Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wam :)

Googlując trafiłem na komentarze, że już od dłuższego czasu takie combo działa całkiem dobrze (jeżeli jest dobrze ogarnięty temat). Grafikę będę wymieniać pewnie najwcześniej w 2027 roku, więc pomyślałem o dorzuceniu do mojego RX 6900 XT karty RTX 3060 (Ti) aby odciążyć główną i mieć lepszą wydajność w grach (może Lossless scaling), wyższą jakość nagrywania/streamingu... Jest trochę plusów drugiego GPU i chciałbym się tym pobawić :). Tylko teraz tak...

1. Czy moje mobo (ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI) przy dwóch kartach pozwoli jednej na działanie w trybie x16, a drugiej w x4? Czytałem, że użytkownicy często narzekają/odradzają takiego rozwiązania, ale często nie zauważają że jadą na x8/x8 gdzie wydajność spada drastycznie.

2. Podobno zasilacz 850W spokojnie pociągnie temat(?)

3. Czy na forum są użytkownicy posiadający i chwalący takie rozwiązanie? Pewnie miałbym trochę pytań w trakcie konfiguracji ;)

4. Jakie są Wasze doświadczenia?

Mój aktualny zestaw dla uzupełnienia

MOBO: ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI

CPU: AMD Ryzen 7 7700 (+ Deepcool AK620)

RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30

PSU: Corsair RM850x

SSD: Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000

CASE: be quiet! Shadow Base 800

+ 2 monitory 27" 2560 × 1440 (165Hz/144Hz)

Opublikowano

@Raiven Kiepski pomysł. Zmarnujesz czas, pieniądze i efekt będzie mizerny. Koła na nowo nie wymyślisz.
6900XT pod młotek i zależnie od budżetu 9070XT lub dopłata do 5070ti.
Jako posiadacz 5070ti uważam, że 9070XT na dzień dzisiejszy jest dużo bardziej rozsądnym wyborem.

No chyba, że ktoś jest niewolnikiem Path Tracingu lub gier, które przesadnie faworyzują karty zielonych.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

W takim razie muszę przemyśleć temat. Czy w przypadku 9070XT należy unikać jakiegoś producenta, jakiś jest faworyzowany? Czy też konkretne modele...

Edytowane przez Raiven
Opublikowano

Możesz brać wszystkie szafirki, pamiętając że nitro+ ma złącze zasilania "nvidiowe", power color (powiedzmy poza reaper, choć wcale taki zły nie jest), bodajże asrocki też nieźle wypadają.

XFX ponoć głośne wentyle, ale ma tu kilka osób i nie narzeka.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Raiven napisał(a):

W takim razie muszę przemyśleć temat. Czy w przypadku 9070XT należy unikać jakiegoś producenta, jakiś jest faworyzowany? Czy też konkretne modele...

Cena-jakość najlepiej jak trafisz okazję na Sapphire Pulse.
Ma PTM na rdzeniu, niezłe temperatury, w większości przypadków ciche cewki i jest ogólnie OK.

• Thanks 1