Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobno nie ma dowodów ze zmiejsza on degradacje oczów, tylko powoduje zmęczenie w nocy.

Podobno taki sam efekt można uzyskać uzywajac f.luxa czy windowsowego filtra niebieskiego swiatla.

Jak jest naprawdę? Ktoś miał i porównywał 2 pary okularów - jedne z filtrem, a drugie bez?

Czy roznica jakosci kolorow przy grafice jest mocno widoczna?

Chce kupic ale ze sklepu internetowego i zastanawiam sie czy warto to rozwazac czy mozna to olac bo owczesna technologia sama dba o to? Also kupował ktoś z jakiś sklepów internetowych oprawki i soczewki wedle recepty? Jakies polecajki?

Zachecam do dyskusji o niebieskim swietle

Opublikowano (edytowane)

Kilka godzin przed snem warto zblokować niebieskie światło do niemal zera.

Co do używania tego w dzień - nie wiem, nie wczytywałem się, nie używam takich szkieł.

5 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Podobno nie ma dowodów ze zmiejsza on degradacje oczów, tylko powoduje zmęczenie w nocy.

tego nie rozumiem. Może chodzi o to, że mniejsza ilość światła niebieskiego oznacza jakiegoś rodzaju adaptację i po noszeniu takich szkieł oczy mogą stać się nadwrażliwe? 

Aha. Apropo. Niebieskie światło jest potrzebne za dnia (i to dużo, choć nie w sensie jednorazowego walenia żarówą 500W po gałach czy patrzenia na słońce) do normalnego nastroju. Niedobór sprzyja problemom z nastrojem (depresja). Ponoć. Ale raczej tak, nawet Naukowy Bełkot o tym wspominał.

Co do filtrów programowych - zależy od monitora. Ja odczuwam różnicę jak używam jakichś okularów, które blokują mi wieczorem, a monitor LCD i tak świeci niebieskim za mocno nawet na jasności na 0. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
9 minut temu, VRman napisał(a):

tego nie rozumiem. Może chodzi o to, że mniejsza ilość światła niebieskiego oznacza jakiegoś rodzaju adaptację i po noszeniu takich szkieł oczy mogą stać się nadwrażliwe? 

Z tego co czytalem to chodzi o to ze jak w ciemnym pomieszczeniu gapisz sie na jasny monitor to psujesz sobie wzrok - ma to sens poniewaz otoczenie obiektu na jaki patrzymy ma rowniez znaczenie. Wiec niebieski filtr zobojętnia albo ogranicza te mocno biale swiatlo [?]?

11 minut temu, VRman napisał(a):

Niedobór sprzyja problemom z nastrojem (depresja). Ponoć. Ale raczej tak, nawet Naukowy Bełkot o tym wspominał.

tak, mozna nawet samemu to zauwazyc jezdzac dobrze oswietloną drogą - te jasne białe swiatlo wplywa na psychike i na koncentracje. Swoją intensywnoscią bardzo szybko męczy - w porownaniu do starych zoltych lamp - ktore w tym przypadku są lepsze. Takie jasne ledowe swiatlo moze tez miec wplyw na skore - analogicznie co slonce na skore 

Spoiler

z tego wzgledu nawet w zime stosuje sie SPF.

13 minut temu, VRman napisał(a):

Co do filtrów programowych - zależy od monitora.

korzystam z f.lux ale windowsowy program zapewnia to samo i widze roznice - slepy nawet by zauwazyl roznice z tym programowym filtrem a bez filtra. roznica tego jak razi bielą bez filtra jest bardzo duza.

Opublikowano (edytowane)

Miałem takie okulary od optyka i oddałem po tygodniu. Dla mnie wszystko widziane na żółto było nie do przyjęcia. Sorry, ale efekt, jakby cały świat był zaszczany niczym śnieg pod latarnią zimą. Lepiej sobie ustawić filtr programowy na zadane godziny (kiedyś popularny był f.lux) i mieć obsikany jedynie monitor wieczorem, a nie całą wizję 24/7. IMO marketing kierowany do ludzi siedzących przed ekranami. Głównym źródłem światła niebieskiego jest Słońce, a jakoś nikt budowlańcom takich okularów nie wciska.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

Z tego co czytalem to chodzi o to ze jak w ciemnym pomieszczeniu gapisz sie na jasny monitor to psujesz sobie wzrok - ma to sens poniewaz otoczenie obiektu na jaki patrzymy ma rowniez znaczenie. Wiec niebieski filtr zobojętnia albo ogranicza te mocno biale swiatlo [?]?

aaa

to tak. Dlatego dobrze jest mieć podświetlone tło za monitorem i trochę po bokach. 

