Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niekoniecznie, na Arcticu Liquid III 240 i Ryzenie 7600x miałem podobnie, chłodzenie dobrze zamontowane, wentylatory na maksa odkręcone pompka chodziła też na maks i temperatury momentalnie ponad 90*C. Chyba to ten OCCT tak dociska proca - w Cinebenchu czy grach było już znacznie chłodniej.

Opublikowano (edytowane)

To normalne jak obciążysz ten procesor o TDP 125W mocą 151W.
Jeżeli AMD zna potrzeby konsumenta, to na pewno po czasie ta moc spadnie z 151W do 125W lub mniej tak jak robi to intel ze swoim PL1=125W i PL2=190/251W.

AMD zna potrzeby konsumenta, prawda?

PS. Daj PBO na disabled i temperatura spadnie o jakie 15-20 stopni.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

O tym że nie jest idealnie zalany - ubyło z czasem nieco cieczy, u siebie w ciągu 5 lat już 2 razy mi się tak zdarzyło i uzupełniałem płyn teraz mam zamiar dolać 3 raz po 1.5 roku bo na max obrotach pompy już słyszę ten dźwięk, na skręconych jak przepływ cieczy jest mniejszy tego nie ma ale jak wrzucę pompę testowo w okolice max rpm to już przelewa solidnie ;) chociaż ten efekt nie wpływa kompletnie na temperaturę bo układ nie musi być idealnie zalany pod korek aby wydajność była maksymalna, jedynie co to kultura pracy cierpi jak jest zapowietrzony lub brakuje nieco płynu ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, Rusław napisał(a):

Niekoniecznie, na Arcticu Liquid III 240 i Ryzenie 7600x miałem podobnie, chłodzenie dobrze zamontowane, wentylatory na maksa odkręcone pompka chodziła też na maks i temperatury momentalnie ponad 90*C. Chyba to ten OCCT tak dociska proca - w Cinebenchu czy grach było już znacznie chłodniej.

Trochę to dziwne, że aio nie jest w stanie takiego strzału energii cieplnej ogarnąć.

13 minut temu, Send1N napisał(a):

Pompa nie pracuje równo lub zaczęła głośniej pracować? słyszysz dźwięk jakby przelewania wody w układzie? jeżeli nie to wszystko jest ok.

Cicho chodzi a czy woda się leje to nie wiem.

Opublikowano (edytowane)

To jest dźwięk przelewania wody który dochodzi z bloku charakterystyczny objaw jak brakuje dość sporo płynu ;) wydajność jest ta sama ale przy wyższych obrotach pompy właśnie słychać ten dźwięk, za kilka dni mam zamiar zmienić kilka rzeczy w budzie to od razu doleję ;) tylko w moim przypadku aby zalać dokładnie i nie pochlapać wszystkiego w koło muszę wyjąć całe chłodzenie i zalewać to przy działającej pompie (fill port jest w bloku a nie w chłodnicy) podłączonej do innego zasilacza na stole co chwile zmieniając pozycję chłodnicy drugą ręką, inaczej tego nie zaleje idealnie pod korek że tak powiem tylko nadal będzie coś brakować jeżeli chłodnica podczas dolewki będzie w jednej pozycji - normalna rzecz ;) Mam to chłodzenie już 5 lat przeszło masę modyfikacji jest w pełni rozbieralne bo to pierwotnie alphacool eisbaer 240 był z którego została tylko sama pompa w bloku bo nawet blok jest od pierwszego silent loopa zmieniony xD :E Potwór Frankensteina :uklon:

Oryginał:

61LqJ7rR+5L._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

Po latach modyfikacji

1.jpg

Wymieniona chłodnica z 240 na 280, wywalone oryginalne węże wstawione inne + docięte na minimalną potrzebną długość aby nie wisiały dodatkowo oplecione czarno szarym oplotem do kabli aby pasowały do reszty wnętrza , wywalony oryginalny blok i wstawiony od BQ silent loop, chłodnica miała też kilka różnych wentylatorów, fabrycznie były pure wings 2 120mm z logo alphacool, później wleciały arctic P12 pwm następnie po wymianie chłodnicy na 280 wleciały silent wings 3 140, następnie fluctusy 140 a finalnie skończyło się na Arctic P14 slim V2 w przypadku tych slimów nie muszę piłować ponad centymetr lewego rogu w wentylu nad ramem aby tam wszedł w przypadku SW3 140 i fluctusów 140 piłowałem :E :lol2:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Trochę to dziwne, że aio nie jest w stanie takiego strzału energii cieplnej ogarnąć.

to nie jest nic dziwnego, bo to nie AIO ma problem z pojemnością cieplną, tylko z odpowiednio szybkim transferem ciepła na chłodnicę.

OCCT to power virus, sprawdź w jakieś nie wiem, grze jak to wygląda, bo możliwe, że nawet 90*C nie zobaczysz.

6 minut temu, Send1N napisał(a):

za kilka dni mam zamiar zmienić kilka rzeczy w budzie to od razu doleję ;)

Twoje AIO pozwala na dolanie wody? Bo zawsze myślałem, że 99% tych konstrukcji jest nierozbieralne. I pytanie z ciekawości - co wlewasz? Płyn do LC, demineralkę, glikol?

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Niecałe 20 sekund i ponad 90*C na procu.

image.thumb.png.89aa9aa7fdbd0c4527c826b0aaba3ce7.png

2VxJcLL.png

Wyłączyłem PBO i CO. Zostawiłem tylko memki na swoich nastawach.

Chłodnica 560mm i gruba na 60mm. Push/Pull 8x P14 na 700rpm. Blok Alphacool Core 1 z offsetem. Pasta GD-2.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

@MarcoSimone To tak nie do końca porównywalne, ale dzięki :E 

35 minut temu, Send1N napisał(a):

Może wstrzymaj się z zakupem zanim wymienisz siekierkę na kijek :E niech ktoś kto ma 9800x3d pod wodą puści OCCT na stock bez CO, może @MarcoSimone;) 

Zawsze mozna kupić i jak wyjdzie bez różnicy to zwrot na amazonie raczej bez problemu.

• Upvote 1
Opublikowano

@Pentium D miałem jako backup ALFIII 360 ale oddałem kumplowi. 

Inna kwestia, że nawet przy moim CLC, jakby było coś nie tak, to też w kilka sekund powinno wywalić wysokie tempy.

Pojemność cieplna mojego układu ma znaczenie na dłuższym dystansie a Tobie na starcie wywala korki.

@Pentium D wyłączyłem wentyle i zagrzałem ciecz w loop do 30C.

Ponowiłem test i na starcie jest 81C.

Kwestia bloku w tym Navis i temperatury cieczy przy starcie testu.

Sam bym się dziwił jakby tak szybko 90C wskakiwało na AIO.

A proce mamy podobne w kwesti VID.

• Upvote 2
Opublikowano

Może jeszcze sprawdź docisk i pastę. 

W normalnym zastosowaniu na co dzień i tak wszystko git. Ludzie na powietrznych klocach siedzą i łapią ~80 stopni w takim R23 i żyją. Bo dla czego mieli by nie :E 

Może być lepiej niż to co masz, ale to co masz i tak styka.

• Upvote 1