Skocz do zawartości

Auto za ok 30 tysięcy - co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Od tego by trzeba zacząć, że najem jest dla bogatych ludzi chcąc nie chcąc.

Najem jest dla klasy średniej, dla bogatych to masz ceny w katalogach a koniec końców oni idą i biorą w leasing, przypadek? ;)

Ja za 500zł brutto mam nówkę ze wszystkimi przeglądami i serwisem zawierającym nawet wycieraczki czy dezynfekcją klimatyzacji, tutaj wiele osób wyda więcej na stare samochody które "mają na własność" a potem sprzedają w międzyczasie finansując cały serwis.

O nic się nie martwię, nowe auto daje mnóstwo przyjemności. Nie musiałem myśleć po ilu dzwonach było auto i za ile uda mi się sprzedać, moje zmartwienia kończą się na tym jaką powłokę położyć na lakier :D

Czy jestem bogaty? Nie, po prostu sprawnie się poruszam w warunkach rynkowych i dzięki temu od lat motoryzacja to dla mnie przyjemność a nie utrapienie :D

W dniu 28.11.2025 o 10:27, galakty napisał(a):

A tak to lepiej mieć używkę i potem sprzedać, jakiś kapitał zostaje a nie pieniądze w powietrze.

Jak spłacisz znacznie więcej niż aktualna cena rynkowa to wykupujesz i sprzedajesz za ile chcesz ;)

34 minuty temu, Dirian napisał(a):

A czy ktoś tutaj faktycznie korzysta z najmu i ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Naczytałem się sporo, że potrafią przy zdawaniu auta doczepić się każdej ryski, nawet takiej która nie powstaje do końca z winy użytkownika (odpryski kamieni, itp). I koniec końców przy zdawaniu auta doliczają kosmiczne opłaty. Jak jest w praktyce?

Ja już oddawałem, znaleźli kilka uszkodzeń (rysy, wgniecenie ala grad) ale wszystko mieściło się w normach jakie tam mieli i nic nie płaciłem.

W praktyce masz AC, jak coś rozwalisz to naprawiasz z AC i tyle ;)

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

Jeśli ekonomicznie bardziej opłaca się brać najem, na którym trzecia strona musi jeszcze zarobić, niż kupować na własność, to coś mi tutaj nie pasuje (albo tak faktycznie jest i ta bańka nie ma prawa się utrzymać dłużej, albo na prawdę to wcale taniej nie jest ... a nawet nie powinno być tak samo pod wzgl. kosztów, tylko drożej w najmie).