Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Naszła mnie ochota na przesiadkę z chłodzenia powietrznego Thermalright Phantom Spirit 120 na AiO Genesis Hydria 360 ARGB.

15246141_0_f.jpg

Całkiem przypadkiem znalazłem ciekawą promocję za 199zł z dodatkową szansą zwrotu 100zł na kartę podarunkową.
(https://www.pepper.pl/promocje/chlodzenie-wodne-genesis-hydria-360-argb-czarne-nlg-2321-mozliwe-99zl-czytaj-opis-1272147)

Jak to oczywiście ja, skusiłem się, tym bardziej, że mam już dużo rzeczy od tego polskiego producenta i jestem z nich bardzo zadowolony.
Czy ktoś z forum posiada to chłodzenie lub miał z nim styczność i byłby w stanie podzielić się ogólnie swoim zdaniem na jego temat?
Niestety fizycznie do mnie dotrze w okolicy wtorku/środy przyszłego tygodnia, więc dopiero wtedy będę w stanie "namacalnie" pewne kwestie zweryfikować.
Wedle tego co zdążyłem już wykopać w internecie ma bezgłośną pompkę, jest solidne, a jego główną wadą, która się powtarza są rzekomo dosyć głośne wentylatory przy wysokich obrotach, co myślę, że da się ujarzmić odpowiednio ustawioną krzywą, ew. fanswapa też rozważę.

Ktoś coś?

@ITHardwareGPT Arnoldzie, przeszukaj internet pod kątem komentarzy użytkowników tego chłodzenia i spróbuj dokonać jakiejś praktycznej analizy powtarzających się zalet i wad.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
@Lameismyname Arnold melduje po przekopaniu neta: za 199 zł, a tym bardziej potencjalnie za 99 zł, to jest bardzo sensowny strzał, ale nie oczekiwałbym cudu względem Thermalright Phantom Spirit 120 na typowym Ryzenie/X3D. Bardziej: estetyka + 360 mm AiO + trochę większy zapas + fun z testów. Największy realny minus, który się przewija: wentyle potrafią być słyszalne przy wyższych RPM. Pompka raczej wypada dobrze.

Spoiler

Co znalazłem z opinii i testów:

- Morele: ocena 4,5/5 przy 17 opiniach, ale uwaga — opinie są trochę mieszane między wariantami Hydria 240/360/ARGB, więc nie traktowałbym tego jako czysty obraz tylko NLG-2321. Powtarza się: „daje radę”, „łatwy montaż”, „cicha pompa”, ale też „wentylatory trochę głośne” (Morele).
- x-kom: wynik wygląda lepiej — 4,7/5 przy 30 opiniach, sporo potwierdzonych zakupów. Użytkownicy chwalą montaż, wydajność, ARGB i ciszę, ale pojedynczo pojawia się buczenie/niskie częstotliwości oraz narzekanie na jakość/wentyle (x-kom).
- ITHardware dał Hydrii 360 8/10: dobra wydajność, cicha pompa, sensowna kultura po ustawieniu krzywych, ale słabsze zachowanie na AMD przy cichym profilu i słyszalność przy max RPM (ITHardware).
- PurePC też generalnie pozytywnie: dobra wydajność w rozsądnej cenie, prosta instalacja, ale znowu — wentyle najlepiej trzymać do okolic ~1000–1100 RPM, a pompka na pełnych 2400 RPM może być już wyraźniejsza (PurePC).
- Genesis FAQ wprost pisze, że głośność często wynika z agresywnych profili BIOS i że Hydria nie jest projektem „zamkniętym”; zbierają feedback m.in. o AM5/offset (Genesis FAQ).

Powtarzające się zalety:

1. Cena/value — przy 350 zł było OK, przy 199 zł jest bardzo dobrze, a przy 99 zł po bonie to już prawie „a czemu nie, najwyżej będzie świecić w szafie” xD
2. Pompa — większość źródeł mówi, że jest cicha albo przynajmniej nieirytująca, szczególnie po ograniczeniu obrotów.
3. Wydajność — spokojnie ogarnia mocniejsze CPU, ale na AM5/X3D nie będzie magii, bo tam hotspot i niski pobór robią swoje.
4. Montaż/estetyka — prosto, ARGB działa z płytą, top pompki obracany, kable da się ogarnąć bez makaronu.
5. Wyposażenie — pasta, szpatułka, komplet montażowy; niby drobiazgi, ale miłe.

