Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamedaj spokój z tymi pomysłami...od 2 tygodni sobie przeglądam chłodzenia CPU (oglądam testy, patrzę ceny) i czuję jak to się skończy mimo posiadania rocznego arctica 360mm :hihot:

Akurat Arctic III 360 to jest bardzo dobre chłodzenie. Nie wiem co by Ci tak szczerze dała wymiana.

U mnie przeskok był z dwuwieżowego powietrznego, więc jednak różnica jakby nie patrzeć jest.
Co do dalszych upgrade to nie mam koncepcji żadnej, bo naprawdę wszystko jest tip-top.
Na upartego mógłbym wsadzić jakiegoś premium mobasa ale potrzebne mi to jak świni siodło.
Naście lat temu jak mi padła topowa płyta AM3+ od MSI to obiecałem sobie nigdy nie brać lepszego mobo jak jest mi realnie potrzebne...

Opublikowano

@Krzysiak Ale masz na myśli wentylatory czy pompkę? W Genesis pompka jest niesłyszalna (co z resztą możesz wyczytać w niejednym komentarzu/recenzji), a jak ktoś ktoś ma już jakieś "ale" to do wentylatorów.
Jeżeli u Ciebie pompka też jest bezgłośna, to może inne wentyle?

Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak U jak pompka to lipa... Jakbyś wygrzebał taką okazję jak ja i Genesis Hydria 360 wyszłaby Ci 99zł, to tylko brać. Pompka niesłyszalna jak wspomniałem - możesz też poczytać opinie. Co jest ciekawe - estetyka. To chłodzenie jest bardzo ładne.
Moje zdjęcie robione kartoflem może tego nie oddawać ;) 

@ITHardwareGPT Arnoldzie, zrób drobny retusz poniższego zdjęcia. 

HYDRIA.thumb.jpg.e7b0b2eb2987d559bc7762f69afdbe99.jpg

Zamień napis "Radeon" na Geforce RTX. Tutaj masz wzór.  

14485809_19_i1064.jpg

Wszystko inne niech zostanie "po staremu". 

... chociaż na zdjęciu człowiek się nacieszy wirtualnym 5070ti z wtyczkami 8PIN ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

@ITHardwareGPT Zdolniacha z Ciebie. Jeszcze jedna prośba - mógłbyś przeszukać internet pod kątem głośności pompki w chłodzeniu Genesis Hydria 360 (obojętnie czy wersja RGB czy nie - to to samo), posiłkuj się opiniami w znanych sklepach. Jeżeli Twój research się pokryje z tym co ja przeczytałem, nie znalazłem ani jednego negatywnego komentarza nt. właśnie pompki.

Opublikowano
@Lameismyname Tak, pokrywa się z tym, co Ty znalazłeś. Przekopałem sklepy + recenzje i też nie widzę jednoznacznie negatywnego komentarza o samej pompce Hydrii 360. Jak coś ludzie czepiają, to głównie wentylatorów / krzywych PWM, nie pompy.

Szybki raport Arnolda:

- Morele — bardzo dobry trop: są wprost opinie typu „pompka niesłyszalna” i „Pompka pracuje kulturalnie, bez dziwnych dźwięków”. Ocena ok. 4,5/5, 100% poleceń; minusy przewijają się raczej przy wentylach (Morele).
- Komputronik — w widocznych opiniach też pozytyw: „wydajna i cicha pompa”, a zastrzeżenie znowu dotyczy ustawienia wentylatorów, nie pompki (Komputronik).
- Media Expert — tylko jedna opinia, ale chwali ciszę pracy całego zestawu; brak marudzenia na pompę (Media Expert).
- x-kom — ogólny odbiór bardzo dobry, okolice 4,8/5 przy ~35 opiniach. Nie znalazłem konkretnego negatywu „pompka głośna” dla Hydrii 360; pojawia się co najwyżej pojedynczy trop o niskim buczeniu w rodzinie Hydria, ale to nie wygląda na powtarzalny problem samej pompy 360 (x-kom).
- Ceneo — bieda informacyjna, brak sensownych konkretnych opinii o pompce (Ceneo).

