Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy w tej kwocie znajdzie się monitor 32 calowy zakrzywiony 2k na matrycy IPS? Bądź mini led? Matryce VA odpadają. Karta graficzna leciwa rx5700xt. 

Obecny monitor Gigabyte G24F 2

Biurko 140x70. 

Albo lepszym wyborem będzie 27cali 2k na płaskiej matrycy? 

Edytowane przez Nawe
Opublikowano

bedziesz planowal uchwyt na monitor by przesunac monitor jeszcze bardziej do tylu?

czy zakrzywienie przy 32 calach to jest wymog must have?

27 2k bedzie lepszym wyborem bo jesli chcesz mozesz wtedy i wybrac matryce OLED

Ciezko znalezc monitor IPS 32calowy w takim budzecie - moze cos pokroju 32GS75Q-B ale to ekran plaski.

Kiedys bylo wiecej dostepnych modeli. Zachecam do uzycia lupki forumowej.

Wiec moze 27 2k albo oled? Zalezy tobie na HDR? 

Opublikowano (edytowane)

HDR robi znacząca różnice,więc fajnie gdyby był, choć teraz siedzę na matrycy IPS i brak HDR na dobrą sprawę mi nie przeszkadza. No chyba że jest jakaś dobra matryca VA w nowszej technologi gdzie smużenie jest znikome i kąty widzenia w miarę dobre oraz kolory. W przypadku monitora 32 cale 2k do 1600zl. Obawiam się też że przy monitorze 27 cali 2k wszystko będzie strasznie małe np ikony tekst itp. 

Wracając do kwesti Oleda znalazłem dwa modele. 

Mag 21qpx qd oled e2 MSI

SAMSUNG Odyssey G5 LS27FG500SUXEN 27

Który z tych dwóch modeli jest lepszy? Czy raczej poza logiem to jest to samo? 

Uchwyt na monitor jeśli będzie takowa potrzeba to sobie sprawie. 

Edytowane przez Nawe
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Nawe napisał(a):

Po przeglądałem kilka monitorów i jednak postanowiłem dopłacić, wybór padł na 

ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMGR. 

W podobnej cenie miałeś topkę na matrycy RGB Tandem WOLED 4 generacji (https://www.amazon.pl/dp/B0FSDC2S6B/)
Anuluj zamówienie i weź tego co Ci podałem. Jakbyś wcześniej wspomniał o możliwości zwiększenia budżetu, dostałbyś lepsze propozycje. Tu masz reckę:

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Kurde teraz to już za późno żebym zmieniał monitor. Podobno w tym Tandemie paski pionowe wyskakują. Z resztą żeby Oleda wypalić przy tych zabezpieczeniach które posiadają monitory to trzeba się solidnie postarać. Tak czy siak dla mnie z full HD na matrycy IPS, to ogromny będzie przeskok. 

Opublikowano
3 minuty temu, Nawe napisał(a):

Kurde teraz to już za późno żebym zmieniał monitor. Podobno w tym Tandemie paski pionowe wyskakują. Z resztą żeby Oleda wypalić przy tych zabezpieczeniach które posiadają monitory to trzeba się solidnie postarać. Tak czy siak dla mnie z full HD na matrycy IPS, to ogromny będzie przeskok. 

Dlaczego za późno? Anuluj zamówienie albo zrób zwrot. To Twoje ciężko zarobione pieniądze i nie ma sentymentów.
Co do pionowych szarych pasów czyli Vertical Bandingu - dużo gorzej to wygląda na zdjęciach jak w realu i tutaj masz loterię matrycową - jak trafisz gorszy egzemplarz to go zwracasz i bierzesz drugi - dla zwykłego zjadacza chleba pierwszy lepszy będzie OK.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Masz rację, jednak jest to nowa technologia i nie ma się co napalać. Jeden czy drugi i tak po około 5 latach będzie wypalony z tym że mój Asus zrobi to szybciej. Za 5 lat znów będą nowe Oledy na rynku za dużo tańsze pieniądze, bądź podobne. Wypalony oled 8 letni i tak będzie dużo lepszy od topowych matryc VA czy IPS. 

