Grolshek 741 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Slayer napisał(a): Duża różnica w porównaniu 7700 jak chodzi o wydajność? W sensie czy mocno to w grach odczułeś? Ja swojego 7700 mam wszystko wbite na sztywno, PPT itd. bo jak miał zdjęty kaganiec to ja nie mogłem tego schłodzić. Jak kupowałem swój procek to 7800x3d kosztował ponad 2000 i nie byłem do końca przekonany czy jest sens dopłacać tyle a do tego ludzie wtedy pisali, że się bardzo grzeje, skoki temp itp. Ani jednej klatki oczywiście. Kupiłem tylko dlatego że u Majfriendów był za 984pln i żal było nie wziąć. W ogóle od czasów 5800x3d nie zmieniałem grafiki i tak samo działała na 5800x3d, 7500f, 7700 jak i 7800x3d. Gram w 3440/1440 zawsze w maksymalnych detalach i zawsze jeśli gra pozwala full PT. Dlatego różnic nie odczuwam żadnych i żaden program ich nie wykrywa. A co do 7700 to po prostu wrzucasz go na 65W TDP/88W PPT i rdzenie boostują tam gdzie trzeba do 5500MHz, wtedy jest chłodno cicho i przyjemnie. Edytowane 3 godziny temu przez Grolshek
j4z 1 122 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Send1N napisał(a): Chcesz to się możemy zamienić platformami, na moim X3D nie ma stutteru U mnie by był. A tak serio... Jakiś czas temu np. załamałem się, jak odpaliłem EA WRC na PC, które na PS5 chodziło normalnie, stabilnie. Wczoraj trafiłem na materiał DF, gdzie wykazali jak fatalny był stan gry w wersji PC na premierę. SI mi mówi, że aktualnie jest lepiej, ale nadal niedobrze. To nie x3d, tylko te cholerne ha tfu kąkutery, kąkutery za nierzadko ha tfu dziesiątki tysięcy! Edytowane 2 godziny temu przez j4z
sideband 2 122 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 4 godziny temu, Krzysiak napisał(a): @SlayerEfekt skali na pewno występuje, gdy wszyscy kupowali 12gen to też co chwila się czytało o stutterze w grach, u jednych występował, u innych nie...teraz to samo z x3d, u jednych są problemy, u innych nie ma, lub były ale bardzo łatwo się ich pozbyli. U mnie przykładowo występował w valhalli, włączyłem w biosie c-state i jak ręką odjął. Alder Lake miał i ma problemy z E-core w niektórych tytułach Poza tym były, ale problemy z wydajnością 12700K z E-core nie wiem czy w ogóle to naprawili mikrokodem 12900K śmigał jak złoto oczywiście odpowiedni stary mikrokod i starszy build Win10. Dopiero po długim czasie dużo nowszy mikrokod nie degradował wydajności po wyłączeniu E-core 12900K tam gdzie były ewidentne problemy z płynnością to na 13900K już tego problemu nie było. To jest pierwsza platforma Intela z takimi problemami Edytowane 2 godziny temu przez sideband
VRman 3 058 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) X3D nie mają żadnej mitycznej, ukrytej wady - AMDip. Rozejrzymy się. Poziom jakości programowania dookoła woła o pomstę do nieba. Błąd na błędzie, debilizm na debilizmie, olewka na olewce. Nowe komputery mają bałagan z zarządzaniem wątkami (nawet na procach bez e-cores i bez rodziału na 2 CCD), często coś trzeba robić na ślepo, bo nie wiadomo co robią inni - OS, sterowniki, API, silnik gry, DRMy w tle. To jest bajzel i żeby go nie było, wszyscy musieliby uznać, że brak stutteru i PC gaming są bardzo ważne. Niestety nawet tu w tym wątku widać ignorancję pomieszaną z durnotą, a co dopiero tłumaczyć krawaciarzowi w korpo, który w nic nigdy nie grał, że ktoś narzeka, że mu z 300fps spadło do 150fps na moment, albo że coś przytnie jak się idzie. Przecież "grać się da w 20fps, ja tak przeszedłem kiedyś masę gier i się świetnie bawiłem!". Jeden będzie grał tak bardzo na limicie GPU, że nie zobaczy niczego. Inny uzna, że on nie widzi u siebie, to inni pewnie sobie wymyślają problem. Jeszcze inny będzie "testował" na monitorze VA i myszką z Biedronki za 9.99zł i powie "nie mam żadnych stutterów!" Nisza z niszy z niszy z niszy - to posiadacze procków X3D Przecież tu wystarczy kwestia skonfigurowania kodu gry i wszystkiego innego, żeby się pojawił problem. Jak zabraknie