Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
    • 9700x
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
    • mam AM5 - nie uległ awarii
    • mam stara generację na AM4 - uległ awarii
      0

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

@Doamdor Skąd pomysł, aby 600rpm używać podczas przeglądania neta na wentylach Noctua? Przy budzie full tower to wszystko może być totalnie na 0 rpm i jedynie pompka low rpm pyrkać z 120mm wentylami na radiatorze sobie mielącymi dla zasady te 300-350rpm.

W zasadzie stykała by nawet sama pompka, ale wole jak coś tam mieli na niskich obrotach jednak to powietrze zawsze do przodu na temp.

600rpm na 140tkach to już pod obciążeniem max pod grube gierki jak lecą i grzeją przez kilka godzin, spokojnie i z zapasem styka do chłodzenia budy i podzespołów.

Do średnio-wyższych wymagająco gier tak ~400-500rpm styka w zupełności, aby sobie kręciły w w full towerze przy ambient ~22-23 jak mam na chacie zwykle.

Pokaż jakie masz temperatury przy 0 RPM podczas przeglądania neta i oglądania treści 4K, oraz jakie masz temperatury podczas grania z 600 RPM, gdy karta ma 450-500W. 

33 minuty temu, Ali napisał(a):

alf full 2800
corsair "nieslyszalny" do ok 2500

ale wiadomo kazdy ma inne ucho wiec dla kogos innego bedzie to 2k ;d
zamontowalem ja wczoraj wieczorem, musze sie jeszcze pobawic jak caly dom pojdzie spac i bede mial zupelna cisze :D 

Pompka w Corsair niesłyszalna przy 2500 rpm? To przecież lepiej niż w AIO od Noctua. 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Doamdor napisał(a):

Pompka w Corsair niesłyszalna przy 2500 rpm? To przecież lepiej niż w AIO od Noctua. 

dlatego napisalem ze dla kazdego ta granica bedzie inna. u mnie jej nie slysze przy 2300-2400.

takie tempy na skreconym corsairze po 30min CB23
image.thumb.png.43aa79affaa09f939204eef1789b3bcc.png

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)

@Ali masz zrobione CO czy coś? Jutro sprawdzę z noctua nh d15 ale chyba nie będzie dużych różnic. W szybkim teście r23 mam 88 stopni. Zobaczę jak to będzie jeszcze wyglądało po 30 minutach. Zobaczyłem i po 10 minutach wychodzi 92,5 stopnia. ale na codzien używam CO-33 i jest znacznie chłodniej

Zrzut ekranu (28).png

Edytowane przez DarkeVo
Opublikowano
32 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Pokaż jakie masz temperatury przy 0 RPM podczas przeglądania neta i oglądania treści 4K, oraz jakie masz temperatury podczas grania z 600 RPM, gdy karta ma 450-500W. 

Nie mam zapisanych zrzutów, jak się siedziałem na 0 rpm i tylko pompka leciała. A teraz komp pracuje więc nie będę zmieniał profili.

Jak pisałem na co dzień mam i tak pod niskim obciążeniem 300-350rpm na chłodnicy odpalone, jest niesłyszalne, a niech sobie kręci w razie coś i mieli. 

Najważniejszy i najgłośniejszy element pod obciążeniem całego kompa to jest i tak karta graficzna i wentyle na niej. Ale na szczęście w poziomym układzie i za grubą szybą są fajnie izolowane. Wentyle w budzie są tylko pomocnicze i 500rpm im styka, aby była cyrkulacja nie muszą mocno kręcić, u mnie całe ciepło wychodzi spoko przez dużą powierzchnię całego topu i tył.

Na GPU jak robiłem testy takie dla siebie. To w testach ustawione na 1000rpm na karcie przy ~440W i 666rpm przy 270-290W na karcie podczas grania przy tempach na GPU ~60stopni. Czyli luzik zapas.

W realnym graniu daje mi to możliwość kręcenia się wentyli na GPU od ~500rpm przy średnim obciążeniu do ~800 przy wysokim po OC nie przekraczając 70 stopni na GPU.