I tak już nadszarpalem swój budżet z 1600 na 2k także nie mam zamiaru dokładać jeszcze dodatkowej stówki. Niby stówka nic ale dla mnie już aż nadto. Tak jak mówię za kilka lat znów się zmieni monitor. Co nie zmienia faktu że Tandemy to spory przełom technologiczny 🙂 Tandem na razie sobie raczkuje w Monitorach Oled z każdym rokiem sytuacja się będzie zmieniała. Dziękuję za propozycję, bo na prawdę warto brać tego Gigabyte💪 

Edytowane przez Nawe
Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Nawe Twoja decyzja. Tylko nie dorabiaj żadnych teorii żeby usprawiedliwiać siebie przed samym sobą tego losowego zakupu ;)
Mimo wszystko, dobrze, że nie wziąłeś IPS czy tam Minileda w tym budżecie, bo byłby to grzech. 

W przypadku Gigabyte MO27Q28G, nadal loteria matrycowa? 

obraz.thumb.png.7824f32bef965722d6d8441c94c13c6d.png

7 godzin temu, Nawe napisał(a):

Masz rację, jednak jest to nowa technologia i nie ma się co napalać. Jeden czy drugi i tak po około 5 latach będzie wypalony z tym że mój Asus zrobi to szybciej. Za 5 lat znów będą nowe Oledy na rynku za dużo tańsze pieniądze, bądź podobne. Wypalony oled 8 letni i tak będzie dużo lepszy od topowych matryc VA czy IPS. 

I tak już nadszarpalem swój budżet z 1600 na 2k także nie mam zamiaru dokładać jeszcze dodatkowej stówki. Niby stówka nic ale dla mnie już aż nadto. Tak jak mówię za kilka lat znów się zmieni monitor. Co nie zmienia faktu że Tandemy to spory przełom technologiczny 🙂 Tandem na razie sobie raczkuje w Monitorach Oled z każdym rokiem sytuacja się będzie zmieniała. Dziękuję za propozycję, bo na prawdę warto brać tego Gigabyte💪 

Nie wszyscy co kupili Tandem Gigabyte MO27Q28G byli zadowoleni. 

Gdy przetestujesz znów nowy monitor Oled, podziel się opinią. 

Opublikowano
49 minut temu, Doamdor napisał(a):

W przypadku Gigabyte MO27Q28G, nadal loteria matrycowa? 

Owszem. Od tego jest 14 dniowy zwrot aby wybrać sobie lepszy egzemplarz.

Za to w QD wszyscy sprawiedliwie dostają powłokę rysującą się od patrzenia, fioletowy odcień czerni, gorszą jasność itd. itd.
Już można sobie poczekać te parę miechów na QD-OLED Penta Tandem, a nie brać starej generacji.

53 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Nie wszyscy co kupili Tandem Gigabyte MO27Q28G byli zadowoleni. 

Jak sięgam pamięcią to ostatnio tylko jedna persona była niezadowolona, pewien jopek, którego wszyscy tutaj znają z radosnej twórczości. Pewnie ciężko będzie mu cokolwiek napisać, ponieważ większość czasu siedzi w Bieszczadach.
Ciężko było z jego łamanej polszczyzny wyciągnąć jakąś konstruktywną krytykę, a i tak skończyło się podsumowaniem, że IPS jest lepszy - czyli kompletne potwierdzenie swojego braku pojęcia i wygląda to dodatkowo jako podważenie realnego posiadania tego monitora.

Tak naprawdę wszyscy recenzenci i portale technologiczne określają ten (i inne tandemy z LG i ASUSem włącznie) jako topka.
Jeszcze jak normalnie po pieniądzu je kupić, to dla mnie wybór to no-brainer.
Tutaj tier list z Monitors Unboxed (świeży, ma zaledwie 11 dni).

Opublikowano

@Doamdor Skoro każdy z nich w wadach mówi o tym problemie, to wątpię aby dostawali jakieś selekt sztuki. A o czyszczeniu jak już @galakty wspomniał było nieraz mówione.
Zdjęcia potęgują negatywne wrażenie - sam się dziwiłem przy poprzedniej sztuce, co widzę realnie na monitorze, a co zebrał aparat. Mam nadzieję, że to wyeliminują albo zredukują w następnej generacji mimo wszystko ale znowu można mieć na uwadze 14 dniowy zwrot jak wspomniałem.

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Czyszczenie pikseli nie naprawi bandingu, nie siej bzdur. 

W LG usuwa. 

14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Doamdor Skoro każdy z nich w wadach mówi o tym problemie, to wątpię aby dostawali jakieś selekt sztuki. A o czyszczeniu jak już @galakty wspomniał było nieraz mówione.
Zdjęcia potęgują negatywne wrażenie - sam się dziwiłem przy poprzedniej sztuce, co widzę realnie na monitorze, a co zebrał aparat. Mam nadzieję, że to wyeliminują albo zredukują w następnej generacji mimo wszystko ale znowu można mieć na uwadze 14 dniowy zwrot jak wspomniałem.

