Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no, chyba jednak trzeba brać tego RMx-a. Wszystko może się popsuć, poza tym i tak muszę wybierać między CWT i CWT, a ten RMx chyba wszystko ma top i do tego faktycznie niewiele złych opinii. Z kolei testowe A850GS niby jakieś słabe luty miały, ciekawe, czy seryjne się poprawiły... choć to ta sama fabryka (i Corsair ponoć w najnowszych modelach zrezygnował z CWT z uwagi na spadek jakości właśnie :E - taki post widziałem na Overclockers.uk)

Te Phanteksy to ponoć Helly, poza AMP V2 1000W, gdzie też dostajemy Focusa GX.

Opublikowano

@Zas Widzę, że masz podobne dylematy i opierasz się tym samym PSU Tier List co ja.

Miałem wiele typów i streszczając wątek finalnie wybierałem między MSI MPG A850G PCIE5 850W (CWT, CSZ), a CORSAIR RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 (CWT, Custom).
Dwa czynniki wpłynęły na wybór MSI - po pierwsze niższa o ~100zł cena, gdzie jak patrzę na promkę na stronie MSI, to bardziej wygląda teraz na ~200zł+ (https://www.pepper.pl/promocje/zasilacz-komputerowy-msi-mpg-a850gs-pcie5-850w-80-plus-gold-atx-31-pcie-51-podkladka-pod-myszke-20-na-steam-z-kodem-z-newslettera-1213492), oraz akurat w podobnym czasie ktoś z forum miał jazdę z serwisem Corsaira.

Opublikowano (edytowane)

No ja już wybrałem MSI, ale nie dodali do zasilacza płaskiego kabla 24-pin, więc MSi leci na zwrot, a ja wracam do punktu wyjścia. :/

I wiem, doskonale wiem, że tak naprawdę, biorąc pod uwagę wyniki testów i opinie z sieci, od początku wybór powinien być tylko jeden: RM850x. (chociaż MPG wypada niewiele gorzej, to trzeba przyznać).

Niestety, z racji tego, że swego czasu jedynym zasilaczem, który mi padł, był inny Corsair, to czuję do niego jakąś irracjonalną niechęć.

A przecież Focus GX/Ion 3 - jedyna alternatywa - jest pod wieloma względami gorszy: sprawność, zabezpieczenia linii 5VSB, potencjalnie głośna praca - chyba, że Fractal to ostatnie poprawił w swojej wersji. Inrush current pomijam, bo to chyba nieważne i sam HB nie wie, co i jak mierzy (w nowych raportach RMx ma 101A, a "tragiczny" Focus 65A).

No, w Seasonicu bardzo dobrze wypada kontrola napięć, i kuszą mnie kabelki, w poprzednich Fractalach bardzo chwalone i bardzo ładnie wyglądające na zdjęciach.

Ale chyba jednak kupię Corsaira. Bo ten poprzedni, który mi padł, to był TX650W... produkcji Seasonica. :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

@Zas Taka była moja lista rozważań. Może znajdziesz coś co pominąłeś:

Asus TUF Gaming 850W Gold (Great Wall, Hunters Fire)
Thermaltake Thoughpower Gf3 1000W (CWT, CSZ)
SeaSonic Focus GX ATX 3 850W (Seasonic, Focus Gold)

Super Flower Leadex VII XG 1000W Gold (Super Flower, LXG)

CORSAIR RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 (CWT, Custom)

XPG Core Reactor II 850W 80 Plus Gold ATX 3.0 (CWT, CSE-S)

MSI MPG A850G PCIE5 850W (CWT, CSZ)

NZXT C1000 Gold ATX 3.1 1000W (CWT, CXT)

A co do kabla 24pin naprawdę, aż tak Ci nie podchodzi okrągły?
Ew. nie da się dokupić?

Na tą chwilę patrząc na najtańsze oferty MSI MPG A850G i Corsaira RM850x, korsarz jest 200zł droższy. Moim skromnym zdaniem ~400zł vs ~600zł to naprawdę duża różnica jak za podobne konstrukcje.

Opublikowano (edytowane)

Znam całą tę listę, trudno zresztą wybierać z czegoś więcej, chyba że jakieś drogie Vertexy i ich klony (Antec HCG itp.)

