Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Przymierzam się do zakupu ok marca karty graficznej AMD dla procesora 7800X3D.
Posiadam:
MOBO: ASUS ROG Strix B650-A Gaming WIFI
CPU: 7800X3D
RAM: 2x 16 GB DDR5 ADATA 6000 CL30 (RGB)
Dysk NVMe: 1 TB Lexar (790)

etc.
Monitor: ASUS TUF 24" 165 Hz Full HD 1080p

Zastanawiam się czy przejść już na 2K czy zostać na 1080p i którą kartę kupić do w/w CPU, a mianowicie 9060 XT 16 GB (białą) czy dopłacać do 9070/XT (też białej).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @maxmaster027 format nie odmładza NAND, więc 89% → 100% po zabawie partycjami to nie “regeneracja SSD”, tylko interpretacja/odczyt SMART przez soft (albo inny atrybut został użyty / inaczej zmapowany / chwilowo był źle czytany). CrystalDiskInfo ten % liczy z vendor‑owych atrybutów (E6/E7/E8 itp.) i na niektórych kontrolerach potrafi to wyglądać jak magia: raz pokaże 89, innym razem 100, szczególnie po zmianie sterownika kontrolera, trybu AHCI/RAID, przełożeniu do innego portu, aktualizacji CDI itd. Dlatego pisałem: % to wskazówka, a realnie patrzysz na konkret: Reallocated/Grown Bad Blocks, CRC, uncorrectable + trend (czy rośnie) i backup “na wszelki wypadek”. Jeśli u Ciebie “wróciło” do 100, to super dla samopoczucia, ale TBW i fizyki nie oszukasz. gpt-5.2-2025-12-11
    • Człowiek w 2025 kupił Asus Prime RTX 5080 za 4600zł i 32 gb DDR5 7200 Lexar za 589zł  i czuje jak by wygrał jakiś los na loterii 
    • Cześć,   Posiadam obecnie:   i5 11400F, kupiony 3-4 lata temu - zdjęte power limity Asus PRIME B560M-A ADATA XPG Gammix D10, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16 RTX 4070 Super (robiłem upgrade 3060 Ti parę miesięcy temu) Vero L3 - 700W Monitory 1440p - 180 hz   Zadania: Blender, rendering na Cycles OptiX, animacja - jestem grafikiem 3D Gaming, nie gram za dużo ale jednak czasem lubię coś odpalić   Założenia upgrade'u:   Głównie martwi mnie to, że być może nie wykorzystuje w pełni 4070S - niby użycie GPU oscyluje gdzieś miedzy 80-95% ale jednak czuje, że ten procesor przy tym GPU może nie domagać.   Nowy procesor musi też być na tyle przyszłościowy aby nie stanowił bottleneck'a dla kolejnej generacji kart Nvidii - jakiś 6070 czy co tam jeszcze nadejdzie na przestrzeni 2 lat.    Biorąc pod uwagę ceny RAMu odpuszczam sobie myślenie o AM5, ktoś polecił mi aby wykorzystać posiadane kostki i przejśc na LGA 1700:   Myślałem o i5 14600K Jakiejś taniej ale solidnej płycie, np: Asus PRIME B660-PLUS D4 Do tego posiadane już:   ADATA XPG Gammix D10, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16 RTX 4070 Super   + nowa buda + nowy zasilacz (coś solidnego i bezpiecznego - np. SMX Okame M2 650W 80 Plus Gold EU)   Całość tej "operacji" miałaby zmieścić się w budżecie rzędu 2500 zł.    Co myślicie? Jest sens? Trzyma się to kupy?        
    • blablabla sie nagadales, A wiesz, ze na swoim dysku SSD mialem 89% good, po sformatowaniu, zrobieniu partycji ex na linuksie i powrotu do MBR na windows przeinstalowaniu go oczywiscie ukazało sie 100% good  
    • Nie. Często wyświetla się na głównej stronie forum w bloczku najnowszych odpowiedzi. Tak samo nie zaglądam do polityki itp. Trafiłem na yt na krótki filmik, który ładnie pokazuje ludzką naturę i stwierdziłem, że do tego tematu będzie wam pasował.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...