I zdecydowanie zaraz po pobudce nie lampić się w monitor na normalnej jasności. Oczywiście imersja jest lepsza jak się gra przy wyłączonym świetle i tylko widząc obraz na monitorze, ale to jest niezdrowe i takie pozostanie nawet z filtrem niebieskiego, chyba, że to wytniesz do zera ale wtedy wszystkie gry poza tymi z ery mody na sraczkowe filtry (2006-2010) będą mieć "popsuty" obraz. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

Dlatego dobrze jest mieć podświetlone tło za monitorem i trochę po bokach. 

Tak. Tak samo ergonomia stanowiska pracy zakazuje miec monitor a za nim okna z widokiem na cokolwiek - Oko patrzy blisko na monitor, aż tu nagle zerknie prezz okno i ma bardzo daleki widok czegoś - to degraduje oko

Opublikowano (edytowane)

Czekaj, czekaj, bo to inna kwestia.

I różne odległości, na które oko patrzy są właśnie zdrowe a trzymanie wzroku zogniskowanego przez długi czas na jednej odległości prowadzi do krótko i/lub dalekowzroczności. 

edit: choć w zalecanych ćwiczeniach dla oczu mowa jest o minutach, a nie 1-2 sekundzie.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

I różne odległości, na które oko patrzy są właśnie zdrowe

tak ale nie w taki sposob w jaki to robilbys majac monitor przed soba, a z daleka jakis obiekt. dodatkowo jest roznica naslonecznienia - to jzu mniej istotne.

Sam przypadek monitor, a wokol okno jest brakiem wiedzy o ergonomi pracy przy komputerze

edit1

zalecenia sa poprawne - 45min pracy to 15min przerwy czy jakos tak

Opublikowano

Te filtry to marketingowa bzdura.

Nie mogą być zbyt silne, bo wtedy wszystko będzie żółte tak jak w okularach na rower. A jak filtr nie jest mocny, to wycina niewielki fragment niebieskiego, więc efekt też niewielki.

Można osiągnąć to samo zmieniając temperaturę barwową ekranu i nie wydać ani złotówki.

Filtr ma sens tylko w niektórych schorzeniach, kiedy faktycznie niebieskie światło powoduje nadmierną degradację elementów oka.

7 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

Nie, nic nie zobojętnia.

Po prostu zadbaj o odpowiednie oświetlenie pomieszczenia, żeby nie tworzyć wysokiego kontrastu ekran - reszta otoczenia.

Takie jasne ledowe swiatlo moze tez miec wplyw na skore - analogicznie co slonce na skore

Skąd te bzdury?

Sprawne ledy nie emitują UV (niesprawne w zasadzie też nie powinny, ale musiałbym doczytać jakie jest źródłowe spektrum białych led czy wchodzi w ultrafiolet).

Żeby uszkodzić skórę, to trzeba by przystawić np. rękę tuż pod lampę dużej mocy, co po prostu poparzy.

tak, mozna nawet samemu to zauwazyc jezdzac dobrze oswietloną drogą - te jasne białe swiatlo wplywa na psychike i na koncentracje.

Tak, pozytywnie. Światło zbliżone do dziennego zwiększa pobudzenie. Daje też lepsze odwzorowanie kolorów co ułatwia orientację co jest czym.

Tak. Tak samo ergonomia stanowiska pracy zakazuje miec monitor a za nim okna z widokiem na cokolwiek - Oko patrzy blisko na monitor, aż tu nagle zerknie prezz okno i ma bardzo daleki widok czegoś - to degraduje oko

Kolejne bzdury.

Nie ustawia się monitora przed oknem, bo wtedy masz nieodpowiedni kontrast. Albo ekran zbyt jasny względem okna (np. pochmurny dzień) albo zbyt ciemny (słoneczny dzień).

