Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G Tandem Oled GEN 4 Opinie i Firmware

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich tutaj bedziemy sie dzielic spostrzeżeniami  i uzytkowaniem Monitora:)  i nowymi Aktualizacjami dla Gigabyta :) przedwczoraj wleciał Update F07 ja juz zaktualizowalem swojego  :)

Zrzut ekranu 2026-02-10 163945.png

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano

Tak jak się spodziewałem, ten update jest bardzo dziwny. Po upgradzie musiałem przywrócić domyślne ustawienia wszystkich trybów HDR i teraz HDR Peak 1500 jest kompletnie wyblakły bez aktywacji nowej funkcji hypernits. Za to jak się włączy to hypernits, to panie cuda na kiju xD Przepalenie jasnych elementów jest wtedy nawet dla mnie nie do przyjęcia:E Za to tryb Peak bez hypernits najlepiej pokazuje szczegóły w jasnym obrazie. Kompletnie zgłupiałem i chyba zacznę teraz używać HDR Game z APL High, który jest najlepszym kompromisem między jasnością, a zachowaniem detali.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zainstalowałem F07 i od kopa prewencyjnie zrobiłem reset ustawień
Wstępnie już widzę że naprawili bug że nie dało się wyłączyć opcji Super Resolution, trzeba było dać na 0 wejść w tryb HDR, wyjść z trybu HDR wtedy się dopiero wyłączało. A teraz od razu działa. W sumie im to zgłaszałem i prosili wtedy o nagranie więc spoko.
Black crush przy włączonej gamie w trybie custom-> native dalej występuje więc trzeba dać game na OFF lub zmienic Color space na inny lub uzywac trybu SDR nie polecam naprawiac tego opcją Black Equalizer najlepiej zostawic ja na 10 w innym przypadku tam gdzie jest prawdziwa czerń to jej po prostu nie będzie.
Wydaje mi sie ze banding jest troche mniejszy ale to pewnie placebo. Nadal jest różnica w bandingu między 240Hz a 280Hz. Wiec jak komuś bardzo przeszkadza to polecam ustawić 240Hz aby znacząco zredukować banding. Polecam każdemu sprawdzić jak nie wierzy :P
W trybie 1500 peak + Hyper Nits na high niezle wypala oczy. Jebitnie swieci slonce, latarnie i inne punktowe elementy znaczniej mocniej niz w HDR Game z
APL High, może się podobać :)

Edytowane przez Nex1M