Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem monitor Gigabyte G25F2 i czy te rady stilgara od 7:05 - 9:50 co do ustawień g-sync z poniższego filmu są nadal aktualne? Mam kartę od nvidii ale monitor z funkcją freesync premium. Zastanawia mnie tylko dlaczego on w ogóle włącza zwykłą synchronizacją pionową w globalnych ustawieniach. I po co odejmuje się te 3 klatki od maksymalnej wartości odświeżania monitora? :woot: Czy samo włączenie tej synchronizacji pionowej nie powinno sprawić że klatki będą zawsze blokowane na danej ilości fps? To znaczy jak mam monitor 200Hz i włączę synchronizację pionową to przecież nigdy nie przekroczę tej bariery 200fps a on mówi że niby klatki mogą wyskoczyć poza skalę i to powoduje mikroprzycięcia :hmm: Kolejna rzecz to to czy warto używać g-synca w szybkich grach online gdzie notuję ilość klatek na poziomie 700-900? Robiąc tak jak stilgar radził na filmie czyli włączanie g-sync i jeszcze tej synchronizacji pionowej mam od buta blokadę na 200fpsach i czuć że gra nie działa tak szybko jak przy 700-900.

Opublikowano (edytowane)

To prawda, jak nie zablokujesz o te "3" klatki bądź więcej poniżej odświeżania ekranu to może wychodzić momentami poza skalę i może występować tearing (rozrywanie obrazu) najlepiej blokować w sterowniku lub rivatuner statistic server, nie w samej grze. Ja przy monitorze 180hz mam zablokowane na 177 w rtss z włączonym freesync (jeżeli masz kartę nvidii musisz odpalić  g-sync compatible w sterowniku) nie używam do tego dodatkowej synchronizacji w postaci v-sync która dodaje tylko laga, u mnie takie ustawienie sprawdza się najlepiej i jestem zadowolony. Zsynchronizowane klatki z odświeżaniem ekranu dadzą ci w każdej grze najlepszą płynność oprócz CS2 bo ten działa najlepiej bez żadnej synchronizacji a im więcej klatek tym lepiej - uroki source engine, to samo było w cs go ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Send1N napisał(a):

To prawda, jak nie zablokujesz o te "3" klatki bądź więcej poniżej odświeżania ekranu to może wychodzić momentami poza skalę i może występować tearing (rozrywanie obrazu) najlepiej blokować w sterowniku lub rivatuner statistic server, nie w samej grze. Ja przy monitorze 180hz mam zablokowane na 177 w rtss z włączonym freesync (jeżeli masz kartę nvidii musisz odpalić  g-sync compatible w sterowniku) nie używam do tego dodatkowej synchronizacji w postaci v-sync która dodaje tylko laga, u mnie takie ustawienie sprawdza się najlepiej i jestem zadowolony. Zsynchronizowane klatki z odświeżaniem ekranu dadzą ci w każdej grze najlepszą płynność oprócz CS2 bo ten działa najlepiej bez żadnej synchronizacji a im więcej klatek tym lepiej - uroki source engine, to samo było w cs go ;) 

A co jeśli mam monitor 360 hz, ale daleko mi do nich rzecz jasna w bf6, więc używam lock fps w grze do 160. Bo nie spada mi poniżej 159 a czesto mam tez 190. Wiec ograniczyłem do 160 w grze i właczylem vsync w ustawieniach nvidia. Żeby mieć najlepszą płynnosc i jak najmniejsze opoznienie na serwerze to powinienem zmniejszyc odswieżanie w ustawieniach gry poniżej tych 360? Czy nie ma to znaczenia?

Edytowane przez WJ_PR
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie, odświeżania nigdy nie zmniejszasz z maksymalnego które obsługuje ekran bo będzie gorzej ;) klatki zablokuj sobie w RTSS albo w sterowniku zamiast blokować w opcjach bf'a, kiedyś był taki test z którego wynikało że najgorzej blokować w samej grze (najwyższy input lag) Zapomniałem niestety co wpisać aby go podlinkować :E 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Regułka, że 3 fpsy poniżej odświeżania monitora jest już chyba przeterminowana i nieaktualna.

Ktoś po przeliczył w stosunku do Reflexa i buforów frametime'a i na dzień dzisiejszy aktualna jest regułka j/n:

Refresh-(Refresh*(Refresh/3600))

Powyższe dotyczy to gier które nie wyciągają 500 fpsów

Czyli np dla monitora 240Hz mamy:

240-(240*(240/3600)) = 224 fpsy

Dla monitora 360Hz mamy:

360-(360*(360/3600)) = 324 fpsy

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/1lokih2/putting_misconceptions_about_optimal_fps_caps/

• Thanks 2
Opublikowano

Ja u siebie mam 144Hz , zawsze mam ustawione na 138 klatek max , w panelu Nvidia / zarządzanie ustawieniami 3d. G-Sync  działa idealnie.

7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nie, odświeżania nigdy nie zmniejszasz

Tu Send ma rację w 100%

• Thanks 1
Opublikowano

Zawsze masz mieć ustawione mniej klatek niż monitor ma odświeżania.