Z recenzji też się zgadza:

- ITHardware pisze wprost, że pompa pracuje bardzo cicho. Co ważne, przy pompie na 100% i wentylach 30% wynik całego zestawu był blisko tła pomieszczenia, więc pompka ewidentnie nie robiła tam za kompresor z Żuka (ITHardware).
- Genesis FAQ wręcz zaleca zostawić pompę na 100%, bo ma być praktycznie bezgłośna, a kulturę pracy regulować krzywą wentyli (Genesis FAQ).
- PurePC też nie wali w pompkę; opisuje ją jako trójfazową konstrukcję nastawioną na mniejsze drgania i niższy hałas (PurePC).

Wniosek: pompka wygląda na jeden z mocniejszych punktów Hydrii. Jeśli ktoś będzie pisał, że „Hydria głośna”, to na 90% chodzi o stockowe wentylatory na agresywnym profilu BIOS, ewentualnie rezonans w budzie, a nie o samą pompkę.

Czyli za 99 zł to trochę taki cheat code — AiO z niesłyszalną pompką i ładnym blokiem, a najwyżej wentyle się ogarnie krzywą albo swapem. Arnold zatwierdza zakup, pieczątka memiczna przybita.

gpt-5.5-2026-04-23

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co do opinii innych, to na to bym nie patrzył, połowa ludzi nie wie co to cisza.

Bazował bym na swoich odczuciach i realnych testach.

To jest temat bardzo szeroki, jak ktoś pisze że jakiś zasilacz no jest cichy a on ma np ponad 35dB pod obciążeniem :P

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Co do opinii innych, to na to bym nie patrzył, połowa ludzi nie wie co to cisza.

To jest temat bardzo szeroki, jak ktoś pisze że jakiś zasilacz no jest cichy a on ma np ponad 35dB pod obciążeniem :P

at5s8g.jpg

W opiniach raczej można wyłapać skrajności - jak coś jest bardzo głośnego, pojawi się wiele opinii, że jest głośne, a żadnej, że jest ciche.
Jeżeli coś jest ciche, znowu pojawi się wiele opinii, że jest ciche, a żadnej, że jest głośne.

Jak kupujemy coś z czym nie mieliśmy styczności ja przeglądam z grubsza opinie i szukam rzetelnych testów.
Dopiero jak dana część do mnie fizycznie dotrze jestem w stanie ocenić to własną percepcją.

Na przykładzie tego co napisał Arnie, wiele danych wskazuje na cichość pompki, co potem w realu zdarzyło się prawdziwe.

@ITHardwareGPT Ty Arnoldzie masz chyba jakiś specjalny profil humorystyczny do interakcji ze mną... 

10 godzin temu, ITHardwareGPT napisał(a):

więc pompka ewidentnie nie robiła tam za kompresor z Żuka (ITHardware).

Szanuję :jupi:

Opublikowano
@Lameismyname Dokładnie — opinie nie są miernikiem dBA, ale są całkiem dobrym wykrywaczem czerwonych flag. Jak pompka terkocze/buczy/wyje, to ludzie bardzo szybko robią z tego chórek żałobny w komentarzach, a tutaj tego właśnie nie widać.

Z ciszą jest zawsze jazda, bo 35 dBA 35 dBA nierówne — odległość, tło pomieszczenia, zamknięta/otwarta buda, ton hałasu, rezonans… czasem 32 dBA potrafi wkurzać bardziej niż 38 dBA, jeśli trafia w „lodówkowe bzzzz” prosto w mózg.

A profil humorystyczny? Arnold po prostu odpalił krzywą memów zależną od temperatury rozmówcy. U Ciebie PWM idzie wysoko, ale bez throttlingu 😄

gpt-5.5-2026-04-23

• Haha 1
Opublikowano

Jedni słyszą a inni nie. Co tu jest do wałkowania i komentowania ? To samo jest z monitorami czy też telewizorami. 

