Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

aktualnie i5 12400f, rx6600, zasilacz 600w, 16gb, 1tb ssd, b660m ds3h ax ddr4

szukam skoku wydajności w gierce cs2(faceity) myślę nad zmianą platformy 7500f/9600x + jakąś lepszą płytę by móc później zapodać jakiegoś upgrade ale przy czym zostawić tego rx6600 chyba do cs2 na 1280x960 i low ustawieniach pociągnie jeszcze.... kwota ~3000

Opublikowano

75-100% mirage 250fps spadki do 130

inną drogą macie polecić jakiś monitor godny uwagi 240hz i bez ghostingu? 

29 minut temu, Dirian napisał(a):

Masz jakieś lepsze chłodzenie do obecnego CPU?

mam jeszcze silentiumpc ale to było kupowane przed wyjściem am5

Opublikowano (edytowane)

Generalnie po wymianie CPU to GPU też może cię ograniczać nawet w niższej rozdziałce. Raczej odkładałbym kasę na jakiegoś RTX 5060 żeby wykorzystać nowe CPU.

Pewnie jakaś Fera / Fortis? Jak tak to zmieniłbym na coś wydajniejszego, np. https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-montech-nx600-black-chlodzenie-cpu-15667065/

Monitor jak chcesz zostać przy niższej rozdziałce to np. https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-gb2471hs-b1-red-eagle-15571832/ 

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

co do karty  - ustawiasz 640x480 lowest i testujesz. 5090tka w tej rozdziałce i na tym procu wiele by nie zmieniła. 

Co do proca - to już jest niezły proc.

Zmiana na 7600 nie ma sensu, za mały skok ogólnie, choć może w CS2 akurat spory, nie wiem.

+1 do "bierz 7800x3d "

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kkk2233 napisał(a):

75-100% mirage 250fps spadki do 130

inną drogą macie polecić jakiś monitor godny uwagi 240hz i bez ghostingu? 

mam jeszcze silentiumpc ale to było kupowane przed wyjściem am5

Po zakupie 9800X3D testowałem kilka kart w CS2,

-3070 trzymała już bardzo wysokie FPSy, z wysokim 1%low

-9070Xt miał niewiele więcej ok 100Fpsów, 1 % low fps może 10fps więcej

-RX 5600 Challenger D./ po wgraniu biosu od 5600XT też robiłem ok 500Fpsów ale już spadki 1% low były bardzo duże, już dokładnie nie pamiętam, chyba coś ok 50% gorzej niż na 3070

Chyba ta gra zawsze obciąża mocno GPU. Na 3070 miałem na low/1280/960 99% obciążenia GPU, teraz na 9070XT te same ustawienia mam podobnie, często obciążenie jest 85-99%

13 godzin temu, Kyle napisał(a):

Ile procent obciążenia GPU podczas gry masz obecnie?

Edytowane przez matakujce
edit
Opublikowano
9 minut temu, matakujce napisał(a):

-9070Xt miał niewiele więcej ok 100Fpsów, 1 % low fps może 10fps więcej

Najnowsza seria Radków ogólnie cienko wypada w CS, nie wiem czy to kwestia sterowników czy o co chodzi, ale widać to w testach. RX 9070 XT wyraźnie odstaje od RTX 5070, tak samo jak RX 9060 XT od słabszego RTX 5060.

9070 XT wypada w CS2 na poziomie starego RTX 3080 co już samo w sobie potwierdza, że coś tutaj jest nie tak ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Dirian napisał(a):

Najnowsza seria Radków ogólnie cienko wypada w CS, nie wiem czy to kwestia sterowników czy o co chodzi, ale widać to w testach. RX 9070 XT wyraźnie odstaje od RTX 5070, tak samo jak RX 9060 XT od słabszego RTX 5060.

9070 XT wypada w CS2 na poziomie starego RTX 3080 co już samo w sobie potwierdza, że coś tutaj jest nie tak ;) 

To prawda, sam się zdziwiłem, że nie ma praktycznie różnicy po wymianie karty graficznej. Mimo wszystko do CS2 karta jest niemniej ważna co CPU, warto brać przynajmniej coś pokroju 3070/5060 do niskich ustawień. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

dobra czyli mam dwie ścieżki w które mogę iść na ten moment 

7800x3d + 16gb ddr5 + b650 i zostanie przy rx6600 (600w wystarczy?)

5060ti/5070(co wiąże się ze zmianą skrzynki max 280cm karta chyba że jakaś na 2 wenty) - wymiana zasilacza

tylko ciężko mi wybrać co da satysfakcje... co byście wybrali będąc na moim miejscu?

Edytowane przez kkk2233
Opublikowano (edytowane)

można wrzucić 14600k, osiągi w połowie między 12400f a 7800x3d, ram i płyta zostają. Do tego rtx3070 i cena/efekt chyba najlepiej wyjdzie

47 minut temu, kkk2233 napisał(a):

dobra czyli mam dwie ścieżki w które mogę iść na ten moment 

7800x3d + 16gb ddr5 + b650 i zostanie przy rx6600 (600w wystarczy?)

5060ti/5070(co wiąże się ze zmianą skrzynki max 280cm karta chyba że jakaś na 2 wenty) - wymiana zasilacza

1. Zamiast 7800x3d może być 7500x3d, w CS minimalna różnica a 350 w kieszeni. Zasilacz starczy (a w sumie co to jest za model?)
2. Zasilacz starczy, jak zmienisz karte to i tak procek nie wyrobi.

