Skocz do zawartości

Czy doświadczyłeś większego spalania na trasie auta hybrydowego?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy auto hybrydowe pali więcej od wersji spalinowej w trasie?

• Tak, moim zdaniem spala więcej
    • Nie, nie pali więcej
    • Nie wiem, ale chętnie się dowiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak tam wasze hybrydy ale u mnie służbowy Yaris przy -4 w mieście trochę dziś spalił. :E w piątek robiłem trasę jechałem 150 kmh na tempomacie. Wyszło 9L/100 km. W sumie nie tak źle bo diesel przy tej prędkości też już trochę wciąga.IMG_20260119_081446.thumb.jpg.c2ac163491b8956b386a0c23211b8456.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Analogowy samochód. Uruchamiasz -> sprawdzanie systemu -> 0 błędów przez cały dzień jazdy.

Samochód 2026 -> Uruchamiasz -> PIK PIK PIK źle odczytałem znaki i będę robił  PIK PIK PIK aby cię wkurwić -> 10 sekund później PIK PIK PIK nowy znak oczytałem! -> lane assist nie działa bo mam płatek śniegu na jednej z 10 kamerek -> 5 warningów i choinka na desce rozdzielczej -> monitorowanie martwej strefy dezaktywowane -> PIK PIK PIK -> jestem taki zajebisty ale nie umiem sprawdzić poziomu płynu do spryskiwaczy i właśnie Ci się skończył na autostradzie i jesteś w *pie -> PIK PIK -> Safety break , nie klikaj w spotify , weź telefon i normalnie wybierz piosenkę dzbanie -> PIK już możesz klikać w Spotify -> wytarł bym Ci szybę ale mój tryb auto działa gorzej niż w Golfie 5 20 lat temu i poczekam aż napada jeszcze 5 litrów wody. 

Ciekawe czy tylko ja to tak widzę, czyli jestem za stary na dzisiejsze czasy.

DOKŁADNIE tak jest.

Yaris Cross i tryb automatycznych wycieraczek nie działa! Jakbyś nie ustawił to włącza się za rzadko i w losowych momentach, a nie ma nawet trybu jak w starych autach czyli czasówki. Więc albo masz auto który nie działa, albo tryb ciągły. 

No chyba że roczne auto było zepsute i dlatego tak. 

PIK PIK PIK to wyłączałem od razu, ale uwaga. Po zgaszeniu silnika trzeba wyłączać ZNOWU, a nie ma do tego guzika, tylko w menu.... :D 

4 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Wyszło 9L/100 km. W sumie nie tak źle bo diesel przy tej prędkości też już trochę wciąga

Spali podobnie, ale przyjemniej jeździ i jest cichszy, super deal z tym Yaris :E 

To jest tylko do miasta. Musiałbym się kiedyś Corollą 1.8HSD przejechać i tą 2.0 dla porównania.

Opublikowano
43 minuty temu, trepek napisał(a):

Jeszcze Renault ma takie coś w Espace/Rafale.

E no, jeszcze Ford ma eCVT chociażby w Kudze. 2.5 wolnossak + eCVT.

Racja, zapomniałem o tym turbo w Austral itd.

No właśnie poprawiłem się później, że to najpewniej jakaś forma współpracy z Toyotą, cały ten układ napędowy

• Like 1
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo, to przekładnia eCVT w Fordzie bazuje na patentach Toyoty (ale nie jest 1:1 bo niestety we wczesnych wersjach były problemy z łożyskami u Forda), do tego Ford włożył swoje baterie, BMSa i wolnossący silnik opracowany w kooperacji z Mazdą. Strasznie duży misz-masz stąd kilka problemów wieku dziecięcego było.

Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

Z tego co mi wiadomo, to przekładnia eCVT w Fordzie bazuje na patentach Toyoty (ale nie jest 1:1 bo niestety we wczesnych wersjach były problemy z łożyskami u Forda), do tego Ford włożył swoje baterie, BMSa i wolnossący silnik opracowany w kooperacji z Mazdą. Strasznie duży misz-masz stąd kilka problemów wieku dziecięcego było.

Wiadomo, BMS, czy bateria to osobne kwestie, ale również w temacie silnika nie było jasności.

Opublikowano (edytowane)

Na amerykańskich forach Forda szerzej pisali o tym silniku. Z resztą nie jest to jednostka od Toyoty bo ten 2.5 Forda jest na wtrysku pośrednim a 2.5 Toyoty Dynamic Force ma podwójny wtrysk pośredni i bezpośredni.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_L_engine

Obecnie Kuga ma mocno zmodyfikowaną wersją tego silnika z Mazdy.

Edytowane przez trepek
  • Upvote 2
Opublikowano
55 minut temu, KiloKush napisał(a):

Nie wiem jak tam wasze hybrydy ale u mnie służbowy Yaris przy -4 w mieście trochę dziś spalił. :E w piątek robiłem trasę jechałem 150 kmh na tempomacie. Wyszło 9L/100 km. W sumie nie tak źle bo diesel przy tej prędkości też już trochę wciąga.IMG_20260119_081446.thumb.jpg.c2ac163491b8956b386a0c23211b8456.jpg

Tyle co wazacy 1,7t SUV 8:E

Opublikowano

Składam Kodiaki w hybrydzie ,mam Outlandera 2.0ben Mivec 2020 CVT, Hybrydy i EV są po to żeby poducenci aut mogli obniżyc emisjce CO2. nie ma w nich nic dobrego.a to że predzej czy pużniej bedziecie mieli problem z instalacją elektryczną jest bankowe.Do tego zrobienie np rozrzadu w hybrydzie jest przejebane.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Petru23 napisał(a):

Tyle co wazacy 1,7t SUV 8:E

Wychodzi na to, że najbardziej ekonomicznym autem jakie obecnie użytkuję jest dalej 300 konny Saab palący 14L gazu w mieście i 10L w trasie :E

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

Rav4 2.5 hybryda. Wyjazd na wakacje w 2 osoby PL-HR i dużo jazdy na miejscu. Prędkość przelotowa ok 120km/h i spalanie na poziomie 5.5l/100km z blisko 4000km.

4 osoby i bagażnik załadowany po dach, PL-I, też ok 4000km, prędkość około 130km/h, spalanie 5,7l/100km. Z dystrybutora wychodziło ok 0.2-0.3 mniej niż pokazywał komputer. 

Fakt, auto nie zachęca do dynamicznej jazdy, a komputer dodaje 'punkty eko' za płynną jazdę :E