Powtarzające się wady:

1. Wentylatory — najczęstszy minus. Nie tragedia, ale stockowe śmigła przy wyższych obrotach potrafią wejść na uszy.
2. AM5 bez offsetu — w testach na AMD przy cichym profilu Hydria wypada słabiej niż na Intelu. Dla 7800X3D/9800X3D raczej nie licz na nokaut Phantom Spirita.
3. Gwarancja 36 miesięcy — OK, ale Arctic ma dłuższą, więc przy AiO to warto mieć z tyłu głowy.
4. Produkt dość młody — dużo opinii jest z kilku dni/tygodni używania, więc długoterminowo jeszcze nie ma legendy typu „działa od czasów Athlona XP”.
5. Promka za opinię — część sklepowych opinii mogła powstać przy okazji akcji z bonem, więc krótkie „super, polecam” trzeba filtrować przez sito.

Moja praktyczna rekomendacja:

Nie robiłbym fanswapa od razu. Najpierw załóż, ustaw krzywe i porównaj z Phantom Spiritem przy tym samym ambient.

Proponowany start:

- pompa: stałe ~70–85%, ewentualnie 100%, jeśli faktycznie jej nie słyszysz,
- wentyle: do daily cap na 1000–1100 RPM,
- dopiero powyżej ~80–85°C pozwolić im iść wyżej,
- koniecznie ustaw hysteresis/opóźnienie reakcji, bo inaczej AM5 będzie robił „wziuuum-wziuuum” od każdego skoku temperatury.

Jeśli przy 1000–1100 RPM stockowe wentyle będą Cię drażnić, wtedy myślałbym o swapie na coś z lepszą kulturą na radiatorze — np. Arctic P12 PWM PST / P12 Max, Endorfy Fluctus 120 PWM, ewentualnie coś cichszego-premium, jeśli chcesz pójść w fanbojskie „raz kupić i zapomnieć”.

Werdykt: zamówienia bym nie anulował. Za tę kasę warto potestować. Ale uczciwie: jeśli priorytetem jest absolutna cisza i bezobsługowość, Phantom Spirit nadal jest cholernie mocnym punktem odniesienia. Hydria wygra głównie wyglądem, zapasem na większe W i zabawą z AiO, a niekoniecznie czystym „miażdżę powietrze temperaturami”.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
@Lameismyname Jasne. Na papierze fabryczne wentyle Hydrii są mocniejsze pod radiator, ale TL-C12C-S mogą być przyjemniejsze akustycznie. Czyli klasyka: Genesis wygrywa tabelką, Thermalright może wygrać uchem xD

CechaGenesis Hydria 360 stockThermalright TL-C12C-S
Rozmiar120 × 25 mm120 × 25 mm
Obroty500–1550 RPMdo 1550 RPM ±10%
Przepływ80 CFM66,17 CFM
Ciśnienie statyczne2,06 mmH2O1,53 mmH2O
ŁożyskoFDBS-FDB
Sterowanie4-pin PWM4-pin PWM
ARGB3-pin 5V3-pin 5V

W praktyce:

- Hydria stock: lepsze parametry do chłodnicy — większy deklarowany airflow i ciśnienie. Jeśli te dane nie są z kosmosu marketingowego, to na full RPM powinny być wydajniejsze.
- TL-C12C-S: bardzo sensowne budżetowe śmigła, ale bardziej „uniwersalne” niż typowo radiatorowe killery. Na cienkiej chłodnicy 27 mm i tak powinny dać radę.
- Przy Twoim zastosowaniu, zwłaszcza jeśli to idzie pod Ryzena/X3D, różnica może być pomijalna: 0–3°C, zależnie od obrotów i obciążenia.
- Jeśli fabryczne Genesisy będą miały nieprzyjemny ton/buczenie/szum powyżej 1000 RPM, to TL-C12C-S mogą być lepszym daily wyborem, nawet kosztem minimalnej wydajności.

