Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Szukam lodówki do 2900zł ale od kilku dni nie wiem którą wybrać. Więc szukam pomocy w wyborze ponieważ moja obecna lodówka która po 25 latach daje znać że powoli kończy swój żywot :E

Wymiary miejsca gdzie będzie stać ( w tym przesunięciu nie używanej kuchenki elektrycznej)  .: 

Szerokość od kafelki ( na ścianie ) do kuchenki .: 78 cm
Głębokość od kafelki ( na ścianie ) do końca ściany działowej .:  88,2 cm
Wysokość od podłogi do sufitu około .: 250cm

Zaznaczę że nie znam się na tym a nie chce wtopić :E

Z ciekawości zapodaje zdjęcie tabliczki znamionowej starej lodówki :

IMG_20260617_201328.thumb.webp.27cac71f3ae2ac7363cec41614597a30.webp

Edytowane przez maddragory
Opublikowano (edytowane)

@reddy  
Chciałem żeby AI mi pokazał jak by to wyglądało mniej więcej u mnie . 
Na wygenerowanym obrazku widać jak to u mnie wygląda ( oczywiście inna lodówka ) ale tak wygląda naprawdę u mnie wnęka ( źle pokazał  głębokość  bo jest  "Głębokość od kafelki ( na ścianie ) do końca ściany działowej .:  88,2 cm" . ).

"Według pani  Małgorzaty z ME lodówka BOSCH Seria 4 KGN492LDF No frost 203cm Srebrna :
Dzień dobry,
Tak, wybrany model lodówki zmieści się do przygotowanie wnęki."

Myślę że lepiej spytam się kogoś kto nie chce wcisnąć towaru a jedynie pisze swoje zdanie które bardzo chciał bym  wiedzieć jakie jest . 
   Chciałbym  spytać czy tak mniej więcej jak pokazuje AI  może stać lodówka ( AI nie ufam na tyle żeby wierzyć w to co piszę ponieważ można wcisnąć AI wszystko i łyka jak pelikan ).  

Screenshot 2026-06-18 at 19-03-46 IMG_20260618_095239.png (obraz WEBP 444×875 pikseli).png

Edytowane przez maddragory
Opublikowano

Zamówiłem BOSCH Seria 4 KGN492LDF ( 2 799 , 00 zł) z dodatkowymi usługami i wyszło 3 064,86 zł. 

A dlaczego dodatkowe usługi? .:
1. Nie ma kto mi pomóc w transporcie. 
2. Nie ma osoby do pomocy do wniesienia do mieszkania.
3. Nikt mi nie pomoże ustawić lodówki w miejsce wnęki.
4. Stara lodówka swoje waży a ja mam lenia :E  a tak to przyjadą odłączą itd.
5. Zabierają starą co w sumie jest darmową usługą.

• Upvote 1
Opublikowano

Kiepski wybór, roczne zużycie prądu: 223 kWh = 287.67 zł, dobre lodówki kosztujące niewiele więcej mają roczne zużycie prądu: 108 kWh = 139.32 zł.

To co zaoszczędziłeś, szybko pochłonie rachunek za prąd. 

Opublikowano
17 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Kiepski wybór, roczne zużycie prądu: 223 kWh = 287.67 zł, dobre lodówki kosztujące niewiele więcej mają roczne zużycie prądu: 108 kWh = 139.32 zł.

To co zaoszczędziłeś, szybko pochłonie rachunek za prąd. 

Ciekawe spostrzeżenie. Sam mam lodówę w klasie A, najbardziej oszczędny model w serii. Ale dopłata wcale nie jest taka mała.

Przy tym Bosch seria 4 jak zerknąłem to dopłata do najbardziej oszczędnego modelu klasy A to ~1200zeta. Czyli zacznie się zwracać po około 9latach używania tej lodówki. Tu każdy musi sobie sam odpowiedzieć ile lat zamierza używać lodówkę, oczywiście pod warunkiem że wcześniej nie padnie :E 

@ODIN85 Pewnie patrzyłeś na inny model, masz wiele modeli w serii tak samo wyglądających, ale różniących się klasą energetyczną.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ciekawe spostrzeżenie. Sam mam lodówę w klasie A, najbardziej oszczędny model w serii. Ale dopłata wcale nie jest taka mała.

Przy tym Bosch seria 4 jak zerknąłem to dopłata do najbardziej oszczędnego modelu klasy A to ~1200zeta. Czyli zacznie się zwracać po około 9latach używania tej lodówki. Tu każdy musi sobie sam odpowiedzieć ile lat zamierza używać lodówkę, oczywiście pod warunkiem że wcześniej nie padnie :E 

@ODIN85 Pewnie patrzyłeś na inny model, masz wiele modeli w serii tak samo wyglądających, ale różniących się klasą energetyczną.

Energooszczędna lodówka kosztuje 3499 zł + 300 zł zwrotu = 3199 zł. 

https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-samsung-bespoke-rb38c7b6aap-ef-no-frost-203cm-bez-panelu 

Lodówka to ostatnie urządzenie w domu, które się u mnie psuje, a jeszcze żadna się nie zepsuła. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Innej marki inna lodówka inna cena wiadomo. Jak się sugerować tylko klasą to i inne tańsze marki czy modele znajdzie o zbliżonej pojemności. Bosch w tej serii 4 dopłata 1200. Ten Samsung, ale klasa C -700pln.

Mi lodówka się nie popsuła, ale po 12 latach i tak wymieniłem na bardziej nowoczesną i większą. U rodziców jedna padła po 12 latach, później kolejną też po podobnym okresie czasu wymienili przy okazji remontu kuchni na nowocześniejszą i lepiej pasującą itd. 

Każdy musi się sam zdecydować co się bardziej opłaca, ile lat będzie mieszkał w danym miejscu, czy będzie zmieniał kuchnie, czy ma panele na dachu itd.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Zapominacie o jednym prąd będzie coraz droższy ;) Lepiej wydać te kilka stówek teraz. 

Mamy najdroższy w europie, więc dlaczego ma byc jeszcze drożej? Podobno ten z wiatraków miał byc tańszy.:E

• Haha 1