miro 1 138 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 22 minuty temu, tommiyacht napisał(a): Max wczoraj kolo minuty czekalem. stanowczo za mało oczywiście pamięci w slotach 2 i 4 licząc od procesora.. nic nie uwaliłeś, msi robi to za pierwszym rzem wyjątkowo dług, potem z nowymi biosami to już nie tzreba nawet memory context restore włączać o ile oczywiście nie uwaliłeś czegoś przez nieumiejętny flash... 1 1
Qrdello 1 128 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 3 minuty temu, tommiyacht napisał(a): ale nie uwalilem ramow przez shutdown podczas trenowania ? Raczej nie. Trenowanie przypomina liczenie każdego kB zawartości pamięci na platformach socket A czy nawet jeszcze pod LGA 775 wieki temu. Tylko, że tam było widać że płyta przelicza zawartość ramu, tutaj nie 1
tommiyacht 14 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 oczywiscie prawilnie 2 i 4, wedle szkicu na pcb. flash bezproblemowy, wszystko sygnalizowalo jak trzeba
galakty 4 383 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 17 minut temu, Qrdello napisał(a): Raczej nie. Trenowanie przypomina liczenie każdego kB zawartości pamięci na platformach socket A czy nawet jeszcze pod LGA 775 wieki temu. Tylko, że tam było widać że płyta przelicza zawartość ramu, tutaj nie I trochę tego nie rozumiem, jaki problem dać taką informację? Czy dzisiaj ludzie są zbyt głupi jak zobaczą tekst podczas uruchamiania PC i się obsrają? 4
Qrdello 1 128 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 Na tej samej zasadzie dpf się w aucie wypala ale broń boże żeby user to widział, bo się obsra a świadomy user to pojedzie kawałek dłużej lub na wyższych obrotach żeby dać się filtrowi wypalić do końca 2
tommiyacht 14 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 (edytowane) Godzinę temu, miro napisał(a): msi robi to za pierwszym rzem wyjątkowo dług, potem z nowymi biosami to już nie tzreba nawet memory context restore włączać Enablujecie to ? Czy to taka opcja BSOD-friendly w zamian za kilka sekund krócej przy boocie ? Czytalem o tym i zdania rozne. Edytowane 6 Listopada 2025 przez tommiyacht
miro 1 138 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 5 minut temu, tommiyacht napisał(a): Czytalem o tym i zdania rozne. no to nasze zdania też mogą być różne rok temu jak składałem coś na msi to włączałem, bo przyspieszało start diametralnie, żeby ludki nie plumkali potem z nowymi biosami usprawnili to znacznie i nie ma potrzeby jak będziesz miał enabled to i tak raz na kilkadziesiat razy zrobi dłuższy trening.. a w ogóle ruszył ci ten komputer ? czy dalej macasz... 1
tommiyacht 14 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 11 minut temu, miro napisał(a): a w ogóle ruszył ci ten komputer ? czy dalej macasz... hehe. popołudniu
Send1N 5 909 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 1 godzinę temu, Qrdello napisał(a): ustaw mu interwał na 60 dni Ja ostatnio ustawiłem 250 na msi pro b650-S wifi w czymś to przeszkadza że dałem max ile się dało?
Qrdello 1 128 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 (edytowane) Na pewno nie, ja ustawiam 60 bo przez dwa miesiące mam spokój a później niech się komp przetrenuje, a nóż widelec jest niestabilność na ramie. Można interwał na 180, można w sumie wyczerpać limit. Edytowane 6 Listopada 2025 przez Qrdello 1
Kadajo 8 946 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 Ja się przy okazji ostatniej aktualizacji biosu dowiedziałem o tym interwale i przestawiłem na 255
Miczi_82 40 Opublikowano 6 Listopada 2025 Opublikowano 6 Listopada 2025 Ja wpisałem 300 i faktycznie przed włączeniem contet restore też trwało mniej więcej minutę zanim komp był w windzie używalny, po włączeniu już jest 20 sekund najwyżej 1
tommiyacht 14 Opublikowano 7 Listopada 2025 Opublikowano 7 Listopada 2025 niestety komp nie bootuje do biosu dalej. Zamienilem kosci ze sobą, ten sam efekt z tą roznicą ze na początku przez chwile pali sie czerwony CPU, potem sam żółty DRAM któy chwile przed zgaśnieciem swieci na zielono. Kaszana.