Ale dalej GPU jest najgłośniejszym elementem PC podczas grania jeśli gram na profilach OC :E  Bo jeśli na mocniejszym UV to może sobie pyrkać te 600rpm.

Pierwszy test w CP z PT, a drugi Gothic remake na luźniejszym takcie i mocniejszym UV.

29ilGbo.gif

TiBI7WV.gif

Opublikowano
3 minuty temu, Ali napisał(a):

+200 -25

A to pisz tak odrazu. Ja sprawdzałem z tylko włączonym Expo😆 na codzien mam -33 i nic nie podkręcam bo nie potrzebuje i wtedy mam okolice 70 stopni w r23

Opublikowano
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie mam zapisanych zrzutów, jak się siedziałem na 0 rpm i tylko pompka leciała. A teraz komp pracuje więc nie będę zmieniał profili.

Jak pisałem na co dzień mam i tak pod niskim obciążeniem 300-350rpm na chłodnicy odpalone, jest niesłyszalne, a niech sobie kręci w razie coś i mieli. 

Najważniejszy i najgłośniejszy element pod obciążeniem całego kompa to jest i tak karta graficzna i wentyle na niej. Ale na szczęście w poziomym układzie i za grubą szybą są fajnie izolowane. Wentyle w budzie są tylko pomocnicze i 500rpm im styka, aby była cyrkulacja nie muszą mocno kręcić, u mnie całe ciepło wychodzi spoko przez dużą powierzchnię całego topu i tył.

Na GPU jak robiłem testy takie dla siebie. To w testach ustawione na 1000rpm na karcie przy ~440W i 666rpm przy 270-290W na karcie podczas grania przy tempach na GPU ~60stopni. Czyli luzik zapas.

W realnym graniu daje mi to możliwość kręcenia się wentyli na GPU od ~500rpm przy średnim obciążeniu do ~800 przy wysokim po OC nie przekraczając 70 stopni na GPU.

Ale dalej GPU jest najgłośniejszym elementem PC podczas grania jeśli gram na profilach OC :E  Bo jeśli na mocniejszym UV to może sobie pyrkać te 600rpm.

Pierwszy test w CP z PT, a drugi Gothic remake na luźniejszym takcie i mocniejszym UV.

29ilGbo.gif

TiBI7WV.gif

Zasługa obudowy, która jest ogromna i ma ogromne możliwości zamontowaniu wielu wentylatorów. 

W większości mniejszych obudów typu akwarium tak niskie RPM jak u ciebie są nierealne do uzyskania. 

obraz.thumb.png.d6593a6758d64a24ee617996c28319da.png

55 minut temu, Ali napisał(a):

dlatego napisalem ze dla kazdego ta granica bedzie inna. u mnie jej nie slysze przy 2300-2400.

takie tempy na skreconym corsairze po 30min CB23
image.thumb.png.43aa79affaa09f939204eef1789b3bcc.png

Wentylatory ją zagłuszają. 

Jakie RPM wentylatorów podczas testu w CBR23? 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Doamdor napisał(a):

Wentylatory ją zagłuszają. 

Jakie RPM wentylatorów podczas testu w CBR23? 

uzywam fancontrol - wszystkie byly na 0rpm i dopieo testowalem rpm pompy zeby ocenic glosnosc.
mam ustawione max 1050rpm na cpu bodajze wiec ok 1100

Edytowane przez Ali
Opublikowano
41 minut temu, Doamdor napisał(a):

Zasługa obudowy, która jest ogromna i ma ogromne możliwości zamontowaniu wielu wentylatorów. 

