Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzieś kiedyś na FB trafiłem na post w którym ktoś chciał kupić G29, ale wszyscy polecali mu Moze R3/R5 i tak zacząłem drążyć temat i sam może bym się przesiadł na Moze R5, trochę już czytałem na jej temat i generalnie chwalą ludzie ale czy przesiadka z G29 będzie jakaś znaczna? Warto w ogóle rozważać? Niektórzy zalecali żeby przesiąść się na R12 ale tam sama baza kosztuje więcej niż R5 :E No i gdzieś czytałem, że pedały (znaczy się przyciski nożne) w tym zestawie z R5 są gorsze niż te w G29, może ktoś z was, kto miał z Mozą styczność coś doradzi? Gry w jakie gram to FH6, F1, The Crew, czasem jakiś NFS, może FM8 no i koniecznie ETS2 i ATS. Zależy mi na tym aby były 3 pedały, znaczy się przyciski nożne, do tego drążek zmiany biegów i może kiedyś opcjonalnie dźwignia ręcznego.

Opublikowano
11 godzin temu, Godlike napisał(a):

czy przesiadka z G29 będzie jakaś znaczna?

Urwie Ci łapy na początku, a potem będzie za słaba :E 

Nie no, różnica będzie KOLOSALNA, to DD, czuć każdy detal asfaltu, tarkę, co się dzieje z autem, do tego prędkość obrotu większa. Na G29 nie jesteś w stanie dobrze jeździć LMP2 czy HY, to nierealne. Drift też odpada. Samą moc bazy pomijam, bo na T300 da się robić wyniki i nie trzeba mieć 20NM, ale jednak te 5NM to moim zdaniem minimum do bardziej poważnej jazdy. 

R12 wymaga bardzo dobrego stelaża, metalowy tak z 20kg żeby miał. Nie słuchaj że nie trzeba, miałem R12 podpiętą do Wheel Stand Pro, skręciłem na 9NM i nie dało się grać.

Manipulatory nożne są OK, ale do poważnej jazdy i tak trzeba mieć Load Cell, niezależnie od producenta.

11 godzin temu, Godlike napisał(a):

FH6, F1, The Crew, czasem jakiś NFS, może FM8 no i koniecznie ETS2 i ATS

Do tych gier to można pada od Xboxa mieć... 

Weź sobie kup Assetto Corsę, do tego Content Manager wgraj i mody, pobaw się małym kosztem w prawdziwy symulator. 

• Upvote 1
Opublikowano

Pada mam, ale chciałbym jednak w ściganki grać na kierownicy bo po to jest :E Kierownica na stelaż odpada bo nie mam gdzie wstawić, tylko montaż do biurka.stołu.A jakiejś poważnej pro jazdy nie przewiduje, no ale chciałbym móc od czasu do czasu wygrać czy znaleźć się w pierwszej trójce w jakiejś rozgrywce online więc jakichś pro manipulatorów nie potrzebuje, jedyne w sumie co mnie zmartwiło to info ze to od G29 są lepsze niż te z zestawu z R5.

Opublikowano
1 godzinę temu, Godlike napisał(a):

Kierownica na stelaż odpada bo nie mam gdzie wstawić, tylko montaż do biurka.stołu.

A pod stół/biurko Ci nie wejdzie ? Mi się udało, spasował się idealnie ;)  Masz dużo regulacji stelaża. Ja wcześniej miałem przymocowane do biurka, a manipulatory przykręcone do podłogi ! Od kiedy mam stelaż jest bajka :thumbup:

