Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G, inny OLED, mini-LED czy po prostu fast IPS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Chyba sobie zarty robisz czlowieku.... 

Moje zdanie opiera sie co juz wielokrotnie pisalem na znajomosci wad i zalet kazdego panelu, dalej juz nie komentuje bo to juz zachacza o betonowa sciane, a Ty i tak dalej swoje ;)

Jak możesz mówić o wadach i zaletach panelu, którego nie widziałeś na własne oczy? W przeciwieństwie do Ciebie, z QDkami miałem styczność ale bez bicia to były tylko chwilowe i niemiarodajne doznania, a Ty Tandema widziałeś tylko na zdjęciu.
Przykładowo ocenianie 3 gen QD bazując na doświadczeniu 1 gen QD też byłoby krzywdzące ;)

No ale to ja jestem beton, a Ty nie ;) Ech.

36 minut temu, VRman napisał(a):

o, i już jesteśmy na etapie pasywnej agresji na granicy z obrażaniem. Do jutra będzie pełen komplet. :D

Trochę tak. Kolegę @Phoenix. bardzo lubię ale jest uparty tak samo jak ja, więc gdy mamy na jakiś temat odmienne zdania, możemy tak w nieskończoność ;) 

37 minut temu, VRman napisał(a):

Znanie wad nie oznacza, że dla kogoś innego są tak samo ważne. Ktoś może znać wady ciągnika, ale potrzebuje tym orać pole i guzik mu przyjdzie z tego, że sportowe auto nie ma wad, jakie ma traktor. 

Nawet na Monitors Unboxed zrobili filmik i choć przerobili tam mnóstwo monitorów OLED, to konkludują, że żadna z technologii nie jest lepsza i że trzeba po prostu wybierać pod siebie i pod swoje zastosowania i warunki oświetleniowe.

Każdy ma inną percepcję, oczekiwania, priorytety. Różnimy się pięknie, bylebyśmy szanowali swoją odmienność zdań.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jak możesz mówić o wadach i zaletach panelu, którego nie widziałeś na własne oczy?

Od tego sa recenzje ;) 

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No ale to ja jestem beton

Kolejna twoja nadinterpetacja, to nie ja pisze ze wybieram sobie pod dany monitor wady i zalety, napisalem to 3x ze znam wady i zalety obu matryc. Wiec pisanie jak do sciany...

5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

bardzo lubię ale jest uparty tak samo jak ja, więc gdy mamy na jakiś temat odmienne zdania, możemy tak w nieskończoność

Ja mam wlasne zdanie, ktore tobie nie na raczke i w przeciwienstwie do ciebie nie dwoje sie i nie troje zeby udowodnic, ze jest innaczej ;) A ty juz po drodze tyle bezskutecznych fikolkow zrobiles co jasno pokazuje jak niewygodne jest dla ciebie czyjes zdanie i za wszelka cene starasz sie podwazyc to co pisze, tylko nie bardzo ci to wychodzi i ci to nie wyjdzie ;) 

Napisze to ost raz, nikomu ale to nikomu nie polece woleda ;) i to tyle z mojej strony w temacie, a ty tam dalej stawaj na glowie i udowadnij co ci sie tam poodba. Ja w przeciwienstwie do ciebie nie mam zamiaru przekonywac cie do wlasnego zdania ale tez dalej nie chce mi sie twoich wybrykow czytac bo Ty na glowie staniesz, a Ty mi nie musisz udowadniac jaki to ten tandem jest wspanialy bo swojego zdania nie zmienie. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wiec pisanie jak do sciany...

I vice versa.

Myślę, że temat wystarczająco wyczerpaliśmy i niech czytający wątek ocenią gdzie leży prawda i z kim bardziej się zgadzają.
Podkreślę jeszcze raz: Niech dla każdego wybór QD-OLED vs WOLED będzie świadomy, rozważając wszystkie "za" i "przeciw" bo niestety idealne rozwiązania nie istnieją.

10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja mam wlasne zdanie, ktore tobie nie na raczke i w przeciwienstwie do ciebie nie dwoje sie i nie troje zeby udowodnic, ze jest innaczej ;) A ty juz po drodze tyle bezskutecznych fikolkow zrobiles co jasno pokazuje jak niewygodne jest dla ciebie czyjes zdanie i za wszelka cene starasz sie podwazyc to co pisze, tylko nie bardzo ci to wychodzi i ci to nie wyjdzie ;) 

Napisze to ost raz, nikomu ale to nikomu nie polece woleda ;) i to tyle z mojej strony w temacie, a ty tam dalej stawaj na glowie i udowadnij co ci sie tam poodba. Ja w przeciwienstwie do ciebie nie mam zamiaru przekonywac cie do wlasnego zdania ale tez dalej nie chce mi sie twoich wybrykow czytac bo Ty na glowie staniesz, a Ty mi nie musisz udowadniac jaki to ten tandem jest wspanialy bo swojego zdania nie zmienie. 

Tak tak, już się tak nie odklejaj.
Mi w zupełności wystarczy fakt, że wypowiadasz się o konkretnej matrycy, której realnie nie widziałeś na własne oczy. 
No i nie wiem skąd ta mania wielkości. Normalnie przecież piszemy...
Polecaj komu chcesz, co chcesz - Twoja sprawa.

Wybryków... a to dobre :smiech:

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak możesz mówić o wadach i zaletach panelu, którego nie widziałeś na własne oczy?