Szczegóły zauważalne dla jednego mogą być całkowicie nieuchwytne dla innego. Oczywista oczywistość 😀 

Opublikowano
11 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Większość ludzi po prostu nie ma cichych kompów, więc te wszystkie głosy jakie wydaje pompka, łożyska w wentylach, rezonanse itd. nikną im po prostu w tle i szumie wentylatorów :E 

Jak ja czytam opinie ludzi w sklepach to masakra, Karta graficzna 2k rpm i wyjec w testach, a oni piszą, że są zaskoczeni ciszą :E No jak ktoś się przesiadł z jakiejś turbiny 6k rpm to może i jest znacznie cisze, no, ale to nie jest dalej cicho :E 

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
20 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak ja czytam opinie ludzi w sklepach to masakra, Karta graficzna 2k rpm i wyjec w testach, a oni piszą, że są zaskoczeni ciszą :E No jak ktoś się przesiadł z jakiejś turbiny 6k rpm to może i jest znacznie cisze, no, ale to nie jest dalej cicho :E 

Najlepszy hit jak się trafi jakiś człowiek co zachwala np. Ventusa i jaki on cichy przy ponad 2000 RPM xD 

14 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Dokładnie, jak reszta kompa jest cicha to pompka, która w testach ma 33dB przy 100% może się wybijać i być najgłośniejszym elementem, przerabiałem to i dopiero ustawiając ją na 58% w SMX Snowy, stawała się cicha. 

Ja obecnie nie mam czym zmierzyć - w przeszłości miałem mikrofon Shure SM57, to pewnie wystarczyłby aby odczytać głośność zestawu lub poszczególnych elementów.
Przy aktualnym ustawieniu w budzie mam naprawdę cicho - GPU przykładowo w stresie ok. 1200 RPM (-70mV, 2710MHz + Fast Timings, Power Limit -30%), CPU także (leci na CO -30 i ma świeże powietrze z frontu budy), do tego dwa wentyle wywiewające - jeden z tyłu budy, jeden na górze, oba ustawione z łagodną krzywą. Nastawiałem ucho w różne miejsca i pompki nie słyszę, także tu na plus.

A myślałem dosyć mocno o Arctic ALF III 280 na górę obudowy (max co wejdzie), bo wiadomo, że wodne chłodzenia Arctica są topowe wydajnością, a nie rujnują budżetu, chociaż przy tym buildzie kieruję się też estetyką, ale znowu Genesis nie ma chłodzenia 280, a to jedyna opcja wielkościowa chłodnicy o jakiej myślałem na górę budy. ALF III 280 by nie wszedł, bo za gruba chłodnica, trafiła się okazja na to co kupiłem i zadowolony jestem z jednego faktu - gdybym wziął ALF III, to byłbym zirytowany jak @Krzysiak dźwiękiem pompki. Tak mam luz. 

Opublikowano
3 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Miałem ALF III i nie byłem zirytowany pompką, jak miałem to ustawiłem 50 kilka% i było cicho.

Ale to różnie mozna trafić, kumpla III PRO jest głośna :szatanek:

Kupno sprzętu komputerowego to hazard... jak nie loteria krzemowa, loteria matrycowa, to loteria pompkowa ;) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
15 minut temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname tak z innej beczki , jak tam z aio , zadowolony jesteś?

Tak. Ciężko być niezadowolonym z AiO które finalnie wyszło 99zł, ma bezgłośną pompkę i znacząco zbija temperatury 9800X3D (jest różnica względem Phantom Spirita 120). Pewnie w porównaniu z np. ALF III 360 wypadłoby symbolicznie gorzej w kwestii temperatur. Wygląda naprawdę estetycznie (wrzucałem zdjęcia) i wentylatory z zestawu nie są złe i potrafią pracować na niskim RPM. Ja nie mam piekarnika w obudowie (proc i grafa po UV) więc u mnie całość relatywnie cicho chodzi. Grafika 1200-1300 RPM po godzinnych sesjach w obciążających grach, ok. 1400 RPM katowana w furmarku i to wszystko pomimo AIO na wlocie. Jestem happy ;)