Odległość ostrzenia nie ma znaczenia, ba nawet zaleca się robić przerwy od ekranu i popatrzeć gdzieś w dal, żeby rozruszać oko, żeby się nie zastało w jednej pozycji ogniskowania.

Skupianie wzroku raz na czymś bliskim, raz na czymś dalekim jest naturalną rzeczą, np. patrzysz pod nogi żeby się nie potknąć a za chwilę gdzieś dalej żeby nie wejść w jakąś przeszkodę, czy rozejrzeć się gdzie się jest.

tak ale nie w taki sposob w jaki to robilbys majac monitor przed soba, a z daleka jakis obiekt. dodatkowo jest roznica naslonecznienia - to jzu mniej istotne.

Nie mniej istotne, a samo sedno ergonomii.

8 godzin temu, Karister napisał(a):

Dla mnie wszystko widziane na żółto było nie do przyjęcia.

Kwestia przyzwyczajenia. Miałem kiedyś na rower żółte i pomarańczowe szkła, na początku faktycznie wszystko było nie tak ale po dłuższym czasie w ciągu godziny od założenia mózg się adaptuje. Gorzej jak szkła małe i gdzieś bokiem widać bez zmiany barwy, wtedy męczy taki rozdźwięk.

Obecnie mam z niebieskim filtrem, bo był w pakiecie z lepszym antyrefleksem. Jak się porówna bez to widać lekkie żółte zabarwienie ale podczas jazdy jest to niezauważalne.

Opublikowano
8 godzin temu, Karister napisał(a):

Miałem takie okulary od optyka i oddałem po tygodniu. Dla mnie wszystko widziane na żółto było nie do przyjęcia.

Parę lat chodziłem z takim meksykańskim filtrem. xD Nigdy więcej!

Ale że przyjęli zwrot? Nice. Ja nawet nie pomyślałem żeby zwrócić. Toć to towar na zamówienie jest. 

Opublikowano

Zacznijmy od widma światła słonecznego

image.png.4f5bafd2ec7276a3bd37af4510c56bc0.png

Światło niebieskie to widmo mniej więcej od 380 do 500 nm.

Z tego co jest emitowane przez słońce to tak na prawdę jest najmocniejsze.

image.png.2df60749896dc8dd2d9117891e188b27.png

Atmosfera nieco odfiltrowuje, ale to dalej jedna z najmocniejszych składowych światła słonecznego.

Zatem światło niebieskie jest dla nas jak najbardziej naturalne. Jednak zwiększenie ekspozycji na tą część widma poza normalnym trybem dobowym może zaburzać wydzielanie melatoniny, co może wpływać właśnie na rytm dobowy organizmu. 

Dlatego np. na zmianach nocnych lepiej sprawdzają się neutralne lub zimniejsze barwy białego światła, bo mają mocniejsze widmo niebieskie, co działa pobudzająco w przeciwieństwie do cieplejszych barw. 

Czy niebieskie światło psuje wzrok? Jeżeli mówimy o uszkodzeniu siatkówki, to nie ma na to dowodów. Natomiast długotrwała ekspozycja ogólnie na światło z ekranów (bo świeci nam prosto w oczy przecież) wysusza oczy, męczy je, może powodować bóle głowy. 

Co do monitorów i ekranów, to tutaj mamy różne technologie i stosowanie programowych filtrów niebieskiego światła może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. W niektórych przypadkach zmienia się jedynie balans kolorów wyświetlanego obrazu, ale nie poprzez ograniczenie światła niebieskiego, a przez kombinację pozostałymi kolorami. Można sobie zatem wyeksponować jeszcze bardziej niebieskie światło. Do tego wiele zależy od technologii ekranu, czy masz ekran, który ma podświetlenie białymi ledami, czy ekran w którym każdy piksel świeci własnym światłem.

Jak z podświetleniem, to znów, dochodzi kwestia temperatury barwowej tego podświetlenia, bo jedne będą miały więcej niebieskiego światła inne mniej.

A w całości i tak jeszcze dochodzi posiadanie LEDów do oświetlenia w domu czy w biurze, które też dokładają swoje. 

Nie fiksowałbym się na punkcie niebieskiego światła, a bardziej na samej jasności i kontraście.

