Skocz do zawartości

Przywiechy na SSD. Czym sprawdzić czy dysk się nada na reklamację?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Po padzie systemu, postawiłem chwilowo system na zapasowym dysku - tanizna na SATA, Adata 480GB.

Różnica jest ogromna względem starego, ale dobrego SSD na SATA Cruciala MX500 już w kwestii komfortu używania PC, ale niestety tu się różnice nie skończyły.

Partycję ustawiłem na 120GB z 480. Wolnego jest 37GB. Tylko winda, przeglądarka, pierdoły, żadnych gier.

System tak stoi od 2 tygodni.

Zaczął łapać zawiechy. Przy starcie systemu menedzer zadań pokazuje 100% przy aktywności dysku, choć obok jest wartość typu 5MB/s albo i mniej.

A jak się przywiesi to tak, że jest freez na kilka sekund albo i na kilkanaście. Czasem tylko freeze dysku, więc wszystko stoi co czeka na dane, a czasem tak, że aż kursor myszki stoi. Po 15s już chciałem naciskać reset, ale po dłuższej chwili się odkorkował.

Crystaldisk Info pokazuje, że stan OK i SMART nic nie krzyczy. 

Te tanie dyski to jest po prostu taki szrot czy o co tu chodzi? 

Komp jest niemal zabytkowy, nie mogę wykluczyć, że to nie wina dysku, ale to musiałby być dziwny zbieg okoliczności, że na starym, ale porządnym SSD nie było takich cyrków. 

Z góry dzięki za wszelkie sugestie co z tym zrobić.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

No czekanie 30s na kilka mega danych to chyba nie jest poziom nawet najtańszych badziewii. 

Kabel już zmieniłem. Będzie wiadomo jak przebrnę przez zgranie danych ze starego SSD i wrócę na MX500, ale tego jest tyle, że załącza się proces prokrastynacja.exe i mózg wyświetla komunikat "eee.. to jutro się za to zabiorę" ;)

image.png.94dd0582881b9b6c4136945af986bca2.png

BTW. Co to k... jeeest?

Główna strona programów CrystaDisk

Spoiler

image.thumb.png.c69a309fee8dc262cae68af30855288d.png

:jep:

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Może po prostu ten dysk jest syfiasto wolny?

Stawiałem wczoraj windowsa 10 na hdd oczywiście ostro skrojonego moda aby to jakoś chodziło i nawet na "syfiasto wolnym hdd" nie ma takich akcji więc nawet na najgorszym ssd na rynku gdy wszystko jest sprawne od strony hardware/software nie powinno być takiej sytuacji ;) Jak użycie dysku wynosi 100% to jest w 99% przypadków wina systemu (któregoś procesu który po nim ora) właśnie taką samą sytuację miałem jak ten sprzęt (laptop) trafił do mnie 2 dni temu na serwis, na standardowym fabrycznym win10 22h2 nic nie dało się zrobić dysk cały czas na 90-100%, wgrałem moda win10 iot ltsc od sromotnika i spokój, nawet na hdd działa to zadziwiająco dobrze w parze z 2 rdzeniowym cpu bez ht :ExD 

Edytowane przez Send1N