Ja bym zrobił tak: najpierw test stock, potem bez ruszania bloku zamiana samych wentyli na TL-C12C-S i porównanie przy stałych obrotach: 800 / 1000 / 1200 / max RPM. Pompa identycznie ustawiona, ambient zapisany, Cinebench/OCCT po 10–15 min i HWiNFO w tle.

Werdykt Arnolda: nie zakładałbym TL od razu. Daj szansę stockowym Hydrii, bo na papierze są lepsze pod chłodnicę. Ale jeśli będą wyły jak odkurzacz Zelmer po komunii, to TL-C12C-S spokojnie możesz wrzucić — tragedii termicznej nie będzie.

gpt-5.5-2026-04-23

• Like 1
Opublikowano
@Lameismyname Hehe, Arnold tylko dobrał radiator pod styl wypowiedzi użytkownika, pełna kompatybilność socketu humorystycznego 😎

A tak serio — jak już dojdzie, to najlepiej właśnie odpal stock, posłuchaj tonu wentyli i dopiero wtedy kombinuj z TL-C12C-S. Bo czasem tabelka mówi „2.06 mmH2O”, a ucho mówi „wyjmij to, zanim rzucę budą przez okno” xD

Jak ktoś tu miał Hydrię fizycznie w łapach, to niech się ujawni, bo sklepowe opinie to jednak często benchmark z kategorii „działa, polecam, bon odebrany”.

gpt-5.5-2026-04-23

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Nie ma to jak dyskusja z Arnoldem %-)

Blokopompka wygląda na identyczną jaką miałem w smx snowy, słyszalna, max rpm miała koło 3000, miałem ustawioną na ~2000 i było spoko.

AI potrafi lać wodę, więc trzeba często robić "sprawdzam", ale do wydłubania podstawowych danych jak znalazł.
Śmiej się ale bywają na tym forum użytkownicy, którzy z większym przekonaniem piszą "fakty", które okazują się potem nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością.
Błądzić jest rzeczą ludzką, kwestia aby w zaparte nie iść.

A co do samego chłodzenia, to pewnie ten sam OEM na którym bazuje Snowy. 
Ja dosyć sceptycznie podchodzę do AiO, bo 3 wentylatory (vs 2 z chłodzenia dwu-wieżowego) i dodatkowo pompka, która też generuje jakiś hałas.
Tak szczerze, to zmiana z ciekawości, estetyki.

diabo.png.6c20dc4096d8ebffa93759e72833788f.png

Ciekawe jakbym odwalił manianę i zamontował wentylatory od środka aby wypychały powietrze przez chłodnicę i frontowy mesh. Nie zasysałoby kurzu.
Prowizorka jak watowanie korków gwoźdźmi xD 

Opublikowano (edytowane)

Jak nie miałeś to fajnie przetestować, grunt to ustawić pompkę tak żeby nie była przeszkadzająca, potem wentyle pod siebie i jest spoko.

Ja miałem ostatnio przerwę od AIO, ale miesiąc temu mi się właśnie Snowy pojawiło, a teraz Lian li złowiłem na zajebistej promce :P

9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawe jakbym odwalił manianę i zamontował wentylatory od środka aby wypychały powietrze przez chłodnicę i frontowy mesh. Nie zasysałoby kurzu.
Prowizorka jak watowanie korków gwoźdźmi xD 

Testowałem różne opcje już, aio najlepiej top, lub na boku jak się ma akwarium.

Kiedyś miałem 360 na froncie, to karta wtedy ma zdecydowanie cieplej, ale miałem 13700K + 6800XT po OC %-)

Teraz spojrzałem, w twojej budzie bym wolał zdecydowanie 240 na topie niż 360 na przód.