Według zasad ergonomii jeżeli stanowisko komputerowe jest przy oknie, to monitor ma być bokiem do okna i to w taki sposób, by światło słoneczne nie odbijało się od monitora. Nie powinien stać na tle okna żeby uniknąć zbyt mocnego światła zza monitora, co szybciej zmęczy wzrok zaburzając również kontrast. Nie powinien stać naprzeciw okna, by uniknąć odblasków na ekranie i oświetlenia ekranu mocnym światłem, co też męczy wzrok i będzie zmuszało użytkownika do ustawienia większych poziomów jasności i kontrastu.

Za to okresowe patrzenie w dal przy pracy przy monitorze jest nawet zalecane by rozluźnić wzrok. 5 minut na każdą godzinę pracy i to nawet masz uregulowane w prawie ;) 

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20250000058

Cytat

§ 7. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom: 
1) łączenie przemienne pracy związanej z obsługą monitora ekranowego z innymi rodzajami prac nieobciążającymi na rządu wzroku i wykonywanymi w innych pozycjach ciała – przy nieprzekraczaniu godziny nieprzerwanej pracy przy obsłudze monitora ekranowego lub 
2) co najmniej 5-minutową przerwę, wliczaną do czasu pracy, po każdej godzinie pracy przy obsłudze monitora ekranowego.

8 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

Jak masz zaburzony kontrast z otoczeniem to męczysz bardziej wzrok. Poczytaj o wymaganiach dotyczących oświetlenia w firmach. Masz tam wymóg dotyczący natężenia oświetlenia na stanowisku, ale też w obszarach otaczających stanowisko, gdzie oświetlenie też ma określone minimalne natężenie które musi spełniać.

To samo powinno mieć się w domu. Nie są wymagane duże wartości natężenia oświetlenia i nie zaburzą jasności i kontrastu samego monitora. 

A tak wygląda widmo LED o temperaturze barwowej 3000k (trochę cieplejszy od neutralnego który ma 4000k)

image.png.e07877115405d727bd4afddf54acde5b.png

Przy 4000k i wyżej wzrośnie udział światła niebieskiego, będzie malał udział światła o większych długościach fali.  Dopiero przy bardzo zimnych barwach udział niebieskiego światła będzie znaczny.

Co do stosowania filtrów ochronnych na skórę zimą to bardziej przy śniegu, bo to wtedy jest dodatkowa warstwa mocno odbijająca promieniowanie. 

9 godzin temu, VRman napisał(a):

to tak. Dlatego dobrze jest mieć podświetlone tło za monitorem i trochę po bokach. 

Dobrze jest mieć po prostu oświetlenie w pomieszczeniu w którym korzystamy z kompa. Siedzenie blisko przed ekranem po ciemku najbardziej męczy wzrok. 

Opublikowano
9 godzin temu, Karister napisał(a):

Miałem takie okulary od optyka i oddałem po tygodniu. Dla mnie wszystko widziane na żółto było nie do przyjęcia.

Ja tak niestety wytrzymałem parę lat. W związku z wadą wzroku myślałem, że to jest lepsze rozwiązanie dla ochrony oczu, ale tak naprawdę zmęczenie było takie samo jak na okularach bez filtra. Dałem już sobie spokój z jakimikolwiek filtrami, bo zniekształcenie, szczególnie białego, było tragiczne. Dzisiaj i tak ekrany bardzo mocno obcięły złe światło niebieskie, więc oczy już się tak nie męczą nawet na wysokich jasnościach.

Opublikowano

Ja nosze takie okulary już XX lat, zmęczenia nie niwelują przynajmniej u mnie ale o wiele mniej rzucają się w oczy refleksy w szkłach innych odbitych punktowych źródeł światła z tym filtrem. To prawda ze ociepla on trochę obraz ale dla mnie to akurat na plus :)

Ostatnio miałem przez chwile okulary bez tego filtra i od razu zauważyłem ze coś jest nie tak i się okazało ze nie dali tego filtra. Z drugiej strony filtr mi się w aktualnych okularach ściera wiec nie wiem czy jakość spada czy jak.

Opublikowano
4 godziny temu, Zas napisał(a):

Flux to patologia.

a dlaczego?