miro 1 138 Opublikowano 7 Listopada 2025 Opublikowano 7 Listopada 2025 pogubiłem się już.. jeśli diody led świecą a potem gasną czytaj. żadna nie świeci, to teoretycznie wszystko jest w porządku, przetestował... na pewno masz dobrze podpiętą kartę graficzną ? procesor masz z integrą ? to może podepnij pod płytę główną jak czekasz po tym jak zgasną diody to on się resetuje ? znowu się na chwilę świecą i po kolei gasną ? zresetuj jeszcze raz dla pewności zworką bios, a jak nie umiesz to wyjmij baterię.. pierwsze uruchomienie po całkowitym resecie zrób tylko z jedną kością ram jak nie ruszy to ja bym rozebrał wszystko jeszcze raz, wyoglądał i żłożył na stole tylko goła płyta, nic nie podpięte oprócz zasilań, jedna kośc ram i procesor, tyle
tommiyacht 14 Opublikowano 7 Listopada 2025 Opublikowano 7 Listopada 2025 (edytowane) 1) tak, na koncu gasną. (po ok 10 sec) 2) nie mam zamontowanej karty graficznej, podpinam monitor do integry (z 9800x3d) 3) nie resetuje sie, nic sie nie dzieje, wentylatorki sobie chodzą, ekran czarny 4) mam przycisk CMOS i robilem to juz 5) zdaje sie ze musi byc podpiete chlodzenie (czytaj, sygnał do cpu_fan) bo inaczej plyta sie zabezpiecza przed przegrzaniem cpu i nie bootuje. poprawcie jesli sie myle. na ktory slot wpina sie jedna kosc ramu ? Edytowane 7 Listopada 2025 przez tommiyacht
wrobel_krk 921 Opublikowano 7 Listopada 2025 Opublikowano 7 Listopada 2025 Sprawdż rózne porty/kable do monitora włacz/wyłacz monitor jak już zgasną te światła:)
miro 1 138 Opublikowano 7 Listopada 2025 Opublikowano 7 Listopada 2025 11 minut temu, tommiyacht napisał(a): na ktory slot wpina sie jedna kosc ramu ? A2 11 minut temu, tommiyacht napisał(a): 5) zdaje sie ze musi byc podpiete chlodzenie (czytaj, sygnał do cpu_fan) bo inaczej plyta sie zabezpiecza przed przegrzaniem cpu i nie bootuje. poprawcie jesli sie myle. oczywista oczywistość, bez przesady.. mowa o jakichś front panel usb, sata itd
Zachy 773 Opublikowano 7 Listopada 2025 Opublikowano 7 Listopada 2025 Godzinę temu, tommiyacht napisał(a): 2) nie mam zamontowanej karty graficznej, podpinam monitor do integry (z 9800x3d) jesli uzywasz portu usb-c jako zrodla sygnalu powodem moze byc tez sam przewod usb-c chyba, ze mobo ma hdmi / dport porty wyprowadzone.
Qrdello 1 128 Opublikowano 7 Listopada 2025 Opublikowano 7 Listopada 2025 Jeżeli gaśnie wszytko to teoretycznie znaczy, że POSTuje do UEFI bez problemów. Jeżeli nie ma obrazu to powodów może być też kilka. Np. nieodpowiednie ustawienia co do grafiki - tzn. możesz mieć na szytwno wybrane dGPU a tutaj na iGPU próbuje i nie daje obrazu. W takim wypadku komp musi startować z wpiętą grafiką i do niej podłączone źródło obrazu. Z moich doświadczeń niektóre uefi nie wyświetlały się poprawnie przy użyciu złącza HDMI. Miałem tak kilka razy na różnych socketach w MSI i ASUSach. Natomiast zawsze wstawały na display port. Warto uruchomić komputer bez wpiętego ramu zupełnie - jeżeli wtedy dioda RAM będzie się świecić to znaczy że jak wpinasz ram to jest przez uefi widziany. Bo z tego co rozumiem POST test przechodzi i gaśnie. Organoleptycznie warto też jeszcze wyjąć proc i obejrzeć czy jakiś paproch nie poleciał w socket przy montażu, a także - chociaż to raczej oczywistość powinna być - spróbować przeflashować uefi jeszcze raz bez jakichkolwiek wpiętych gratów. Jeżeli to nie zadziała to niestety ale czeka Cię zaniesienie do serwisu który ma na podmiankę inne podzespoły i testowanie co umarło. 1 1
sniper76 168 Opublikowano 10 Listopada 2025 Opublikowano 10 Listopada 2025 Podłączę się do tematu, a propos mobasa MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI - któryś z Was posiada ?? warta grzechu
kamilos69 363 Opublikowano 10 Listopada 2025 Opublikowano 10 Listopada 2025 @sniper76 Dopłać 100zł do X870E TOMAHAWK.
Oldman 534 Opublikowano 10 Listopada 2025 Opublikowano 10 Listopada 2025 (edytowane) Godzinę temu, kamilos69 napisał(a): @sniper76 Dopłać 100zł do X870E TOMAHAWK. X870E TOMAHAWK jakby co to w sklepie MSI była do wyrwania z kodem MSI-PGA-15 za 1189 cebulionów , moze jeszcze promka działa (ja kupiłem i czekam na dostawę). Edytowane 10 Listopada 2025 przez Oldman 1
AudRob 347 Opublikowano 10 Listopada 2025 Opublikowano 10 Listopada 2025 4 godziny temu, kamilos69 napisał(a): @sniper76 Dopłać 100zł do TOMAHAWK. Oczywiście że X870 nie warto kupować ale X870E jak piszesz czy nawet X670E już warto.
ket_rab 317 Opublikowano 11 Listopada 2025 Opublikowano 11 Listopada 2025 (edytowane) Ciekawe mobo MSI B850MPOWER. Na Aliexpress 1058 zł u mnie wychodzi + dojdzie VAT. Jeszcze kod zbije cenę. Edytowane 11 Listopada 2025 przez ket_rab
Rekomendowane odpowiedzi