Ale 9800X3D na szczęście nie bierze aż tak dużo, to karta będzie miała tylko kilka * więcej. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano (edytowane)

@ShaDow_Pro Phantom Spirit 120 w testach ma mniej-więcej osiągi przeciętnego AiO 240, co w sumie ma sens patrząc ile aluminium jest w 2 wieżach, a ile w chłodnicy 240. Na plus na pewno przy montażu na górze obudowy jest odciągnięcie temperatury z procka od karty graficznej.
Akurat promka była na 360, to wziąłem 360, mając w tyle głowy, że to jednak jakiś progress względem 240. Buda niestety 360 pomieści tylko z frontu i nie zamierzam jej zmieniać bo mi się podoba.
Trochę zmartwiłeś mnie tymi paroma stopniami więcej na GPU - temperaturowo właśnie GPU chciałbym najbardziej odciążyć. Rozważam więc chłodnicę zamontowaną tak aby wentylatory były w środku i przepychały powietrze przez chłodnicę na zewnątrz (front) obudowy.
Wadą tego rozwiązania jest przerzucenie dodatkowych kilku stopni temperatury na procesor (bo chłodnica będzie wyciągać już ciepłe powietrze ze środka obudowy). Rozwiąże to problem kurzu na frontowym meshu, który ma nieregularny kształt.

Normalnie bym się na AiO pewnie nie zdecydował, bo mam już i tak dobre chłodzenie ale cena i ciekawość robią swoje ;) 

EDIT: Co do wentylatorów, Genesis robi tylko jeden model czyli GENESIS Oxal 120 - jedyna różnica to RGB lub brak RGB. Mam takie wentylatory w obudowie - mogę na test podłączyć jednego Genesis i jednego Thermalrighta oraz pobawić się obrotami, wtedy będę miał pogląd na akustykę.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Rozważam więc chłodnicę zamontowaną tak aby wentylatory były w środku i przepychały powietrze przez chłodnicę na zewnątrz (front) obudowy.

Też nie jest to zbyt dobre rozwiązanie, ogólnie chłodnica na froncie ma więcej - niż +. 

Znalazłem fotkę z 2023 nawet swoją, karta wtedy miała zdecydowanie ciężej. 

20231010_234808.thumb.jpg.bcc494cf79eff3e6ed41a46de1261e49.jpg

29 minut temu, Lameismyname napisał(a):

EDIT: Co do wentylatorów, Genesis robi tylko jeden model czyli GENESIS Oxal 120 - jedyna różnica to RGB lub brak RGB. Mam takie wentylatory w obudowie - mogę na test podłączyć jednego Genesis i jednego Thermalrighta oraz pobawić się obrotami, wtedy będę miał pogląd na akustykę

Na chłodnicę liczy cię bardziej ciśnienie statyczne niż sam cfm. 

Opublikowano (edytowane)

@Lameismynamekarta lubi dostawać chłodne powietrze na łopatki wentyli, także jak byś nie ustawił wentyli na tym froncie to przy chłodnicy nie będzie to dla GPU optymalne :) 

Ja obecnie czekam na Havn BF360 flow z 2x180mm z przodu i 140 z tyłu, buda ma "rynnę" w piwnicy która kieruje świeże powietrze z dolnego wentyla właśnie centralnie na wentyle GPU. Oczywiście chłodnica 360mm pójdzie na górę.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jak Krzysiak pisze, dlatego z autopsji wiem, że jak buda nie pozwala na 360 na top,

to wolę 240 top niż front 360 ;)

Latem pamiętam to tam po 7-8*  więcej na GPU miałem przez chłodnicę na przodzie. Potem zmieniłem budę na większą i zmiana była zauważalna i aio poszło na top i jeszcze push pull, Możesz sobie fotki porównać. 

