Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
    • 9700x
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
    • mam AM5 - nie uległ awarii
    • mam stara generację na AM4 - uległ awarii
      0

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, lukadd napisał(a):

Każda pompka w AIO jest słyszalna na stock czyli full RPM. Każdą trzeba skręcać, a jak mocno to już zależy od sztuki jaka się trafi i jej konstrukcji, budy i jak przenosi rezonans.

Każdy ma inną skalę tolerancji zapewne i inne "widełki".

Ty to widzę jesteś na tyle wrażliwy słuchowo, że wyłapałbyś nawet jakby Twój 9800X3D zaczął skwierczeć na ASRocku xD 

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Cewki na płycie mi skwierczą i bzyczą, oczywiście :E Ale na szczęście słyszę to tylko od boku budy od tyłu płyty jak odsunę budę i trochę zbliżę ucho :E 

Dla tego nawet jakbym chciał zmieniać mobasa to nie mam ochoty bo zawsze istnieje ryzyko, że trafi się gorsze i głośniejsze :hihot:

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

@Lameismyname Cewki na płycie mi skwierczą i bzyczą, oczywiście :E Ale na szczęście słyszę to tylko od boku budy od tyłu płyty jak odsunę budę i trochę zbliżę ucho :E 

Dla tego nawet jakbym chciał zmieniać mobasa to nie mam ochoty bo zawsze istnieje ryzyko, że trafi się gorsze i głośniejsze :hihot:

Spoko. Wiesz, że sobie żartuję ;) Oby swąd palącego 9800X3D Cię nie dopadł. Nikomu tego nie życzę i wiem jak wkurzające jest unieruchomienie PCta przez awarię.

Opublikowano
7 godzin temu, lukadd napisał(a):

Każda pompka w AIO jest słyszalna na stock czyli full RPM. Każdą trzeba skręcać, a jak mocno to już zależy od sztuki jaka się trafi i jej konstrukcji, budy i jak przenosi rezonans.

BQ na 100% jest cichsza niż arctic na 30 :E 

W kompach domowych mam 2 szt arctica i obydwie głośne.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

BQ na 100% jest cichsza niż arctic na 30 :E 

W kompach domowych mam 2 szt arctica i obydwie głośne.

Wiem, że takie ludziom padaki się trafiały i od razu do zwrotu :E Sporo śledziłem temat w necie swojego czasu.

Kupując moją sztukę, kupiłem z ciekawości i była za grosze dosłownie, a przeglądając ogólnie AIO nawet za 1k+ wszystkie i tak miały jakieś problemy :E i pompki dla mnie też do regulacji. Trafiła się dobra sztuka to została po prostu.

Teraz już nie ma aż takiego problemu jak bulić i mieć sensowne AIO to po prostu Noctua, aby ograniczyć losowość w jakości poszczególnych sztuk w innych AIO.
Ale tam też trzeba ustawić i skręcić pompkę, aby było cicho :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Ja się cieszę, że ktoś to ode mnie odkupił Alf 3 pro.Słuszna uwaga w tym teście, że za połowę można kupić jakiegoś thermalrighta i mieć podobna wydajność a przy tym brak problemów z kompatybilnością przez normalnych rozmiarów chłodnicę. Te aio noctuy to jak kiedyś Core 2 Duo w procesorach.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Ja się cieszę, że ktoś to ode mnie odkupił Alf 3 pro.

No ja dzisiaj właśnie się "pozbyłem" swojego Alfa i wziąłem Corsaira Nautilusa LCD bo na allegro w fajnej cenie do dorwania

A wszystko przez ten test i co w nim tam pokazali :D

Ewidentnie Alf sobie nie radzi z 9xxx

Na dzień dobry corsair -6-7 stopni.

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Jest tak źle?

no jestem az zdziwiony, byc moze jakis blad w mojej sztuce ale...

Co ciekawe... Mój Alf poszedł do kompa młodego też z 9800x3d - lepsze tempy o ok 5 stopni niż u mnie (było testowane z 2 pastami i z 3x montaż poprawiany bo ciągle wydawało mi się że mam za gorąco więc zły montaż Albo pastę można odrzucic)

Albo moja sztuka CPU ma jakiś problem z krzywym ihs albo nie wiem... nie polubila alfa 😅

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)

Teraz przynajmniej na luzaku bez zastanawiania się można wziąć AIO Noctua bo jest w końcu na rynku :E

Ja też na pewno zmienię, ale dopóki pompka w Alfie po nastawach mi nie robi problemów, jest cicho i dobrze z wydajnością w gierkach, tym co robię na moich nastawach krzywej rpm to nie mam zbytnio weny do grzebania w kompie. 

Może jak mi się drugi 9800X3d upali to przy okazji zmienię :hihot:

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Ali napisał(a):

no jestem az zdziwiony, byc moze jakis blad w mojej sztuce ale...

Co ciekawe... Mój Alf poszedł do kompa młodego też z 9800x3d - lepsze tempy o ok 5 stopni niż u mnie (było testowane z 2 pastami i z 3x montaż poprawiany bo ciągle wydawało mi się że mam za gorąco więc zły montaż Albo pastę można odrzucic)

Albo moja sztuka CPU ma jakiś problem z krzywym ihs albo nie wiem... nie polubila alfa 😅

Jak pompa była głośna przy 2000 rpm to do zmiany, jak nie, to bym nie zmieniał, a AIO wywalił na bok obudowy, żeby było chłodzone chłodnym powietrzem z zewnątrz, a gotowane przez kartę graficzną. 

