Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z ramami, otóż dwa razy reklamowałem już ramy. W obu przypadkach na początku wszystko ładnie działało bez zarzutów i po jakimś czasie zaczynały wyskakiwać BSODy (MEMORY_MANAGEMENT) oraz błędy typu STATUS_ACCESS_VIOLATION i STATUS_BREAKPOINT, uszkadzały się pliki systemowe, aplikacje zamykały się same z siebie itd. W każdym razie problemy zaczęły się pojawiać po dłuższym czasie użytkowania. Tym razem jednak jest inaczej.

Mam teraz już trzecie ramy, drugie zwróciłem 2 tygodnie temu i dostałem nowe. Po zamontowaniu ich zrobiłem format systemu, update BIOS do najnowszej wersji i ustawiłem Ai Overclock Tuner na DOCP oraz Memory Frequency na 3600 MHz i kilka innych ustawień już niezwiązanych z ramem. Zrobiłem raz TestMem5 przed zmianami w BIOS-ie i pokazał 0 błędów, później po zmianach w BIOS-ie i tak samo 0 błędów. Wszystko ładnie działało przez 2 tygodnie i dziś pojawił się pierwszy BSOD. Sprawdziłem znowu ramy w TestMem5 i zaczęło sypać błędami dokładnie tak samo jak w przypadku poprzednich ramów. Czego to może być wina?

Warto też dodać, że kiedy z najnowszymi ramami pierwszy raz uruchomiłem komputer, jeszcze przed formatem systemu, to na monitorze pokazywała się chora ilość artefaktów i ekran miał problem się załadować, jednak po dłuższym czasie ekran się załadował i wszystko działało. Jednak przy włączeniu komputera na następny dzień również pojawiały się artefakty i ekran się długo ładował zanim można było cokolwiek zrobić na komputerze. Teraz jednak ten problem ustał. W przypadku poprzednich zmian ramu czegoś takiego nie było. Załączam film, na którym to widać.

Spróbowałem przełożyć ramy do innego komputera, zrobiłem TestMem5 i również sypało błędami.

Płyta główna niby ma limit prędkości ramu do 3200 MHz i powyżej to już OC. Może płyta ma problem z OC? Albo po prostu jest wadliwa? Raczej ciężko uwierzyć, że mógłbym dostać 3 razy pod rząd wadliwą pamięć RAM.

Specyfikacja:
RAM: G.Skill Trident Z Royal, DDR4, 32 GB (2x16 GB), 3600 MHz, CL16
MOBO: ASUS ROG STRIX B550-A GAMING
CPU: AMD Ryzen 7 5800X, 3.8 GHz, 32 MB
GPU: Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Aero OC 16 GB GDDR6
PSU: SeaSonic Focus GX 850 W 80 Plus Gold

Jeśli potrzebne jest więcej jakichkolwiek informacji, śmiało pytać. Proszę o pomoc.

IMG_7525.jpg

IMG_8040.jpg

Zrzut ekranu 2026-02-15 125620.png

Edytowane przez ligonis24
Opublikowano (edytowane)

15 minut temu, ligonis24 napisał(a):

Może płyta ma problem z OC? Albo po prostu jest wadliwa

Przez ten cały czas nie sprawdziłeś jak działają ramy bez włączonego profilu XMP? 

PS: ja bym podejrzewał procesor. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
9 minut temu, lokiju napisał(a):

Przez ten cały czas nie sprawdziłeś jak działają ramy bez włączonego profilu XMP? 

Tak jak napisałem w poście, w dzień kiedy zamontowałem ramy to odpaliłem TestMem5 na fabrycznych ustawieniach BIOS bez żadnych zmian i było zero błędów, a kiedy chwilę po tym włączyłem XMP również zero błędów na teście. Dziś pojawiły się problemy i zrobiłem test z włączonym XMP i pokazywało błędy, jeszcze nie spróbowałem go odpalić na fabrycznych ustawieniach.

18 minut temu, lokiju napisał(a):

PS: ja bym podejrzewał procesor. 

Jeśli byłby to procesor to TestMem5 pokazywałby błędy ramu? Niezbyt rozumiem jak to działa i co mógłby mieć procesor z tym wspólnego. (jak coś to jestem dość zielony w tym temacie dlatego nie rozumiem, nie zarzucam, że źle piszesz)

Opublikowano (edytowane)

W procesorze jest kontroler pamięci. Może być uszkodzony lub po prostu trafiła ci się mega słaba sztuka w, której kontroler pamięci to padaka. Jednak ten procesor powinien obsługiwać 3600 Mhz bez największego problemu. Mój ryzen 5500 też miał problem z kontrolerem pamięci a dwa dni później już padł na amen. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
2 minuty temu, lokiju napisał(a):

W procesorze jest kontroler pamięci.

Okej, czyli jeśli problem leży po stronie procesora to pamięci nie zostały uszkodzone w żaden sposób permanentnie, dobrze rozumiem? 

Odpaliłem TestMem5 po zmianie ustawień na fabryczne w BIOS i tak samo pokazuje błędy.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, ligonis24 napisał(a):

Okej, czyli jeśli problem leży po stronie procesora to pamięci nie zostały uszkodzone w żaden sposób permanentnie, dobrze rozumiem? 

Odpaliłem TestMem5 po zmianie ustawień na fabryczne w BIOS i tak samo pokazuje błędy.

Bios najnowszy? Ja bym włożył inny procesor jeżeli masz taką możliwość i wtedy zapuścił TM5 na anta extreme. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

@ligonis24 W taki sposób nie uszkodzisz RAM. 

Ustaw profil domyślny i sprawdź.

Jeśli pójdzie to CPU nie wyrabia.

A później wczytaj XMP i bez wychodzenia z BIOS zmień prędkość na 3000 lub 3200. Tak aby zastosowanie objęło wszelkie XMP drobne rzeczy, ale prędkość została niżej.