Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Nawe napisał(a):

Dla rozluźnienia atmosfery 😁 Monitotek petarda,obraz w porównaniu do IPS totalny sztos. Dużo się pisze na temat czcionek, że są niewyraźne w Oledach itp, szczerze? Nie odczułem tego żeby czytanie tekstu chociaż by na tym forum było gorsze 😁 a teraz najlepsze 😅 w trybie SDR ten monitor mi bardziej leży jak w HDR. W HDR kolory są takie wyblakłe nie mają nasycenia. 

Jeśli będę korzystał z full jasności tego monitora to tym samym przyspieszam proces jego wypalenia? 

Bardzo dobry upgrade zrobiłeś. HDR jak kolega wyżej napisał, używaj do gier. 

Po co ci 100% jasności w przeglądarce? 

Nie martw się wypaleniem matrycy, korzystaj normalnie. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Doamdor napisał(a):

Po co ci 100% jasności w przeglądarce? 

I tutaj właśnie jest to temat wart poruszenia. Oczywiście jasności liter (lub tła) na poziomie kilkuset cd nie potrzebujemy do czytania, w typowo oświetlonym pomieszczeniu, jednak byłoby fajnie (jeszcze tego nie testowałem) gdyby pulpit/word itp. po włączeniu HDR, został umieszczony w wycinku całego zakresu dynamicznego monitora (czyli biały w word np. 60cd, pomimo, że mamy tryb HDR globalnie, który mógłby dać nawet tysiąc-kilkaset cd).

Czyli w trybie HDR powinna być dodatkowo kalibracja zakresu SDR, dla word/excel czy innego AdobeReader.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

HDR w Windowsie używa się TYLKO do gier, wtedy problemu nie ma.

Jednak chodzi właśnie o to, by wszystko umieścić na jednych nastawach - to byłoby wspaniałe. Jednak jeśli nie da się (na razie) umieścić w wycinku HDR (w trybie HDR) pulpitu Windows, typowych programów typu Exel, Word, AdobeReader (tak by biel w Word miała skalibrowane np. 60cd) to ... pozostaje liczyć na to, że kiedyś to ogarną.