Co do kabla - nie będę się bawił w drutowanie. A przecież z innym egzemplarzem płaskiego nie dostanę, więc w moim przypadku to 530 zł (tyle dałem za MSI) vs 600 zł. Za customowy kabel do MSI musiałbym dopłacić więcej niż 70 zł. Także w sumie sprawa jasna... choć ten Fractal na awaryjnym :E, gorszym Seasonicu kusi (no i platforma też od lat na rynku), ale z obudowami i wentylami lecą ostatnio w kulki (cięcia, brak filtrów, jakieś Momentumy na USB), także nie ma co Fractala dokarmiać, w ... im się poprzewracało. :P 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

Kabelek jest kluczowy, mam dość pierd... się z układaniem tego grubego węża i z przeciskaniem potem obok innych kabli. Poza tym wygląda chusteczkowo.

Także albo RM850x (na 98%), albo Ion 3 Gold 850W (1%), albo MPG A850GS (1% - zapominam o nim, a on w sumie tylko sprawność ma niską, poza tym jest chwalony wręcz jako udoskonalony AxxxG, i chyba nadal ma płaskie kable).

Opublikowano (edytowane)

No, przedłużka niby uniwersalna, ale np z CableMod są tylko zestawy, a jaką kupić taniej dobrą i pojedynczą? Nie no, to chyba bez sensu, skoro mogę kupić coś z tej trójki (choć bardziej z dwójki, bo te dwa złącza 12x6 po stronie zasilacza w GS...) i nie myśleć o przedłużkach, chyba tylko gdyby mi na jakiejś kolorowej zależało, to mógłbym taki wariant rozważać (no, taka biało-czarna to faktycznie byłaby OK..).

Edytowane przez Zas
Opublikowano

@Zas To bierz tego Corsaira skoro na 99% jesteś przekonany. Mija ok. 2,5 miecha odkąd zacząłeś rozważać wymianę zasilacza. Mi od pomysłu zakupu do zakupu z researchem po drodze zeszło raptem 10 dni, to i tak zdarzyły się podśmiechujki, że się długo zastanawiam.
Szkoda sobie życia zaśmiecać pierdołami. A co do samego zasilacza... ja bym patrzył kategoriami czy dopłata 200zł do kabelka jest dla mnie sensowna, a nie jest... nie ma żadnych argumentów dopłaty do Corsaira takiej kwoty moim zdaniem ale zrobisz jak uważasz.
Za 200zł można jakiś inny ciekawy grat do kompa kupić ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Zas napisał(a):

Ale chyba jednak kupię Corsaira. Bo ten poprzedni, który mi padł, to był TX650W... produkcji Seasonica. :E 

Serio patrzysz ogólnie przez pryzmat tego że kiedyś tam w życiu jakiś sprzęt danej firmy ci padł to znaczy że trzeba szukać innej marki? :E każdy sprzęt może ulec usterce czy wyzionąć ducha całkowicie i to jest loteria, możesz kupić seasonica prime titanium za 2K który po tygodniu może paść bo będziesz miał po prostu pecha ;) takie podejście nie ma kompletnie sensu, corsair przykładowo miał bardzo awaryjną serię (VS) które padały regularnie jak muchy.

• Upvote 1
Opublikowano

Spoko, przecież nie szukam dwa miesiące non stop ;), zdecydowałem i kupiłem, a ze wyszła wtopa, wróciłem do tematu, pewnie wcześniej niż za kilka miesięcy i tak sprzętu nie złożę... w sumie to może poczekam na jakieś recenzje tego Ion 3. Może nowy wypust Focusa wyszedł SS lepiej? Na morelkach kilka opinii o padających Vertexach GX, czyli historia jak z moim TX :/, ale widziałem też o RMx--ach i o tym, że piszczą.

Kable z grzebykami od FD to jednak plus... (Corsair chyba nie dodaje?...)

1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Za 200zł można jakiś inny ciekawy grat do kompa kupić ;) 

Już ustaliliśmy, że za 70 zł. :E A dokupować nie mam już czego... no, może jakieś fajne dwa wentyle z ringami RGB bym sobie wreszcie kupił, ale z ringami i dobre to chyba wychodzą po 120zł+ za jeden (niestety P14 PWM SRGB świecą po całości). Także mogę dopłacić do PSU. 70 zł to wczoraj w aptece wydałem na tabletki od bólu gardła i spray do nosa. :E 

Opublikowano
4 godziny temu, Zas napisał(a):

widziałem też o RMx--ach i o tym, że piszczą.

Mój zasilacz bede miał prawie półtora roku i naprawdę nic nie piszczy a jego kultura pracy jest super. Pracuje tak cicho jakby go nie było w pc a jestem takim świrem że wyłapuje wszystkie dźwięki😂

• Upvote 1