Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, tgolik napisał(a):

Pada trzymasz w rękach. To podpórka jest kluczowa, bez niej pad się telepie na prawo i lewo w rytmie pedałowania. Normalnie ręce, w których trzymasz pada masz oparte na udach, które na rowerku zastępuje ta podpórka.

Ja mam bieżnię i na szczęście nie muszę tak kombinować.

Opublikowano (edytowane)

A ja powiem, że i jedno i drugie. Kalorie kontroluję precyzyjnie. Zakładam sobie dzienne zapotrzebowanie dla "biegu jałowego" - tylko tyle, żeby przeżyć. Obecnie 1700 kcal (178 cm, 72 kg) bo chcę zrzucić 1 kg do końca lutego. I do tego dokładam spalone kalorie w aktywności. Czyli dzisiaj mogę zjeść 1700 kcal + 800 kcal spalone na rowerku w czasie grania w Residenta i udzielania się na forum. Razem 2500 kcal. Jutro półtorej godzinki tenisa, pyk + 750 kcal.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

spoko spoko, jezeli podchodzisz do tego z głową i świadomością, ale... 800kcal przepalić (!) rowerkiem, to mordęga na granicy niemożliwego. Lepiej ująć sobie tych kalorii (do np. 2100) i... nie padałować. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Ja mam bieżnię i na szczęście nie muszę tak kombinować.

Dajesz radę grać na bieżni? Przy jakiej prędkości chodu? Rysław mówił, że może pisać przy 2 km/h, ma specjalny, wysoki blat do pracy na stojąco.

2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

spoko spoko, jezeli podchodzisz do tego z głową i świadomością, ale... 800kcal przepalić (!) rowerkiem, to mordęga na granicy niemożliwego. Lepiej ująć sobie tych kalorii (do np. 2100) i... nie padałować. 

Sam nie wiem, jak to zleciało, w czasie oglądania filmów na rowerze trudno mi dobić do 500 kcal. Gry angażują bardziej i przez większość czasu nie pamiętałem, że pedałuję.

Nie doczytałeś mojego posta. Bez tego rowerka zjadłbym dzisiaj tylko 1700 kcal. Nie jest to łatwe.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano

1700 kcal, to samobójstwo. Ale te 2100 mógłbyś popróbować (bez kardio). Oczywiście kardio, jest spoko. Nawet dla niewalczacych z kg. Ale zjadanie maxa X, z założeniem, że a teraz muszę spalić -x, jest też trudne (a i trochę bezcelowa). Lepiej założyć sobie taki X, żeby nie walczyć każdego dnia o spalenie "nadkalorii".  Ale to chyba inny wątek. ;)

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zamknąłem w Resident Evil: Village wątek Moreau - ten z wiatrakami i rybą - zajął mi 30 km na rowerku, z niedużą prędkością. Wątek jeden z fajniejszych w grze.

@JeRRyF3D Z wagą zacząłem walczyć 2 lata temu i ogarnąłem temat 18 kg w ciągu roku. A teraz szukam możliwie przyjemnych rozwiązań, żeby utrzymać wagę w założonych widełkach. Granie na rowerku ma szansę być takim bezbolesnym rozwiązaniem. Jestem dobrej myśli.

P.S.

Przy 2100 kcal, bez aktywności tyję w tempie paru kg rocznie. Wagę utrzymuję przy 1900 kcal.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co to w ogóle za wymysły, padniesz martwy z tego rowerka któregoś dnia i tyle będzie z tego pedałowania.

Zamiast skupić się na graniu to ten rozprasza się, poci i dyszy - to ja już wiem dlaczego gry przechodzisz po 2-3 miesiące czasami lub dłużej. :E 

Panie opanuj się pan, gdzie żonka żeby walnęła po łbie na oprzytomnienie? Kryzys wieku średniego enabled?

Edytowane przez caleb59
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Etap dyszenia (i nadciśnienia) już dawno za mną. A porządnie się spocić przy sportach nikomu nie zaszkodzi.

Pogoda nie sprzyja codziennemu bieganiu, nawet na łyżwy ostatnio było za zimno. Stąd te wymysły z rowerkiem.

P.S.

Zaparłem się, żeby skończyć parę krótkich gier zanim wrócę do Star Wars: Outlaws i AC: Shadows.

Kończę RE: Village, potem Medium od Blooberów i na koniec RE 4 Remake.   

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, tgolik napisał(a):

Dajesz radę grać na bieżni? Przy jakiej prędkości chodu? Rysław mówił, że może pisać przy 2 km/h, ma specjalny, wysoki blat do pracy na stojąco.

Sam nie wiem, jak to zleciało, w czasie oglądania filmów na rowerze trudno mi dobić do 500 kcal. Gry angażują bardziej i przez większość czasu nie pamiętałem, że pedałuję.

Nie doczytałeś mojego posta. Bez tego rowerka zjadłbym dzisiaj tylko 1700 kcal. Nie jest to łatwe.

Też coś koło tego.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Resident: Evil Vilage skończony. Na poziomie łatwym, wg licznika z maszyny do zapisów 13,5 godziny. Na poziomie standardowym pewnie walki z bossami dodałyby mi z 10 godzin. Przyjemna gra, lubię eksplorację w Residentach i te umiarkowanie trudne zagadki.

