Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Doamdor Nie no to co napisałeś o monitorze LG to głupota i się nie wykpisz z tego. LG ma magiczną funkcję która czyści banding, a ASUS i Gigabyte nie ;) Przecież problem występuje na każdym z tych monitorów. Jak ktoś ma farta, to lekko banding się załagodzi z czasem, jak pecha to jeszcze bardziej wyeksponuje. Tak loteria matrycowa jest. To jest mój drugi MO27Q28G i ten ma lepszą matrycę jak tamten, mimo to pierwszy egzemplarz był niezły.

Operujesz zdjęciem, które raz że standardowo zostało przekłamane przez aparat i soft w telefonie, to jeszcze ta cholerna kompresja.

Nadal mam wrażenie, że lejesz wodę tylko głupio Ci się rakiem wycofać jak już włożyłeś kij w szprychy ;D

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Doamdor Nie no to co napisałeś o monitorze LG to głupota i się nie wykpisz z tego. LG ma magiczną funkcję która czyści banding, a ASUS i Gigabyte nie ;) Przecież problem występuje na każdym z tych monitorów. Jak ktoś ma farta, to lekko banding się załagodzi z czasem, jak pecha to jeszcze bardziej wyeksponuje. Tak loteria matrycowa jest. To jest mój drugi MO27Q28G i ten ma lepszą matrycę jak tamten, mimo to pierwszy egzemplarz był niezły.

Operujesz zdjęciem, które raz że standardowo zostało przekłamane przez aparat i soft w telefonie, to jeszcze ta cholerna kompresja.

Nadal mam wrażenie, że lejesz wodę tylko głupio Ci się rakiem wycofać jak już włożyłeś kij w szprychy ;D

Jak kiedyś kupisz TV Oled od LG, to zrozumiesz po co robi się pierwsze czyszczenie pikseli. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
28 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jak kiedyś kupisz TV Oled od LG, to zrozumiesz po co robi się pierwsze czyszczenie pikseli. 

I znowu fikołek i wymijak. :rotfl:
Kolego złoty, pierwsze czyszczenie pikseli w moich obu egzemplarzach monitorów na matrycach Tandem WOLED nie zmieniło nic w kwestii Vertical Bandingu, i zapewne podobne doświadczenie miał kolega  @galakty , który także ze zdziwieniem pukał się w czoło i patrzył na to co napisałeś. Z resztą to jest już od dawna wiedza powszechna, że gdy trafisz w loterii matrycowej kiepski egzemplarz, to jedynym ratunkiem jest zwrot i wymiana na inny.

A to paskudne zdjęcie z przekłamaniem kolorów, przesadzonym kontrastem i cholerną kompresją to chyba skrupulatnie i z premedytacją wyszukiwałeś przez długi czas :E

Opublikowano
44 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Ej ej, ale Ty mówisz o czyszczeniu pikseli, czy matrycy? 

Pomijając już fakt, że jesteśmy w wątku o monitorach, ale to tak na marginesie, mogłeś nie zauważyć. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

I znowu fikołek i wymijak. :rotfl:
Kolego złoty, pierwsze czyszczenie pikseli w moich obu egzemplarzach monitorów na matrycach Tandem WOLED nie zmieniło nic w kwestii Vertical Bandingu, i zapewne podobne doświadczenie miał kolega  @galakty , który także ze zdziwieniem pukał się w czoło i patrzył na to co napisałeś. Z resztą to jest już od dawna wiedza powszechna, że gdy trafisz w loterii matrycowej kiepski egzemplarz, to jedynym ratunkiem jest zwrot i wymiana na inny.

A to paskudne zdjęcie z przekłamaniem kolorów, przesadzonym kontrastem i cholerną kompresją to chyba skrupulatnie i z premedytacją wyszukiwałeś przez długi czas :E

Peszek, na LG WOLED czyszczenie pikseli usuwa większość niedoskonałości jakie są przy pierwszy uruchomieniu oled. Ciekawe jak jest na G6. 

