Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze dwa miesiące temu, za te pieniądze można było kupić 9060XT 16GB - i to byłaby najlepsza karta. Niestety, obecnie jest jak jest, więc spojrzenie w stronę 7700XT jest całkiem na miejscu. Można poszukać też 4060Ti 16GB, 6800XT 16GB, 7800XT. Konstrukcje typu RTX3xxx bym już odpuścił z racji wieku. Na karty typu 4070 nie ma co liczyć bez zwiększenia budżetu.

No i B580 - jeśli ktoś się nie boi, bo nowe wypadają w tej półce cenowej najlepiej (najtaniej).

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@RTXnietylko4060tiUSER W dziale odnośnie kart Intela ludzie ostatnio bardzo dobrze piszą o nich. Może wartałoby zaryzykować, kupić nową, przetestować przez 2 tygodnie i w razie czego - zwyczajnie ją zwrócić. Ale jeśli się okaże, że jest OK, to będzie to najlepsza karta w tych pieniądzach, w dodatku nowa, z gwarancją. Alternatywnie można dostać też nową (jeszcze gdzie nie gdzie) 7700XT. Reszta to tylko zostają używki, niestety.

Opublikowano
1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Ja chyba wolalbym poszukac uzywanego 9060xt 16gb od nowego 7700xt.

Powodzenia. Patrząc na to, co się dzieje, to jest to nic więcej, jak życzeniowe myślenie. Nie ma szans dostać tej karty za dobre pieniądze, a przynajmniej nie w założonym bydżecie. Dopłacanie 400-500zł do ceny obecnej jest absurdem.

Zatem RDNA3 dalej się broni, czy tego chcesz czy nie ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Ja chyba wolalbym poszukac uzywanego 9060xt 16gb od nowego 7700xt.

Może być ciężko żeby wyrwać go za 1500 ;) Pomyśleć że jeszcze w listopadzie się je kupowało nowe za 1400-1500 :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano

To ja rzucę swoje propozycje.

Używki:

1. 3080. Oczywiście, jest to karta starsza i dość "kontrowersyjna" polecajka, ale jeśli karta ma być na długo to patrzyłbym tylko w stronę NVIDIA ze względu na DLSS. DLSS jest dużo lepszy niż FSR, a do tego NVIDIA w nowych wersjach DLSS nie zapomina o starszych generacjach (wiadomo, na 20/30 DLSS 4.5 trochę się dławi przez brak FP8, ale wsparcie jest w razie czego). Do wyboru wersja 10 i 12 GB, najlepiej oczywiście znaleźć 12 GB.

2. Można też próbować dorwać 4070, ale raczej niemożliwa sprawa.

3. RX 7700XT, nowsza karta, często dostanie się ją na gwarancji. Gorszy, słabiej dostępny upscaler, nowe wersje FSR są dostępne tylko na RDNA4. Można podmieniać biblioteki czy korzystać z 3rd part app. 

4. Z RX można próbować też łapać RX6900XT, z pół roku temu dało się jeszcze za tyle dorwać, teraz pewnie już ciężko.

Nowa:

1. RX 9060 XT 16 GB - podrożały dość mocno, ale można trafić ZA GRANICĄ za ~1500-1600 zł. 

• Like 2
Opublikowano

Też bym polecał 3080. Póki jeszcze można je kupić za te >1500zł. Obstawiam, że znów mogą podrożeć przez sytuację na rynku GPU. Granice 2k za takie gpu, bez gwarancji, to lekki absurd - ale do 1500zł wydajniejszych kart nie ma. Jedyny problem - grzałka :( i możliwa pokoparkowa historia.

Opublikowano (edytowane)

@Voodoo2 Ucieczka jednego z największych producentów pamięci z rynku konsumenckiego na rynek biznesowy (30% rynku mieli), ogólne przestawienie produkcji wszelakich pamięci dla centrów danych (czy tam SI), co za tym idzie - wystrzeliły ceny pamięci RAM, VRAM, SSD, do tego są już wzrosty na CPU czy PSU. Normalnie dramat, a będzie jeszcze gorzej. Jeśli faktycznie rozważasz zakup karty na dłużej - to jest to zdecydowanie ostatni dzwonek na to. Jeśli możesz zwiększyć budżet o 400zł, to to zrób i kup nową 9060XT 16GB (na alledrogo są jeszcze po 1899zł), pełna gwarancja i spokój na kolejne 5 lat będziesz miał, w razie czego - gwarancja jest.