A to jest najwieksza odklejka jaka tu dzis czytalem, jak ktos nie posiada danego monitora to co robi?? Oglada recenzje zeby zobaczyc wady i zalety czy dany monitor mu pasuje lub jakikolwiek inny sprzet :hihot: To jest HIT tego watku :hahaha:

Po prostu nie wierze, ze to napisales :red:

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

A to jest najwieksza odklejka jaka tu dzis czytalem, jak ktos nie posiada danego monitora to co robi?? Oglada recenzje zeby zobaczyc wady i zalety czy dany monitor mu pasuje lub jakikolwiek inny sprzet :hihot: To jest HIT tego watku :hahaha:

Po prostu nie wierze, ze to napisales :red:

Te same recenzje, w których każdy się spuszcza, że Tandem jest rewolucyjny, bezkonkurencyjny pod wieloma kwestiami, w metodologii oceniany na każdej płaszczyźnie celująco?
Czytając podsumowania tych testów/recenzji wniosek pada jeden - nowe Tandemy są świetne, warto je kupić, a QDki z podobnego przedziału cenowego powinny potanieć aby mieć realny sens zakupu.
No chyba, że oglądasz jakieś inne recenzje o których mi nie wiadomo. Z tych co miałem styczność narracja jest jak powyżej.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Te same recenzje, w których każdy się spuszcza, że Tandem jest rewolucyjny, bezkonkurencyjny pod wieloma kwestiami, w metodologii oceniany na każdej płaszczyźnie celująco?

Kto sie spuszcza to sie spuszcza, ja tam nie widzialem nic nad czym mozna by sie "spuszczac" a u ciebie juz po recenzjach kisiel...A pozniej wchodzisz w watek oledow i ludzie robia rybke jaki banding jest :hihot: 

Spuszczac to sie jedynie mozna nad cena bo za 2k to bardzo fajna cena za oleda, a wtedy jak widac klapeczki potrafia przyslonic perspektywe i mamy sprzet na ocene celujaca :cool:

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kto sie spuszcza to sie spuszcza, ja tam nie widzialem nic nad czym mozna by sie "spuszczac" a u ciebie juz po recenzjach kisiel...A pozniej wchodzisz w watek oledow i ludzie robia rybke jaki banding jest :hihot: 

Spuszczac to sie jedynie mozna nad cena bo za 2k to bardzo fajna cena za oleda, a wtedy jak widac klapeczki potrafia przyslonic perspektywe i mamy sprzet na ocene celujaca :cool:

Jestem zadowolony z zakupu, to wszystko. Chyba jak każdy jego nabywca. Jak komuś trafiła się kiepska matryca z loterii matrycowej może zwrócić - dobrze wiesz, że jest jak w loterii krzemowej i nigdy nie wiesz co trafisz. 

Co do ceny, sam wylatywałeś z jakimiś parówkami... LG 27GX700A-B ma MSRP ponad 3k na złotówki i wcale to nie przeszkodziło zebrać celujące noty na RTINGS i być u nich w polecanych.

Opublikowano (edytowane)

Co tu się stanęło? :D

Nie ważne, po to jest forum żeby była dyskusja i i to chodziło. Czasem się chłopaki posprzeczają, taka specyfika.

Dlaczego rozważam WOLED zamiast QD-LED? Bo prowadzę tryb życia pół-nomada.

- Podróżuje samochodem na projekty i zabieram monitor w pokrowcu,

- użytkuje głównie w dzień przy świetle słonecznym lub w pokoju,

- zdarzy się człowiekowi czasem żygnąć na monitor (soczysta mowa).

Dlatego byłem skłonny rozważyć nawet fast-IPS, albo mini-LED, monitor musi być wytrzymały.

Mam nowego, mocnego kompa i stary słynny Asus pg279q, który do dzisiaj działa rewelacyjnie, ale to tylko 144 Hz i jest już dosyć mocno prześwietlony.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Te częste podróże już imo by odrzucały oledy. Jeden przypadkowy zły ruch i matryca może być szukodzona - a czasem się może zdarzyć w najmniej spodziewanym momencie

Właśnie o takie rzeczy pytam, bo nie mam doswidczen.

Zakupiłem jakiś czas temu specjalny pokrowiec na monitor: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/pozostale-akcesoria-komputerowe/torba-na-monitor-deltaco-gam-122-czarny?gad_source=1&gad_campaignid=20948667791&gbraid=0AAAAADoIO697Ir7nyu90meZ1zU3MWPVS-&gclid=Cj0KCQiAoZDJBhC0ARIsAERP-F8oKifm9t_b2nyj9dyfP6TyFhuS72MM_HM4BGyjqv2g5xMqnkdgd14aAhEkEALw_wcB

Ale zastanawiam się jak bardzo podatny na np. przecieranie jest taki WOLED.

Opublikowano

imo ips praktyczniejszy bo cos tam obijesz to nic sie nei stanie.

27 2k AW2724DM 180hz

AW2725QF ten masz 4k i 360hz

albo klasyczek XG27ACS

lub za niska cene masz jeszcze: LS27DG500EUXEN

lub moze  27M2N3501PA/00

lenowo legion tez jakis byl dobry ale ich modeli jest tak duzo ze nie pamietam ktory.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, VRman napisał(a):

To może tak: IPS używany za 400zł i to wozić w torbie.

Do tego OLEDzik do domu go grania. 

edit: a, zapomniałem że to do prezentacji to HMD nie

Nie bardzo. Nie ma domu na stałe. Za chwilę pakuję auto i jadę na projekt na pół roku, rok.

Myślałem zamówić np. tego Gigabyte MO27Q28G i (mini-LED)? i porównać ze sobą.

Edytowane przez Jedi88