Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawie wszystko kupione, zostało praktycznie chłodzenie CPU.

Pacjent to Ryzen 7 7700 65W czyli nikt wymagający ale w przyszłości chciałbym żeby spokojnie jakiegoś R9 tam włożyć.

Zastanawiam się czy jest sens iść w dwie wieże? Przecież będzie głośniej... czyż nie?

Czego oczekuje:

Ma być cicho, może pracować na wolnych obrotach nie przeszkadza mi to jeśli da się to pogodzić tak, że większe chłodzenie i wolniejsze obroty to ok.

Świecić nie musi, już obudowa wystarczająco będzie świecić ;-/ ale jeśli będzie to przeżyje. 

Jak będzie czarne to fajnie jak nie to też świat się nie zwali, ważne by było przyjemne dla ucha i lepsze niż to co dają z prockiem. 

Wcześniej zazwyczaj miałem jakieś spartany, czy fera 3 coś tam jeszcze innego było, wentyle zazwyczaj wywalałem od razu na inne lub po krótkim czasie :)

Ktoś podpowie co przejrzeć lub brać w ciemno? Jakieś 2-3 propozycje żebym miał z czego wybrać?  Jeśli będzie zamkniemy się w 150zł będzie fajnie jeśli trzeba będzie dołożyć 200-250zł też będzie ok ale raczej nie wyżej, nie widzę sensu do takiego procesora gdzie większość czasu będzie i tak pracował w spoczynku bo nie gram w gry. 

Opublikowano
Opublikowano

Jeśli nie grasz i nie żyłujesz, to może faktycznie wystarczy ci coś pokroju Pure Rock czy AK500? No, chyba że na przyszłość pod R9... Rzuć okiem na mój wątek. Ponoć najpewniejsze najcichsze wentylatory to BeQuiet albo Thermalright. Więc w cenie do 250 zł to pewnie jak u mnie Pure Rock Pro 3 albo Phantom Spirit lub Peerless Assassinn?... 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kończę obecnie testy zestawu z ryzen 9 7900X beż żadnego ujemnego offsetu zwykła fera 5 ogarnia ten procek w cinebenchu, benchmarkach czy podczas grania, dopiero jak odpaliłem OCCT czy prime to nie daje rady ale jest opcja w biosie dla leniwych jak ustawienie dławienia termicznego przy 65 / 75 lub 85c, ustawiłem tą od 85 w razie jakby gościu miał jakiś upał w pokoju i z bani. Także takiego 7700 to nawet chłodzenie pokroju spartan max ogarnie ale jak już brać to nie ograniczałbym się do minimum, phantom spirit będzie nieco wydajniejszy, pure rock pro ma lepsze wentylatory.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Zas Właśnie teraz kończyłem czytać Twój tematu   Widzę, że masz zagwozdkę gorsza niż ja. Co w końcu wybrałeś, czy kupiłeś? Oglądałem tych testów trochę, dla mnie bez znaczenia czy będę miał 68 czy 71*C nawet na to nie patrze, bo to jest zależne od tylu czynników że głowa mała a różnice w tych topowych są rzędy 1-2-3 stopnie. No kwestia tego że jak chłodniej to można będzie niższe wartości RPM ustawić na krzywej.  Zawsze miałem nieduże te chłodzenia, nigdy takich kloców nie ładowałem i zawsze wystarczała a dostęp też był fajny do wszystkiego bo przy klocu to wiadomo. 

Skłaniam się chyba ku: 

1. be quiet! Pure Rock Pro 3 2x120mm 200zł wersja świecąca chyba 240zł. 

2. Thermalright Phantom Spirit 120 SE - 200zł. ARGB w tej samej cenie. Była zwykła wersja bez "SE" czymś się różni? Jeszcze jest EVO ale to już ponad 250zł. 

3. ARCTIC FREEZER 36 A-RGB BLACK  - za 160zł tylko widziałem gdzieś, że osoby się skarżyły że po czasie terkoczą wentyle - więc mam obawy... no ale od czego jest gwarancja? 

@Send1N Tak piszesz że spartan ogarnie... hmmm Jakiś z 4 heat-pipe chyba spartan jest w półce - tylko że tam max założe jakiś 80mm czy 92mm wentylator więc raczej cicho nie będzie a dobry wentyl to pewnie też nie 20-30zł.  tylko sporo więcej, no i po zmianie procka znów czekać mnie będzie pewnie zmiana na inne chłodzenie. 

Co myślicie? Skusić się na najtańszego Arctica w tej cenie czy to nie najlepsza opcja? 

Edytowane przez Gwiazdoor
Opublikowano
7 minut temu, Gwiazdoor napisał(a):

2. Thermalright Phantom Spirit 120 SE - 200zł. ARGB w tej samej cenie. Była zwykła wersja bez "SE" czymś się różni? Jeszcze jest EVO ale to już ponad 250zł. 

