Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wolę jednak PC 

K... A może przepłacić Te 700 zl za 32 GB i złożyć PC póki cokolwiek jest na rynku?! Szczerze mówiąc i tak planowałem upgrade w przyszłym roku, po prostu teraz nie miałem czasu i ochoty. 

Może to ostatnia szansa by kupić tanio AMD z 16 GB VRAM? Procki i płyty tańsze nie będą, nowych GPU nie będzie... W sumie nic nie przemawia za tym, by czekać, nawet jeśli dam się teraz wydymać jak ostatni frajer na RAM-ie... 

Co byście zrobili mając konkretnie taką perspektywę? 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
2 godziny temu, Zdzichon napisał(a):

Jak chcesz walczyć z kupką wstydu to lepiej kup Steam Decka. 2 lata temu kupiłem sobie super pieca, a więcej gier i tak przeszedłem na kanapie z maszynką od Gabe'a.

Moge zrozumieć rozne rzeczy, np scenariusz w ktorym w domu kilka osób to gracze a jest tylko jeden komputer wiec jedna osoba gra na stacjonarce a druga gra na steamdecku
Ale scenariusz w ktorym w domu jest dobry PC i ktos zamiast na nim to gra głównie na steamdecku z malutkim ekranikiem i taką sobie ergonomią (klasyczny joypad jest duzo wygodniejszy) jest dla mnie bezsensowny.

13 minut temu, Zas napisał(a):

Wolę jednak PC 

K... A może przepłacić Te 700 zl za 32 GB i złożyć PC póki cokolwiek jest na rynku?! Szczerze mówiąc i tak planowałem upgrade w przyszłym roku, po prostu teraz nie miałem czasu i ochoty. 

Może to ostatnia szansa by kupić tanio AMD z 16 GB VRAM? Procki i płyty tańsze nie będą, nowych GPU nie będzie... W sumie nic nie przemawia za tym, by czekać, nawet jeśli dam się teraz wydymać jak ostatni frajer na RAM-ie... 

ta dyskusja zaczyna zjadać własny ogon,  powiem krótko: masz ciśnienie to kup teraz , nie masz ciśnienia to kup pozniej, proste.

Opublikowano
13 minut temu, Zas napisał(a):

Jak dla mnie sprawa jest prosta - potrzebujesz zrobić upgarde i cię na to stać, to kupuj. Co będzie za pół roku czy rok, tego nie wie nikt. Na razie z tygodnia na tydzień RAM idzie do góry, wczoraj AMD zapowiedział podwyżki ceny procków, wiec tutaj też pewnie zaraz ceny polecą w górę jak wjadą nowe dostawy. 

Jeśli chodzi o GPU to moim zdaniem teraz jest idealny moment na zakup, bo ceny nie są wygórowane i kolejne generacje na pewno tańsze nie będą. Taki 9070 XT za ~ 2600-2700 zł to przecież świetny deal bo to karta która spokojnie starczy na kilka lat komfortowego grania.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi o to, by zgadnąć przyszłość. Przedstawiam swoje przemyślenia (faktycznie - zmieniające się) i zastanawiam się, co macie na ten temat do powiedzenia. Czasem warto poznać inną perspektywę. 

Podsumowując: mam budżet teraz i choć teoretycznie jeszcze upgrade'u nie potrzebuję i przelecę srogo za RAM, to doszedłem (dziś :)) do wniosku, że CPU i GPU określonej mocy od lat trzymają względnie stałą cenę. Może więc, skoro ma być tylko gorzej, nie ma co czekać na więcej czasu i chęci do przyszłego roku, bo - nie znając przyszłości - chyba większe jest ryzyko, że stracę, niż że zyskam. Pomijając nierealne scenariusze typu "dolar po 2 zł", to ile pozwoli oszczędzić odwilż na rynku? 700 zl na RAM i może tyle samo na CPU i MOBO? Zdałem sobie sprawę, że dla 700 czy 1400 zl nie warto czekać(TM) pzrzez kolejne kwartały. 

Premiera nowych kart i prockow AMD to raczej mglista perspektywa, podobnie CPU Intela. 

No ale może waszym zdaniem krach Ai pewny i nie warto teraz dać się wydymać Januszom i panice? ;) Ja coraz bardziej - choć sam się sobie dziwię! - dochodzę do przekonania, że warto... 

A teraz kilka konkretnych pytań. 

Jak procek to tylko 9800X3D? Przy grze w 1080p-1440p chyba nie ma sensu pchać się w 9700X? Z kolei tańszy 7800X3D miał chyba wyższe temp. i gorszą kulturę pracy... 

Z krótkich kart AMD tylko 9070 XT Pulse? (w granicy tych 3k-3,2k)?