Edytowane przez kubon
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kubon napisał(a):

Zasilacz starczy (a w sumie co to jest za model?)

SilentiumPC Vero L3 600W zakupiony w 2022

2 godziny temu, kubon napisał(a):

Zamiast 7800x3d może być 7500x3d

chyba bardziej kusi mnie większa ilość rdzeni 

Edytowane przez kkk2233
Opublikowano
10 godzin temu, kkk2233 napisał(a):

SilentiumPC Vero L3 600W zakupiony w 2022

to starczy w kazdym scenariuszu.

10 godzin temu, kkk2233 napisał(a):

pod te karty  co sie tu przewijają nie bedzie różnicy.

Opublikowano
11 godzin temu, kkk2233 napisał(a):

... a ile rdzeni efektywnie wykorzystuje ten CS2? 4? Ustaw niską rozdzielczość (np. 1280x720), niskie, stałe taktowanie CPU (np. 2GHz) wyłącz SMT itp., a następnie w BIOS wyłączaj kolejne rdzenie i zobacz kiedy zacznie się zmieniać fps.

17 minut temu, Dirian napisał(a):

7500X3D przy obecnych cenach nie ma wg mnie sensu,

W ogóle mając i5 12400f po prostu kupiłbym szybszy CPU na obecną płytę, jeśli chciałbym "przyśpieszyć CPU", a nie wygłupiałbym się z zakupem DDR5 teraz i do tego wymiana płyty, nie licząc samego CPU.

15 godzin temu, kkk2233 napisał(a):

5060ti/5070(co wiąże się ze zmianą skrzynki max 280cm karta chyba że jakaś na 2 wenty) 

2 wentylatorowa karta jak zauważyłeś zmieści się bez problemu i są takowe RTX 5060Ti.

Opublikowano
2 godziny temu, Dirian napisał(a):

7500X3D przy obecnych cenach nie ma wg mnie sensu, tym bardziej że dość mocno odstaje w CS od 7800X3D (co w sumie jest trochę dziwne).

ceneo 880zł vs 1220zł, to nie jest mała różnica chyba że od chińczyka z ali to koło tysiaka dostanie

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, kubon napisał(a):

ceneo 880zł vs 1220zł, to nie jest mała różnica chyba że od chińczyka z ali to koło tysiaka dostanie

Niby tak, z drugiej strony jak juz robimy przesiadkę na DDR5 to celowalbym w jak najmocniejszy CPU który jest w zasięgu. 

3 godziny temu, Kyle napisał(a):

W ogóle mając i5 12400f po prostu kupiłbym szybszy CPU na obecną płytę, jeśli chciałbym "przyśpieszyć CPU", a nie wygłupiałbym się z zakupem DDR5 teraz i do tego wymiana płyty, nie licząc samego CPU.

Jest to jakaś opcja, ale jak wrzucisz tam 14600k to w połączeniu z DDR4 w CS nie będzie ogromnego przyrostu wydajności, wiec znów jest to rozwiązanie na pół gwizdka pod te konkretną grę.

Miałem u siebie 14600k dla testu pożyczony jakiś czas temu, i owszem w CS miałem około 100 klatek więcej średnio względem obecnego 12600. Niby spory wzrost ale zaraz znów wyjdzie jedna, druga aktualizacja do CS i będzie coraz gorzej. Wiec to rozwiązanie na krotki termin.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
58 minut temu, Dirian napisał(a):

Niby tak, z drugiej strony jak juz robimy przesiadkę na DDR5 to celowalbym w jak najmocniejszy CPU który jest w zasięgu. 

No i co z tego że wrzuci 7800x3d jak zostanie z rx6600. Wolałbym tego 7500x3d, sprzedać 6600 i różnice z cpu dołożyć do rtx3070

Opublikowano (edytowane)

Z tego co zrozumiałem to GPU też planowane do zmiany jako druga opcja.

Przy braku wymiany GPU to jedyna sensowna opcja to wrzucić 14600k imho, ale i tu bym się zastanawiał czy jest sens w ogóle zmieniać proca przy tej karcie... 

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

dobra bo już po komentarzach mam mętlik 😂

prosem i tak nie zostanę więc pomijając fakt tego że ten x3d top tier proc go gierek to czy po prostu więcej korzyści aktualnie nie da mi zakup takiego amd 7500f/7700/9600x + 16gb + b650 + 5060ti/9060xt/5070 i ewentualnie w przyszłości dodanie kolejnych 16gb i wymiana proca gdy mocy będzie brakować?

tak wiem to wychodzi ponad budżet

Edytowane przez kkk2233
Opublikowano

Jak masz brać 7800X3D bez zmiany GPU to bez sensu.

Raczej postawiłbym wtedy na 9600 za 750 zł, jakaś przyzwoita płytę pod upgarde typu https://www.ceneo.pl/182694663?srsltid=AfmBOooefJJa2ApZLqHzvHQ5ugDRo5Jf8JJRdMwXZUIqduFQBIoagnDL - już z PCIe 5.0 dla GPU, no i wtedy polować na GPU na jakie budżet pozwala. 9060 XT odpuść bo słabo wypada w CS. Jak grasz tylko w tę jedną grę to 5060 Ti 8GB nie jest głupia opcja.