W necie sporo jest zdjęć różnych użytkowników Gigabyte MO27Q28G, jeżeli nadal można trafić na takiego bubla, to słabo z kontrolą jakości u Gigabyte. 

Opublikowano

Ta odpalasz opcję "LG Banding Cleaner" i po 3 minutach wszystko znika. Jak nie to poprawiasz alkoholem izopropylowym z zewnątrz, bo czasami pasy są od zewnętrznej strony.

13 minut temu, Doamdor napisał(a):

W necie sporo jest zdjęć różnych użytkowników Gigabyte MO27Q28G, jeżeli nadal można trafić na takiego bubla, to słabo z kontrolą jakości u Gigabyte. 

Widziałeś chociaż raz te pasy w realu? (wcale nie mam na myśli marketu).
Bo tak mocno demonizujesz. Zwróciłem Ci uwagę, że żadna technologia - zarówno QD-OLED jak i WOLED nie są idealne mając swoje wady ale na dzień dzisiejszy to Tandemowi najbliżej do ideału, co potwierdzają po kolei recenzenci i portale technologiczne.
Jak wyjdzie QD-OLED Penta Tandem za parę miesięcy, to role mogą się odwrócić i to Samsung będzie na topie. Ja tam zawsze jestem zwolennikiem konkurencji dzięki której widać rozwój i konsument dostaje coraz to lepsze rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, galakty napisał(a):

Tak, LG jest magiczne i banding znika, a inne monitory na tej samej matrycy już nie. 

Po X odświeżeniach MOŻE się nieco poprawić, ale niektórzy dostawali takie sztuki Tandeta że tego nie zlikwidujesz. 

Nie ma tu żadnej magii, normalna procedura przy telewizorach Oled od LG. 

17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ta odpalasz opcję "LG Banding Cleaner" i po 3 minutach wszystko znika. Jak nie to poprawiasz alkoholem izopropylowym z zewnątrz, bo czasami pasy są od zewnętrznej strony.

Widziałeś chociaż raz te pasy w realu? (wcale nie mam na myśli marketu).
Bo tak mocno demonizujesz. Zwróciłem Ci uwagę, że żadna technologia - zarówno QD-OLED jak i WOLED nie są idealne mając swoje wady ale na dzień dzisiejszy to Tandemowi najbliżej do ideału, co potwierdzają po kolei recenzenci i portale technologiczne.
Jak wyjdzie QD-OLED Penta Tandem za parę miesięcy, to role mogą się odwrócić i to Samsung będzie na topie. Ja tam zawsze jestem zwolennikiem konkurencji dzięki której widać rozwój i konsument dostaje coraz to lepsze rozwiązania.

Widziałem wiele rzeczy, styczność z Oled mam od bardzo dawna. Na szczęście, nie mam problemów ze swoimi oledami. 

@galakty Co tak cię śmieszy? Posiadasz chociaż Oled od LG z serii C? 

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 2
Opublikowano
37 minut temu, Doamdor napisał(a):

Widziałem wiele rzeczy, styczność z Oled mam od bardzo dawna. Na szczęście, nie mam problemów ze swoimi oledami. 

Nadał byś się do polityki... Bardziej wymijającej odpowiedzi dawno nie słyszałem. 

To widziałeś ten Vertical Banding w realu czy nie? 
Tandema widziałeś chociaż z raz na żywo?

Sam zacząłeś temat, a mam wrażenie, że w tej materii bazujesz tylko i wyłącznie na plotkach i przesadzonych fotkach z internetu.

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nadał byś się do polityki... Bardziej wymijającej odpowiedzi dawno nie słyszałem. 

To widziałeś ten Vertical Banding w realu czy nie? 
Tandema widziałeś chociaż z raz na żywo?

Sam zacząłeś temat, a mam wrażenie, że w tej materii bazujesz tylko i wyłącznie na plotkach i przesadzonych fotkach z internetu.

Raczej ty.

Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Gdybym nie widział, to nie wspominałbym o czyszczeniu pikseli, a rozmowa dotyczy twojego monitora Gigabyte MO27Q28G. Podsumowując, dalej jest loteria w przypadku Gigabyte MO27Q28G, nie wiele powiesz nam na ten temat, bo za pierwszym razem trafiłeś dobrze.