marcin2468 30 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Cześć Zakupiłem dysk SanDisk Extreme M.2 NVMe PCIe Gen 4.0 - 2 TB, kod producenta SDSSDX3N-2T00-G26 ze względu na jego cenę. Jak teraz przeglądam internet to nigdzie nie ma żadnego testu tego dysku. Czy warto zostawić ten dysk? Czy ma on cache? Dysk nie pod system ale ogólnie pod pliki. Prędkości ze strony producenta: Prędkość odczytu sekwencyjnego 5150MB/s Prędkość zapisu sekwencyjnego 4850MB/s Zapłaciłem za niego ~600 zł Jak coś to zwrócę ten dysk i tyle a może wróci coś innego na amazon (np. 970 evo plus) Pozdrawiam
Pan Mateoo 597 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia nie ma cache jesli mowisz o dramie ciezko znalezc info czy na TLC, QLC czy innych pamieciach. 600zl to git cena. przejrzalem media, xkom i morele i nie ma tam dyskow do takiej ceny o takiej pojemnosci wiec moze zostaw go sobie. z ciekawosci kiedy kupowales?
marcin2468 30 Opublikowano 20 Stycznia Autor Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) zamówiłem dysk 24 grudnia na amazon pl a otrzymałem go dzisiaj Edytowane 20 Stycznia przez marcin2468
Pan Mateoo 597 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia dysk dla zwyklego uzytkownika bedzie okej. taniej nie znajdziesz lepszych dyskow. predkosciami sie nie sugeruj- nie zajmujesz sie renderingiem to nie poczujesz nawet roznicy miedzy 3k a 7k. za tą cene to dobry dysk, ktory bedzie sluzyl na lata 1
janek25 233 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Pewnie jakaś pazdzerz. Zapisz w 30 procentach i sprawdz jaki ma zapis kopiujac 100GB
marcin2468 30 Opublikowano Środa o 18:23 Autor Opublikowano Środa o 18:23 chciałem uniknąć testowania dysku, nie mam wolnego slotu i musiałbym jeden dysk podmienić. liczyłem na jakieś info a wychodzi że to dysk widmo
Nareszcie 18 Opublikowano Niedziela o 09:33 Opublikowano Niedziela o 09:33 (edytowane) Jakie widmo, jesli Sandisk to WD? Powinien byc na kosciach TLC, bez podrecznej pamieci, z przyzwoitymi IOPSami i TBW. Normalny dysk ze sredniej polki. W obecnej sytuacji nic lepszego nie znajdziesz, a wszystkie sensowne oferty zaczyna sie od 200 euro. Uzywam takich dwoch, tylko 512GB, jako cache dla RAIDu na HDD i nadal zyja. W dniu 21.01.2026 o 01:14, janek25 napisał(a): Pewnie jakaś pazdzerz. Zapisz w 30 procentach i sprawdz jaki ma zapis kopiujac 100GB W sumie mozna, tylko po co? Stale przerzucasz 100GB? Edytowane Niedziela o 09:34 przez Nareszcie 1
janek25 233 Opublikowano Niedziela o 11:52 Opublikowano Niedziela o 11:52 Tak instaluje grę ze steama
Tornado3 385 Opublikowano Niedziela o 12:48 Opublikowano Niedziela o 12:48 instalacja to nie w pełni kopiowanie więc nie ma porównania
janek25 233 Opublikowano Niedziela o 12:56 Opublikowano Niedziela o 12:56 Jak nie w pełni a jest ssd load 100% to tym gorzej
lukadd 3 278 Opublikowano Niedziela o 13:50 Opublikowano Niedziela o 13:50 (edytowane) O tym modelu dysku nie ma wiele na necie, raczej taki typowy średniak najwyżej. Ale przy cenie 600pln warto go zostawić. Top gen4 zaczyna się obecnie od ~1k pln za 2TB. A jeśli chodzi o gierki to i tak różnice będą relatywnie minimalne, jeśli chodzi o jakieś wczytywania etc. Tak samo jak trzymanie na tym jakichś danych bez różnicy. Na pewno będzie lepiej jak na zwykłym SSD. Edytowane Niedziela o 13:51 przez lukadd
marcin2468 30 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu W dniu 25.01.2026 o 10:33, Nareszcie napisał(a): Jakie widmo, jesli Sandisk to WD? Powinien byc na kosciach TLC, bez podrecznej pamieci, z przyzwoitymi IOPSami i TBW. Normalny dysk ze sredniej polki. widmo bo brak realnych testów. ile to razy producenci zmieniali kości w dyskach... na razie zbieram się na wymianę wd sn550 1 Tb na sandisk extreme 2 Tb
Send1N 5 209 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Ten sandisk ma kostki tlc bics5 od kioxia na kontrolerze polaris MP16+ wiec specyfikacja jest bliźniaczo podobna do: WDS100T3X0E = całkiem przyzwoity dysk Edytowane 19 godzin temu przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi