Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć piszę z prośbą o pomoc dokupiłem sobie 2 kości RAM Corsair Vengeance ddr5 2x16gb (CMK32GX5M2B6000Z30) komputer z dwoma pamięciami działa bardzo dobrze jednak po dołożeniu 2 kolejnych kości sprawia problemy, gry oraz programy wyłączają się. Sprawdziłem wszystkie kości programem do sprawdzania pamięci i wszystkie są sprawne wiec nie wiem co mogę z tym zrobić.

Moja specyfikacja komputera:

- Amd ryzen 9800x3d

- Geforce RTX 5080 

- Płyta główna Asus tuf gaming b850-e

- RAM Corsair Vengeance ddr5 

- Zasilacz SMX Okame G3 1200w

Prosilbym o pomoc lub radę co mogę zrobić, aktualnie działam na 32gb ram czyli dwóch kościach jednak chciałbym żeby komputer działał na czterech.

Opublikowano
5 minut temu, MarioDee napisał(a):

Jak masz ustawione pamięci?

Ustawione to znaczy? Jeśli chodzi o miejsca w których są włożone to aktualnie 2 i 4 miejsce ale jak są wszystkie to wiadomo :), te pamięci chodzą w XMP jeśli o to chodzi, nic w biosie nie ustawiałem jeśli o to chodzi. 

Opublikowano

To w sumie pytanie lepiej używać 4x16gb 3600 czy 2x16gb 5600?

Sprawdze jak działa bez XMp i dam znac

7 minut temu, rzymo napisał(a):

To sprawdź bez XMP / EXPO.

Specyfikacja kontrolera pamięci w procesorze jest taka jak niżej. Na pewno uzyskasz więcej niż 3600, ale 6000 MT/s może być niemożliwe.

image.png

Opublikowano
49 minut temu, BezNicku1 napisał(a):

Ustawione to znaczy? Jeśli chodzi o miejsca w których są włożone to aktualnie 2 i 4 miejsce ale jak są wszystkie to wiadomo :), te pamięci chodzą w XMP jeśli o to chodzi, nic w biosie nie ustawiałem jeśli o to chodzi. 

Właśnie o to mi chodziło czy masz Expo ustawione. Dla 4 kości pamięci jest większe obciążenia dla kontrolera i może nie wyrabiać na takich ustawieniach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, BezNicku1 napisał(a):

Teraz weź instrukcję/specyfikację i zobacz, jaka jest max prędkość pamięci RAM gwarantowana przez producenta, bo wątpię, by przy 4 kostkach DDR5, było to nawet 4800 MT/s.

41 minut temu, rzymo napisał(a):

Specyfikacja kontrolera pamięci w procesorze jest taka jak niżej. Na pewno uzyskasz więcej niż 3600

... o, dzięki.

32 minuty temu, BezNicku1 napisał(a):

To w sumie pytanie lepiej używać 4x16gb 3600 czy 2x16gb 5600?

2x 32GB ;) (5600MT/s gwarantowane)

Edytowane przez Kyle