19 minut temu, galakty napisał(a):

Ej ej, ale Ty mówisz o czyszczeniu pikseli, czy matrycy? 

Pomijając już fakt, że jesteśmy w wątku o monitorach, ale to tak na marginesie, mogłeś nie zauważyć. 

Cały czas się odnoszę do czyszczeniu pikseli, a nie czyszczeniu matrycy. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Peszek, na LG WOLED czyszczenie pikseli usuwa większość niedoskonałości jakie są przy pierwszy uruchomieniu oled. Ciekawe jak jest na G6. 

Odpowiedz tak lub nie:
1. Miałeś do czynienia z monitorem LG UltraGear 27GX700A-B na matrycy Tandem OLED?
2. Puszczałeś na LG UltraGear 27GX700A-B po wyjęciu z pudełka czyszczenie pikseli?
3. Czyszczenie pikseli na tym LG UltraGear 27GX700A-B usunęło większość niedoskonałości w tym banding, który był widoczny przed czyszczeniem?

Czekam na prawdę objawioną.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Odpowiedz tak lub nie:
1. Miałeś do czynienia z monitorem LG UltraGear 27GX700A-B na matrycy Tandem OLED?
2. Puszczałeś na LG UltraGear 27GX700A-B po wyjęciu z pudełka czyszczenie pikseli?
3. Czyszczenie pikseli na tym LG UltraGear 27GX700A-B usunęło większość niedoskonałości w tym banding, który był widoczny przed czyszczeniem?

Czekam na prawdę objawioną.

480960428_1047076137228837_3188144480036577141_n.jpg.eea3bcfb0d9197f0fc3ae47e1ecb2d42.jpg

Zamiast zapytać jaki posiadam ekran, to znów coś wymyślasz, od 2022 roku mam Oled od LG model C2 rozmiar 42" 4K. :E

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Na każdym czy na TWOIM?

Zresztą nie chce mi się już, masz tutaj screena i kończę.

image.png.76331378a6f95ee1aa86e5daf3b8ea62.png

A na jakim, jak nie moim? Gdyby nie zeszło, to byłby zwrot, a tak piąty Oled od LG i nie musiałem robić żadnych zwrotów. ;)

Opublikowano
41 minut temu, Doamdor napisał(a):

Zamiast zapytać jaki posiadam ekran, to znów coś wymyślasz, od 2022 roku mam Oled od LG model C2 rozmiar 42" 4K. :E

Zadałem Ci konkretne pytania, na które jak widać odpowiedź jest zaprzeczająca. 
Nie miałeś LG na Tandemie, nie czyściłeś pikseli świeżo po wyjęcia z pudełka na Tandemie, skoro nie miałeś i nie czyściłeś, to też nie wiesz jaki realny wpływ ma czyszczenie na tych matrycach na banding.
No ale rwiesz się ze śmieszkami, z jakimś wyszukanym i przesadzonym zdjęciem z neta oraz na bazie jak widać domysłów próbujesz forsować jakąś durną tezę. No nie mam pytań :boink:
Jak nie wiedziałeś co i jak było sprawdzić albo zapytać, a nie bezsensownie iść w zaparte. ;) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Zadałem Ci konkretne pytania, na które jak widać odpowiedź jest zaprzeczająca. 
Nie miałeś LG na Tandemie, nie czyściłeś pikseli świeżo po wyjęcia z pudełka na Tandemie, skoro nie miałeś i nie czyściłeś, to też nie wiesz jaki realny wpływ ma czyszczenie na tych matrycach na banding.
No ale rwiesz się ze śmieszkami, z jakimś wyszukanym i przesadzonym zdjęciem z neta oraz na bazie jak widać domysłów próbujesz forsować jakąś durną tezę. No nie mam pytań :boink:
Jak nie wiedziałeś co i jak było sprawdzić albo zapytać, a nie bezsensownie iść w zaparte. ;) 

Widzę problemy z czytaniem ze zrozumieniem, od początku nie zrozumiałeś, że czyszczenie pikseli na TV WOLED pomaga.