1 minutę temu, MadDog napisał(a):

Czyli masz zgodnie ze formułką.

144-(144*144)/3600)) = 138 fps

A tu akurat na formułki nie patrzyłem, sam kiedyś sobie potestowałem jak jest dla mnie najlepiej i tak ustawiłem😊

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie chodzi o to aby zamiast Vsynch używać g-synch (F-synch). 

Np. dla monitora 240Hz.

W przypadku włączonego g-synch, bez V-synch  bez blokowania klatek.

G- synch działa w zakresie od (40Hz - tu zależy od monitora do 240). Jeżeli gra działa w tym zakresie FPS to nie ma problemów. Jednak jak będziesz miał więcej niż 240Hz to g-synch się wyłączy i pojawi się rwanie obrazu (nie ma negatywnego wpływy na opóźnienia).

Jak masz włączony g-synch, z V-synch oraz  bez blokowania klatek.

To różnica jest taka, że jak osiągniesz 240Hz to g-synch się wyłączy i włączy się Vsynch. Wtedy maksymalnie osiągniesz 240FPS i nie będzie rwania ale będzie już załączony vsynch co spowoduje większe opóźnienia.

Dlatego się blokuje FPS poniżej limitu (np. te 3 klatki) aby nigdy vsynch się nie włączył i zawsze działał gsynch.

Czasami niektórzy włączają w tych sterownikach ten vsynch ale teoretycznie  nigdy nie powinien się załączać (ale mogą być jakieś anomalie dlatego aby nie było rwania można go włączyć).

Edytowane przez Kabor
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Kabor napisał(a):

g-synch się wyłączy i pojawi się rwanie obrazu

O to właśnie chodzi, jest program do sprawdzania czy nie rwie obrazu oraz czy poprawnie działa G-Sync ale teraz nie pamiętam nazwy kiedyś tam sprawdzałem z takim fajnym wahadełkiem.

Tylko oczywiście mówimy jak monitor już posiada sam w sobie obsługę G-Sync.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

O to właśnie chodzi, jest program do sprawdzania czy nie rwie obrazu oraz czy poprawnie działa G-Sync

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/community/demos/#!/g-sync

G-SYNC Pendulum Demo

Co do blokowania czy to 3 fpsy niżej czy z tego wzorka z redita jak przeczytałem artykuł to u mnie nie ma to znaczenia.

Mam monitor 240Hz 4K więc 220 FPSów i więcej to jestem wstanie tylko osiągnąć przy FG(MFG) a wtedy z automatu wpada reflex i ograniczenie automatyczne ze wzorka. Więc nie musze blokować sam klatek ;-).

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, MadDog napisał(a):

Regułka, że 3 fpsy poniżej odświeżania monitora jest już chyba przeterminowana i nieaktualna.

Pamiętam pisałeś już o tym u mnie niby powinno wyjść 172 ale nie widzę różnicy między 177 a tymi 172, 178 też działa ok jak dałem 179 to już sporadycznie potrafi wystąpić tearing więc ustawiam po prostu jak najwięcej do momentu aż się nie pojawi wcale bez dodatkowego v-sync ;) W gierce w którą gram jak włączę dodatkowo v-sync to jest już inny feeling na myszce, jakby minimalny lag.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Czyli jak rozumiem nie muszę całkowicie wyłączać opcji g-sync w monitorze i w panelu nvidii jeżeli chcę grać zarówno w gry single player jak i multi player w których chcę mieć całkowicie odblokowane fpsy?

Wystarczy, że g-sync będzie ciągle włączony zarówno w monitorze jak i ustawieniach nvidia, a klatki ograniczę sobie samemu pod dany program/grę wchodząc w ustawienia 3d i włączając maksymalną ilość wyświetlanych klatek ustawiając ją na 197? A w grach gdzie nie ustawię tego limitu i uzyskuję 700-900fps to po prostu g-sync wtedy nie będzie działał? 

Opublikowano

Tak, najlepszą płynność uzyskasz z blokadą klatek kapkę poniżej odświeżania z włączonym g-sync a jak w jakiejś gierce potrzebujesz więcej klatek niż potrafi wyświetlić twój ekran np w CSIE to dla tej gry ściągasz limit, jak przekroczysz zakres działania g-sync w twoim przypadku 200hz to sam przestanie działać ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Super :yuppie: Teraz jak wróciłem na chwilę do swojego starego monitora typowo biurowego z 60Hz to aż nie mogę patrzeć na to jak obraz w ruchu staje się rozmyty i jak za wszystkim w ruchu ciągną się takie smugi. I ja tak grałem przez ostatnie 6 lat nie widząc z tym żadnego problemu :rotfl:

Opublikowano

A to norma jak lepszy ekran zobaczymy to od razu na starym widzimy bez problemu wszystkie wady.

Co do G-sync u mnie bez wymuszonego V-sync w sterowniku zawsze widzę rwanie obrazu, ale przestałem używać całkowicie VRR przez problemy na oledach.