Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Coraz częściej pojawią się spadki fpsów i mikrościnki, które zaczynają czasem irytować. Głównie w Rust.

Aktualny zestaw to

13600KF

32GB DDR4

3060TI

MSI B660M

SPC 600W

Według Was, lepiej upgrade, czy nowy zestaw? GPU do zmiany? Na jakie?

Dzięki z góry.

Opublikowano (edytowane)

Zacząłbym od wymiany GPU, kwestia jaki budżet. Minimum na co warto skakać to RTX 5070 / RX 9070 / RX 9070 XT.

Dalszy upgarde, szczególnie z myślą o Rust, to już wymiana płyty, proca i RAM na DDR5. Rust uwielbia procki z 3D-Vcache, więc 7800X3D czy 9800X3D, no ale 13600KF to nadal mocne CPU więc taki upgarde jest średnio sensowny patrząc pod kątem innych gier.

Sprawdź jeszcze czy nie masz jakiegoś syfu w systemie albo czy CPU i GPU się nie przegrzewa, może jakieś dropy taktowania są i stąd te przycinki.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Dirian napisał(a):

Zacząłbym od wymiany GPU, kwestia jaki budżet. Minimum na co warto skakać to RTX 5070 / RX 9070 / RX 9070 XT.

Dalszy upgarde, szczególnie z myślą o Rust, to już wymiana płyty, proca i RAM na DDR5. Rust uwielbia procki z 3D-Vcache, więc 7800X3D czy 9800X3D, no ale 13600KF to nadal mocne CPU więc taki upgarde jest średnio sensowny patrząc pod kątem innych gier.

Sprawdź jeszcze czy nie masz jakiegoś syfu w systemie albo czy CPU i GPU się nie przegrzewa, może jakieś dropy taktowania są i stąd te przycinki.

Dziękuję. Obejrzałem testy i faktycznie 5070 to spory przeskok, więc wezmę to jako priorytet do zmiany. Budżet raczej nie jest jakiś ograniczony, ale też nie ma co przesadzać na weekendowe granie, więc 5070 jak najbardziej pasuje.

CPU osiąga w maksymalnym obciążeniu podczas gry z 80*C, więc chyba tragedii nie ma.

Jest jakieś dobre narzędzie aktualnie do sprawdzenia syfu w systemie? Już dawno nie miałem problemów z tym komputerem, więc wyleciałem z obiegu takich informacji. :D

Opublikowano
W dniu 29.04.2026 o 10:20, Dirian napisał(a):

Generalnie po zmianie GPU to można i formata strzelić i postawić system na nowo.

Zawsze by można. Jednak nie przesadzajmy - nie takie rzeczy się robiło (jak wymiana GPU bez formatowania) i nie było najmniejszego problemu z płynnym działaniem.

Opublikowano

Nie napisałem, że jest to niezbędne, ale jeśli format to nie problem to zawsze warto postawić system od nowa wg mnie. Tym bardziej po kilku latach użytkowania, gdzie w systemie potrafi się nazbierać sporo różnego syfu. Ofc jak dla kogoś to problem bo ma duzo rzeczy pod siebie skonfigurowane itp, no to nie jest to mus.

Opublikowano

@Krzyn Masz waść całkiem porządny zestaw, jedyne, co tak naprawdę odstaje, to GPU - i to bym tylko wymieniał obecnie. Jak Ci radził @Dirian - skacz na co najmniej 5070/9070/XT a resztę zestawu zostaw. Przy obecnych cenach nie ma sensu na siłę tego zmieniać. Zmiana GPU da Ci dużego boosta, jakby nie było.

Co do przycinek - poza wspomnianym wcześniej systemem, warto też zobaczyć, jak sie mają temperatury SSD podczas używania, bo jeśli będą wysokie, to też mogą powodować przycinki.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.04.2026 o 20:40, Krzyn napisał(a):

13600KF

Mój ziomek ma tego procka co prawda pod DDR5 ale RTX4090 daje radę obsłużyć. 

Więc wymień GPU i zapomnij na 2 może 3 lata.

Potem ogarniesz nowszą maszynę. 

Teraz to bez sensu przy twoich podzespołach pchać się w nowy cały zestaw. 

• Like 1