Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
    • 9700x
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
    • mam AM5 - nie uległ awarii
    • mam stara generację na AM4 - uległ awarii
      0

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

O ironio u mnie ostatnio 5800X3D wyzionął ducha... Na płycie Asusa :hihot: A przynajmniej tak przypuszczam, bo nie mam jak sprawdzić go na innej płycie. Wiem za to że na tej samej działa mój stary 2700X. Ale to tylko taki śmiech przez łzy, bo miałem nadzieję że przesiedzę na tej platformie do AM6. Niby człowiek mógłby kupić znów ten sam proc, skoro wznowili produkcję, ale stwierdziłem że skoro ceny nadal rosną, to nawet jak AM6 w końcu wyjdzie i będzie w miarę sensownie dostępne, co może być nawet w 2030, to ceny będą wyglądać jeszcze gorzej niż dziś. Jutro kurier przyjeżdża ze sprzętem, ale sygnaturka już zaktualizowana :E

Pierwszy raz wziąłem płytę od Gigabyte. Wcześniej miałem Asusa, Asrocka, MSI i znów Asusa. Zakup na szybko, bo backlog gier rośnie, a 1% i 0.1% low jednak są odczuwalne na tym 2700X. Liczę że jakby (odpukać) miał padać, to jeszcze w trakcie gwarancji. Potem wymieni się na coś z ostatniej serii jaka wyjdzie na AM5 i cała platforma trochę pożyje. Tak jak @lukadd nie lubię już zbyt często grzebać przy kompie.

Swoją drogą ciekawostka, że ten 5800X3D padł po tym jak wymieniłem mu pastę. Oczywiście przy zdejmowaniu AiO, ostrożnie obkręcam zamiast podnosić, zresztą stara pasta akurat tak mocno tym razem go nie trzymała. Proca nie wyjmowałem z socketu. Po wymianie pasty komp wstał za 1 razem, z czego za wcześnie się ucieszyłem, bo po kilku minutach na pulpicie złapał zwiechę i już potem nie działał. Nie przechodził POST. Kilka godzin walczyłem z tym żeby dojść do tego co jest nie tak, z socketu wyciągałem go już wielokrotnie. Czasem się zdarzało że za którymś razem wstał, po czym jak złożyłem wszystko do kupy, to znów nie działał. Doszło do tego że zasilanie w ogóle przestało wstawać, tak jakby w ogóle go nie było w sockecie. 2700X sprawdzałem i za każdym razem wstawał bez problemu, więc tak go zostawiłem na przeczekanie. Nie wiem co mogłem rozwalić, tym bardziej że wszystkie pecety składałem zawsze sam i nie raz już wymieniałem pastę. Wszystkie piny proste, socket wygląda ok, nic nie jest ubrudzone. Jedyny trop mam taki, że już przed tym jak padł, to miałem czasem jakieś dziwne crashe w niektórych grach, ale zwalałem to na kochane UE5 :E Na 2700X nic takiego nie ma, ale to może być też przypadek, tym bardziej że przez ten tydzień mało grałem.

Edytowane przez Isharoth
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Wymieniłeś w całej obudowie wentylatory na Noctua? :E

W całej obudowie miałem noctua :E  Również na AIO.

Ale teraz dopełniłem wymieniając wentylatory na karcie Gigusia 4090 też na wentyle Noctua dla 100% ciszy i zero słyszalnych łożysk :E 

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

W całej obudowie miałem noctua :E  Również na AIO.

Ale teraz dopełniłem wymieniając wentylatory na karcie Gigusia 4090 też na wentyle Noctua dla 100% ciszy i zero słyszalnych łożysk :E 

Czarne czy :kupa::E  Mam fabryczne wentylatory w Torrent od 4 lat skręcone na 20% i spokój do teraz. Tak samo na 9800X3D skręcony wentylator na chłodzeniu i podczas grania w ogóle nie muszę zwiększać obrotów wentylatorów. 

Opublikowano
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Czarne czy :kupa::E  Mam fabryczne wentylatory w Torrent od 4 lat skręcone na 20% i spokój do teraz. Tak samo na 9800X3D skręcony wentylator na chłodzeniu i podczas grania w ogóle nie muszę zwiększać obrotów wentylatorów. 

Jasne, że czarne :E Ale pod określone buildy można i te kupiaste brać jak ktoś lubi to da się to wkomponować w drewniane klimaty.