9070 to chyba zakup kompletnie bez sensu? 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Nie gram. :E 

Ale w.... mnie ten cały cyrk. 

I nie mam ochoty zostać z ręką po łokieć w nocniku.

Mało konkretów? No to ch... właśnie zamawiam:

Kingston Fury Renegade RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32

https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-renegade-rgb-ddr5-32-gb-6400mhz-cl32-kf564c32rwak2-32-12822623/

Były za 600 zł, jak faktycznie dojdą za 1000 zł, to właściwie jakbym nie przepłacił. Do tego jeszcze białe i z RGB? Jak szóstka w lotto.

Możemy teraz oficjalnie pogadać o CPU i GPU, potem o MOBO. Z zasilaczem i chłodzeniem chyba się nie ma co spieszyć...

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Teraz przeglądam testy i faktycznie np. Lipton twierdzi, że ten Pulse cichy, tylko VRM się gotuje. To co, X9070 XT Pulse?

Zresztą w teście Hardware Unboxed się nie gotuje, zaś GN twierdzi, że ogólnie dali za niskie obroty. Ja i tak sobie krzywą ustawię pod gry swoją, wystarczy wiedzieć, że musi być wyżej... choć powyżej 1200 RPM to jużtak kiepsko... 

Co do płyty: MSI B850 Gaming Plus WiFi?
A może te Asrocki już naprawili? Na nich paliły się tylko 9800X3D? To może wciąć jednak 9700X?

Z pewnych względów pasowałaby mi płyta z białym laminatem i Asrock B850 Steel Legend byłby w pytę, ale jak mam ryzykować zjaraniem CPU... no chyba, że na pewno wyłączenie PBO wszystko załatwia?

Edytowane przez Zas
Opublikowano

Zaczynasz robić się męczący :ExD 

W skrócie z dobrych modeli 9070xt masz, Power color hellhound , Sapphire Pulse, Sapphire Pure, XFX Quciksilver, XFX Mercury, Sapphire Nitro

Płyty asrocka nie kupuj, nic w tej kwestii się nie zmieniło , B850 Gaming plus jest ok.

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Zas napisał(a):

Z kolei tańszy 7800X3D miał chyba wyższe temp. i gorszą kulturę pracy... 

To nie GPU, kultura pracy procesora zależy tylko od tego jaką sobie ustawisz krzywą pracy wentylatorów. 7800X3D wydziela bardzo mało ciepła więc wystarczy mu byle co, ale będzie się zawsze grzał nawet z AiO. 9800X3D łatwiej zbić temperatury. 

Ale w grach i tak bez różnicy czy masz na CPU 80 stopni czy 50.

16 godzin temu, Oldman napisał(a):

Ale scenariusz w ktorym w domu jest dobry PC i ktos zamiast na nim to gra głównie na steamdecku z malutkim ekranikiem i taką sobie ergonomią (klasyczny joypad jest duzo wygodniejszy) jest dla mnie bezsensowny.

Mam SD i komputer z sygnatury, może nie traktuję SD jako głównej platformy do gier ale przeszedłem na nim już kilkadziesiąt gier :)  Same indyki i starocia typu Broforce, Hollow Knight, GTA IV, Vampire Survivors itp. Większość to tytuły po które w ogóle bym nie sięgnął na dużym PC. 

Oczywiście dużo gier kompletnie nie ma sensu na SD z względu na mały ekran i słaby hardware. Chyba że ktoś jest masochistą albo nie ma żadnej alternatywy. Ale sporo działa ok i można sobie strzelić krótką sesję na kanapie czy w wyrku zamiast non-stop siedzieć przy biurku.

Opublikowano
8 minut temu, some1 napisał(a):

Mam Steam Deck i komputer z sygnatury, może nie traktuję SD jako głównej platformy do gier ale przeszedłem na nim już kilkadziesiąt gier :)  Same indyki i starocia typu Broforce, Hollow Knight, GTA IV, Vampire Survivors itp. Większość to tytuły po które w ogóle bym nie sięgnął na dużym PC. 

Oczywiście dużo gier kompletnie nie ma sensu na SD z względu na mały ekran i słaby hardware. Chyba że ktoś jest masochistą albo nie ma żadnej alternatywy. Ale sporo działa ok i można sobie strzelić krótką sesję na kanapie czy w wyrku zamiast non-stop siedzieć przy biurku.

no wlasnie ciągle przejawia sie te mityczne okreslenie "garbienia sie przy biurku" podczas gdy ja od dawna tak nie robie, mam biurko dwusilnikowe z elektryczną regulacją obok łóżka i gram na wyrku  na duzym monitorze, odpoczywają plecy odpoczywają nogi (a do grania mam joypad lub myszk z klawiaturą zaleznie od targetu)

Opublikowano (edytowane)

Fotel bujany sobie jeszcze spraw do tego pada + obowiązkowo stopy do gorącej wody z solą w miednicy :E bez mychy i klawiatury z padem w ręku rozwalony na kanapie już nie zaliczasz się do PCMR :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Ja mam wygodny fotel :E

Co do karty - kapuję. Co prawda ta Pulse jest z lekka paskudna, ale ze na Asrocku Steel Legend gotują się pamięci, biorę Pulse. Do tego Pulse krótka, co jest ważne w mojej budzie. 