Przed chwilą wróciłem do RE 4 remake, jestem po walce z Mendezem, zaczynam 7 rozdział.

P.S.

Zupgradowałem moją maszynę do zbijania kalorii - doszedł blat, na którym @ODIN85 można używać klawiatury i odłożyć pada. Tak mimochodem od tygodnia udaje mi się nabijać 500-600 kcal.

RE4rower.thumb.jpg.7708df7581e5cb8991bcdc0cd3ff32d3.jpg

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 14.02.2026 o 21:13, tgolik napisał(a):

P.S.

Zupgradowałem moją maszynę do zbijania kalorii - doszedł blat, na którym @ODIN85 można używać klawiatury i odłożyć pada. Tak mimochodem od tygodnia udaje mi się nabijać 500-600 kcal.

Tak z ciekawości to te wartość 600kcl skąd bierzesz bo jak z komputerka rowerka to jest to średnio precyzyjne. Ja też jak byłem na redukcji to wchodziłem na rowerek i grałem w gry wymagające mniejszej koncentracji np. w Diablo 4 , jak próbowałem w coś bardziej angażującego grać to nie byłem w stanie się skupić żeby równocześnie na założonym tętnie pedałować :D  PS. 1700kcl to chyba dla dorosłego faceta sporo za mało, uff dobrze że mam teraz ok 4500kcl :D 

Opublikowano (edytowane)

@barti_srarti

Na założonym, wysokim tętnie nie da się jechać i grać. Jadę więc z prędkością ok. 20 km/h. Te 600 kcal biorę z licznika rowerka - ok. 90 minut jazdy. Zgadza się to mniej więcej z rzeczywistością, bo jak dokładam te 600 kcal do menu, to nie tyję. Przy filmach jadę dużo szybciej 30-40 km/h, wtedy jest i tętno i strumienie potu.

Zależy mi na wadze 70 kg (pogrywam w tenisa gdzie potrzebne są płuca i nogi a waga tylko przeszkadza), wtedy jestem w środku zakresu BMI. Nie potrzebuję więc więcej niż 1900 kcal na przeżycie + 500-1200 kcal z treningów.

W tej chwili jadę na 1600 kcal + kcal z aktywności, bo został mi jeszcze 1 kg do zrzucenia po Świętach. 

P.S.

Jestem w 9 rozdziale RE4. Jednak Village przypasowało mi dużo bardziej. Tak, czy siak szykuję się na Requiem.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, barti_srarti napisał(a):

Tak z ciekawości to te wartość 600kcl skąd bierzesz bo jak z komputerka rowerka to jest to średnio precyzyjne.

W rowerach stacjonarnych wszystkie cyferki są maksymalnie zawyżane. Bez ECG, czy jakiegoś HRM i dobrze skalibrowanego pomiaru mocy, te wyniki nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. 

Edytowane przez DITMD
Opublikowano
Teraz, DITMD napisał(a):

W rowerach stacjonarnych wszystkie cyferki są maksymalnie zawyżane. Bez ECG, czy jakiegoś HRM i dobrze skalibrowanego pomiaru mocy te wyniki nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. 

Tak jak mówisz, dlatego zapytałem kolegi skąd bierze te~600kcl, ja mam porównanie bo jezdziłem z HRM i widziałem jaka rozbieżność jest między tym co pokazuje z pasa a to co pokazuje komputerek rowerka. Dobra nie temat chyba te nasze wywody, co nie zmienia faktu że poniżej 2k kcl dla faceta doroslego to katorga :D

A tak w związku z tematem to 10 rozdział w RE4 zaczynam i jest git, na ps2 nie udało mi się kiedyś przejść :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, DITMD napisał(a):

W rowerach stacjonarnych wszystkie cyferki są maksymalnie zawyżane. Bez ECG, czy jakiegoś HRM i dobrze skalibrowanego pomiaru mocy, te wyniki nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. 

Na bieżni robię 600kcl w 85min 6km/h.

Też licznik kłamie?

Edytowane przez ODIN85
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Też licznik kłamie?

Ja szybkim spacerem spalam około 1000 kcl na 10 km w 1.40 h. A a dziś spaliłem 1400 kcal w 2.20 h 14 km.

IMG_20260219_171643.jpg

Edytowane przez Crew 900
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Też licznik kłamie?

Tak, twoja bieżnia zawyża statystyki, masz pewnie w zależności od twojej wagi z 150-200kcl mniej. Spraw sobie jakiś HRM, bo te na rączkach bieżni to jest żart. 

Edytowane przez DITMD
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

W ubiegłym roku zrobiłem porównanie między trenażerem, rowerami stacjonarnymi i moją szosą, używając trzech różnych pomiarów mocy oraz pulsometru Polar na klatę, przedramię i zegarków Garmin i Samsung. Różnice między pomiarami mocy były minimalne, rzędu kilku procent, podobnie w przypadku zegarków i trenażera. Natomiast rowery stacjonarne pokazywały znacznie zawyżone wartości. Dla osób ćwiczących jest to zawsze jakiś punkt odniesienia, ale liczby podawane przez rower stacjonarny nie odzwierciedlają rzeczywistości. Grunt, że ćwiczysz systematycznie i regularnie, cyferki to tylko cyferki, nie warto się nimi przejmować.

Edytowane przez DITMD
  • Like 1