Te chłodzenie jest ok. teraz jest droższe było wcześniej na promce za 140zł

amazon.pl/dp/B0DBHVSRZ8?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Opublikowano

Arctic freezer 36  radzi sobie bardzo dobrze na ryzenie i ma dobry wentylator, będzie też cichy bo P12 który na nim siedzi ma topową kulturę pracy jeżeli chodzi o umieszczenie przed czy za przeszkodą. Tu masz test freezera od ogarniętego gościa:

jak coś to wersja z dwoma wentylatorami niewiele zmienia także jak wybierzesz z jednym też będzie ok.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Gwiazdoor Tu masz taniej takie też dobre

amazon.pl/TR-powietrzna-cieplowodów-wentylatory-technologia/dp/B0DBHNW9NK/ref=pd_sbs_d_sccl_2_4/260-7253461-7800127?pd_rd_w=ma1x6&content-id=amzn1.sym.8a70e584-fade-4026-b292-ffa14096d01d&pf_rd_p=8a70e584-fade-4026-b292-ffa14096d01d&pf_rd_r=FTWF8F054JN6CZ7MQKQP&pd_rd_wg=3rxvJ&pd_rd_r=c9b178ea-5ea5-47ec-90b8-d410247ac444&pd_rd_i=B0DBHNW9NK&psc=1

Edytowane przez AudRob
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Gwiazdoor napisał(a):

2. Thermalright Phantom Spirit 120 SE - 200zł. ARGB w tej samej cenie. Była zwykła wersja bez "SE" czymś się różni? Jeszcze jest

ten z dopiskiem SE ma minimalnie mniejszy radiator niż zwykły czy EVO z podświetleniem na wentylatorach (różnica na poziomie błędu pomiarowego) - wysokość radiatora 155 vs 157 :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
11 minut temu, Gwiazdoor napisał(a):

Była zwykła wersja bez "SE" czymś się różni?

Chyba tym że w EVO masz podświetlone ringi w wentylatorach

amazon.pl/Thermalright-Phantom-Spirit-120-EVO/dp/B0CLCZLQJD/ref=pd_sbs_d_sccl_1_4/260-7253461-7800127?pd_rd_w=efGyD&content-id=amzn1.sym.8a70e584-fade-4026-b292-ffa14096d01d&pf_rd_p=8a70e584-fade-4026-b292-ffa14096d01d&pf_rd_r=DSTR9S7F3SBEZVTFWDVQ&pd_rd_wg=Oj8Jc&pd_rd_r=0c231d12-efb8-42ce-8932-67b40d4a816c&pd_rd_i=B0CLCZLQJD&psc=1

13 minut temu, Gwiazdoor napisał(a):

Zawsze miałem nieduże te chłodzenia, nigdy takich kloców nie ładowałem i zawsze wystarczała a dostęp też był fajny do wszystkiego bo przy klocu to wiadomo. 

TR Phantom Spirit 120 u mnie wygląda tak

20251016_093355.jpg

19 minut temu, Gwiazdoor napisał(a):

Co myślicie? Skusić się na najtańszego Arctica w tej cenie czy to nie najlepsza opcja? 

Nie bierz Arctika .

Thermaltake Phantom Spirit 120 jest o wiele lepszy .

12 minut temu, Send1N napisał(a):

ma topową kulturę pracy

Kultura pracy zależy tylko od jakości wentylatorów.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No i arctic przed czy za przeszkodą w trybie push  przede wszystkim w pull gdzie większość nawet 4x droższych wentylatorów ma problem z nieprzyjemnym hałasem P12 nie ma z tym problemu dlatego freezer 36 ma świetną kulturę pracy, P12 nawet na 1500rpm jest cichutki dmuchając w radiator. Polecam testy Bartka na słuchawkach ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

@Gwiazdoor te jest fajne ale ma tylko 6 rurek cieplnych.

amazon.pl/Thermalright-Peerless-Assassin-chlodnica-procesora/dp/B0FD7BQL19/ref=pd_sbs_d_sccl_1_5/260-7253461-7800127?pd_rd_w=HBU7Q&content-id=amzn1.sym.8a70e584-fade-4026-b292-ffa14096d01d&pf_rd_p=8a70e584-fade-4026-b292-ffa14096d01d&pf_rd_r=P10FT04FTAB58XMV4TCG&pd_rd_wg=YIYS2&pd516nNNowvvL._SX522_.jpg.47f928133a344aeec13066c0c953cdda.jpg_rd_r=a091c556-dd73-4e04-8361-54f2d689501d&pd_rd_i=B0FD7BQL19&psc=1

81bi1lf4neL._SX522_.jpg.0cd6b54dce967bc923f68515a0507b45.jpg

Opublikowano
39 minut temu, Send1N napisał(a):

Arctic freezer 36  

jak coś to wersja z dwoma wentylatorami niewiele zmienia także jak wybierzesz z jednym też będzie ok.