woli (czy to u producenta OSu/API, czy developera gry, czy producenta procesora, czy producenta DRMu czy kij wie czego tam jeszcze) to robi się stutter. Przecież bywało, że konfiguracja cache'u w procu nie została uwzględniona przez twórców gry, żeby zaczęły się jaja. W drugą stronę - widziałem nie raz, że gra chodzi dobrze tylko na tym, na czym akurat siedział pan programista robiący kod gry. Jak taki ma tylko 9800x3D, to może być problem na Intelach. Jak ma 12900K to może być stutter na 9800X3D. Przecież w korpo nikt nie pozwoli programiście "marnować" czas na optymalizację w obrębie micro-stutteru, bo problemem nazywają tylko to, co skutkuje spadkiem poniżej 30fps. A, jeszcze funkcje automatycznego sterowania zegarami i funkcje oszczędzania energii. To zawsze powodowało problemy i przez pierwsze 8 lat tego nie ogarnęli, co sprawia, że ja na zawsze pozostanę podejrzliwy. Od C2D czytam na forach, że nie ma z tym problemu. A potem wychodzi, że jest. Przez 2006-2014 zawsze był, wbrew temu co wypisywali "spece" z for. To jest po prostu kwestia uznania czegoś za ważny problem vs. olania. I dlatego raz X3D wypada super, a innym razem jest tragedia jak w tym filmiku z Overwatchem 2 i 14900k kręcącym 200% wydajności 9800X3D w lows. Edytowane 1 godzinę temu przez VRman
wallec 1 029 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, j4z napisał(a): U mnie by był. A tak serio... Jakiś czas temu np. załamałem się, jak odpaliłem EA WRC na PC, które na PS5 chodziło normalnie, stabilnie. Wczoraj trafiłem na materiał DF, gdzie wykazali jak fatalny był stan gry w wersji PC na premierę. SI mi mówi, że aktualnie jest lepiej, ale nadal niedobrze. To nie x3d, tylko te cholerne ha tfu kąkutery, kąkutery za nierzadko ha tfu dziesiątki tysięcy! Stuter i problemy x3d wynikają z jego zalety tj. jeżeli dane mieszczą się w pamięci 3dvcache to gra zasuwa i masz wysoki FPS. Jeżeli się nie mieszczą to proc musi komunikować się z ram i tymi Infiniti Fabric i zaczynają się dropy, które ludzie widzą jako stuter. Ten stuter to bardzo dużą różnica pomiędzy aktualnym FPS a spadkiem np spada z 500 do 300. Na prockach bez x3d tego tak nie widać bo one są na poziomie Intela 12gen @5Ghz + ram 7000 i nie są w stanie rozpędzić się tak wysoko by dropic 30% FPS w dół. 2
sideband 2 122 Opublikowano 58 minut temu Opublikowano 58 minut temu Tak tak genialny żółwiu tak to działa
Grolshek 741 Opublikowano 51 minut temu Opublikowano 51 minut temu 4 minuty temu, sideband napisał(a): Tak tak genialny żółwiu tak to działa Ja chyba muszę sobie jakiś detoks zrobić. 245k tak szybki jak 7800x3d, 14600kf szybszy od 9800x3d, R5 5500 szybszy od 12400f, stuttery, hemitrailsy, hemoglobina, taka sytuacja... 2
Hard Reset 109 Opublikowano 45 minut temu Opublikowano 45 minut temu 4 godziny temu, lukadd napisał(a): Co do low to też czasami bywa, ze w niektórych gierkach intel ma wyższe, więc jak się uprzeć to znajdzie gierki gdzie intel lepiej może działać. Tylko co z tego jak w większości gierek to AMD sobie lepiej radzi A najwięcej gier sobie radzi w 720p i 1080p Intele sobie lepiej lepiej radzą w cinemabench ulubionej grze PentiumD ,i co z tego jak ja nigdy cienema 4d nie odpalę
lukadd 3 235 Opublikowano 21 minut temu Opublikowano 21 minut temu (edytowane) No i dzisiaj nie jeden tak gra bo już DLSS-Q na 1440p leci z bazowego 960p, a performance z 720p Na 4k odpalisz Q i fps leci z 1440p, balance to już ~1250p. Przy mocnym GPU szczególnie na minimalnym fpsie robią się różnice. Nie to, że nie da się grać na słabszych procka, oczywiście się da, sam ostatnio siedziałem na 9600X Wcześniej przed 9800x3d siedziałem na 10700k, ale nigdy nie twierdziłem, że lepszy procek nie robi różnicy Edytowane 20 minut temu przez lukadd 1
j4z 1 122 Opublikowano 11 minut temu Opublikowano 11 minut temu 9 minut temu, lukadd napisał(a): Na 4k odpalisz Q i fps leci z 1440p Mi się coś pokićkało, że balance to jest 1440p.
Rekomendowane odpowiedzi