Nigdzie nie pisałem, że mam Tandema, o Tandema pytałem się ciebie, czy nadal jest to loteria matrycowa i czy czyszczenie pikseli pomaga. 

Przecież to ty z galakty masz problem z tym, że czyszczenie pikseli na Oled TV od LG pomaga. ;)

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
9 minut temu, Doamdor napisał(a):

Widzę problemy z czytaniem ze zrozumieniem, od początku nie zrozumiałeś, że czyszczenie pikseli na TV WOLED pomaga.

Nigdzie nie pisałem, że mam Tandema, o Tandema pytałem się ciebie, czy nadal jest to loteria matrycowa i czy czyszczenie pikseli pomaga. 

Przecież to ty z galakty masz problem z tym, że czyszczenie pikseli na Oled TV od LG pomaga. ;)

Jakim TV, o czym Ty mówisz.... Jest mowa o konkretnym modelu monitora komputerowego, a Ty teraz w obronie wyjeżdżasz z jakimś TV. Co ma piernik do wiatraka?
Tutaj chronologicznie Twoje 3 posty.

8 godzin temu, Doamdor napisał(a):

W przypadku Gigabyte MO27Q28G, nadal loteria matrycowa? 

Nie wszyscy co kupili Tandem Gigabyte MO27Q28G byli zadowoleni. 

7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Lameismyname Recenzenci dostają sprawdzony sprzęt, czyszczenie pikseli powinno rozwiązać tego typu problem.  

6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

W LG usuwa. 

W necie sporo jest zdjęć różnych użytkowników Gigabyte MO27Q28G, jeżeli nadal można trafić na takiego bubla, to słabo z kontrolą jakości u Gigabyte. 

No i zacytuję ponownie jedno Twoje zdanie, bo to jakiś hit ;) 

17 minut temu, Doamdor napisał(a):

@galakty Ty coś z tego rozumiesz? 

giphy.gif

Opublikowano

Jak pisałem - odpuszczam. Chłop jeden TV wyczyścił i uważa że każdy WOLED monitor tak zadziała, a nawet tu na forum mieliśmy przypadki gdzie czyszczenie matrycy nic na banding nie pomogło. 

Walka z wiatrakami, nie chce mi się bo wiem lepiej, czasem warto przyznać rację i robić swoje. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jakim TV, o czym Ty mówisz.... Jest mowa o konkretnym modelu monitora komputerowego, a Ty teraz w obronie wyjeżdżasz z jakimś TV. Co ma piernik do wiatraka?
Tutaj chronologicznie Twoje 3 posty.

No i zacytuję ponownie jedno Twoje zdanie, bo to jakiś hit ;) 

@galakty Ty coś z tego rozumiesz? 

Faktycznie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Jeżeli czyszczenie w Tandem nie pomaga, to trudno, w moich LG pomogło, w co nie wierzyłeś i dalej się kompromitowałeś. 

6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ta odpalasz opcję "LG Banding Cleaner" i po 3 minutach wszystko znika. Jak nie to poprawiasz alkoholem izopropylowym z zewnątrz, bo czasami pasy są od zewnętrznej strony.

5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Nadał byś się do polityki... Bardziej wymijającej odpowiedzi dawno nie słyszałem. 

To widziałeś ten Vertical Banding w realu czy nie? 
Tandema widziałeś chociaż z raz na żywo?

Sam zacząłeś temat, a mam wrażenie, że w tej materii bazujesz tylko i wyłącznie na plotkach i przesadzonych fotkach z internetu.

5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Kończę dalszą dyskusję z tobą, bo ona nie ma żadnego sensu patrząc co ty tutaj napisałeś. 

