Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szukam jak najlepszej kiery do gier, żeby miała jak najbardziej realistyczne odczucia podczas grania. Jestem w tym zielony. Moja obecna kiera na zdjęciu to Logitech G29.
- Myślę że najlepsza by była z Direct Drive
- Żeby była okrągła, a nie taka jak do F1
- Żeby miała sporo przycisków. Jak G29 albo ostatecznie trochę mniej
- Do gier takich jak Forza Horizon 5, BeamNG.drive, NFS Heat i tych co jeszcze wyjdą. Bardziej wyścigowe, nie symulatory
- Może być do PC i do PS, może kiedyś kupię PS5
- Musi być do niej dołączona lub dostępna do kupienia dźwignia zmiany biegów, trzy pedały w tym sprzęgło i nie na 100% konieczny hamulec ręczny
- Będzie przyczepiona do biurka
Cenę podałem maksymalną, co nie znaczy że tyle chcę koniecznie wydać. Kolega proponował mi Moza R5. Moje podzespoły: https://www.morele.net/inventory/info/127c23fe/

IMG_20250901_153430_023.jpg

Opublikowano

zdejmij podkladke jak mocujesz kierownice bo zrobisz w niej dziury.

Jaki masz budzet?

jesli chodzi o kierownice ktore są nieodpinane - niemodulowe to 

Thrustmaster T300 RS 1500-1700
LOGITECH G29 900-1200
Logitech G923 1000-1200
Thrustmaster T128 600; 1100 z shifterem
Tracer SimRacer 6in1 420 z shifterem w zestawie

chyba ze tobie chodzi o to ze masz baze i w nia wpinasz kiere - takie modulowe, wlasnie chyba direct drive.

ale okresl budzet

1 godzinę temu, Mati.Sk8PL napisał(a):

Cenę podałem maksymalną

7k to jest ten budzet?

• Haha 1
Opublikowano

@Pan Mateoo Tak, budżet to 7k zł. Tyle podałem, bo do tej kwoty znalazłem najdroższe kiery okrągłe. Nie chodzi mi o kierę do wpięcia do bazy. Tylko o wszystko nowe, kiera, baza z DD, 3 pedały i do dokupienia dźwignia zmiany biegów i ewentualnie hamulec ręczny. Możesz mi polecić jakieś kiery z tych droższych i bardziej zaawansowanych?

Opublikowano

mysle ze celowalbym w produkty monza

kiedys jak szukalem i sam robilem research to bazowalem na tej stronie; simracingcockpit ale widze ze sa tez inne strony, ktore to porownują i maja ciekawe art.

sam w takim budzecie ci nic nie polece to to wykracza poza moj budzet i wiedze :E 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

zdejmij podkladke jak mocujesz kierownice bo zrobisz w niej dziury.

Jaki masz budzet?

jesli chodzi o kierownice ktore są nieodpinane - niemodulowe to 

Thrustmaster T300 RS 1500-1700
LOGITECH G29 900-1200
Logitech G923 1000-1200
Thrustmaster T128 600; 1100 z shifterem
Tracer SimRacer 6in1 420 z shifterem w zestawie

chyba ze tobie chodzi o to ze masz baze i w nia wpinasz kiere - takie modulowe, wlasnie chyba direct drive.

ale okresl budzet

7k to jest ten budzet?

Ale żeś mu polecił. :P 

Pytanie do jakiej gry. Pytanie jaki budżet. Budzet jest 7k

Do GranTurismo to najbardziej realistyczne odczucia daje TGT2 z racji transducera, ktory dziala niestety tylko w tej grze, ze wzgledu na licencje. 

Do reszty gier w sumie tez GT7, najlepsze bedzie Fanatec DD Pro

FANATEC Gran Turismo® DD Pro (5 Nm) - Kierownica - najlepsze ceny, tysiące opinii w x-kom.pl https://www.x-kom.pl/p/1342338-kierownica-fanatec-gran-turismo-dd-pro-5-nm.html 

+ jakis konkretny fotel np Omega, ze wsparciem na manipulatory, + dzwignia zmiany biegow. Dobry fotel okolo 1500-2000zl, skrzynia do trustmastera stalowo aluminiowa 750zl, do fanateca okolo 900zl

Edytowane przez maxmaster027
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale żeś mu polecił. :P 

Pytanie do jakiej gry. Pytanie jaki budżet. Budzet jest 7k

Do GranTurismo to najbardziej realistyczne odczucia daje TGT2 z racji transducera, ktory dziala niestety tylko w tej grze, ze wzgledu na licencje. 

