Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie. A SuprimX nawet na trybie Silent to maks 67C i wentylatory <50% rpm.

Tylko 80tki Blackwell i Ada były też duużo droższe x to co oferowały. Przyrosty były, ale gen w gen nie jakieś dramatyczne. Ja się odnosiłem do serii 60 o której była mowa, w sensie 60Ti vs 80. Byłoby deko słabo gdyby numer w numer wydajność była <10%, prawda? :E prawda ? :E 

Opublikowano (edytowane)

Chciałem właśnie pchnąc 5060Ti 8GB i wziąć sobie 3080 w top wersji, wymiana wychodzi za free, tylko strix ma 390W stock PL z odkręceniem do 450W :szatanek:

Z 3080 top to Strix i Suprim, Tuf miał już małe chłodzenie.

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
6 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Chciałem właśnie pchnąc 5060Ti 8GB i wziąć sobie 3080 w top wersji, wymiana wychodzi za free, tylko strix ma 390W stock PL z odkręceniem do 450W :szatanek:

Z 3080 top to Strix i Suprim, Tuf miał już małe chłodzenie.

Niezły downgrade, na gorącego kartofla.  :E

7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Tylko znowu, nowsza karta to <70C i 30%RPM, czyli 1000RPM, a wydajność podobna. :E Dlatego liczyłem na 5060ti super 12GB. 

RTX 5060 Ti jest zdecydowanie lepszy. :E

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Doamdor napisał(a):

Niezły downgrade, na gorącego kartofla.  :E

Chciałem sobie potestować, ale właśnie pobór prądu odstrasza. Na zimę fajnie bo bym sobie chatę dogrzał, w moich warunkach idealnie by się sprawdziło.

Opublikowano
14 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Chciałem sobie potestować, ale właśnie pobór prądu odstrasza. Na zimę fajnie bo bym sobie chatę dogrzał, w moich warunkach idealnie by się sprawdziło.

Miałem i nie polecam, lepiej ogrzewać dom RTX 4090/5090, będzie ciepło i dużo więcej fps. :przytul:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba znaleźć odpowiedniego klienta :P

Zobacz po ile chodzą używane 4070 zwykłe, ludzie 2k za to wołają, nie mówiąc o używanych TV i monitorach, tam to jest jazda, ziom kupił 6 lat temu oleda za 10k, i teraz chce za niego np 7k :boink:

Opublikowano
37 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

To wiadomo, ale na razie zabawa tanimi gratami, już dość mam przerzucania drogich zabawek, za dużo straciłem jakiś czas temu na tym :hihot:

Teraz operuje w granicach, wymiana za wymianę bez dokładania za dużo %-)

Ominęła cię seria RTX 30xx, że chcesz do tego wracać? 

Opublikowano (edytowane)

Miałem kilka dni w rękach 3080 Suprim X i ponad miesiąc 3060, jakaś taka chęć zabawy starszym sprzętem mnie naszła, ostatnio Haswella kręcę i 970 sobie sprwaiłem %-)

No i mam na oku fajnego Strixa 3080, ale no ten pobór mocy mnie odstrasza.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Z tą kwestię trochę da się powalczyć, ale cudów nie będzie.

Przy limicie 60 fps i undervoltingu może zejdziesz do 150-200W na 3080. 

To i tak o 2x więcej niż będziesz miał na 5060Ti.

Czy zabraknie wydajności? Np. 3080 spokojnie ogarnia mi gry w 3440x1440p na wysokich, często z RT, obecnie zawsze z DLSSQ-P. Ustawiam sobie limit na 60 klatek, wsysa około 200W, SuprimX ma wtedy z 55C, nawet mu wentylatory BY się nie włączyły - ale mam swój preset bo o ile core jest relatywnie chłodne, o tyle vram leci ponad 70C czy się stoi czy się leży - więc ustawiam na 30% od 55C i 50% powyżej 65C. Więcej jej nie trzeba. uV delikatnie - 0,925@1900Mhz, vram + 1ghz. PL 100%. 

Pewnie 60Ti, szczególnie w wersji 16gb, jest wyraźnie szybsza - jeszcze jak się zapoda skalowanie - ale ja nie schodzę z podziwu, że 3080 ma 5 lat a wciąż jest wytarczający do niezłych detali i 60 fps w quazi 4k :E 

Ba! Właśnie pograłem dobrą godzinkę w przerwie w RE: Requiem na 3900x/16gb w jednej kości/3060Ti. 1080p, RT, nastawy na wysokie, DLSSQ i limit 60fps. Nie miałem jednego dropu poniżej tej granicy xD 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
19 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Miałem kilka dni w rękach 3080 Suprim X i ponad miesiąc 3060, jakaś taka chęć zabawy starszym sprzętem mnie naszła, ostatnio Haswella kręcę i 970 sobie sprwaiłem %-)

No i mam na oku fajnego Strixa 3080, ale no ten pobór mocy mnie odstrasza.

Czyli ominąłeś serie RTX 30xx w 2020/2021 roku. Miałem ten sprzęt, on w swoich czasach był bardzo popularny. 

Opublikowano
Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Tak po namysłach chyba odpuszczę, te 400W ciepła z samego GPU latem to nie jest najlepszy pomysł :boink:

Ja oglądałem i oglądałem i wyskoczył Yedi z 4070-ką i skończyło się oglądanie 3xxx :P