Od lat miałem mix noctua 120 i 140mm od Bequiet SW3 bo te sztuki co wtedy trafiłem miały najcichsze łożyska jakie mogłem znaleźć. Ale jak wyszły nowe Noctua 140mm to bez zastanowienia zmieniłem i jest jeszcze lepiej, wydajniej i ciszej :E 

Opublikowano
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@Doamdor

To nie kupa tylko kawa, podobno jak komuś się kojarzy z kupa to ma nasrane.

LOL

Kawa? Chyba jak kogoś przeczyści.  :hihot:

35 minut temu, lukadd napisał(a):

Jasne, że czarne :E Ale pod określone buildy można i te kupiaste brać jak ktoś lubi to da się to wkomponować w drewniane klimaty.

Od lat miałem mix noctua 120 i 140mm od Bequiet SW3 bo te sztuki co wtedy trafiłem miały najcichsze łożyska jakie mogłem znaleźć. Ale jak wyszły nowe Noctua 140mm to bez zastanowienia zmieniłem i jest jeszcze lepiej, wydajniej i ciszej :E 

Jeżeli chodzi o łożyska, to w NoiseBlocker pro pk2 ich nie słyszałem gdy przykładałem ucho. Pompka w twoim AIO jest cichsza od wentylatorów? 

Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Pompka w twoim AIO jest cichsza od wentylatorów? 

Skręcona na 50% i niżej tak. Jest niesłyszalna z zamkniętej obudowy na biurku z ~50cm na pewno. 

I tak jej używam, wydajność dalej na poziomie lepszej od top powietrznych chłodzeń, tempy niskie, a dzięki braku kloca radiatora na CPU lepsza cyrkulacja powietrza w budzie. Samo AIO za grosze, tylko wentyle trzeba wymienić na noctua i skręcić pompkę na krzywej :E 

Opublikowano (edytowane)

@lukadd Mam wersje 420mm kupioną za śmieszne pieniądze z Amazon, ale tylko na przód wejdzie, a do drugiej obudowy maks 360mm. Teraz w modzie są AIO z wyświetlaczem. :E Ile tych wentylatorów Noctua kupiłeś? 

170 zł za jeden wentylator 140mm G2, jak dla mnie przesada, widząc jak to wygląda. xD

noctua-went-noctua-140mm-nfa14x25-g2-chr

noctua-went-noctua-140mm-nfa14x25-g2-chr

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Doamdor napisał(a):

170 zł za jeden wentylator 140mm G2, jak dla mnie przesada, widząc jak to wygląda. xD

Wygląda jak wygląda, ale jest bezdyskusyjna topka w głośności i łożyskach na low rpm. Jak ktoś używa wentyle do max 800rpm to nie ma nic lepszego. 

Ja brałem te wersje w dwu pakach gdzie jeden wentyl ma przesunięcie RPM względem drugiego o ~25, aby jeszcze bardziej ograniczać rezonans. Noctua NF-A14x25 G2 PWM Sx2-PP

Mam w budzie i na GPU takich 6 x 140mm i 5 x 120mm(AIO + na dole budy pod kartą nawiew robią). Wieczny spokój i cisza :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, lukadd napisał(a):

Wygląda jak wygląda, ale jest bezdyskusyjna topka w głośności i łożyskach na low rpm. Jak ktoś używa wentyle do max 800rpm to nie ma nic lepszego. 

Ja brałem te wersje w dwu pakach gdzie jeden wentyl ma przesunięcie RPM względem drugiego o ~25, aby jeszcze bardziej ograniczać rezonans. Noctua NF-A14x25 G2 PWM Sx2-PP

Mam w budzie i na GPU takich 6 x 140mm i 5 x 120mm. Wieczny spokój i cisza :E 

No to grubo spłaciłeś. 

Jak dla mnie za małe są różnice, żeby było warto płacić 170 zł za tak brzydki wentylator i bawić się z kabelkami. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Doamdor napisał(a):

No to grubo spłaciłeś. 

Jak dla mnie za małe są różnice, żeby było warto płacić 170 zł za tak brzydki wentylator i bawić się z kabelkami. :hihot:

Wcale nie grubo. Normalna cena jak za święty spokój. 

Więcej czasu straciłem na testy innych wentyli np. Silent Wingsy 4 od Bequiet premierowo ~100pln sztuka, a wszystkie wyły łożyskami do ~1000 rpm :E Czyli łożyska wychodziły na pierwszy plan do aż ~1000rpm, dopiero ponad były zagłuszane przez przepływ powietrza. 

Jak przy jednej sztuce testując poza budą jeszcze to uszło i wydawało się, że będzie ok to po montażu 5 sztuk w budzie na low rpm poniżej 800 był piękny koncert łożysk i rezonans.

