Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
    • 9700x
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
    • mam AM5 - nie uległ awarii
    • mam stara generację na AM4 - uległ awarii
      0

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Ali napisał(a):

Tak czytam o tych 300 RPM i się zastanawiam – to wentylator ma jeszcze chłodzić, czy tylko udawać, że się kręci? Przecież przy 300–400 RPM to ledwo mieli powietrze w miejscu, a opór na filtrze czy chłodnicy dusi ten przepływ niemal do zera. 

Tak pod warunkami, duża buda i więcej tych wentyli pomaga. Te okolice 300-400rpm to jest poziom chłodzenia w takiej budzie w zupełności wystarczający pod niskie i średnie obciążenie. 

Przy niskim większość wentyli można też całkiem wyłączyć.

Siedząc w nocy o np. 2 w nocy w cichym pomieszczeniu taki włączony komp jest nie słyszalny dla ucha. Np. jak pracujesz, jak czytasz itd. 

A dla czego oprócz ciszy i opcji wyłączenia wentyli chce mieć te niskie rpmy? Też dla tego, że gdy komp działa kilka dni pod rząd, ogólnie u mnie dużo działa i jest pod średnim lub niskim obciążeniem to nie ma potrzeby, aby filtry ściągały non stop kurz :E 300 czy 350 a takie 520rpm to jest znaczna różnica gdy komp dużo czasu pracuje.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Ale Ty w ogóle nie czytasz co ja piszę. I co pisałem, że totalnie dyskwalifikuje dla mnie te Toughfany.

Te testy mają zawarte info o tym dokładnie o czym pisałem. 

Toughtfan startuje z minimum 522rpm :E, do tego nie ma w trybie PWM trybu pasywnego, czyli się nie wyłączy w tym trybie i zawsze będzie kręcił minimum 522rpm. Gdzie noctua startuje mi od ~300rpm i się wyłącza na 0 rpm.

W moim PC 140mm w budzie na ~520rpm to zaczynają wchodzić i lekko przekraczać te okolice dopiero przy wysokim obciążeniu PC podczas mocnego giercowania. A przy średnim to pyrka 300-400rpm. 

120tki Noctua mam wyżej ustawione rpmy na chłodnicy bo mniejsze i wiadomo, się dźwiękowo się zgrają przy wyższym rpm od 140mm.  

Aha, dla ciebie 500 RPM to za dużo i za głośno, na tym zakończmy tą dyskusje. :przytul:

Opublikowano

@Doamdor Takie skracanie to nie jest dokładnie to. Bo 500rpm na 120mm a na np. 140mm to dwa różne światy.

Napisałem dokładnie o co chodzi i jakie mam preferencje i dla czego tak, a nie inaczej wentyl musi schodzić. 

Dla innych te preferencje będą inne, dla Ciebie będą inne. Nie ma co się przepychać. Ważne, aby ludzie ogarniali zależności :E