U mnie 3 x 140mm front, 1 x 140 tył + 2x 120 dół i 3x 120 top chłodnica. Jest tego trochę, ale wszystko razem może sobie pyrkać pod obciążeniem na niskim rpm i dalej będzie przeciąg, dla tego ważne są dla mnie ciche łożyska. Bo kilka wentyli które razem będą piskać mogą robić już koncert :E 

Opublikowano
17 minut temu, lukadd napisał(a):

U mnie 3 x 140mm front, 1 x 140 tył + 2x 120 dół i 3x 120 top chłodnica. Jest tego trochę, ale wszystko razem może sobie pyrkać pod obciążeniem na niskim rpm i dalej będzie przeciąg, dla tego ważne są dla mnie ciche łożyska. Bo kilka wentyli które razem będą piskać mogą robić już koncert :E 

Sprzęt wolny od grających cewek? 

57 minut temu, Ali napisał(a):

uzywam fancontrol - wszystkie byly na 0rpm i dopieo testowalem rpm pompy zeby ocenic glosnosc.
mam ustawione max 1050rpm na cpu bodajze wiec ok 1100

Jakie temperatury łapie 9800X3D podczas obciążenia GPU? kartę zapewne masz po UV? 

Opublikowano
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Sprzęt wolny od grających cewek? 

Jest całkiem dobrze, ogólnie jedna z cichszych kart jakie miałem pod względem cewek. Na wyższym napięciu i OC coś tam idzie usłyszeć, na szczęście dźwięki cewek nie są agresywnie zmienne i mocno piszczące na przemian w różnych tonach, a po lepszym UV jest bajka i nie wychodzi z budy przy nisko skręconych wentylach.

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Jakie temperatury łapie 9800X3D podczas obciążenia GPU? kartę zapewne masz po UV? 

po 1h w battlefielda 6
cpu max 84 stopnie
a karta max 68C, hotspot 80 - OC + 0,96V max

Opublikowano
23 minuty temu, Ali napisał(a):

po 1h w battlefielda 6
cpu max 84 stopnie
a karta max 68C, hotspot 80 - OC + 0,96V max

Byłoby zdecydowanie chłodniej dla CPU, gdybyś przeniósł AIO na bok obudowy, bo AIO nad płytą główną ma ciężko w tej obudowie. :/

1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Jest całkiem dobrze, ogólnie jedna z cichszych kart jakie miałem pod względem cewek. Na wyższym napięciu i OC coś tam idzie usłyszeć, na szczęście dźwięki cewek nie są agresywnie zmienne i mocno piszczące na przemian w różnych tonach, a po lepszym UV jest bajka i nie wychodzi z budy przy nisko skręconych wentylach.

W serii RTX 40xx bez problemu trafiałem na karty gdzie cewki nie dawały o sobie znać, ale w serii RTX 50xx, to już tak kolorowo nie jest i na stock w każdej karcie cewki się odzywały, dopiero po UV potrafiły się zamknąć. 

Opublikowano
13 godzin temu, Doamdor napisał(a):

bo AIO nad płytą główną ma ciężko w tej obudowie. :/

No pewnie tak, ale nie będę walczył o 2-3 stopnie.

Aio to tam nic, gorzej ma ram i SSD bo karta na niego dmucha - pionowy montaż GPU... Niby obudowa fajna ale drugi raz bym nie kupił :D

No chyba że miałaby horizontal/vertical do wyboru.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Widzisz, procki AMD chociaż uczciwie i zauważalnie się palą i przestają całkowicie działać oraz nie ma problemu z wymianą gwarancyjną na nowe (ba, niektórzy dostają Zen 5 za Zen 4).

Z drugiej strony Intele 13 i 14 generacji po cichu i stopniowo niezauważalnie się degradują.

Jeszcze dodać do tego niekończącą się aferę palących się wtyczek 12VHPWR/12V-2x6 głównie na kartach zielonych ale też części czerwonych oraz masowe pump-outy człowiek odnosi wrażenie, że albo dzisiejsza inżynieria jest dziadowska albo celowo z każdej strony chcą wszyscy nam ubić działający sprzęt ;) Nieładnie. :niegrzeczny:

A tak na marginesie - testowałeś już Neural Rendering w symulatorze wędkowania? Jestem ciekawy czy głowy ryb są bardziej realistyczne...