Do reszty gier w sumie tez GT7, najlepsze bedzie Fanatec DD Pro

FANATEC Gran Turismo® DD Pro (5 Nm) - Kierownica - najlepsze ceny, tysiące opinii w x-kom.pl https://www.x-kom.pl/p/1342338-kierownica-fanatec-gran-turismo-dd-pro-5-nm.html 

+ jakis konkretny fotel np Omega, ze wsparciem na manipulatory, + dzwignia zmiany biegow. Dobry fotel okolo 1500-2000zl, skrzynia do trustmastera stalowo aluminiowa 750zl, do fanateca okolo 900zl

TGT2 jest bez Direct Drive, więc odpada. Tak mi się przynajmniej wydaje, że z DD byłaby najlepsza kiera. FANATEC Gran Turismo DD Pro mi się bardzo podoba. To sprzęgło będzie pasować do pedałów tej kiery? Bo nie ma info o nim w sklepie. Czy trzeba dokupić cały zestaw trzypedałowy? Nie widzę do kupienia tej samej kiery z bazą bez pedałów. Do tego hamulec ręczny. Da się doczepić ten hamulec do biurka? Bo widzę tylko uchwyt do kokpitu. Czy dokupić do niego uchwyt na biurko do biegów i hamulca? + dźwignia do biegów, chociaż nie mogę znaleźć info, czy ta jest kompatybilna z tą kierą. Fanatec Gran Turismo DD Extreme 15Nm może być lepszy? Czy cena jest wyższa za dodatkowy wyświetlacz i inne przyciski? Jak nie jest lepszy to kupię FANATEC Gran Turismo DD Pro. Fotel dla gracza mam, chociaż tańszy za 800 zł, ale mi on wystarcza

Edytowane przez Mati.Sk8PL
Opublikowano

Do takiej kiery nie chodzi o sam fotel, a o stand gdzie tą kierownicę solidnie przymocujesz, stand może być razem z fotelem.

Do takiego biurka jak przymocujesz taką mocną kiere nawet jak ma uchwyty to ci może wyrwać ten blat z czasem :E 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, lukadd napisał(a):

Do takiej kiery nie chodzi o sam fotel, a o stand gdzie tą kierownicę solidnie przymocujesz, stand może być razem z fotelem.

Do takiego biurka jak przymocujesz taką mocną kiere nawet jak ma uchwyty to ci może wyrwać ten blat z czasem :E 

Może tak być. Zobaczę jak będzie kiera pracować z moim biurkiem. Jak będzie zaczynać się tak dziać, to kupię stand. Tylko wtedy ciężki będzie dostęp do klawiatury i myszki.

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Do biurka to max 5 NM, wszystko powyżej rozwali mebel i będzie w takie wibracje wpadać, że szkoda sprzętu.

Moza jest okey, fajny ekosystem można zbudować.

A to o to chodzi w tym "Nm", nie wiedziałem co to znaczy :P. To tej z 15 Nm nie kupię

Opublikowano

Rozkręcać to chyba nie, tam wszystko spawane plus zamykacze, tylko płytka na górze sztycy jest na jebutną śrubę z nakrętką... no ale to i tak niezłe, że się sam zaczął składać. :P Może jakieś lepsze rowerowe obejmy na sztycę pod siodełko dałyby radę, one przecież powinny wytrzymywać duże wibracje :E 

W takim budżecie to ja nie wiem, ale można się już chyba rozglądać za Asetekami, Simucube, Simagicami, VRS i cała resztą egzotyki, ale na ile to dobre i co polecić, to za cholerę nie wiem. Autorowi polecam sprawdzi r/simracing albo forum OverTake. 

• Thanks 1
Opublikowano

Skręcałem na MAX a i tak się luzowało, 9NM to jest naprawdę dużo, wjazd na tarkę i wszystko w pokoju wpadało w takie wibracje, że zaraz sąsiad z dołu by przyszedł.

Do tego musi być stabilny rig i najlepiej na jakiś gumowych podkładach. 

W dniu 1.05.2026 o 00:20, Zas napisał(a):

W takim budżecie to ja nie wiem, ale można się już chyba rozglądać za Asetekami, Simucube, Simagicami, VRS i cała resztą egzotyki, ale na ile to dobre i co polecić, to za cholerę nie wiem. Autorowi polecam sprawdzi r/simracing albo forum OverTake. 

Ja bym szedł albo w Moza, albo Simagic EVO, najnowszy wypust od nich. 

Np. tu - https://simline.eu/pl/zestawy-simracingowe/simagic-alpha-evo-sport-gt-neo-bundle