8 minut temu, galakty napisał(a):

Jak pisałem - odpuszczam. Chłop jeden TV wyczyścił i uważa że każdy WOLED monitor tak zadziała, a nawet tu na forum mieliśmy przypadki gdzie czyszczenie matrycy nic na banding nie pomogło. 

Walka z wiatrakami, nie chce mi się bo wiem lepiej, czasem warto przyznać rację i robić swoje. 

Na początku nie pojąłeś że mam TV, teraz wymyślasz, że czyściłem jeden TV od LG, co jeszcze wymyślisz głupiego? 

4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No ja też jestem mocno zdezorientowany. Tu nie ma nawet sensu jakiejś logiki szukać ;) 

No nie ma logiki w twoich wypowiedziach. EOT

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
16 minut temu, Doamdor napisał(a):

Faktycznie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Jeżeli czyszczenie w Tandem nie pomaga, to trudno, w moich LG pomogło, w co nie wierzyłeś i dalej się kompromitowałeś. 

Chwilę przed tym jak dołączyłeś, rozmowa była na temat Gigabyte MO27Q28G.
Dołączyłeś do rozmowy pisząc o Gigabyte MO27Q28G.
Dyskusja dalej była prowadzona nt. Gigabyte MO27Q28G (i ewentualnych alternatyw na tej samej matrycy, czyli ASUS i LG)
Jeżeli chodzi też o to, o co pytałeś po drodze (niezależnie czy to było pytanie retorycznie czy nie) uświadomiliśmy Cię, że na Tandemach NIE DA SIĘ wyleczyć bandingu czyszczeniem pikseli.
Ponadto temat w którym piszemy brzmi "Wybór Monitora do 1600zł"

58 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jaki problem, co nas obchodzi jakiś TV? Co to ma wspólnego z tematem i dyskusją?
Równie dobrze moglibyśmy dyskutować o wymianie rozrządu w Passacie, a Ty byś ni z gruchy ni z pietruchy wpadł i oznajmił "a ja jeżdżę rowerem!".

29 minut temu, Doamdor napisał(a):

Kończę dalszą dyskusję z tobą, bo ona nie ma żadnego sensu patrząc co ty tutaj napisałeś. 

Proszę najpierw zacznij od siebie. Przed napisaniem posta przeczytaj go trzy razy, zwróć uwagę czy ma sens i czy napisałeś go w sposób jasny dla wszystkich czy tylko dla Ciebie. Może tutaj jest gdzieś droga.

31 minut temu, Doamdor napisał(a):

No nie ma logiki w twoich wypowiedziach. EOT

W moich wypowiedziach jest sama logika, a w Twoich błądzenie i kluczenie, nieudolne szukanie drogi wyjścia z twarzą.
Ponadto jak już koniecznie chcesz iść w tematy odnośnie telewizorów, to trafiłeś do błędnego działu bo jesteś obecnie tutaj:

MONITORY.png.effc99c616267ecaf8e79cdb052c4a9b.png

A powinieneś być tutaj:

Off-Topic -> RTV/AGD
https://forum.ithardware.pl/forum/86-rtvagd/

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Chwilę przed tym jak dołączyłeś, rozmowa była na temat Gigabyte MO27Q28G.
Dołączyłeś do rozmowy pisząc o Gigabyte MO27Q28G.
Dyskusja dalej była prowadzona nt. Gigabyte MO27Q28G (i ewentualnych alternatyw na tej samej matrycy, czyli ASUS i LG)
Jeżeli chodzi też o to, o co pytałeś po drodze (niezależnie czy to było pytanie retorycznie czy nie) uświadomiliśmy Cię, że na Tandemach NIE DA SIĘ wyleczyć bandingu czyszczeniem pikseli.
Ponadto temat w którym piszemy brzmi "Wybór Monitora do 1600zł"

Jaki problem, co nas obchodzi jakiś TV? Co to ma wspólnego z tematem i dyskusją?
Równie dobrze moglibyśmy dyskutować o wymianie rozrządu w Passacie, a Ty byś ni z gruchy ni z pietruchy wpadł i oznajmił "a ja jeżdżę rowerem!".