2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Skąd te bzdury?

gdzies czytalem ze te mocne ledowe swiatla pobudzaja i psują cykl dobowy czy cos takiego - to o czym w sumie LeBomb napisal w swojej wypowiedzi.

2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Obecnie mam z niebieskim filtrem, bo był w pakiecie z lepszym antyrefleksem. Jak się porówna bez to widać lekkie żółte zabarwienie ale podczas jazdy jest to niezauważalne.

Gdybys bral bryle jeszcze raz to zdecydowałbys sie na niebieski filtr ponownie czy tylko sam antyrefleks?

^ W sumie to pytanie do wszystkich.

I czy ktorys z Was decydował sie na zakup przez internet? np firmoo albo fielmann czy inne?

//btw bardzo fajnie rozpisałeś o swietle LeBomb

Opublikowano

Ja opisałem techniczną stronę niebieskiego światła. W przypadku wniosków to tak:

1. Niebieskie światło wpływa głównie na wydzielanie melatoniny, ale przy ekranach wiele zależy obecnie od jego typu

2. Programy do redukcji niebieskiego światła niewiele dają, bo mogą zwiększyć ilość niebieskiego światła zamiast ją zmniejszać tu masz ciekawy artykuł https://laboratoriumfotometryczne.pl/filtr-swiatla-niebieskiego/

3. Wystarczy ogarnąć temperaturę barwową ekranu, tak jak pisał @Bono_UG i minimalizujesz problem bez dodatkowych kosztów. 

Opublikowano

Flux to patologia, bo albo idiotycznie wygląda, albo nie działa. 

Co do okularów - ja bym nie robił online, chyba, że masz zmierzone oprawki, ale zawsze możesz kupić taniej w sieci te zmierzone i pójść z nimi do optyka. Wtedy ci przynajmniej dopasuje do twarzy zauszniki itp. 

Chyba że Fielmnan czy Kodano, to chyba i tak odbierasz w salonie? 

Soczewki okularowe nie są jakoś specjalnie tańsze online, do tego w Fielmnan czy VE nie wiesz co kupujesz. 

Opublikowano (edytowane)

mam recepte wiec interesują mnie firmy ktore robia to online - oprawki i soczewki bo w moim przypadku wychodzi odczuwalnie taniej. 1000zł za same szkła stacjonarnie a za 700 moge miec szkła z wysokim indeksem filtrami powłokami i w miare git oprawkami.

28 minut temu, Zas napisał(a):

Flux to patologia, bo albo idiotycznie wygląda, albo nie działa. 

u mnie działa, tak samo jak windowsowa funkcja ale działa :E

mam wszystkie dane poza PD czyli odleglosc srodka oka czy cos takiego, a to mozna sobie samodzielnie zmierzyć. W każdym salonie optycznym raczej regulacja zausznikow jest za darmo nawet jak nie kupilem u nich.

28 minut temu, Zas napisał(a):

Chyba że Fielmnan czy Kodano, to chyba i tak odbierasz w salonie? 

chyba nie, fielmann to sklep internetowy i stacjonarny wiec na 100% wysyłają. Jesli ktos kupowal online to chcialbym wiedziec jakie sklepy internetowe polecacie a jakie nie

Sprawdzilem teraz KODANO i o matko - za indeks 1,74 z filtrami i bajerami 700zł prawie - a oprawki za 100zł nawet nie wygladają zle, choc nie przegladalem sie innym bo tylko chcialem sprawdzic cenowo. U optyka za same soczewki z indeks 1.74 1k - bez filtrow i innych bajerow. 

Oprawki u optyka raczej są w takiej samej cenie ale soczewki nah. Pewnie to uzaleznione jest od marzy czy od producenta szkiel

edit1

przeczytalem te badanie z linku wyzej - wynik dosc ciekawy, wieczorem sprawdze komfort z uzytkowania po zmiejszeniu jasnosci monitora - bo nigdy tego nie tykałem i mam na 40% ~100/120cd

Edytowane przez Pan Mateoo
Opublikowano
6 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

Gdybys bral bryle jeszcze raz to zdecydowałbys sie na niebieski filtr ponownie czy tylko sam antyrefleks?

Bez, zwłaszcza jakbym miał za niego dopłacać.

