Skocz do zawartości

AMD Ryzen 7 9800X3D mikro zacięcia podczas grania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam problem tak mi się wydaje ze z procesorem AMD Ryzen 7 9800X3D podczas grania nie ma spadków fps ale regularnie co 30/50 sekund są mikro zacięcia i nie ukrywam jest to denerwujące. Co mogę z tym zrobić ? podsyłam specyfikacje komputera i byłbym wdzięczny za pomoc.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Gigabyte GeForce RTX 5080 MASTER 16GB GDDR7

G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 32GB 6000 CL30

Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790

Gigabyte X870 A ELITE WIFI7

be quiet! Light Loop 360mm ARGB

be quiet! Pure Power 12 M 850W

Dodam jeszcze ze  komputer ma może z 2 miesiące i na początku nie było żadnych problemów

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kartofel napisał(a):

Jeśli nie ma zwiesek, blue screenów, szukałbym problemu w sofcie.

W pierwszej kolejności drivery do GPU.

Później cofka OC/undervoltów itp.

sterowniki nie pomogły, żadnego oc nie robiłem wszystko jest tak jak było.

Opublikowano

A skad zalozenie ze to cpu ?? Skoro dzialalo a nie dziala to pewnie jakis soft lub nawet sam windows moze robic problerm ale Ty juz wiesz ze to procesor i z nowym kontem zakladasz clickbait temat :hihot: Pewnie jakis przydupas walca na nowym koncie  znowu ;D

Opublikowano
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A skad zalozenie ze to cpu ?? Skoro dzialalo a nie dziala to pewnie jakis soft lub nawet sam windows moze robic problerm ale Ty juz wiesz ze to procesor i z nowym kontem zakladasz clickbait temat :hihot: Pewnie jakis przydupas walca na nowym koncie  znowu ;D

takie moje założenie, mogę sie mylić dlatego założyłem temat i pytam a nie jakiś przydupas.. szukałem co to może być i jedyne co mi wyskoczyło to właśnie to ze mieli problem z tym procesorem(takie same objawy) i zmieniali ustawienia w bios, nie znam się na tym zbytnio dlatego pytam.. 

Opublikowano (edytowane)

Wejdź w bios, znajdź opcję "precision boost override" "precision boost scalar" "CPU core clock override" daj na disabled.

Dodatkowo "memory context restore" na disabled 

Napięcie vsoc na 1.125v

Następnie w systemie Windows upewnij się że:

- w auto starcie masz wyłączone wszystkie programy od AMD

- w auto starcie masz wylaczomy discord, Spotify i uwaga MSI AFTERBURNER (w specyficznych przypadkach osmiordzeniowy procesor nie jest w stanie równocześnie grać i handlować background tajski)

Jeżeli po tych zabiegach wziąć masz problemy to daj znać (co raczej jest niemożliwe)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
23 minuty temu, deathrabit napisał(a):

spróbuj tez przełączyć PCIE z 5.0 do 4.0  - Nvidia tylko w laboratorium działa stabilnie na PCIE 5.0 

Nie jest to prawda, u mnie tylko na riserze były problemy z 5.0 :)

6 minut temu, wallec napisał(a):

Wejdź w bios, znajdź opcję "precision boost override" "precision boost scalar" "CPU core clock override" daj na disabled.

Napięcie vsoc na 1.125v

Wuja to pomoże wallcuś :lol2:

6 minut temu, wallec napisał(a):

MSI AFTERBURNER (w specyficznych przypadkach osmiordzeniowy procesor nie jest w stanie równocześnie grać i handlować background tajski)

Afterburner ma na niektórych platformach błąd, że odczyt watów karty powoduje szarpanie, ale nie ma to lolku nic wspólnego z brakiem mocy CPU %-)

7 minut temu, wallec napisał(a):

Jeżeli po tych zabiegach wziąć masz problemy to daj znać (co raczej jest niemożliwe)

No to chwila, niby proce AMD zawsze szarpią, jak to typowo próbujesz wmawiać, a tutaj twierdzisz, że po zastosowaniu Twoich złotych porad jest raczej niemożliwe, żeby szarpało? xD

• Haha 2
Opublikowano
30 minut temu, wallec napisał(a):

Napięcie vsoc na 1.125v

Następnie w systemie Windows upewnij się że:

- w auto starcie masz wyłączone wszystkie programy od AMD

- w auto starcie masz wylaczomy discord, Spotify i uwaga MSI AFTERBURNER (w specyficznych przypadkach osmiordzeniowy procesor nie jest w stanie równocześnie grać i handlować background tajski)

to zmieniłem, nie wiem czy dobrze. ide sprawdzić 

unnamed.jpg

Opublikowano

Dobrze jest zapisz i daj znać co dalej.

Ogólnie, beka z AMD.

Nie potrafi odmienić nazwy języka i jest Polska

Raz nazywa disabled a raz disable.

Ja wiedziałem, że skoro to jest tanie to należy liczyć się z kompromisami ale WTF telefon Xiaomi ma lepszego tłumaczenie i ui.

Mogłem częściej zaglądać na subforum AMD bo takie masterpiecy tu są pewnie każdego dnia.