznych chin, niszczenie tym sposobem europejskiej motoryzacji przemysłu oraz  miejsc pracy lezy w naszym interesie?

jasne, ze nie, ale czy mamy jakas alternatywe? 

Plusem jest to, że dzięki nim ceny spadły,

ciekawe dlaczego :hmm: moze dlatego, ze wlasnie te alternatywe/konkurencje mamy?

ale trzeba tu też zachować zdrowy rozsądek.

czy kupowanie tego co chce i co uwazam za dobrze wycenione, podchodzi pod definicje "zachowania zdrowego rozsadku?

Opublikowano
12 godzin temu, Kyle napisał(a):

Kupowałeś kiedyś nowe auto?

(za własne pieniądze)

Oczywiście i to niejedno.

13 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Tyle wystarczy za komentarz 

Screenshot_20261008-190906.png

Z linkowanego materiału:

Tymczasem w Malezji Omoda 5 jeszcze do nie dawna zamiast niezależnego zawieszenia z tyłu miała prostą belkę skrętną. I właśnie w to rozwiązanie był wyposażony feralny egzemplarz z nagrania krążącego od paru dni w sieci.

W Malezji może i nie, ale w USA czy Tajwanie, już tak

https://www.drive.com.au/news/toyota-bz4x-and-subaru-solterra-twins-back-in-production-after-wheels-fell-off/

2700 toyotek i 1600 bliźniaczych subaru, wycofanych :hahaha:

Ty w ogóle rozumiesz o czym mowa???

Cytat

Wyszło bowiem na jaw, że ze względu na niewłaściwą kalibrację urządzenia spawalniczego

Gdzie właśnie z rana wspomniałem co było prawdziwą przyczyna a ten dalej swoje urojenia wciska.

Po za tym, jakie znaczenie ma zastosowanie innych materiałów czy rynek zbytu? Czy to oznacza, że koła mogą odpadać? Ja pi..co za tok myślenia...

I kolejny raz pytam, gdzie ja pisałem o jakimś wózku? Ty masz coś z oczami czy ogólnie halucynacje?

To były pytania retoryczne na które nie oczekuje odpowiedzi bo je znam a od ciebie i tak nie uzyskam. Wracaj więc na bazar swoją dacią...:E

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Oczywiście i to niejedno.

I nie zauważyłeś jakby pieniądze były od kupującego wręcz wyłudzane, przez specyficzną konstrukcję cennika i absurdalnie wysokie ceny za drobiazgi? Przez ostatnie dekady, producenci sprzedający samochody w Europie, a szczególnie w Polsce, wręcz doskonalili metody sprzedaży, podchodzące pod wyłudzanie.

Przykłady:

• Toyota Yaris Cross - chcesz kamery 360 to nie możesz ich dokupić do podstawowej wersji wyposażenia, ani do oczko wyższej. Dopiero po wybraniu najwyższej (lub prawie najwyższej) wersji pojawiała się możliwość dokupienia kamer. Czyli w praktyce chcesz kamery, to do budżetowego auta (jakim jest Yaris/Yaris Cross) musisz dorzucić kilkadziesiąt tysięcy PLN.
  • przesadnie wysokie dopłaty do koloru w podstawowych modelach samochodów (można przecież taniej bez podnoszenia kosztów produkcji - choćby kilka kolorów do wyboru i bez dopłaty - to nie "premjumj" by było kilkanaście kombinacja malowania)
  • przesadnie wysokie dopłaty do alufelg (taniej wychodzi kupić nowe alufelgi markowe osobno, poza sprzedawcą auta, niż dopłata z katalogu)
  • tandetne wykonanie (skrzypiące audi, czy generalnie plastik fantastik w nie tanich samochodach)
  • tandetne, nietrwałe układy napędowe (ścierające się DSG w mieście, nagar na układzie dolotowym)
  • .... i na koniec generalnie wysokie ceny, które po doposażeniu robią się absurdalnie wysokie (jak nalepki ochronne na progi kosztują kilkaset złotych)

Dodajmy do tego eksport produkcji przez europejskich producentów do Chin, by zwiększyć marże/zyski, co doprowadziło do tego, że Chińczycy przejęli know-how i teraz już sami potrafią produkować nie gorsze auta ... ale taniej.

I teraz oczekujesz, że ja będę dokładał kilkadziesiąt procent do ceny auta, żeby tych biednych prezesów ratować, bo potrzebują na kolejny jacht, lub utrzymanie kolejnej k... (która też przecież bidulka potrzebuje jakiś jachcik, merola i torebkę Hermès)

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kyle napisał(a):

I nie zauważyłeś jakby pieniądze były od kupującego wręcz wyłudzane, przez specyficzną konstrukcję cennika i absurdalnie wysokie ceny za drobiazgi? Przez ostatnie dekady, producenci sprzedający samochody w Europie, a szczególnie w Polsce, wręcz doskonalili metody sprzedaży, podchodzące pod wyłudzanie.

W przypadku chinczyka masz tak samo, masz gotowe pakiety gdzie często płacisz za coś, czego nie potrzebujesz. Tam podobnie jak w japońskich nie da się wziąć niższej wersji i doposażyć w to co potrzebujesz.

W europejskich nie było z tym problemu, oczywiście, też kwiatki są jak wszędzie, ale masz jednak dużo większe możliwości konfiguracji niż w autach które nie są produkowane na naszym kontynencie.

Chińczycy obecnie dają "dużo", ale pamiętaj, u dilera pierwsza działka też jest tania lub za friko a w życiu trzeba myśleć co będzie potem, bo konsekwencje trudno będzie odwrócić. A poczujemy je absolutnie wszyscy.

Kiedyś śmialiśmy się z chin, że tam maja tylko rowery...oby nie było chichotu historii.

18 minut temu, Kyle napisał(a):

To nawet nie jest jakaś "obrona" tylko raczej ukracanie wypisywania bzdur i manipulacji.

Nie, to trzeźwe myślenie którego brakuje wielu ludziom żyjącym z dnia na dzień.

Specjalista się odpalił:rotfl2: na tyle go tylko stać:

Screenshot 2026-10-08 at 11-03-31 Chińskie samochody (dyskusja newsy itp) - strona 134 - Motoryzacja - Forum komputerowe ITHardware.png

Edytowane przez Cappucino
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

W przypadku chinczyka masz tak samo, masz gotowe pakiety gdzie często płacisz za coś, czego nie potrzebujesz.

Tak, tylko że ta dopłata jest np. 3x niższa.

3 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Tam podobnie jak w japońskich nie da się wziąć niższej wersji i doposażyć w to co potrzebujesz.

W tym "chińczyku" jak weźmiesz owy pakiet, to już dalej nic nie musisz doposażać (dalej dopłacać), bo w tym pakiecie jest już to co potrzebowałeś ;)