3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Teraz przynajmniej na luzaku bez zastanawiania się można wziąć AIO Noctua bo jest w końcu na rynku :E

Ja też na pewno zmienię, ale dopóki pompka w Alfie po nastawach mi nie robi problemów, jest cicho i dobrze z wydajnością w gierkach, tym co robię na moich nastawach krzywej rpm to nie mam zbytnio weny do grzebania w kompie. 

Może jak mi się drugi 9800X3d upali to przy okazji zmienię :hihot:

Pompa jest porównywalnie cicha przy 2000 RPM do NL-LC1-36?

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor

Moja sztuka do 2k sobie radzi z głośnością nie wychylającą się z budy z odległości do ucha ~90cm całkowicie. z 30cm przy zamkniętej budzie będzie też niesłyszalne.

W idle leci ~1300rpm, pod większym obciążeniem w gierkach do max ~1900. 2k to jest próg który przekraczam już raczej do benchmarków, albo robienia grubych shaderów :E 

Do chłodzenia AIO noctua ci nie porównam, nawet patrząc na wykresy, bo każda sztuka inna i musiałbym mieć to na moim stanowisku w mojej budzie, aby wyciągnąć wnioski.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@lukadd Jak nie słychać i nie wybija się przed wentylatory, to dobrze. U mnie jest kompletna cisza pompki przy 2000 rpm, a wentylatory mam podobne, lecz czarne. Szkoda, że w testach nie ma podmianki wentylatorów na te samo co ma Noctua, wtedy byłoby widać, która chłodnica z pompą wypada najlepiej.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DarkeVo napisał(a):

Jaka to dobra cena? Na Amazonie było za 425 zł 

400 w wersji white lcd

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Jak pompa była głośna przy 2000 rpm to do zmiany

Niesłyszalna była dopiero przy 1600rpm

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Jak działa to nie ruszam do póki nie najdzie ochota na zabawę w przerzucanie gratów.

Czarne NF-A14x25 G2 miałem premierowo i od razu weszły, kop wydajności i ciszy oczywisty.

Aczkolwiek na moje wcześniejsze Silent Wings3 nie narzekałem raczej, były świetnie ciche do ~550rpm i to były te modele z cichymi łożyskami, ale później łapały basowy rezonans ryjący czaszkę od ~600-650+, Noctua tu sobie radzi zauważalnie lepiej :E i z ciszą i ma lepszą wydajność przepychania powietrza. 

Aczkolwiek i tak tych wentyli na co dzień nie używa się powyżej 600rpm :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@lukadd Posiadasz wielką obudowę, w której można zainstalować 15 wentylatorów 120 mm. 600 RPM masz podczas przeglądania neta? Czy przy pełnym obciążenia komputera podczas grania? 

47 minut temu, Ali napisał(a):

Niesłyszalna była dopiero przy 1600rpm

Za mało RPM do pełnego obciążenia?

Na Corsaira pompka do ilu rpm jest niesłyszalna? 

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Skąd pomysł, aby 600rpm używać podczas przeglądania neta na wentylach Noctua? Przy budzie full tower to wszystko może być totalnie na 0 rpm i jedynie pompka low rpm pyrkać z 120mm wentylami na radiatorze sobie mielącymi dla zasady te 300-350rpm.

W zasadzie stykała by nawet sama pompka, ale wole jak coś tam mieli na niskich obrotach jednak to powietrze zawsze do przodu na temp.

600rpm na 140tkach to już pod obciążeniem max pod grube gierki jak lecą i grzeją przez kilka godzin, spokojnie i z zapasem styka do chłodzenia budy i podzespołów.

Do średnio-wyższych wymagająco gier tak ~400-500rpm styka w zupełności, aby sobie kręciły w w full towerze przy ambient ~22-23 jak mam na chacie zwykle.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DarkeVo napisał(a):

@Ali i jak w tym aio pompa? ponoć jest bardzo cicha? i jak temperatury na 9800x3d? chwilowo jest na promocjach to może bym się skusił:hihot:

100% - 3200 rpm i ja slychac
ale zjedziesz na ok 2500rpm i cisza... u mnie na 2300 chodzi

skrecone wentylatory na 1k rpm i pompa na te 2300 - temp w cinebenchu dobijalo do ok 88 stopni max po 30min
na fulla rpm wentylatory i pompa - 81-82 stopnie.

dla porownania alf u mnie skrecony 93-95, full 88-89

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Za mało RPM do pełnego obciążenia?

Na Corsaira pompka do ilu rpm jest niesłyszalna? 

alf full 2800
corsair "nieslyszalny" do ok 2500

ale wiadomo kazdy ma inne ucho wiec dla kogos innego bedzie to 2k ;d
zamontowalem ja wczoraj wieczorem, musze sie jeszcze pobawic jak caly dom pojdzie spac i bede mial zupelna cisze :D 

Edytowane przez Ali