No ale płyta - tu mam nadal zagwozdkę. 

Nie wiem jeszcze, czy wezmę 9800X3D czy 9700X, ale jak rozumiem dla Asrocka niestety to bez znaczenia? 

Asus odpada bo mam dwa dobre paski RGB na magnesach i nie zamierzam ich wyrzucać.

Zostaje MSI oraz Gigabyte. 

GB Gaming i Aorus mają wysoko slot PCI-E i ponoć trzeba uważać na chłodzenia CPU, nie każde wejdzie. 

W MSI Gaming Plus zastanawia mnie w sumie to oszczędzanie na USB 3.0 z tyłu, tylko czy to ważne... Ani mysz, ani klawiatura, ani drukarka z tego nie skorzysta (chyba że bezprzewodowe?), może jakieś lampki na monitor..  No ale tak czy inaczej dwa porty są, plus 2x USB-C

Sekcja i reszta niby OK, choć w teście HU VRM mocniej się grzał... po godzinie w CineBench, czy czymś tam - więc czy to ma jakieś znaczenie? 

Ale trochę kusi dopłata do Edge Ti za wygląd, nie powiem... :)

No i podoba mi się umieszczenie gniazd do wentylatorów na górze płyty. 

GB Eagle to już słaba skecja zasilania... 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Jak tak bardzo boisz się o temperatury pamięci na 9070XT (nie jesteś pierwszy) :E to weź któryś model od XFX, te mają zdecydowanie najchłodniejsze VRAM'y i są dobrze wycienione, tylko pamiętaj że xfx ma nienajlepsze wentylatory i przy dość niskich rpm potrafią być już głośne.

Nie tylko proce X3D asrock ubija ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Nie no, mam Meshify 2 Compact, tam te XFX raczej nie wejdą. Albo wejdą na styk.

Ale ta temp nie jest jeszcze chyba aż tak tragiczna, poniżej 90 st. C

No bo co, olać całkiem AMD? Jakoś nie widzi mi się 5070 z ułomnymi wtyczkami... 

Co do reszty chyba wezmę 9700X oraz MSI B850 EDGE TI 

Pasuje mi ten biały laminat i czarne gniazda ze względów praktycznych, no i przede wszystkim gniazdo USB 3.0 front panelu na prawej krawędzi płyty. Kurna, wreszcie ktoś pomyślał, gdzie je umieścić przy tych grubych kablach! 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
19 minut temu, Zas napisał(a):

Do gier. W 1440p.

A co, do gier tylko X3D? Patrząc na testy, to chyba jednak głównie do kilku kasztanów?... :)

nie jest demonem wydajnosci w grach ale jest dobry w niektórych aplikacjach np w Photoshopie

GN%20CPU%20Benchmark%20_%20Adobe%20Photo

Opublikowano
16 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Uważaj na X3D :E kolega @j4z też ma i ma dodatkowo w pakiecie STUTTER i Tobie też może się dostać... oczywiście w gratisie :smiech:

J4Z to jest jedna z 3 osób na tym forum które mają tego typu problemy nie ma co obwiniać procków X3D za takie zachowanie bo to podchodzi pod komedię xD 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Morelki to jednak umieją ściemniać, mało zawału nie dostałem, że już ostatniego Pulse mają na stanie, zamówiłem... (cena normalna) i co? 156 szt. w sześciu czy tam siedmiu magazynach. Cud! :E 
Wiem, że są z tego znani, ale nie chciało mi się zakładać konta na Media Expert...

Co do 9700X - no może i demonem nie jest, ale chyba pomijając nieliczne tytuły nie ma na co narzekać? Raz, że mi starczy 60-120 kl/s w 1440p, a dwa, że więcej będę wciąż ogrywał staroci niż nowości. A za rok-dwa może wyjdzie jakiś poprawiony 9700X3D... łatwiej zmienić, mają resztę dobrego sprzętu. Wolałem do tej płyty dołożyć.

Teraz trzeba jeszcze jakieś chłodzenie ogarnąć... jakiś Thermaltake, dobry bo chiński i tani? :E Czy lepiej Pure Rock 3? Chciałbym coś dobrego, ładnego i łatwego w montażu, w cenie do 250 zł - więc wybór raczej mam szeroki.

Edytowane przez Zas