A powiedz mi orientujesz się czy te wentylatory są takie same zamienne przód tył tylko odwrotnie założone w celu przepływu powietrza? 

Opublikowano

Dzięki Chłopaki za dyskusję i pomoc w podjęciu decyzji - tego mi chyba brakowało. Wziąłem ARCTIC FREEZER 36 A-RGB White. Na białą obudowę nie mogłem sobie raczej pozwolić to chłodzenie niech będzie białe :)  miało nie być światełek, a teraz prawie wszystko co spełniało moje oczekiwania było świecące to chyba choinki ubierał w tym roku nie będę ;D  Gdyby nie cena Arctica to może bym się nie skusił a tak to zaryzykowałem + 6 lat gwarancji przekonało do wyboru. Zdaję sobie sprawę że może nie być tak wydajnie jak TR Phantom Spirit 120 czy tak dobrze wykonane jak be quiet!  Pure Rock 3 Pro. Miałem swego czasu chłodzenia tej firmy, zazwyczaj zawsze z innowacyjnymi rozwiązaniami więc tym razem dałem mu szanse mam nadzieje, że tragedii nie będzie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja uznałem, że "na przypale albo wcale" i zamawiam jednak tego kolosa AG620.  Zobaczymy, co powiem, jak przyjdzie... :E 

U ciebie wygrał rozum. 👌

BTW - serio te Arctici są tak fantastycznie ciche, że przy 1500 RPM mają głośność Peerlessa ustawionego na 1000 RPM (nawet jeśli to 1 vs 2 śmigła)? 😮 To chyba faktycznie trudno też o lepsze wentylatory do obudowy...

Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj że na hałas ma wpływ również konstrukcja radiatora - głównie typ i ułożenie żeber. Freezer, mimo wszystko robi świetną robotę. 

Edytowane przez Lipton
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Zas Nie powiem Ci czy one są faktycznie takie ciche bo nie korzystałem z tych wentyli przez ostatnie lata a pewnie też się wiele zmieniło. Sądząc po testach liczę że jednak głośne nie będą. Jest 6 lat gwarancji więc jak będzie tak źle sprzedam go po prostu trochę taniej i nie będę rozpaczał.  Za dużo czasu już straciłem przez ostatnie dwa tyg. na szukanie podzespołów zwłaszcza że wypadłem trochę z obiegu. 😀 

U mnie wygrała cena, rozmiary i możliwości - długo się nie zastanawiałem ale też nie twierdzę że to najlepszy wybór. Całe życie żyłem na równie niewielkich chłodzeniach i jakoś było, najważniejsze by nie było głośno bo to dla mnie priorytet. 

Opublikowano
11 godzin temu, Zas napisał(a):

BTW - serio te Arctici są tak fantastycznie ciche, że przy 1500 RPM mają głośność Peerlessa ustawionego na 1000 RPM (nawet jeśli to 1 vs 2 śmigła)? 😮 To chyba faktycznie trudno też o lepsze wentylatory do obudowy...

Wentylatory od Thermalright nie są zbyt ciche, dopiero teraz w nowszych rewizjach je wymienili na inne. A P12 to świetne i sprawdzone konstrukcje, szczególnie wersja argb z połączonymi łopatkami. 

• Upvote 1
Opublikowano

@ShaDow_Pro Czuje się spokojniej że wziąłem P12 ARGB 😅 Zaczynam się obawiać, że najgłośniejsza będzie karta Gigabyte Gaming OC z 3 wentylatorami w całym moim zestawieniu ale zobaczymy. Chociaż obudowa którą wybrałem Modecom Volcano Expanse też nie grzeszy wysoką kulturą pracy, ale liczę że odpowiednio ustawiona krzywa zdziała cuda i będzie cichutko.  

Opublikowano
23 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Wentylatory od Thermalright nie są zbyt ciche, dopiero teraz w nowszych rewizjach je wymienili na inne. A P12 to świetne i sprawdzone konstrukcje, szczególnie wersja argb z połączonymi łopatkami. 

W nowej rewizji jest ciut lepiej (porównywałem V1, V2 i V3 SE) natomiast dalej nie uporali się z charakterystycznym świstem ;)

Tak czy inaczej w swojej cenie taki Spirit jest TOP. Niedługo test Bartka i myślę że co niektórzy mogą być zdziwieni różnicami vs SE.

• Like 2