Masa godzin na montaż i testy stracona po to, aby zdemontować i odesłać. Strata czasu i niezadowolenie dużo więcej kosztowało.

Noctua wkładasz i zapominasz że się kręci. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor

Ja nie mówię o tych redux, a o tych co pisałem. Konkretne modele 120mm NF-A12x25 i 140mm te najnowsze NF-A14x25 G2.

Dla niskich rpm jak ja używam do 800max zwykle. Nie słyszałem nic lepszego dźwiękowo.

Pewnie będą jakieś porównywalne, ale też nie tanie :E Z tymi Noctua wiem, że jest spokój i świetna wydajność przepływu powierza przy niskich rpm zapewniona.  

Phanteks ma T30 fajne, też nie tanie, grubsze bo 30mm, ale one pokazują pazura raczej powyżej 800-900rpm, noctua jest lepsza na niższych i ma jeszcze cichsze łożyska.

Zresztą zobacz sobie ile kosztuje Phanteks T30 140mm :E Jak ma być dobrze to nie będzie tanio. Reszta to już są pewne subtelne preferencje i zakresy rpm w jakich operujesz :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ty lepiej powiedz jakie miałeś najciekawsze przypadki z klientami odnośnie PTM, bo znając ludzi pewnie w stanie co niektórzy byli zrobić coś nieoczywistego... wręcz absurdalnego :D 

Powiem tylko tyle daj mi spokój już to wymazałem z głowy :hihot: Na szczęście w ciągu ostatniego roku ilość idiotów spadła prawie do zera.

Jedynie z ostatniego msc stricte zabawny przypadek koleś kupił PTM-a 30x30mm. Zgłasza reklamacje panie ja to myślałem, że to jest 30x30cm, a tu przyszedł jakiś znaczek pocztowy :E

3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Z ptm to pewnie jak rozwali to i tak nie ma reklamacji :E Na tym powinno być jakieś ostrzeżenie o utracie praw do zwrotu i reklamacji :E Ale chyba na szczęście to to raczej kupują głównie ogarnięci ludzie?

Byli giganci, którzy kupi 160x80 prawie całego zniszczyli bo się uczyli aplikacji i uczyłem go przez telefon aplikowania. Więcej nie wymagaj ode mnie zaczyna mnie boleć głowa od ilości ludzkiej głupoty, która przelatuje msc przez mój mózg i trzeba to wymazywać szybko żeby nie zwariować :hihot: Już dzwonie do ludzi nawet jak ktoś coś kupi mowa o częściach do TV już tym bo masa "specjalistów" kupuje części, a nie pojęcia o naprawach i telefonicznie diagnozuje TV by nie wysyłać niepotrzebne części.

Jeden ziomuś zadzwonił sam to mu szybko wybiłem z głowy kupno płyty i zasilacza, a tylko mu kazałem sprawdzić matrycę i oczywiście była walnięta matryca. Jako, że nie jest on dla mnie żadną konkurencja to mu telefonicznie wytłumaczyłem przez prawie 1h jak podejść do tematu, ale ani 1zł za to nie wziąłem :E 

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, lukadd napisał(a):

@Doamdor

Ja nie mówię o tych redux, a o tych co pisałem. Konkretne modele 120mm NF-A12x25 i 140mm te najnowsze NF-A14x25 G2.

Dla niskich rpm jak ja używam do 800max zwykle. Nie słyszałem nic lepszego dźwiękowo.

Pewnie będą jakieś porównywalne, ale też nie tanie :E Z tymi Noctua wiem, że jest spokój i świetna wydajność przepływu powierza przy niskich rpm zapewniona.  

Phanteks ma T30 fajne, też nie tanie, grubsze bo 30mm, ale one pokazują pazura raczej powyżej 800-900rpm, noctua jest lepsza na niższych i ma jeszcze cichsze łożyska.

Zresztą zobacz sobie ile kosztuje Phanteks T30 140mm :E Jak ma być dobrze to nie będzie tanio. Reszta to już są pewne subtelne preferencje i zakresy rpm w jakich operujesz :E 

Miałem tylko Redux. U siebie mam 3x140mm, całą robotę robią 2x180mm. Szkoda, że nie mają wentylatorów z ARGB i łączeniem magnetycznym. Wentylatory, które posiadasz nie zamontowałbym w akwarium. :E

Opublikowano
4 godziny temu, Isharoth napisał(a):

O ironio u mnie ostatnio 5800X3D wyzionął ducha...

Czyli w czas Przechodzisz na AM5 , tylko szkoda że 5800x3d padł.

2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Noctua wkładasz i zapominasz że się kręci. 

Zgadza się ale jak to wygląda-kolor eeee.