IMG20250822110821.jpg.c2596f1a6a0f64912c319c80567fa3e7.jpg

IMG20250822111036.jpg.81d04b90f25f8051fc40295d1b3f34ae.jpg

IMG20250822122235.jpg.9bd27b80a02bd782cebb65e69cc51b68.jpg

IMG20250822122253.jpg.9248951acc118833f29eed5102333f42.jpg

IMG20250822122311.jpg.4f0f1f95a3de9b3eca529bb446da3cfd.jpg

IMG20250823125700.jpg.ba33a5d73d54bffa543e9e807a4f22da.jpg

IMG20250823125740.jpg.14f4697f45341a65cbcbbf9f3c8ad315.jpg

IMG20250823125814.jpg.3078641d7b3d5e58b30f49d01faa7353.jpg

IMG20250823125827.jpg.1f020def8232c4a9c6e0402129a2db15.jpg

Opublikowano (edytowane)

Chyba by jednak wszedł ale mimo wszystko narazie, nie wolę tradycyjnie do blatu przymocować, ze stelażem wiadomo, napewno się wygodniej gra ale jak coś to zawsze można w przyszłości dokupić 😁

@maras2574 A widzę, że masz shiftera od g27 a kierę Thrumaster'a, tego shiftera za pomocą jakiego adaptera połączyłeś? Jest plug and play, czy trzeba było coś jeszcze kombinować, żeby ci działał z tym zestawem? Przyciski działają wszystkie?

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
9 godzin temu, Godlike napisał(a):

nie wolę tradycyjnie do blatu przymocować

DD do blatu ? Słabo to widzę :( 

A widzę, że masz shiftera od g27 a kierę Thrumaster'a, tego shiftera za pomocą jakiego adaptera połączyłeś? Jest plug and play, czy trzeba było coś jeszcze kombinować, żeby ci działał z tym zestawem? Przyciski działają wszystkie?

Wszystko działa bez kombinacji :thumbup: Nie mogę znaleźć w moich zakupach na Allegro tego co mam, ale coś TAKIEGO to jest 

• Thanks 1
Opublikowano

Oczywiście że stelaż będzie lepszy, ale na początek jak ktoś nie ma budżetu to spokojnie można do biurka zamontować o ile nie ma się papierowego blatu z ikea xD Do tak słabych kierownic 3-5NM spokojnie też wystarczy wheel stand pro jak do starych logitechów.

Swoją drogą proponuję jednak naciągnąć budżet i szukać bazy od razu minimum 8-9NM to taki złoty środek. A wheelstandem i resztą sprzętu martwić się później. Na początek wystarczy przejściówka do reszty sprzętu o której pisał maras2574 i z czasem wymieniać resztę sprzętu na lepszy. Np logitech RS50 8NM widzę że z kodami rabatowymi można teraz za 2k wyrwać a zbiera bardzo dobre recenzje + ma trueforce i zapewni o wiele większą frajde niż R5

Opublikowano
W dniu 2.06.2026 o 09:04, Godlike napisał(a):

no ale chciałbym móc od czasu do czasu wygrać czy znaleźć się w pierwszej trójce w jakiejś rozgrywce online więc jakichś pro manipulatorów nie potrzebuje

Żeby być w trójce na jakimś poziomie to bez LC się nie obejdzie. To dużo ważniejsze od samej kierownicy, ale z tego co wymieniłeś to Ty w nic poważnego nie grasz ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, halfi napisał(a):

Oczywiście że stelaż będzie lepszy, ale na początek jak ktoś nie ma budżetu to spokojnie można do biurka zamontować o ile nie ma się papierowego blatu z ikea xD Do tak słabych kierownic 3-5NM spokojnie też wystarczy wheel stand pro jak do starych logitechów.

Swoją drogą proponuję jednak naciągnąć budżet i szukać bazy od razu minimum 8-9NM to taki złoty środek. A wheelstandem i resztą sprzętu martwić się później. Na początek wystarczy przejściówka do reszty sprzętu o której pisał maras2574 i z czasem wymieniać resztę sprzętu na lepszy. Np logitech RS50 8NM widzę że z kodami rabatowymi można teraz za 2k wyrwać a zbiera bardzo dobre recenzje + ma trueforce i zapewni o wiele większą frajde niż R5

Nie, aż tyle to nie chce dać, a w Mozie podoba mi się to że można sobie na raty fajny zestaw zbudować plus zmieniać łatwo kierownice.