Co bym spróbował do tych rowerowych, to po prostu barwienie na żółto, żeby w pochmurne dni było lepiej. Powstrzymuje mnie jednak obawa przycięcia ilości światła w nocy (do kilkunastu %), jednak bezbarwne lepiej się wtedy sprawdzają. Do tego te okulary mam z korekcją, więc niewymiennymi szkłami, zatem fotochromy, które też ciut światła zabierają (obecnie prawie nic, wcześniejsze zdaje się że do 5%).

Opublikowano (edytowane)

No i jak foto, to tylko zielone lub brązowe - szare czy niebieskie dają słaby kontrast. :) No...  nie wiem jak fioletowe i różowe... :E 

@Pan Mateoo No jak ci nie przeszkadza zakup jakichś chińskich Jörg Optik, to twoja sprawa. :) Nie wydaje mi się, ze stacjonarnie dostaniesz 1.74 "bez filtrów i bajerów", chyba nikt nie oferuje gołych soczewek w tak wysokim indeksie, np. Hoya ma w 1.74 tylko topowe powłoki. Także ten 1000 zł to raczej ze wszystkim, a jeśli nie, to ktoś raczej ładnie zdziera kasę z klienta. No z optykami jak ze wszystkim, warto sprawdzić kilku, zresztą nie musisz kupować Essilora czy innego Zeissa, są też tańsze polskie JZO.

Co do rozstawu źrenic - no niby można, jak nie masz zeza. :E Prosta wada owszem, wybacza wiele, kąt pantoskopowy mniej się liczy... 

Generalnie przy taniosze online trudno chyba coś polecać albo odradzać, jakości itp. nikt w takim wypadku nie szuka.

Edytowane przez Zas
Opublikowano
34 minuty temu, Zas napisał(a):

No i jak foto, to tylko zielone lub brązowe

nie zdecydowalbym sie na takie bo sie boje o to wlasnie jak beda przeklamywac rzeczywistosc i dla mnie to niepotrzebne. 

za puste, zwykle 1,67 bez antyrefleksu albo z zwyczajnym jest zdecydowanie zbyt duza roznica miedzy stacjonarnie a online. obczailem ze sa sklepy internetowe ktore jasno mają zaznaczone od jakiej firmy sa oprawki i nawet wtedy za hoya wychodzi o wiele lepiej niz stacjonarnie.

soczewki jakie rozwazam to te od marek Hoya Essilor Zeiss JZO

37 minut temu, Zas napisał(a):

Co do rozstawu źrenic

teraz zauwzylem ze jest duzo stron, dzieki ktorym mozna za pomoca kamery zmierzyc PD. pare pomiarow i bede pewny tej wartosci. zeza nie mam wiec to ulatwia wszystko. dziwne ze na badaniu mi nie wpisali PD, ale mb bo moglem o to poprosic (gdybym wiedzial)

37 minut temu, Zas napisał(a):

Generalnie przy taniosze online trudno chyba coś polecać albo odradzać, jakości itp. nikt w takim wypadku nie szuka.

Racja, dlatego ciekaw jestem osob ktore kupowaly w danych internetowych sklepach i czy sa zadowolone, a nie o konkretne produkty.

Opublikowano

Miałem sporą wadę na 1 oko i okulary nosze już z 30 lat. Filtr światła niebieskiego brałem zawsze oczywiście na zdrowe oko też ;) Po laserowej korekcji dalej nosze okulary tylko z tym filtrem. Na telefonie z okularami czy i bez jest różnica delikatna. Dużo większa jest kiedy w samsungu włączy się ochrone wzorku.

Nie mniej, bez okularów przy moich, 10 czy 12 godzinach gapienia się w ekran głowa po paru h potrafi rozboleć. Kiedy jednak w zakładam to się nie zdarza. Nie wykluczam, że to placebo :E

Opublikowano
41 minut temu, gotrunks napisał(a):

Nie mniej, bez okularów przy moich, 10 czy 12 godzinach gapienia się w ekran głowa po paru h potrafi rozboleć. Kiedy jednak w zakładam to się nie zdarza. Nie wykluczam, że to placebo :E

moze just skill issue?

a moze kwestia przyzwyczajen i gybys dluzej nie korzystal z bryli to bylo by tak samo? Tego sie nie dowiemy ale dzieki za swoje zdanie