Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bry,

Wiem, kilka wątków już było, ale przychodzę z konkretnym zapytaniem pod konkretny scenariusz. Przyznaję, jak ostatnim razem kupowałem monitor te 7-8 lat temu, to było nieco łatwiej wybrać sensowną opcję. Teraz to jakaś makabra jeżeli chodzi o ilość opcji - klęska urodzaju.

W każdym razie, szukam monitora dla syna. Ma być podpinany do laptopa Lenovo Legion 5-17 (RTX 3060, Ryzen 7 5800H). Główny cel to gry, nauka, ogólne multimedia. (głównie Minecraft, Roblox, The Isle i tym podobne). Zależy mi przede wszystkim na dobrej matrycy z dobrym odwzorowaniem kolorów. Biorąc pod uwagę wydajność laptopa, najlepszą opcją będzie chyba coś pod 1440p i max 144hz? Budżet chciałbym zamknąć jeżeli to możliwe w okolicach 700-800zł.

Widzę masę świetnych monitorów z odświeżaniem 200hz+, ale wątpię, żeby ten lapek wyciągnął tyle klatek, a chciałbym uniknąć akcji pokroju rwania klatek i błędów z wyświetlaniem obrazu z uwagi na rozbieżności w ilości FPS i odświeżania monitora.  Będę wdzięczny za wszelkie porady. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Vaiet napisał(a):

Widzę masę świetnych monitorów z odświeżaniem 200hz+, ale wątpię, żeby ten lapek wyciągnął tyle klatek, a chciałbym uniknąć akcji pokroju rwania klatek i błędów z wyświetlaniem obrazu z uwagi na rozbieżności w ilości FPS i odświeżania monitora.  Będę wdzięczny za wszelkie porady. 

Tym się nie przejmuj akurat. Ilość fps możesz ograniczyć np. programem RTSS lub w sterowniku. Odświeżanie monitora większe od uzyskanych fps jest wskazane.

Opublikowano

+

Wazne by mial technologie synchrionizacji a to ma kazdy.

Celowalbym w IPS, wieczorem podesle linki do propozycji.

Raczej w nich nie bede uwzglednial HDR bo pewnie mlody nie bedzie z tego umial korzystac / zbedny bajer 

27 cali 2k powinno byc okej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wamak napisał(a):

Odświeżanie monitora większe od uzyskanych fps jest wskazane.

Niespecjalnie. FPS powinien być zsynchronizowany z odświeżaniem. Przykładowo 78fps@100Hz będzie mniej płynne, niż 78fps@78Hz.

ps. można oczywiście też dać te 78fps na 156Hz - płynność będzie identyczna z 78fps@78Hz

3 godziny temu, Vaiet napisał(a):

Zależy mi przede wszystkim na dobrej matrycy z dobrym odwzorowaniem kolorów.

Za dobre odwzorowanie kolorów, w fundamentalnym stopniu, robi poprawnie ustawiony cały tor wyświetlania. Nawet EIZO Prominence, za ponad 100 000 zł będzie wyświetlał kolory do D, jeśli wyślesz na jego pełny gamut, jakieś zdjęcie sRGB lub ProPhotoRGB, bez jakiegokolwiek CMS.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
27 minut temu, Kyle napisał(a):

Niespecjalnie. FPS powinien być zsynchronizowany z odświeżaniem. Przykładowo 78fps@100Hz będzie mniej płynne, niż 78fps@78Hz.

ps. można oczywiście też dać te 78fps na 156Hz - płynność będzie identyczna z 78fps@78Hz

Za dobre odwzorowanie kolorów, w fundamentalnym stopniu, robi poprawnie ustawiony cały tor wyświetlania. Nawet EIZO Prominence, za ponad 100 000 zł będzie wyświetlał kolory do D, jeśli wyślesz na jego pełny gamut, jakieś zdjęcie sRGB lub ProPhotoRGB, bez jakiegokolwiek CMS.

Nie no, wiadomo - nikt tu nie będzie robił profesjonalnej kalibracji kolorymetrem, ustawiał indywidualnych profili kolorów żeby potem jeszcze pracować na tym :D Mentalnie jeszcze jestem tę prawie dekadę do tyłu, gdzie cyrki z nierównym podświetleniem matrycy, light bleeding i inne tego typu akcje to były na porządku dziennym a 100% srgb nie było wcale taką oczywistością :D

I właśnie nie byłem pewny tej synchronizacji, ale jest jeden Gigabyte bodaj z serii GS27 - Q3? - który ma bodaj 200hz, więc wtedy ustawienie na 100fps jeszcze dałoby radę.

Opublikowano

Jak monitor będzie działać z G-Sync (czyli jeśli wspiera technologię synchronizacji) i to włączysz, to i tak odświeżanie będzie zmienne- takie samo jak wartości fps. Przykładowo jak mu ograniczysz fps do 100, to będzie 100Hz, ale jak w jakiejś mało wymagającej grze ograniczysz do 180 fps, to będzie działać na 180Hz.

Opublikowano

Wybieralbym miedzy 

Lenovo Legion 27Q-10  - ma pivot

Gigabyte G27Q20 - ma pivot

,lg 27g610a - ma pivot

PHILIPS Evnia 3000 27M2N3500PF/00 27" 2560x1440px IPS 260Hz 0.3 ms [MBR] - nie ma pivota ale mozna odchylać, co moze byc niewygodne majac laptop obok.

• Like 1