7 godzin temu, galakty napisał(a):

Żeby być w trójce na jakimś poziomie to bez LC się nie obejdzie. To dużo ważniejsze od samej kierownicy, ale z tego co wymieniłeś to Ty w nic poważnego nie grasz ;) 

No właśnie nie i raczej tak zastanie, chce miec też trochę przy tym wieciej frajdy bo gram dla zabawy i relaksu a nie żeby wygrywać turnieje, no ale wiadomo miło jest czasem wygrać jakiś wyścig czy być w czołówce 😁 

Opublikowano

No właśnie nie i raczej tak zastanie, chce miec też trochę przy tym wieciej frajdy bo gram dla zabawy i relaksu a nie żeby wygrywać turnieje, no ale wiadomo miło jest czasem wygrać jakiś wyścig czy być w czołówce 😁 

Tylko wiesz jak działają simy online? Jak robisz dobre wyniki to Cię wrzuca wyżej i już w trójce nie będziesz :E 

I od miejsca na podium dużo bardziej wolę fajną rywalizację, lepiej się bawiłem dojeżdżając 15. niż drugi ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

To nawet nie widziałem, myślałem że to jakoś losowo graczy przydziela, bo jak grałem w FH 5 to non stop na szarym końcu byłem, nawet ej aj mi tak średnio szło, w F1 to samo miałem, pomijam fakt, że nie umiałem grać bez wspomagaczy typu kontrola trakcji itp 😅 

Opublikowano

Ja FH5 nie oceniam bo to się nie nadaje na kierownicę. Piszę zawsze o "normalnych" grach gdzie masz fizykę, FFB i rating. Pojedziesz kilka razy za dobrze to wrzuci wyżej i już masz ciężej, do top splitu się dostać to są lata praktyki. 

TC się używa nawet w prawdziwym życiu, nie ma w tym nic śmiesznego ;) Poza F1, tu nie ma. 

• Upvote 1
Opublikowano

jakiejś poważnej pro jazdy nie przewiduje, no ale chciałbym móc od czasu do czasu wygrać czy znaleźć się w pierwszej trójce w jakiejś rozgrywce online

Zasadniczo przygotuj się na dużo zgrzytania zębami, online jest dość nieprzewidywalny, nigdy nie wiesz czy trafisz na ogóry czy Verstappena. 

jakichś pro manipulatorów nie potrzebuje, jedyne w sumie co mnie zmartwiło to info ze to od G29 są lepsze niż te z zestawu z R5.

Zasadniczo są lekko lepsze w g29, ale w Mozie łatwo możesz je zmodować niskim kosztem (lepsza sprężyna hamulca, hydrauliczny gaz), a wtedy pedały wchodzą klasę wyżej (obczaj moja sygnaturę, masz tam pełna rozpiskę mojego riga +modów) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak czytam wasze posty i chyba posłucham rad każdego z was po trochu (póki co za wyjątkiem stelaża), więc padło na taki zestaw:

1. Moza R12

2. Ped... Znaczy się manipulatory MOZA RACING SR-P + z czasem dokupić sprzęgło 

3. Shifter narazie z adapterem od g27 bym zostawił, a później może ten dedykowany od mozy i zamontować go wtedy na MOZA Flight Clamp + ta płytka montażowa do shiftera.

4. Koło kierownicze to chyba to najtańsze bym wziął czyli Moza Racing ESX RS052, bo ten element ma chyba najmniejsze znaczenie? Prawda? 😅

5. Uchwyt na biurko MOZA Table Clamp

Co sądzicie o takim wyborze?

Edit teraz znalazłem manipulaotry srp2 które są nie wiele droższe a nowsze więc pewnie w nie pójdę.