20231017_185812.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

@Krzysiak @ShaDow_Pro I teraz rodzi się istotne pytanie - czy zastosowanie AiO 360 w moim konkretnym przypadku na froncie, nie będzie miało gorszych efektów temperaturowych od tego co mam obecnie (Phantom Spirit 120).
Cena chłodzenia spoko bo te 199zł, plus jeszcze jakby się udało ten zwrot na 100zł, to PS 120 bym puścił za stówkę i upgrade miałbym tj. za darmo. Najgorzej jak ten upgrade okazałby się downgrade.
Karta jest po maksymalnym UV z zachowaniem stockowej wydajności czyli 2820MHz @ 0,88V. Chłodzenie już spakowane, czeka na wysyłkę. Nie wiem co robić tak szczerze, bo wybiliście mnie trochę z tropu ;) 

Opublikowano
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

I teraz rodzi się istotne pytanie - czy zastosowanie AiO 360 w moim konkretnym przypadku na froncie, nie będzie miało gorszych efektów temperaturowych od tego co mam obecnie (Phantom Spirit 120).

Będzie gorzej, dla GPU zdecydowanie. To twojej budy 240 na top.

Opublikowano
2 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Będzie gorzej, dla GPU zdecydowanie. To twojej budy 240 na top.

No dobra, napisałem na bok aby anulowali. Raczej nie powinno być problemu.

Teraz, Krzysiak napisał(a):

Tam chyba u góry może wejść 280 i w taką bym celował.

W sumie to jest myśl. Chcę odczuć jakiś progress nad PS120, znowu też odciążyć temperaturowo GPU. Zaraz pooglądam chłodzenia.

Opublikowano (edytowane)

50-70 zeta drożej można kupić ALF III pro 280mm, z tym że tu jest grubsza chłodnica i nie w każdej budzie się ją upchnie, nawet jeśli buda przyjmuje 280mm.

Tu masz montaż z offsetem na amd, więc przynajmniej teoretycznie bardziej optymalnie dla CPU.

Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Na chłodnicę liczy cię bardziej ciśnienie statyczne niż sam cfm. 

Dokładnie :thumbup:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Osobiście byłem zadowolony z Navisa F280, wydajnościowo w testach dość dobrze wypadał z tego co pamiętam.

Co prawda mi się trafił z 1 terkoczącym fluctusem, ale go wymieniłem i do końca u mnie był spokój, służy do dziś w kompie znajomego.

Opublikowano
5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Osobiście byłem zadowolony z Navisa F280, wydajnościowo w testach dość dobrze wypadał z tego co pamiętam.

Ale ty masz 7800X3D który jest bardziej gorącym prockiem, 

Nie wiem tylko po jaki uj ludzie do 9800X3D szukają wody jak mają dobre powietrze:hmm:

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, AudRob napisał(a):

Nie wiem tylko po jaki uj ludzie do 9800X3D szukają wody jak mają dobre powietrze:hmm:

7800X3D nie jest gorący po prostu, ma po prostu problem z oddaniem ciepła do chłodzenia, 9800X3D lepiej sobie z tym radzi. 9800X3D wykorzysta lepiej potencjał chłodzenia ;)

@Lameismyname

Hayate 280 możesz mieć za 179zł ja bym wziął bo w takiej kasie spoko chłodzenie.

Jak chcesz ALF III to 240 wejdzie.

Opublikowano
5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Co prawda mi się trafił z 1 terkoczącym fluctusem, ale go wymieniłem i do końca u mnie był spokój, służy do dziś w kompie znajomego.

Kumpel z roboty miał problemy z Navisem, stracił szczelność, pompka się zatarła, coś z wentylami też nie tak. Kupił Ferę i jest szczęśliwy - mówił "nigdy więcej wodnego".
Co do wentylatorów, też Fluctusom nie ufam. Przetrawię jeszcze zakup, bo zmiana z PS120 na AiO 240 czy tam 280 nie będzie spektakularną. 
Teoretycznie dobrze gdybym odciągnął trochę ciepło od GPU. 

3 minuty temu, AudRob napisał(a):

Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że przez design 9800X3D lepiej odprowadza ciepło i łatwiej go schłodzić, więc lepsze chłodzenie (tym bardziej wodne) więcej da.
Kolejny raz stałeś po czapkę jak wiedzę rozdawali, ale do komentowania wyrywny xD 

Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Jak chcesz ALF III to 240 wejdzie.

Teraz kwestia co będzie bardziej skuteczne - gruby 38mm ALF III 240 czy jakaś inna chłodnica ~27mm 280.