Możesz też jeszcze znaleźć 7700XT między 1400zł a 1500zł, choć tu zdania są podzielone odnośnie tego, czy warto iść w tą stronę. Jeśli nie możesz dołożyć kasy na 9060XT - to warto (póki są).

@ztx i @Qrdello mają racje z 3080 12GB, ale tutaj na 100% będzie grak gwarancji i po koparkowa przeszłość, do tego znaczny apetyt na moc z gniazdka. Jeśli nie boisz się ryzykować - to jest to dobra opcja. Osobiście nie dałbym 1500zł za taką kartę z wyżej wymienionymi... brakami :) Jednak, jeśli ta karta ma być na dłużej, a sytuacja rynkowa zaczyna być coraz gorsza - nie szedłbym tą drogą. Bo jak karta umrze za rok, to będziesz z ręką w :niegrzeczny: i do tego będziesz jeszcze musiał drugi raz wyłożyć kasę na kartę, która w takim momencie zakupu będzie droższa, niż teraz (co i tak zaczyna być już drogo).

Takie moje przemyślenia. Ja bym nie ryzykował, bo szkoda kasy.

Edit: Można się też zastanowić nad opcją, jeśli ktoś ma awersję do Radeonów ;) może się uda coś jeszcze "urwać" z tej karty, można zapytać przecież.

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 3
Opublikowano

Namówiłbym szukającego na zwiększenie budżetu (w miare mozliwosci) i polowanie na RTX 4070, ostatnio udało mi się dorwać dla znajomego za 1750 zł model jeszcze z okolo roczna gwarancja. Pod 1080p starczy jeszcze na dlugo.

Opublikowano
24 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Najrozsadniej byloby sobie dozbierac lub szukac okazji na rynku wtornym. 3080 to stara karta i ryzykowny zakup, osobiscie bym w to nie wchodzil.

Ja mam w sumie trzy 3080, z czego dwie Ti po różnych kompach i zachomikowane. Jedne z najlepszych GPU jakie miałem.

No ale ja brałem wyłącznie modele typu SuprimX czy TUF, gdzie temperatury robocze tych kart nie przekraczały 70C w maks stresie. 

No i moje nigdy nie kopały.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, CryptTM napisał(a):

zastanowić nad opcją,

cena całkowicie z dupy, za tyle stoją 9060xt i nawet 4070...

Jaki ten kolega ma zasilacz bo do 3080 byle co nie obrobi :) pomijając że to stary kapeć bez gwarancji

Edytowane przez kubon
  • Haha 1
Opublikowano

Na Twoim miejscu dolozylbym do 9060XT 16GB albo po taniosci B580. Z uzywek, jesli nie masz cisnienia, poluj na RTX 40x albo RX 7x.

3080 to juz przechodzony staroc, szkoda w to inwestowac pieniadze. Moze za te 700zl bym sie skusil, ale nie wiecej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kubon napisał(a):

cena całkowicie z dupy, za tyle stoją 9060xt i nawet 4070...

Jak trafisz taką - bo tak: 9060XT "jeszcze" są, a 4070 "jak się trafią". Myślisz, że ceny tych drugich będą takie niskie przy drożejących pozostałych? Tutaj nie za bardzo możesz czekać i sobie przebierać w ofertach, bo ceny idą w górę i nie będą specjalnie na Ciebie czekać. Na tu i teraz, masz 4060TI 16GB i nie masz 4070 w tych samych pieniądzach - a to już zmienia postać rzeczy.

Z resztą - ilość kart używanych 4060TI 16GB i 4070 na rynku mówi wszystko - jest ich dosłownie znikoma ilość, ludzie ich nie sprzedają, bo są po prostu dobre, więc jak masz kupić - to patrzysz na tu i teraz, a nie na "za kiedyś". Tanio to już było.

@Nareszcie Czekanie dzisiaj nie wchodzi w rachubę, bo ceny z dnia na dzień idą w górę. Można poczekać dzień czy dwa, ale jak pokazały ceny RAMu, to może być za długo.

Edit: Celowo nie wrzuciłem niczego z OLXa, bo tam za dużo wałków na tym jest. Uważam, że - mimo wszystko - alledrogo dużo lepiej chroni kupującego przy takim zakupie.

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 1