Edytowane przez Godlike
  • Upvote 1
Opublikowano

Moim zdaniem dobra decyzja, resztę z czasem sobie rozbudujesz w miarę potrzeb. A gdyby się okazało że jednak Ci się znudzi łatwiej będzie sprzedać R12 niż R5. Poza tym taka droga daje więcej frajdy ( upgrejdy małymi krokami ) niż zakup od razu całego simrigu który może się znudzić po tygodniu i pójdzie w kąt.

Opublikowano (edytowane)

Ped... Znaczy się manipulatory MOZA RACING SR-P + z czasem dokupić sprzęgło 

Ogarnij do tego load cell i moda of Mozy, imo dużo ważniejsze niż sprzęgło. 

ten element ma chyba najmniejsze znaczenie? Prawda? 😅

:E na początku tak... 

Ogólnie dobrze kombinujesz. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, huudyy napisał(a):

Ogarnij do tego load cell i moda of Mozy, imo dużo ważniejsze niż ssprzęgło.

Ale czytałem, że ten zestaw manipulatorow ma już load cell i sprzęgło do niego też, zreszta sprzęgło to głównie pod ets2/ats bym chciał.

Opublikowano (edytowane)

Po kalkulacji i po przeczytaniu opini oraz recenzji, padło na manipulaotry simagic p700 cenowo podobnie jak srp2 ze sprzęgłem. Używa ich ktoś, albo ma doświadczenie po przesiadce z srp-lite/srp/srp2 na p700?

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
W dniu 2.06.2026 o 10:51, maras2574 napisał(a):

A pod stół/biurko Ci nie wejdzie ? Mi się udało, spasował się idealnie ;)  Masz dużo regulacji stelaża. Ja wcześniej miałem przymocowane do biurka, a manipulatory przykręcone do podłogi ! Od kiedy mam stelaż jest bajka :thumbup:

Mam te manipulatory, sa kiepskie. ten LOAD cell na poczatku tylko robi takie fajne wrazenie. Jednak im dluzej uzywasz tym zauwazasz, że nie działa dokladnie. Ciezko wyczuc sile hamowania szczegolnie w VR gdzie nie masz zadnych paskow po bokach. Tradycyjne magnetyczne manipulatory na krótkim skoku duzo lepiej sie sprawdzaja i są o wiele bardziej precyzyjne i powtarzalne. Jednak jezeli chodzi jako tako o niedzielnego kierowce i przyjemnosc z jazdy to rzeczywiscie siła nacisku i prawie zerowy skok pedala jest najprzyjemniejsze.

Opublikowano
3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Mam te manipulatory, sa kiepskie. ten LOAD cell na poczatku tylko robi takie fajne wrazenie. Jednak im dluzej uzywasz tym zauwazasz, że nie działa dokladnie. Ciezko wyczuc sile hamowania szczegolnie w VR gdzie nie masz zadnych paskow po bokach. Tradycyjne magnetyczne manipulatory na krótkim skoku duzo lepiej sie sprawdzaja i są o wiele bardziej precyzyjne i powtarzalne. Jednak jezeli chodzi jako tako o niedzielnego kierowce i przyjemnosc z jazdy to rzeczywiscie siła nacisku i prawie zerowy skok pedala jest najprzyjemniejsze.

Mówisz o Thrustmaster T3PM?

Opublikowano

Przecież Load Cell słyną z tego, że najłatwiej wyczuć hamulec i pamięć mięśniowa wtedy działa. Chyba że ten model ma kiepskie, ja mam T-LCM i nie wyobrażam sobie powrotu do innych. 

Skok i siłę nacisku się reguluje sprężynami/elastomerami i softem... 

R12 dobry wybór, co do obręczy ja uwielbiam GT3 i Moza KS robi robotę, a koszt nie jest jakiś ogromny ;) Ale kółko i tak się przyda do normalnych aut, rally i driftu. Najlepiej mieć dwie. 

• Upvote 1