Proszę najpierw zacznij od siebie. Przed napisaniem posta przeczytaj go trzy razy, zwróć uwagę czy ma sens i czy napisałeś go w sposób jasny dla wszystkich czy tylko dla Ciebie. Może tutaj jest gdzieś droga.

W moich wypowiedziach jest sama logika, a w Twoich błądzenie i kluczenie, nieudolne szukanie drogi wyjścia z twarzą.
Ponadto jak już koniecznie chcesz iść w tematy odnośnie telewizorów, to trafiłeś do błędnego działu bo jesteś obecnie tutaj:

MONITORY.png.effc99c616267ecaf8e79cdb052c4a9b.png

A powinieneś być tutaj:

Off-Topic -> RTV/AGD
https://forum.ithardware.pl/forum/86-rtvagd/

Gdyby cię nie interesowało, to byś głupio nie odpowiadał, ale jak widać, lubisz tworzyć swoją wyimaginowaną historię zdarzeń. 

Autor tematu dokonał wyboru, więc nie musisz się już produkować na temat swojego monitora. 

Jakbyś potrafił czytać ze zrozumieniem, to zauważyłbyś, że nie polecam tu żadnego monitora, ani telewizora, zapytałem się ciebie o twój monitor, co jak widać było błędem. :hihot:

Opublikowano
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

Gdyby cię nie interesowało, to byś głupio nie odpowiadał, ale jak widać, lubisz tworzyć swoją wyimaginowaną historię zdarzeń. 

Autor tematu dokonał wyboru, więc nie musisz się już produkować na temat swojego monitora. 

Jakbyś potrafił czytać ze zrozumieniem, to zauważyłbyś, że nie polecam tu żadnego monitora, ani telewizora, zapytałem się ciebie o twój monitor, co jak widać było błędem. :hihot:

Wyimaginowaną powiadasz? To dlaczego kolega galakty wyciągnął podobne wnioski? Zmowa? Co do autora kupił przypadkowy model stówkę taniej, więc go uświadomiłem, że może zwrócić aby wziąć lepszy monitor. Odnośnie swojego przecież na tacy Ci ja i galakty wyłożyliśmy co i jak.

I proszę nie pisz nic o czytaniu ze zrozumieniem, bo byle przypadkowa osoba wejdzie do tematu, przeczyta chronologicznie posty i zauważy Twój niespójny chaos. Do teraz nie bardzo rozumiem co Twoje posty miały wnieść do tematy i w jaki sposób.

No ale złapią Cię za rękę, to będziesz mówił, że nie Twoja ręka. 

Opublikowano (edytowane)

Dla rozluźnienia atmosfery 😁 Monitotek petarda,obraz w porównaniu do IPS totalny sztos. Dużo się pisze na temat czcionek, że są niewyraźne w Oledach itp, szczerze? Nie odczułem tego żeby czytanie tekstu chociaż by na tym forum było gorsze 😁 a teraz najlepsze 😅 w trybie SDR ten monitor mi bardziej leży jak w HDR. W HDR kolory są takie wyblakłe nie mają nasycenia. 

Jeśli będę korzystał z full jasności tego monitora to tym samym przyspieszam proces jego wypalenia? 

20260604_034944.jpg

20260604_001128.jpg

Edytowane przez Nawe
  • Like 3
Opublikowano
17 minut temu, Nawe napisał(a):

trybie SDR ten monitor mi bardziej leży jak w HDR. W HDR kolory są takie wyblakłe nie mają nasycenia. 

Skalibruj HDR i używaj tylko w grach. 

• Upvote 1